Dodaj do ulubionych

vectra-falujace obroty

09.02.07, 23:06
Prosze o rade, zauważyłam, że czasami skaczą obroty, aż przygasają światła,
czasami samochód mi gasnie ( jak jade na gazie, bo na benzynie to się nie
zdarza) jak tak gwałtownie spadna obroty. Jak taką awarię mogę usunąć, czy i
jak się reguluje obroty???
Zamiast silnika krokowego mam prądnice elektroniczną, czyli czyszczenie nie
wchodzi w grę, czy prądnica taka może sie uszkodzić i czym objawia się jej
uszkodzenie??? może to jest ta wada ...???? czasami mam wrazenie ze ten
samochód tak jakby sam sobie dodawal gazu, tak dziwnie warczy..... i nie wiem
co mam zrobic........prszę o rzetelne i fachowe rady, wybieram sie do
mechanika, ale chciałabym wiedzieć czego się spodziewac, czy ktoś spotkal sie
z taką sytuacja....???

samochód - opel vectra B z konca 1999r. wersja po liftingu

dziękuje za wszelkie rady
Obserwuj wątek
    • sven_b Re: vectra-falujace obroty 09.02.07, 23:59
      Jaki tam jest silnik?
      • viki75 Re: vectra-falujace obroty 10.02.07, 22:26
        silnik 1.8 16V
        ale w tej wersji nie ma podobno silniczka krokowego, tylko jest przepustnica
        elektroniczna, tak mi powiedzieli w warsztacie, to czy moze to byc awaria tej
        przepustnicy????? prosze o rade i odpowiedzm, czy ktos sie odrientuje czy jest
        to duzy wydatek finansowy, jak sie usuwa taka awarie???

dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi
        • sven_b Re: vectra-falujace obroty 10.02.07, 22:55
          Mam ten sam (1.8 16V po fejsie). Silnik krokowy jest tu zintegrowany z obudową
          przepustnicy i niewymienialny jako oddzielny element. Trzeba zdemontowac calą
          przepustnice i b.dokladnie wyczyscic. Jej wymiana (1200pln) usunie problem na
          krotko, bo nowa tez sie ubrudzi. Jest to wada fabryczna modelu. Lepszym
          rozwiazaniem jest jej modyfikacja. Przejrzyj ten wątek:
          forum.vectraklub.pl/index.php?showtopic=1212&hl=falowanie+obrot%F3w
          • viki75 Re: vectra-falujace obroty 11.02.07, 13:50
            dziekuje za odpowiedz, mam pytanie czy Pan tak zrobil i czy juz nie gasnie
            auto, czy moze zalozyc jakis "odolejacz" ktos mi tez takie rozwiazanie
            dobradzal, polecona strona jest bardzo ciekawa, wlasnie przegladam ;-)

dziekuje
            • sven_b Re: vectra-falujace obroty 11.02.07, 15:39
              Przede wszystkim nie jestem pan tylko sven :-)
              Po drugie to wlasnie moje doswiadczenia. Nigdy calkowicie nie rozwiazalem
              problemu chociaz zadalem sobie sporo trudu i czasu. Regularnie czyscilem
              przepustnice, a 3 lata temu nawet wymienilem na nową i to wlasnie kosztowalo
              1200pln. Pol roku bylo ok, czyli tyle ile po czyszczeniu starej. Konsultowalem
              to z kilkoma fachowcami i uzytkownikami, ktorzy zgodnie twierdzili ze to wlasnie
              wada fabryczna tego elementu. Zachodnie fora tez zdaja sie to potwierdzac. Nie
              bawiłem sie w rozwiercanie. Byc moze jest to rozwiazanie, ale ja w okolicy maja
              chcialbym juz zmienic auto wiec nie chce wydawac kolejnych pieniedzy. Gdybym
              znalazl tą informacje wczesniej moze bym spróbował. Co ciekawe w rodzinie jest
              druga Vectra z tym silnikiem i tam tez problem wystepuje, ale w mniejszym
              stopniu. Ostatnio natrafilem na preparat do czyszczenia ukladu paliwowego, ktory
              wyprobuje, gdy wahania znow powrocą.
              www.4turbo.pl/katalog/images/motul04.jpg
              Jeszcze jedno spostrzezenie odnosnie paliwa. Zawsze trzymalem sie tych dobrych
              stacji benzynowych (BP, Neste, Statoil), ale w zasadzie problem zanikal gdy
              tankowalem bedąc za granicą (Niemcy, Francja, Szwecja). To swiadczy o tym co my
              tu tankujemy.
              Poza tym problemem, nigdy nie mialem klopotow z Vectrą, a jest juz prawie 170
              tys. km. Dosc czesto lubią spalić sie żarówki.
    • habudzik Re: vectra-falujace obroty 10.02.07, 00:58
      Czy jest to na rozgrzanym silniku czy tylko zaraz po tym jak wyłączy się ssanie ?
      • zdecydowany4 Re: vectra-falujace obroty 10.02.07, 16:03
        Silniczek krokowy wolnych obrotów. Już kiedyś to było, zajrzyj do forumowej
        wyszukiwarki:)
        • miskorabol Re: vectra-falujace obroty 10.02.07, 17:02
          dokładnie silicze krokowy. jeśli czyszczenie nie pomoże szykuj sie na wydatek
          rzedu 400 zł w górę
    • viki75 Re: vectra-falujace obroty 11.02.07, 11:36
      Fachowcy!!!! prosze o wypowiedz na temat mojego problmu.
      Wierze że zagladaja tu ludzie, ktorzy zanja sie na rzeczy i udziela mi rad

dziekuje
    • meps3 Re: vectra-falujace obroty 11.02.07, 11:50
      No niestety nie jestem fachowcem - mechanikiem- ale mam taki sam problem.Jedyna
      rada to wykręcić silniczek i czyścić.Myślałem kiedyś ,że mechanik zrobi coś
      innego ,żeby trwale coś poprawić ale zrobił dokładnie to samo co ja miesiąc
      wcześniej ,skasował mnie na parę złotych i zapisał na następna wizytę za
      miesiąc żeby znowu czyścić.Taki sa oto metody fachowców.Natomiast muszę
      przyznać ,ze ciekawy wątek to rozwiercenie tego kanalika.Chyba zaraz to obgadam
      z mechanikiem i wieczorem zrobie ,ciekawe co z tego wyniknie?
      • viki75 Re: vectra-falujace obroty 11.02.07, 13:26
        uprzejmie prosze o podzielenie sie uwagami po rozmowach z mechanikami, czy
        warto cos takiego zrobic (mam na mysli to rozwiercenie tego kanalika), jakie sa
        nastepstaw takiej operacji, czy nie uszkodzi mi sie cos innego w aucie, bo ja
        juz nie wiem co robic, czasami gasnie, czasami jezdzi sie super, o co w tym
        chodzi ;-(,

• black_code Re: vectra-falujace obroty 11.02.07, 12:00
      Trudno tu okreslic ale sadzac z tego ze problem wystepuje tylko na
      gazie to przyczyne trzeba upatrywac w tym.
      Niby dlaczego to wina silniczka skoro na benzynie silnik pracuje ok?
      Byc moze dostaje sie lewe powietrze ,tak czy inaczej mysle ze na
      poczatek wypada udac sie do fachowcow od gazu
      • cutas Re: vectra-falujace obroty 11.02.07, 13:19
        Mam to samo nie mam gazu ten sam silnik. czy to oznacza że to ustrojstwo trzeba
        ciągle czyścić ? czy po wymianie na nowy dalej trzeba będzie to czyścić ?
      • viki75 Re: vectra-falujace obroty 13.02.07, 16:55
        jestem z Kielc, moze ktos mi doradzi dobrego mechaniak,
        w okolicach Kielce

dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka