raks5 28.11.06, 21:47 od wczoraj mgla i pokaz swiatel.. Czy debile musza sie pochwalic przeciwmgielnhmi? ale przeciez z tylu kazdy ma a w miescie nigdy prawie nie ma widocznosci ponizej 50m, ku..wa Link Zgłoś Obserwuj wątek
mat_mot Re: mgla w Wawie 28.11.06, 21:51 nie przeginaj, w razie jakiejś kolizji mogą ci zarzucić że nie miałeą włąłczonych przeciwmgielnych. Lepiej dmuchać na zimno. choć niektórzy maja tak ustawione że by ich h.. szczelił eazi po oczach. Link Zgłoś
raks5 Re: mgla w Wawie 28.11.06, 21:54 ech... nikt Ci nie zarzuci w takiej widocznosci 50 metrow to naprawde bardzo malo, bardzo. Ale trzeba pojezdzic, zeby to czuc Link Zgłoś
mat_mot Re: mgla w Wawie 28.11.06, 22:01 jedno jestpewne że jazda we mgle jest prze....na i najlepsze rozwiązanie to nie żadne światła tylko zdrowy rozsądek i rozwaga. Link Zgłoś
emes-nju Re: mgla w Wawie 29.11.06, 11:39 mat_mot napisał: > nie przeginaj, w razie jakiejś kolizji mogą ci zarzucić że nie miałeą > włąłczonych przeciwmgielnych. A ja, jezeli najade kiedys na takiego co to ma w miescie zapalone przeciwmgielne, bo nie zauwazylem jego stopu (ZAWSZE jest slabszy od przeciwmgielnego!), to absolutnie nie wezme winy na siebie. Link Zgłoś
rasiauskas Re: mgla w Wawie 28.11.06, 22:03 A wczoraj we Wrocku bylo mniej niz 50 metrow. Na dowod zdjecie ktore zrobil znajomy stojac na swiatlach: images3.fotosik.pl/269/af9ba0af6a20f087.jpg Latwo policzyc Transit+cos osobowego i jeszcze 3 auta by sie zmiescily. Liczac 5x6(auto z odstepem) 30 metrow do swiatel w tirze, na ktorego wysokosci widzimy ostatnie zarysy drzewa. I co jednak jest mniej niz 50 metrow. :p w woli zlosliwosci :D Link Zgłoś
raks5 Re: mgla w Wawie 28.11.06, 22:09 a kiedys w tatrach, na nartach bylem w takiej mgle, ze jak wyciagnalem kijek, to nie widzialem jego konca. Ale to nie ma nic do rzeczy. Pisze o Warszawie, miejscach gdzie ewidentnie nie trzeba swiatel przeciwmgielnych. Jesli widze samochod na zwyklych swiatlach z odleglosci jakies 200-250m, to oznacza widocznosc powyzej 50m i juz A na ulicach pelno samochodow na przeciwmgielnych. Niech mi ktos wytlumaczy, co daja przeciwmgielne w ruchu miejskim, korki, 20 na godzine, oswietlenie uliczne? Moze to ja jestem glupi? Link Zgłoś
rasiauskas Re: mgla w Wawie 28.11.06, 22:17 Alez ja sie zgadzam :D W miescie miedzy samochodami rzadko kiedy jest wiecej niz 20 metrow. Tylko zanegowalem to ze nie ma mgly ponizej 50 metrow :) Taka zlosliwosc jak napisalem. W miescie nie ma bata by nie zauwazyc kogos z naprzeciwka, tymbardziej ze korki sa ogromne, tempo poruszania sie z predkoscia minusowa, a przy dozwolonej predkosci nie ma bata by sie nie zatrzymac. A i tak wjechanie w tylek=nieostroznosc=niedostosowanie predkosci do warunkow jazdy. Przy takiej mgle na trasie to oczywiste, tutaj moze galke oczna roz... Link Zgłoś
raks5 Re: mgla w Wawie 28.11.06, 22:21 ok, rozumiem zlosliwosc chociaz jeszcze raz podkreslam. W trasie sa przeciwmgielne tez naduzywane. Ale jak ktos je wlacza przy przejrzystosci 100m to juz dla mnie ok. Ale w miescie jest to w 99% naduzycie. Co do zdjecia, to bym dyskutowal, czy tam nie ma widocznosci 50 m pamietaj, ze aparat jest troche mniej doskonaly, niz oko ludzkie Link Zgłoś
raks5 Re: mgla w Wawie 28.11.06, 22:23 a, zapomnialem gdzies dodac ":)" zeby nie bylo, ze sie jakos tam czepiam, po prostu dyskutuje Link Zgłoś
raks5 Re: mgla w Wawie 29.11.06, 09:24 dzis juz zupelnie prawie mgly nie bylo, a przeciwmgielne krolowaly. I co najmniej w vectrach nie da sie zostawic wlaczonych (z wieczora i przez pomylke). Za kazdym razem trzeba wlaczac. I po co w taka pogode? Link Zgłoś
p-iotr Re: mgla w Wawie 29.11.06, 10:29 > a w miescie nigdy prawie nie ma widocznosci ponizej 50m, ku..wa Wydaje mi się że w mieście _w ogóle_ nie można używać p-mgielnych tylnych, ale jeszcze sprawdzę w KD. Od wczoraj (Wawa) bardzo dużo jeżdżę na długich. Szczególnie gdy jestem za taką "choinką". O dziwo - przeważnie bardzo szybko znajdują odpowiedni wyłącznik. pzdr Link Zgłoś
p-iotr Re: mgla w Wawie 29.11.06, 10:36 > Wydaje mi się że w mieście _w ogóle_ nie można używać p-mgielnych tylnych, > ale jeszcze sprawdzę w KD. Sorry, nie ma takiego przepisu, nie wiem skąd mi to się wzięło. pzdr Link Zgłoś
klemens1 Re: mgla w Wawie 29.11.06, 11:07 > Od wczoraj (Wawa) bardzo dużo jeżdżę na długich. Szczególnie gdy jestem za > taką "choinką". O dziwo - przeważnie bardzo szybko znajdują odpowiedni > wyłącznik. Też tak robiłem ale nikt nie kumał o co chodzi. Link Zgłoś
macgregor-72 Re: mgla w Wawie 29.11.06, 18:44 a ja wczoraj miałem takiego narwańca w furgonetce co świecił mi długimi dodam tylko, że było to w trasie przy prędkości ok. 70km/h i jeśli takiego narwańca denerwują światła przeciwmgłowe to niech nie siedzi mi na zderzaku albo niech wyprzedza (zresztą ten gość po ok pół minuty świecenia skręcił) Link Zgłoś
miskorabol Re: mgla w Wawie 29.11.06, 19:18 no ciekaw jestem jak Ty bys reagował na jadący przed Toba samochód który oślepia Cie swoim swiatłem przeciwmgilenym. Link Zgłoś
habudzik Re: mgla w Wawie 29.11.06, 11:16 p-iotr napisał: > > a w miescie nigdy prawie nie ma widocznosci ponizej 50m, ku..wa > > Wydaje mi się że w mieście _w ogóle_ nie można używać p-mgielnych tylnych, ale > jeszcze sprawdzę w KD. Przepisu nie ma i pewnie nie bedzie ale czasem w radiu proszą by zgasić przeciwmgłowe . Link Zgłoś