Dodaj do ulubionych

bmw e39 jaki silnik?

02.11.06, 14:34
Mam zamiar kupić bmw e39 oczywiscie diesla tylko z jakim silnikiem
nie wchodzi w gre tds.Moze jakies sugestie spalanie,moc,komfort.
Obserwuj wątek
    • skodamoher Re: bmw e39 jaki silnik? 02.11.06, 15:24
      następny bogaty gangster lub byznesmen w E39 za 20 kafli, tyle tego teraz
      jeździ że chyba tylko fabia w ilości dorównuje

jak już chcesz być macho w piątce, to min. 528i z manualem, a jeśli steptronic
      to 535i lub 540i

wymień też w tym sztruclu światła na soczewki po liftingu 2001 i tylne na ledy
      żeby to jakoś wyglądało

że to w środku będzie biedawersja to jest oczywiste ale weź chociaż kieronice
      multifunkcje

kurna się porobiło gangsterów w piątkach za dwie wypłaty a jak mają fartem
      xenon i się przepali żarówka to pół roku zbierają na wymiane i jeżdżą na jednym
      • endriu1606 Re: bmw e39 jaki silnik? 02.11.06, 15:52
        Jestem raczej biernym uczestnikiem tego forum,napisalem dwa lub trzy posty,
        natomiast kiedy mam troche czasu to lubie poczytac i spodziewalem sie takiej
        egoistycznej odpowiedzi!Ale dziekuje i za to!
        W swoim zyciu mialem juz kilkanascie aut nigdy bmw i nigdy nie kojarzylem
        ich z typem macho.Ot poprostu samochod.
        Acha jesli bedzie to bmw to napewno combi i po 2001r.
        Pozdrawiam!
        • yeger_er Re: bmw e39 jaki silnik? 02.11.06, 16:17
          Nie słuchaj jegomościa, co to doradzić nie potrafi, doświadczenia nijakiego nie
          ma ale do powiedzenia ma jak zazwyczaj najwięcej.
          Ja mam 520d z 2002r - skodamoher jeżeli jestem byznesmenem co to za dwie
          wypłaty nabył ponad dwa lata temu tego sztrucla to bodajbyś zarabiał połowę tej
          mojej ;). Za auto dałem wówczas 9-dyszek, mam ( fartem :) ) xenon i jak to
          określiłeś "ledy", mam też, mimo iż to przecież golas, śkórę, dwustrefowy
          klimatronic, kopma i parę innych gadżetów ale to w buni standard więc nie będę
          się rozpisywał.
          Teraz do rzeczy:
          -masz do wyboru dwa diesle 2l i 3l ( są to oczywiście turbodiesle )
          -2l w zupełności wystarcza, 134km w serii i niezły moment już u samego dołu
          sprawia że przyjemnie się jeździ, w mieście i jak i w trasie, ekonomia
          przedewszystkim miasto to u mnie 7-7,5l/100km, trasa, wcale nie wolno to 7l,
          jak chcesz wolno i ekonomicznie spokojnioe w 6,5 się zmieścisz
          -3l to już jest potworek jak na diesla, silnik absolutnie porównywalny ( o ile
          nie lepszy ) od 3l benzyny, no i jak na tę pojemność ekonomiczny, nie jest to
          2l więc wyników grubo poniżej 10l/100km się nie spodziewaj. Znajomy miał i komp
          pokazywał mu odpowiednia 11,2l/100km miasto, 10,5l/100km trasa, ale on raczej
          wykożystywał potencjał tego silnika. No i opłaty - OC od 2l i 3l potrafią by o
          100% wyższe.
          Także albo ekonomicznie i w miarę sprawnie albo nieco mniej ekonomicznie ale za
          to bardzo sprawnie :)
          • yeger_er Re: bmw e39 jaki silnik? 02.11.06, 16:20
            ...a i jeczsze jedno - komfort zawieszenia jest niesamowity, każdy kto ze mną
            jechał podkreślał że auto niesamowicie tłumi wszelkie dziury i nierówności.
            • bangui Re: bmw e39 jaki silnik? 02.11.06, 16:45
              Dokładnie . Tylko ja nie polecam z zawieszeniem M . Bardzo dobrze trzyma się
              drogi ,ale na naszych będzie niezbyt komfortowo .
              • mike68 Re: bmw e39 jaki silnik? 02.11.06, 18:32
                jak kupowałem BMW to pytałem o OC i różnica między 2.0d a 3.0d była trochę
                ponad 100zł więc niewiele za to koszty utrzymania mogę być wyższe w 3.0d ale
                coś za coś , mimo to kupił bym zdecydowanie ponad 190konnego diesla - sam mam
                trójkę 2.0d i 150KM tyle że to mniejsze autko - tiptronik też dobra sprawa
          • swoboda_t Re: bmw e39 jaki silnik? 02.11.06, 20:44
            Do wyboru są trzy common-raile: 2,0 2,5 i 3,0. To dla ścisłości. I druga
            sprawa - najmniejszy motor ma tylko cztery cylindry (za wyjątkiem egzemplarza
            bedącego w posiadaniu forumowicza "ramonka27") i warto chyba sprawdzić przez
            jazdę próbną, czy w takim aucie dobrze wypada - dźwięk, hałas, osiągi. Na pewno
            najlepiej wypada w kwestii kosztów.
        • bangui Re: bmw e39 jaki silnik? 02.11.06, 16:43
          Wejdź lepiej na stronę :
          www.bmw-klub.pl
          www.mpwr.pl

Tam tobie odpowiedzą bez złośliwości . Jeżeli diesel to tylko 530d .
        • skodamoher Re: bmw e39 jaki silnik? 02.11.06, 20:33
          naiszę tylko tyle że silnik 2.5 litra w benzynie w E46 coupe to nie był żaden
          rarytas jeśli chodzi o osiąi, nie jeździłem 520d ale skoro ma 50 koni mniej i
          waży więcej to to będzie straszny muł
          powtarzam seria 5 zaczyna się od 528i lub w nowszych rocznikach 530i, i to jest
          absolutne minimum jak chce się poczuć "że to BMW", pomijam kupowanie silnika
          wysokoprężnego w tej marce, nie stać mnie to nie zawracam głowy BMW

te nowe roczniki to też kant, akurat o BMW to wiem bardzo dużo bo sam też mam,
          przyjeżdża taki kierownik, światła hello z przodu, z tyłu i mówi że rocznik 02,
          zaglądam do srodka 2s i widzę kiera w starym designie

99% piątek co jeździ u nas to roczniki 96-98, do tego w najgorszych wersjach,
          właśnie za tym taksówkarskim silnikiem 2.0d
          • swoboda_t Re: bmw e39 jaki silnik? 02.11.06, 20:42
            Taki ekspert jesteś a nie wiesz, że dwulitrowy klekot nie był w tych latach
            montowany w piątce.
    • kodem_pl Co to za pytanie? 02.11.06, 20:07
      530d, to oczywiste:-) Spalanie jak w 520d, a osiagi lepsze. Moc i komfort? Moc
      wiadomo, kultura pracy tez wiadomo.
      • dr.rocco Re: Co to za pytanie? 02.11.06, 20:27
        Wez 528 super silnik.
        • robert888 528 to gniot, bierz tylko M5. 02.11.06, 21:07
          • endriu1606 Re: 528 to gniot, bierz tylko M5. 03.11.06, 08:55
            Dzieki wszystkim za odpowiedz!
            Z tego co zdażyłem sie zorientowac to chyba wybiore wersje 2 litrowa,choc jest
            ich najmniej na rynku,natomiast najwiecej 3litrowych,a może wybrać pomiedzy
            tj.2.5litra.Moze ktoś ma doświadczenie z silnikiem pośrednim.
            Co znaczy M5?
            • robert888 M5 z widną kuchnia, stan deweloperski. Futryna gra 03.11.06, 08:58
              tis.
            • skodamoher Re: 528 to gniot, bierz tylko M5. 03.11.06, 09:20
              znakomity wybór, nie zapomnij na lato 18 albo 19 calowych alusów kupić,
              najlepiej jakieś Tora najtańsze, co prawda gną się na każdym krawęzniku ale co
              tam, tylko nie przesadź z szerokością opony, przy tym silniku jak wsadzisz 245
              to samochód będzie miał 20s do 100.

a tak wogle w jakiej korporacji jeździsz? sawa, ele?
              • endriu1606 Re: 528 to gniot, bierz tylko M5. 03.11.06, 10:20
                Ze też chce ci sie pisac nie na temat,nie żal ci czasu!
                Jak masz coś konkretnego do powiedzenia to pisz,a jak nie to
                poszukaj innego postu.
                • yeger_er Re: 528 to gniot, bierz tylko M5. 03.11.06, 21:46
                  Na litość najjaśniejszego, przestań pieprzyć o "taxi" silniku 2d, to jest naprawdę dobry silnik inwcale auto nie jest mułem z tym silnikiem, mam porównanie bo mam 300KM benzynę na turbinie i wiem co mówię. Nie wierzysz, zawsze jestem gotowy abyś sprawdził powolność 520d, służę. A jak widzisz nowego passata z motorkkem 2TDI to co myślisz? Toż to musi być szatan po 1,9 ;) ... no ale bunia o porównywalnej wadze to żółw...
                  Nie jest to sprinter na ćwiartkę ale niejednego zadziwi.
                  • skodamoher Re: 528 to gniot, bierz tylko M5. 03.11.06, 23:32
                    rozumiem że porównywałeś "swoje" 300 KM w turbobenzynie z serią 5 z dwulitrowym
                    dieslem i doszedłeś do wniosku że diesel nie jest taki zły - pewnie lewdwo go
                    tą benzyną wyprzedzałeś, poza tym człowek pisze o e39 czyli slniku który ma
                    chyba 140 KM, przy tej wielkości i masie zapewne osiągi są na poziomie civica
                    1.4 albo gorsze, zastanawia cel zakupu takiego wozu. serie 5 kupuję się albo
                    aby posiadać luksusową limuzynę, ale w tym przypadku luksusowość kłóci się z
                    osiągami na poziomie bardzo tanich aut, można też pokusić się o serię 5 dla
                    wrażeń z jazdy dla kochających szybszą jazdę i tą markę, tutaj silnik 2.0d
                    również odpada, jeszcze przychodzi mi na myśl kupno tego wozu do floty firmowej
                    żeby wyżsi managerowie mieli wóz reprezentacyjny ale niech będzie jak najtańszy
                    w eksploatacji, no i ostatnie to taksówka, powiem szczerze ja swojego szukałem
                    prawie rok, obejrzałem ich ze 20, w tym czasie raz już zrezygnowałem z tego
                    modelu i nie chciałem więcej szukać, to co było i zapewne jest sprowadzane do
                    polski to w większości oprócz stanu technicznego bardzo ubogie wersje,
                    wiedziałem że chce mieć samochód np. ze skórą montana, zwykłe siedzenia nawet
                    skórzane wyglądają jak wyściełane cienkim twardym skajem, widziałem e39 z
                    deskami i całymi plastikami w kolorze ciemnozielonym albo granatowym,
                    paskudztwo, wiedziałem że nie kupię wozu bez multifunkcyjnej kierownicy, bez
                    ksenonów, mogłem się za to obejść bez steptronica mimo że w e39 strsznie
                    niemiło, twardo pracuje sprzęgło, widziałem wozy z ręczną regulacją siedzeń
                    (większość), bez samościemniających lusterek albo z wybitym zbiorniczkiem płynu
                    w tych lusterkach, widziałem wiele nawet bez kierownicy obszytej skórą - co to
                    za limuzyny?, nie rozumiem ludzi którzy wybiorą sobie model i kupują go w
                    najgorszej wersji, wychodzi z tego jakieś barachło, mi zajęło rok znalezienie
                    takiego który spełniał pewne wcale niewygórowane oczekiwania, wśród modeli z
                    najtanszą wesją silnikową 2.0 znalezienie takiego który będzie miał jakieś nie
                    żałosne wyposażenie będzie graniczyło z cudem
                    • endriu1606 Tiptronic czy manual? 07.11.06, 08:53
                      Mam juz dwie propozycje E39.2 litrowy sedan 2001 po liftingu,233tys
                      przebiegu,manual,skóra bezowa montana,znam to auto od nowosci poprostu
                      od wuja(kolor granat).Drugi to srebrne combi na granicznych tablicach
                      2,5 litra tiptronic,webasko,180 tys km,ksiazka serwisowa,bardzo zadbany
                      (igła)tylko ze listopad 2000.Napewno wolałbym combi a boje sie tej skrzyni!
                      Prosze o rade!
                      • mike68 Re: Tiptronic czy manual? 07.11.06, 19:13
                        skrzynka super , ja mam taka w e-46 i przy przebiegu 245tyś km w 4 lata pracuje
                        idealnie - to nie te skrzynie co kiedyś i nie te co w Audi w tych samych
                        rocznikach - ja polecam
                        • pawebdgo 245 tys. km???? 07.11.06, 20:48
                          Nie czas już się rozejrzeć za nowym samochodem?
                          • dr.rocco Re: 245 tys. km???? 07.11.06, 21:00
                            Kuzyn ma e39 z silnikiem 2.5 benzyna i pali prawie tyle samo co e39 mojego
                            brata z silnikiem 2.8 z tym ze ten drugi jest fajniejszy , calkiem ekonomiczny a
                            juz fajnie jedzie , i taki polecam , nie ma z nim problemow.
                            • swoboda_t Re: 245 tys. km???? 07.11.06, 22:34
                              523 i 528 w istocie oba mają silnik 2,5 litra :)
                              • skodamoher Re: 245 tys. km???? 08.11.06, 17:53
                                > 523 i 528 w istocie oba mają silnik 2,5 litra :)

Nie prawda. 523 to 2.5 litra ale 528 to 2.8 litra.
                          • mike68 Re: a po co ? 07.11.06, 22:16
                            dopiero ma 4 lata a po przeglądzie w ASO w kwietniu stwierdzono minimalne,
                            niezauważalne zużycie samochodu więc jest OK - tylko powiedzieli mi żebym przy
                            ok 500tys km wymienił sobie łańcuch rozrządu :))
                      • swoboda_t Re: Tiptronic czy manual? 07.11.06, 22:35
                        Jak masz pewne auto z rodziny, to bym się w szukanie nie bawił, tylko brał
                        właśnie to.
                        • endriu1606 Re: Tiptronic czy manual? 08.11.06, 08:19
                          Ten 2.5D na granicznych blachach ma klucz serwisowy.
                          Ponoć można w ASO sprawdzić zgodność zapisów.
                          Czy nie ma z tym problemu,jak to zrobić?
                          Pozdrawiam!
                          • mike68 Re: Tiptronic czy manual? 08.11.06, 20:17
                            można odtworzyć historię serwisową - nawet po numerze VIN , jak szukałem auta
                            nie każdy chciał go podać telefonicznie - wiadomo było o co chodzi
                      • skodamoher Re: Tiptronic czy manual? 08.11.06, 18:01
                        endriu1606 napisał:

> Mam juz dwie propozycje E39.2 litrowy sedan 2001 po liftingu,233tys
                        > przebiegu,manual,skóra bezowa montana,znam to auto od nowosci poprostu
                        > od wuja(kolor granat).Drugi to srebrne combi na granicznych tablicach
                        > 2,5 litra tiptronic,webasko,180 tys km,ksiazka serwisowa,bardzo zadbany
                        > (igła)tylko ze listopad 2000.Napewno wolałbym combi a boje sie tej skrzyni!
                        > Prosze o rade!

Pierwsza rzecz to dziwne gdzie znalazłeś beżową montanę bo 99% montany jest
                        czarna. Nie piszesz czy to diesel czy benzynowy. Jednakże przy tej wielkości
                        silnikach odpuściłbym sobie tiptronic, osiągi z nim znam z 528 i są znacznie
                        gorsze niż taki sam z ręczną skrzynią. Co do awaryjności to skrzynie z e39 są
                        bardzo trwałe. Sprawdź zawieszenie, z przodu podwójne wachacze, koszt wymiany na
                        zamiennikach to 1000 PLN za same częsci, oryginalne 3 razy tyle a wymienia się u
                        nas często co około 50tys km. Jeśli kombi to może mieć samopoziomujące
                        zawieszenie z tyłu, koszt naprawy jest.... duży.
                        • endriu1606 Re: Tiptronic czy manual? 10.11.06, 09:21
                          Jesli 99% jest w czarnej montanie to ja trafiłem na ten 1%,jest
                          to własnie ten 2 lit.disel sedan od rodzinki,manual.Ze sprawdzeniem
                          autentycznosci książki serw.to nie jest takie proste,mam numery
                          VIN i w serwisie powiedzieli że może to zrobić tylko własciciel.
                          • skodamoher Re: Tiptronic czy manual? 10.11.06, 09:26
                            endriu1606 napisał:

> Jesli 99% jest w czarnej montanie to ja trafiłem na ten 1%,jest
                            > to własnie ten 2 lit.disel sedan od rodzinki,manual.Ze sprawdzeniem
                            > autentycznosci książki serw.to nie jest takie proste,mam numery
                            > VIN i w serwisie powiedzieli że może to zrobić tylko własciciel.

sądzę, że ludzie zbyt dużo uwagi przywiązują do takich spraw jak np.
                            sprawdzanie książki serwisowej

ja bym sprawdził samochód, w BMW jest poza tym zapisywany przebieg w 3
                            miejscach i można go odczytać z komputera, co prawda polak potrafi i wiem że to
                            też kasują, ale przecież można dokładnie sprawdzić sam samochód i ocenić czy ma
                            100, 250 czy 500tys km przebiegu
                            • endriu1606 Re: Tiptronic czy manual? 10.11.06, 09:54
                              Auto od rodzinki ma org.233 tys,a combiak 174 tys widać ze mniej zniszczony
                              (igiełka)jeżdził tylko po niemieckich drogach,jest rok starszy
                              ale i 8 klocków tańszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka