nautilus.pompilius Re: Fiat Coupe?? Co sądzicie o tym aucie? 22.09.06, 10:23 W jakim kontekście? Czy warto kupić? Nie, bo awaryjny bardziej niż inne Fiaty. Swojego czasu bardzo mi się podobał, design do tej pory ładny. Link Zgłoś
robert888 Re: Fiat Coupe?? Co sądzicie o tym aucie? 22.09.06, 10:26 ładny i okupujący najgorsze pozycje w rankingach awaryjności. Link Zgłoś
axaxax Re: Fiat Coupe?? Co sądzicie o tym aucie? 22.09.06, 12:34 a co się w nich dzieje takiego???? Link Zgłoś
mary_elx Re: Fiat Coupe?? Co sądzicie o tym aucie? 22.09.06, 12:54 Myślę, że psuje się wtedy, jak trafi w łapy ćwoka albo idioty. Silnik 2 litrowy jest chyba taki sam, jak w Lancii i Marei 2.0 - a one są prawie niezniszczalne. No chyba że się ktoś uprze. Silnik 1.8. jeżeli jest ten sam, co w Punto HGT to jest zdaje się z tzw. wariatorem, który się lubi zepsuć (parę stów co kilkanascie tysięcy km). Ale jak się takim samochodem jeździ to wiadomo.... więc na "zadbany egzemplarz po emerycie" to ja bym nie liczył. Link Zgłoś
robert888 Re: Fiat Coupe?? Co sądzicie o tym aucie? 22.09.06, 12:54 pewnie ulega awariom. poza tym po cholere kupowac 10 letnie zajeżdżone turbo? Link Zgłoś
goodmorning1 Re: Fiat Coupe?? Co sądzicie o tym aucie? 22.09.06, 13:35 Robiony jest na podwoziu z identycznym zawieszeniem jak tipo/bravo/brava/marea/delta. Koszty ew. napraw minimalne. Silnik jak już ktoś napisał: 2.0 (rzędowa 4ka) 16V turbo lub wolnossący i bodajże 2.0 (rzędowa 5ka) 20V i 1.8 (4ka) 16V w nowszych wersjach (bez turbo) identyczne zresztą dla całej gamy fiata/lancii/alfa romeo. Sprawdź ceny pasków, wahaczy, amorów, tarcz i klocków - będziesz wiedział czego się spodziewać. Wygląd, wnętrze i trakcję musisz sam ocenić. Moim zdaniem rewelacja. Problemem będzie znalezienie zadbanego egzemplarza bez przejść. Tych samochodów raczej emeryci nie kupowali. Więc w palnik mogły dostawać regularnie stąd ich stan może być różny. Sam kiedyś na to chorowałem, jednak stan techniczny dostępnych aut mnie skutecznie z tego wyleczył. Jeśli jednak masz na oku "pewne" auto ... to masz okazję :-) Link Zgłoś
nautilus.pompilius Re: Fiat Coupe?? Co sądzicie o tym aucie? 22.09.06, 16:54 Elektronika w nim siada. Silnik sam z siebie może i dobry - Fiat w sumie silniki robił (i robi) nienajgorsze. Na pewno nie jest to warte polecenia jako jedyny samochód w domu, ale jako drugi, można zaryzykować. Link Zgłoś
pudlisko Re: Fiat Coupe?? Co sądzicie o tym aucie? 23.09.06, 01:42 Ja się przyznam że kiedyś myślałem poważnie nad tym autem, bo bardzo mie się podobało, i na zewnątrz i w środku! Katalogowo, osiągi turbo plus też są niezłe, ceny aut stosunkowo niskie... i po wejsciu na forum użytkowników tego auta, przeszła mi ochota. Link Zgłoś
dr.wal2 Re: Fiat Coupe?? Co sądzicie o tym aucie? 23.09.06, 08:33 "Fiat Coupe" byl juz w latach 70-tych,na platformach i z silnikami od normalnych wozidal - bylo to najtansze cupé [ dla niezamoznych ] . Link Zgłoś
expertyzer Ma niepowtarzalną stylistykę. 23.09.06, 15:59 Kompletnie nie znam tego auta, ale zawsze mi się podobał. Zwłaszcza czerwony lub żółty. Ma naprawdę piękny tyłeczek a'la Ferrari. Link Zgłoś
uki145 coupe 23.09.06, 17:16 Witam! w zasadzie juz sporo zostało powiedziane. duzo drobnych usterek,które nie sa drogie w naprawie(elektryka ,szybko zuzywajace sie zawieszenie.w porównaniu z np z toyota celica) .wpólna płyta podłogowa bravo/brava/marea powoduje ,ze wiekszosc elementów jest wpsózamienna:wahacze(ale juz np amotryzatory nie) ,eksploatacja "zawiechy" wychodzi wiec stosunkowo tanio .najwiekszy problem stanowi nietypowosc stylistyczna(praktyczny brak zamienników elementów balcharskich:maska błotniki itd,powoduje ,ze stłuczka moze kosztowac sporo,jednak jest to typowe w przypadku takich pojazdów (celica ,ford probe itd) .co do gamy silników ,to najbardziej polecane sa 2 wolnossace dwulirtrówki ,pierwsza 4 cylindrowa 16v ,pozbawiona wariatora ma jedna wade:wrazliwy na zaniedbania naped rozrzadu (koniecznosc wymiany co 50-60 tys/max3 lata wraz z pompa wody co druga wymiane i w razie koniecznosci z kołami zebatymi wałków rozrzadu,gdy sa zuzyte )) .druga,5 cylindrowa 20 v ,oferowana od 98 roku .silnik o niesamowitym brzmieniu ,trwałym układzie korbowo tłokowym i trwałej głowicy .trwały układ napedu rozrzadu (interwały miedzy wymianami mozna przedłuzyc do 4lata/70 tys km). co ciekawe ,silnik ten posiada zmienne fazy rozrzadu i jako jedyny z gamy siników rodziny fiata z tzw wariatorem ,nie sprawia problemów .jest to wynik dopracowania układu smarowania wariatora i usterki tego ustrojstwa zdarzaja sie niezwykle rzadko .2 dwulitrówki wytepuja takze w wersjach turbo ,to równiez dobre silniki ,ale oczywiscie z uwagi na skomplikowanie konstrukcji drogie w naprawach kapitalnych . silnik 1.8 ,to praktycznie ta sama jednostka co w Alfa Romeo 1.8 twin spark(oczywiscie w coupe i punto HGT pozbawiona jest sytemu 2 swiec na cylinder i z mniejsza moca).ma wrazliwy na zaniedbania układ napedu rozrzdu (vide 2.0 16v) posiada wariator,który potrafi jednak sprawic sporo problemów. otóz w tym silniku jest to urzadzenie strasznie wrazliwe na poziom oleju (trzba utrzymywac zawsze ponad połowe na bagnecie ,a najlepiej w okolicach maxa i wymieniac oleum co 10-12 tys km ) inaczej wariator potrafi sie zepsuc juz po 10 tys km . przy prawidłowej eksploatacji wymieniamy profilaktycznie ta czesc co kazda wymiane napedu rozrzadu (czyli co 50-60 tys km /3lata) koszt jest dosyc wysoki ,nie ma zamienników . wariator kosztuje około 550 zł . jak do tego dodamy rolke prowadzaca ,rolke napinajaca ,pasek rozrzadu ,robociznae i olej z filtrem(bo nie wolno wstawiac nowego "wariata" ,bez zmiany oleju,to koszt dochodzi spokojnie do 1200 poza ASO ).taki wydatek to raczej sporo ,dlatego polecam szczególnie tylko silniki dwulitrowe .co do skrzyn biegów ,jest stosunkowo trwała ,o ile poprzedni włascicieljej niezakatował (bardzo wazna czesta wymiana oleju w skrzyni(co 5 lat /60 tys km ,albo najlepiej czesciej) reasumujac .auto stosunkowo tanie w zakupie ,co jest ogromnym argumentem za.koszty eksploatacji wersji 2.0 (wolnossace ) porównywalne z klasowa konkurencja. co wazne ,ten fiat jest wolny od korozji(poza podwoziem )co stanowi nap pgromny problem u klasowych konkurentów(np:opel calibra) szczerze polecam. Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
uki145 Re: coupe 23.09.06, 17:26 na co zwrócic uwage przed zakupem:na przeszłosc powypadkowa i przeszłosc olejowa . silniki lubia dobre oleje ,minimum półsyntetyczne(10w40) ,najlepiej sprawdzaja sie geste pełnisyntetyki(10w60). w zaniedbanych olejowo i katowanych na zimno ,moze sie pojawic problem z układem wał panewka ( szczególnie 1.8) .silnik 1.8 lubi sobie takze wypic sporo leju.zuzycie 3l/10 tys km nie powinno wiec budzic obaw . jesli chodzi o koszty remontu kapitalnego to w przypaku 4 cylindrówek nie jest zle. zarówno 1.8 jak i 2.0 16v ,maja zeliwne bloki ,które mozna tulejowac (zachowujac oryginalne tłoki) koszt kompletnego remontu 16v powinien wiec sie zamknac kwota 4 tys zl(jeli oczywiscie wał nadaje sie do szlifu) .Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś