18.09.06, 21:50
napiszcie proszę użytkownicy mazdy co myślicie o tym modelu rocznik 93 chce
taka kupić na co nalezy zwrócić uwagę?Jest z niemiec za 9800 już
przerejestrowana opłaca się ?
Obserwuj wątek
    • diapazon Re: mazda626? 19.09.06, 15:10
      Zajrzyj na MazdaSpeed-tam jest forum i dowiesz sie wszystkiego.
      9800zł za rocznik 93-to trochę za dużo;-)
    • edek40 Re: mazda626? 19.09.06, 18:16
      Jezeli to benzyna koniecznie uczestnicz w porannym odpalaniu. Silnik musi byc zimny, po calonocnym staniu. Mazdy miewaja problemy ze spalaniem oleju przez uszczelniacze trzonkow. Niby drobna naprawa, ale nieomal w 100% przypadkow trzeba wymienic rowniec pierscienie. A wtedy taki samochod jest za drogi. W dieslach potrafi zawodzic ichnie turbo, czyli comprex. Poza tym, jak kazda mazda. Jesli nie byla zajezdzana to pojezdzi bez wiekszych i drozszych niespodzianek.
      • edek40 Re: mazda626? 19.09.06, 18:19
        I jeszcze jedna ciekawostka. O ile sie nie myle, wszystkie mazdy GE maja przycisk wlacznika klimy. Ale nie wszystkiem ja maja. Nie daj sie nabic w butelke.
      • swoboda_t Re: mazda626? 19.09.06, 19:29
        Jak rozumiem sam to przerabiałeś - mógłbyś podać orientacyjne koszty??
        • edek40 Re: mazda626? 20.09.06, 12:43
          Ja mam zamiar reanimowac katarynke wlasnorecznie. Sprowadzam czesci z USA i
          powinienem sie zmiescic w kwocie mniej wiecej 1200 zl z obrobka glowicy. Do
          wymiany ida: pierscienie (Hastings), uszczelki (Felpro), przewody i swiece
          (NGK - duuuuuuuuuuuuzo taniej niz w Polsce - swieca kosztuje 1$). Naprawa da
          sie wykonac bez wyciagania bloku silnika, wiec pomijam sprzeglo. Na razie nie
          okazuje sladow zuzycia, wiec poczekam. Niewykluczone, ze wymienie rowniez
          lozyska i szczotki w alternatorze, ale to koszt minimalny. Po prostu
          wykorzystam moment unieruchomienia samochodu. Do tego dochodzi rozebranie
          dolotu i dokladne wyczyszczenie. Mialem przez jakis czas pekniety waz gumowy, a
          zanim sie polapalem to sie nieco wszystko zapaskudzilo.

U porzadnego mechanika (forumowego forum.mazdaspeed.pl) koszt zaczyna sie od
          2500 zl. Mniej wiecej. Przyznam, ze nawet taka kwota jest akceptowalna,
          zwazywszy, ze moje auto osiagnelo 240 kkm (a u mnie 120 kkm), a wymienialem
          tylko: tlumik srodkowy, tarcze z przodu, tarcze i lozyska z tylu, przednie
          wahacze po 200 kkm. Do wymiany jeszcze amorki, bo choc trzymaja, to zaczely
          postukiwac. Pomijam inne koszta eksploatacji, bo wszystkie auta maja podobnie.
    • bobby_kujawa Re: mazda626? 19.09.06, 19:40
      nie wiesz to sie zapytaj w car network. w stanach idziesz do car network <Penske
      Network> i mowisz ze chcesz nowy woz, ile masz cash i dzieciaki. ustawia ci twoj
      program - wybierasz 1 woz to ci ustawia loan line i woz do domu przywioza.
      • ramonka27 Re: mazda626? 19.09.06, 20:49
        Z nju jorku - mariusz max kolanko.
    • martinwu Re: mazda626? 19.09.06, 19:59
      rok 93 za 9800 za drogo,
      ja swoją MADZIE 626 GE 1.8 96r kupiłem w marcu za 9500 (+ kpl zimówek ) -ABS,
      klima, 4x el.szyby, podgrzewane lusterka i siedzenia , 2 x poducha pow.
      przebieg 160tys z książką serwisową
    • misza36 Re: mazda626? 19.09.06, 20:48
      to stary szrotwagon nie polecam
      • broda26 Re: mazda626? 26.09.06, 13:54
        sam jesteś szrotofajansiarz chłopie (babo) , madzie to super autka wystarczy
        spojrzeć na rankingi Dekry.
        • edek40 Re: mazda626? 26.09.06, 14:17
          Tp Ty nie wiesz, ze rankingi sa celowo naciagane, aby byle jaki japonski szrot lapal sie na pierwsze pozycje ;)? A chodzi o to, aby producenci najlepszych aut na swiecie, czyli Niemcy, nie opuszczali sie z jakoscia. Taki bat na najdrozszych robotnikow na swiecie.
          • broda26 Re: mazda626? 29.09.06, 08:58
            Człowieku ale bzdety piszesz, jednym z wyznaczników jakości samochodów są
            również rajdy , znajdź mi tam markę niemieckiej padliny ? Sprawa druga spalanie
            japończyków a niemieckich aut przy takich samych osiągach Mazda 626 2,0 - 8l na
            100km , BMW 2,0 - 10l(to minimum) na 100 . Auta z rocznika 93. Pozdrawiam
            • edek40 Re: mazda626? 29.09.06, 10:34
              Przeczytaj uwaznie, co pisze. Moze doczytasz sie, ze mam mazde i ja cenie.

Jezeli chodzi o rajdy, to mazdy raczej nie startuja. Byl jednak czas dominacji Niemcow. Ich quatro wycinalo konkurencje. I co? Ano G...no. Mialem passata z podobnych czasow. Hm, tylko fijat byl gorszy jesli chodzi o jakosc. A miewalem samochody starsze niz ten passat. Tu wyniki w rajdach na pewno nie przekladaly sie na jakosc produkcji.
              • broda26 Re: mazda626? 29.09.06, 18:42
                CZYTAJ!!! Napisałem japońskie auta , nie tylko mazdy a Subaru , Mitsu... ,
                Toyota itd. brały , biorą udział w rajdach . Poprzez rajdy - wyścigi firmy
                samochodowe testują równierz swoje technologie i autka cywilne stają się lepsze
                czyż nie tak? A jeżeli chodzi o raporty Dekry to są one na wkroś poważne i nie
                jest to tylko moje zdanie .
                • edek40 Re: mazda626? 30.09.06, 13:15
                  Ech, szkoda gadac. Watek jest o mazdzie, a mazdy w rajdach nie startuja. Tzn. w duzych rajdach.

Jezeli chodzi zas o raporty Dekry, TUV to nieco ironizuje. Spotkalem sie z takim stwierdzeniem. Argumentacja byla taka: skoro Niemcy kupuja niemieckie, a nie japonskie to te raporty to lipa. Argumentem dodatkowym byl nakaz dokladnego rozejrzenia sie po naszych drogach i ocenienie ile jezdzi niemieckich, i ile japonskich aut. Bo przeciez Niemcy to z patriotyzmu kupuja, a Polacy to z powodu niezawodnosci...
    • sceptyq Re: mazda626? 01.10.06, 19:27
      Pasat rocznik 93 kontra 626 to mecz do jednej bramki. Pasat nie ma
      najmniejszych szans. Mity o VW lansują laweciarze. Jako że tych szrotów jest w
      Niemczech najwięcej to i w Polsce jest ich na pęczki. Inaczej się ma z
      najnowszymi rocznikami. Francuzi ostro poszli z niezawodnością do przodu. Ale
      auta z lat 90 to tylko japończyki.
      • diapazon Re: mazda626? 01.10.06, 22:18
        Też tak twierdzę-jeżdziłem Toyotą,Nissanem z lat 90,teraz Mitsubishi...
        Komfort,prowadzenie,wyposażenie jest o niebo lepsze niż w innych autach...
        Jednak zamiast 626 wybrałem Galanta;-)
        • edek40 Re: mazda626? 02.10.06, 15:00
          Eeee, to lipa. Nie powiedzieli Ci, ze teraz ww. marki sa europejskie? Teraz tylko mazda jest japonska :)
          • sceptyq Re: europejskie 02.10.06, 21:09
            Jak renault kupiło nissana to robią wreście dobre samochody. Mazda od dawna
            jest forda. Tylko toyota jest niezalezna. A co do japonskich teraz, to dobrą
            markę trzyma napewno honda. Co do mazdy też się zgadzam. Mitsubishi poza tymi
            wynalazkami z holandi też jeszcze nieźle. Toyotka ostro w dół. Ale cóż,
            globalizacja. Ogólnie to już nie to co w latach 90
            • tomus2221 Re: europejskie 03.10.06, 09:25
              Najlepsze 626 to byly roczniki 1990!
            • edek40 Re: europejskie 03.10.06, 12:43
              Dobre to wygadzecione, czy solidne? Bo ja pamietam nissana sunny z przelomu lat 80 i 90. To bylo solidne auto. Teraz czekam, az wzorem pozostralych aut tej marki, centralne zegary dostanie almera.
    • misza36 Re: mazda626? 03.10.06, 17:47
      nie oplaca sie za mazde z tego rocznika dasz maksymalnie 1300 europlus koszty w
      kraju wyjdzie ci maks 8000 zl i masz pewnosc ze nie byla przekrecona itp. jak
      wiekszosc samochodow w naszym raju
      • edek40 Re: mazda626? 04.10.06, 10:44
        A liczysz podroz, noclegi, zarcie? Warto, bo jesli ktos szuka po omacku, to te koszty beda wysokie. Jezeli chodzi o samochody bite i nie bite to oczywiscie tylko Polacy robia przekrety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka