Dodaj do ulubionych

Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego...

IP: 192.168.1.* 15.11.01, 10:18
Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego nie montują ich w motocyklach?
Pomijam przypadki Enfield-a z silnikiem stacjonarnym(1,5l ON na 100km) i
japońskiego Quada(prototyp).
W motocyklach stosuje się 1,2,3,4,6 cylindrowce, rzędówki, vidlaki, boksery
Mają gaźniki, wtryski, ostatnio zmienne fazy rozrządu, Pojemności od 50cm3 do
4500cm3 (ale to mutant z silnikiem od samochodu to samo MUNCH z 2 litrowym)
Naogół od 50-1800, moce od 1,5km do 180(seryjnie), ogromne przyspieszenia i
zużycie paliwa...
Mi się ma(rz?,ż?)y litrowy turboDiesel vidlasta 4 o mocy 100km i 100Nm przy
4000obr/min i spalaniu 4l na 100km... Vmax ok220km/h; do setki 5sek wystarczy
Narazie mam 750cmm3 V4 95Km/9500o/m; 79Nm/8000o/m; Vmax 245km/h spalanie do 5,5
do 8l na 100km; czerwone pole zaczyna się od 11500obrotów...Do setki 3,5
Zwoleników obu paliw proszę o wytłumaczenie dlaczego niemontuje się Diesli w
motorach?
Pozdrawiam Piotr
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Diesle nie mają zadnych zalet i sa do d... IP: 192.168.10.* 15.11.01, 10:43
      Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego nie montują ich w motocyklach?
      > Zwoleników obu paliw proszę o wytłumaczenie dlaczego niemontuje się Diesli w
      > motorach?
      > Pozdrawiam Piotr

Bo sa do d...
      • Gość: T Twój diesel nie ma zadnych zalet i jest do d... IP: 212.244.170.* 15.11.01, 10:55
        Trafiony?
        • Gość: Jarek Re: Twój diesel nie ma zadnych zalet i jest do d... IP: 192.168.10.* 15.11.01, 11:00
          Gość portalu: T napisał(a):

> Trafiony?

Pudlo
          • Gość: T Jako uzytkownik diesla (ktore nota bene sa do d... IP: 212.244.170.* 15.11.01, 11:06
            To Ty pisałeś parę wątków niżej?
            • Gość: Jarek uzytkownik diesla - do T IP: 192.168.10.* 15.11.01, 11:11
              Jam to nie chwalac sie uczynil.
              Kocham mojego dieselka, ale to nie zmienia faktu, ze na opis moich z nim
              doswiadczen slysze, ze "sie nie znam", "jezdze guwnem na kolkach", "w tym czyms
              obrotomierz konczy sie na 4 500 obr, wiec jest do d...", "to cos nie ma
              elastycznosci", wiec uznaje, ze wiekszosc ma racje i dla poprawienia im humoru
              pisze to co chca uslyszec.
              Pozdr
              • Gość: T Re: uzytkownik diesla - do Jarka IP: 212.244.170.* 15.11.01, 12:14
                To fajnie, że jesteś szczery, tylko dlaczego, do licha, piszesz wbrew swoim
                odczuciom? Pal diabli tych co lubią podkadzanie, dobry dieselek przecież nie
                jest zły! Nie mówię "diesle górą" bo to byłoby nieprawdą, ale w czymś tam
                jednak są ponad benzynowymi, może w przebiegach?...
                • Gość: Jarek uzytkownik diesla - do T IP: 192.168.10.* 15.11.01, 13:24
                  Widzisz T mam juz dosyc pisania, ze "mi bardzie odpowiada/lezy diesel", a z
                  drugiej strony slysze....
                  Szkoda gada i scierac opuszki palcow na klawiaturze

Pozdr
    • Gość: bocian Re: Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego... IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 15.11.01, 11:17

> Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego nie montują ich w motocyklach?
      > Pomijam przypadki Enfield-a z silnikiem stacjonarnym(1,5l ON na 100km) i
      > japońskiego Quada(prototyp).
      > W motocyklach stosuje się 1,2,3,4,6 cylindrowce, rzędówki, vidlaki, boksery
      > Mają gaźniki, wtryski, ostatnio zmienne fazy rozrządu, Pojemności od 50cm3 do
      > 4500cm3 (ale to mutant z silnikiem od samochodu to samo MUNCH z 2 litrowym)
      > Naogół od 50-1800, moce od 1,5km do 180(seryjnie), ogromne przyspieszenia i
      > zużycie paliwa...
      > Mi się ma(rz?,ż?)y litrowy turboDiesel vidlasta 4 o mocy 100km i 100Nm przy
      > 4000obr/min i spalaniu 4l na 100km... Vmax ok220km/h; do setki 5sek wystarczy
      > Narazie mam 750cmm3 V4 95Km/9500o/m; 79Nm/8000o/m; Vmax 245km/h spalanie do 5,5
      >
      > do 8l na 100km; czerwone pole zaczyna się od 11500obrotów...Do setki 3,5
      > Zwoleników obu paliw proszę o wytłumaczenie dlaczego niemontuje się Diesli w
      > motorach?
      > Pozdrawiam Piotr

Jeździsz może TT?
      Nie jestem specjalista w tej dziedzinie, ale jako że jeżdże troszkę i tym i tym
      to to spróbuję poimprowizowac:
      Z jakiej pojemności wyciągasz na motocyklu 160 kucyków? - NP z 1100 (CBR).
      Widziałeż diesla o tej pojemności? A widziałeś diesla ktory miał by tyle kucyków?
      Tyle koni ma np. Mercedes 2,7 CDI - wielkość samego silnika - to wielkość CBR
      (razem z kierowcą). Taniej jest władować do motoru silnik o pojemności 600 cm ze
      100 końmi niż kombinowac z silnikami diesla - duże, ciężkie, hałasują (wlaśnie -
      otworz sobie maską diesla i benzyniaka - wyobrażasz sobie że to coś terkoczącego
      miał byś pod sobą na jakimś choperze????).
      Planujesz motorek z turbosprężarką - może kiedyś coś takiego wymyślą - osobiście
      wątpię.
      A po co komu na motorze różnice w spalaniu - nie wszystko ci jedno czy pali ci 5
      litrów czy 3,5? To już nie sa takie rożnice żeby się chciało nad tym myśleć.
      To tyle moich laickich dywagacji na ten temat.
      Co do litrowego TD ze 100 końmi - po wielu latach pracy VW z pojemności 1,9
      uzyskal ponad 100 KM i silnik 1,9 o mocy 130 KM jest uważany za jeden z lepszych
      silników diesla!
      bocian
      • Gość: Piotr Re: Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego... IP: 192.168.1.* 15.11.01, 11:22
        Ok Bociek nie musi mieć sto koni. Ani turbo. Ale dlaczego wogóle tego nie
        próbują skoro nawet do samolotów są prototypy?. Może 1000cm3, 50km/6000ob?
        Aluminiowy cały silnik, mocowany na silentblokach? CommonRail jest podobno
        cichy?
        Piotr
        • Gość: bocian Re: Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego... IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 15.11.01, 11:40

> Ok Bociek nie musi mieć sto koni. Ani turbo. Ale dlaczego wogóle tego nie
          > próbują skoro nawet do samolotów są prototypy?. Może 1000cm3, 50km/6000ob?
          > Aluminiowy cały silnik, mocowany na silentblokach? CommonRail jest podobno
          > cichy?
          > Piotr

Samolot ma kapke więcej miejsca.
          Czyli mial byś do wyboru:
          - Choper (bo tylko do tego można by było o tym myśleć) 1000 diesel - 50 KM.
          Masa - 300 kg, przyśpieszenie - 10 s/100, brzmienie - zapomnij, maksimum obrotów
          5000 (jak sama nazwa wskazuje to sa autka nisko obrotowe. 6000 to mają na końcu
          zakresu - czerwone pole zaczyna się od 4500. Do 100 ma 10 s bo musisz 4 - 5 razy
          przerzucić skrzynię biegów! Prędkośc maksymalna - 125! A kosztuje więcej niż
          benzyna - łykasz takie cudo?
          Bo ja preferuję uczciwego Draga czy Classica Kawasaki! A za mną pójda miliony...
          (żart).
          Myślę że podobne rezultaty osiągnęli specjaliści, postukali się w czółko i poszli
          wymyślac coś szybszego do KAwasaki 1100...
          Pozdrawiam
          bocian
          • Gość: Piotr Re: Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego... IP: 192.168.1.* 15.11.01, 12:23
            Bocian obroty to rzecz względna
            W benzynie w samochodach max to 10000, w motorach nawet 18000!!
            W dieslach w - { } - max to 6000, ale w ciężarówkach bywa 2500! to czego
            niepodkręcić ropki na 8-9000?
            Pozdrawiam
            • Gość: bocian chyba bede musiał spasować IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 15.11.01, 12:54

> Bocian obroty to rzecz względna
              > W benzynie w samochodach max to 10000, w motorach nawet 18000!!
              > W dieslach w - { } - max to 6000, ale w ciężarówkach bywa 2500! to czego
              > niepodkręcić ropki na 8-9000?
              > Pozdrawiam

Masz rację. Brakuje mi argumentów - mój laicyzm wypłynął razem z ropą...
              Zapewne w tym momencie trwałość silnika znacznie by spadła.
              Co do ilości obrotow - zgłoś sie do specjalisty ale mam wrażenie że chodzi tu o
              temperatury - przy większych obrotach wzrasta temperatura. Ale może sie to okazać
              bezzasadne.
              pozdrawiam
              • rest Re: chyba bede musiał spasować 15.11.01, 13:05
                Dzięki Bocian za dyskusję.
                Piotr
        • Gość: bocian Re: Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego... IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 15.11.01, 12:44

> Ok Bociek nie musi mieć sto koni. Ani turbo. Ale dlaczego wogóle tego nie
          > próbują skoro nawet do samolotów są prototypy?. Może 1000cm3, 50km/6000ob?
          > Aluminiowy cały silnik, mocowany na silentblokach? CommonRail jest podobno
          > cichy?
          > Piotr

Samolot ma kapke więcej miejsca.
          Czyli mial byś do wyboru:
          - Choper (bo tylko do tego można by było o tym myśleć) 1000 diesel - 50 KM.
          Masa - 300 kg, przyśpieszenie - 10 s/100, brzmienie - zapomnij, maksimum obrotów
          5000 (jak sama nazwa wskazuje to sa autka nisko obrotowe. 6000 to mają na końcu
          zakresu - czerwone pole zaczyna się od 4500. Do 100 ma 10 s bo musisz 4 - 5 razy
          przerzucić skrzynię biegów! Prędkośc maksymalna - 125! A kosztuje więcej niż
          benzyna - łykasz takie cudo?
          Bo ja preferuję uczciwego Draga czy Classica Kawasaki! A za mną pójda miliony...
          (żart).
          Myślę że podobne rezultaty osiągnęli specjaliści, postukali się w czółko i poszli
          wymyślac coś szybszego do KAwasaki 1100...
          Pozdrawiam
          bocian
    • Gość: Wojtek Re: Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.01, 11:25
      Juz nie upychajmy wszedzie na sile diesli!!!
      Sa pojazdy, do ktorych po prostu sie nie nadaja, z wielu wzgledow.

Widziales kiedys kosiarke spalinowa z silnikiem diesla?? :) Jakie wtedy bylyby
      oszczednosci dla ogrodnika...a moment obrotowy pozwlalby kosic nie tylko trawe
      ale tez krzaki i mielic kamienie w ogrodku :)))

Pozdrawiam
      • Gość: Jarek Re: Skoro Diesle mają tyle zalet to dlaczego... IP: 192.168.10.* 15.11.01, 11:28
        Wojtku,
        to bylo super. W koncu sie usmiechnalem. Dzieki

;-)
        • Gość: 130rapid Re: Ból po stracie Wankla IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.01, 12:28
          Skoro już wleźliście na jednoślady...
          Piekielnie żal mi silnika Wankla. Mazda jeszcze się z nim szarpie, ale recesja
          sprawi, że Ford pewnie dokręci jej strumyk pieniędzy na prace rozwojowe.

Wankel = świetny napęd motocykla. Mały, lekki, wydajny, o turbinowej
          charakterystyce, w zasadzie nieograniczony w obrotach. Szkoda, że miał kłopoty
          z wysokim poziomem węglowodorów i CO.
          Holenderski VanVeen był kiedyś najszybszym motocyklem, chociaż ważył sporo, bo
          silnik Wankla miał z Citroena.
          • Gość: Piotr Re: czy możliwy jest Wankiel Diesel? IP: 192.168.1.* 15.11.01, 12:41
            To głupie pytanie wiem, ale ktoś proponował dwusowowego diesla...
            Pozdrawiam
            • Gość: 130rapid Re: czy możliwy jest Wankiel Diesel? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 15.11.01, 13:08

> To głupie pytanie wiem, ale ktoś proponował dwusowowego diesla...
              > Pozdrawiam

Możliwy.
              Wysokoprężne Wankle budował już w latach 60. Rolls-Royce (chociaż ani do
              samochodu, ani tym bardziej do motocykla).
              Jest tylko jedno ograniczenie: geometria układu rotor - cylinder pozwala uzyskać
              stopień sprężania maksymalnie 18,0:1.
              • Gość: Wojtek Re: czy możliwy jest Wankiel Diesel? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.01, 13:15
                Gość portalu: 130rapid napisał(a):

> Jest tylko jedno ograniczenie: geometria układu rotor - cylinder pozwala
                > uzyskać stopień sprężania maksymalnie 18,0:1.

No to pod turbo idealnie pasuje :)))

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka