Dodaj do ulubionych

Ile tysięcy km pociągnie astra??

03.11.06, 12:44
Mam problem, chcę kupić opla astre kombi w cenie do 8tys zl, bede robil okolo
20tys km rocznie, czy takie auto z przebiegiem 180 000km dlugo jescze
pojezdzi? do 300tys?? Czy samochody z takim przebiegiem się sypią, czy też
można bezawaryjnie jeździć? no i co najwazniejsze do jak wysokiego stanu
licznika... pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • baartur Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 03.11.06, 13:05
      Zależy od tego jak był eksploatowany samochód wcześniej ale można napewno zrobić
      i więcej niż podane przez ciebie 300tyś. Styl jazdy, wymiana części w
      odpowiednim czasie to wszystko wplywa na eksploatacje...
      • polokokt Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 03.11.06, 13:10
        dokladnie, w zaleznosci od stylu jazdy, auto moze byc do remontu generalnego po
        100 tys km jak i po 500 tys km, nie ma jednoznacznej odpowiedzi
        Pzdr
        • trypel Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 03.11.06, 13:20
          Jak sprzedawałem swoją astrę I 1.4 16v to miała 6 lat i 270 tys km, od wymiany
          do wymiany nie dolewałem ani grama oleju i poza amortyzatorami i łącznikami
          stabilizatora miała oryginalne zawieszenie. Ale całe 270 tys km zrobiłem sam,
          cały czas na mobilu 1 5w50 i do 210 tys km co 15 tys w ASO. To był mutant i
          gdyby nie brak klimy to pewnie do dzisiaj byłaby w rodzinie.
          Najlepsze że wtedy jeżdżąc stosowałem metodę poruszania się między 4000 a 6500
          obr /min co jak widać wcale nie szkodziło :)
          Wiec jak trafisz na zadbaną sztukę to dojdzie i do 500.
        • kraiczek Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 03.11.06, 13:23
          Dzieki za odp, czyli można normalnie jeździć nawet powyżej 200tys:), bo musi mi
          wystarczyc do konca studiów czyli jeszcze 5 lat a wiec do 300tys km.
          Potrzebuję jeszcze pomocy w kupnie, otóż mam na oku powiedzmy coś takiego:
          www.gratka.pl/moto/tresc.phtml?id_og=5774571&id_podrubryka=1&id_rubryka=1&marka=Opel&model=Astra&id_region=15&z
          _dnia=-
          1&f_typ_nadwozia=3&cena_od=5000&cena_do=10000&f_poj_silnika_od=1.40&f_poj_silnik
          a_do=1.60&inte=on&gaze=on&biur=on&dzial=au&limit=20&ilosc_ogl=20&start=2&nr=34&k
          ey_unique=b4b17d13475ca549a7df9c3c5b2826cd

Tak się składa że 99% astr jest sprowadzanych...czyli jestem skazany na auto
          sprowadzane, czy każdy Niemiec serwisuje swoje auto?bo w tym ogłoszeniu
          książeczki akurat brak, no i chce pojechać na przegląd przed kupnem i
          powiedzieli mi że kosztuje 80zł. No więc pytam o bardziej szczegółowy to oni że
          nie ma, a słyszałem ze są i kosztują okolo 300zł.

Aha, czy wy też macie wrażenie że najtrudniej kupić samochód w dużym mieście?
          Np. w Poznaniu znalazłem jedną!!! astre spełniającą moje kryteria a w takim
          gnieżnie 7... tak sobie myślę że to po to aby utrudnić przegląd w serwisie.
          • polokokt Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 03.11.06, 13:29
            więc kilka uwag, niemcy a i owszem w większości mają zadbane autka jak na swój
            wiek i przebieg. ale.. brak ksiązki przeglądów może świadczyć (oczywiście nie
            musi, ale Polak patrzy tylko na to jak tanio kupic a drogo sprzedac) ze autko
            mialo wiekszy przebieg niz pokazuje licznik. Poza tym Gniezno to jets jedno z
            zagłebi handlarzy/laweciarzy wiec tam jest sporo aut kazdej popularnej marki.
            Swego czasu znajomy szukal forda mondeo to tez w gnieznie bylo sporo ofert.
            Generalnie auto od handlarza to jest auto od handlarza, malo uczciwych jest,
            wiekszosc chce po prostu zarobic, wiec z trupa robia ekstra autko, aby tylko
            wytrzymalo trzy dni na czas sprzedazy a potem to juz nie ich problem. Najlepiej
            jechac i samemu cos sobie przyprowadzic, tylko ze przy budzecie 8 tys pln to
            moze byc srednio oplacalne, ale moze...
            pozdrawiam
            • polokokt Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 03.11.06, 13:31
              aha, oczywiscie to ze jest ksiazka serwisowa to tez nie gwarantuje prawdziwego
              przebiegu, bo ksiazke z wpisami mozna kupic za kilkadziesiat PLN.
              Najlepiej i uwazam ze to jest obowiazkowy punkt, wziac auto i jechac do ASO i za
              te 300 PLN sprawdzic autko kompleksowo. Dowiesz sie co jest nie tak, co wymaga
              wymiany niebawem i z jakimi kosztami sie w zwiazku z tym liczyc.
              Pozdrawiam
              • kraiczek Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 03.11.06, 14:32
                Najlepiej i uwazam ze to jest obowiazkowy punkt, wziac auto i jechac do ASO i z
                > a
                > te 300 PLN sprawdzic autko kompleksowo. Dowiesz sie co jest nie tak, co wymaga
                > wymiany niebawem i z jakimi kosztami sie w zwiazku z tym liczyc.
                > Pozdrawiam

I tu jest problem bo w gnieźnie jest tylko jeden wiekszy serwis i robia
                standardowy przeglad za 80zl,troche niewiele mi sie wydaje
          • qamillo Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 03.11.06, 16:17
            Niemcy mają tylko powypadkowe egzemplarze,kręcą szafe nagminnie,serwisują u
            Heńka z Marianem w stodole dopiero jak cos sie sypnie,olej zmieniają raz na 2
            lata,podrabiają książki serwisowe,na dodatek jeżdżą po bardzo dziurawych
            drogach a benzyne leją najczęściej z wodą bo cpn-y są tam okrutnie nieuczciwe..
    • paula80 Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 03.11.06, 16:49
      Witam-miałem Astrę kombi 1,7 d-bardzo potrzciwe i kochane autko-nasza babcia bo
      tak ja nazywaliśmy wytrzymała 340 tys. km i pewnie dalej jeździ!!
      A tak dla jasności robiłem rocznie około 70 tys km,pracowała na siebie b.dobrze
      i mogę z czystym sumieniem każdemu polecić pod warunkiem,że będzie oczywiście o
      nią dbał!!!
    • wielki_czarownik Dobry wybór 03.11.06, 19:59
      Weź silnik 8 zaworowy - 1.4 (60 KM) lub 1.6 (75 KM) ewentualnie diesla 1.7 i będziesz jeździł i jeździł. Silniki 16v są bardziej dynamiczne ale mniej trwałe. Około 1997 była też wadliwa partia silników 1.4 16v (90 KM) - nie chciały palić na 3 cylinder. Tak więc uważaj z tym silnikiem.
    • matej23 Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 04.11.06, 15:07
      Przy okazji astry: czy dwójki były ocynkowane?
      • zdecydowany4 Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 04.11.06, 15:45
        Tak Astra II ma ocynkowane nadwozie.
        • matej23 Re: Ile tysięcy km pociągnie astra?? 04.11.06, 16:20
          Dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka