21.04.03, 20:22
Mam w samochodzie zamontowane radio Blaupunkt , do którego chciałbym
podłączyć urządzenie dla komórki . Problem mój jest że nie mam klucza do
wyciągnięcia tego radia z szuflady .
W moim ostatnim samochodzie miałem radio Pioneer do którego miałem klucz w
postaci dwóch blaszek które wciskałem po prawej i lewej stronie , i
wysuwałem radio .
W Blaupunkcie są z każdego boku dwie dziury , są one zapewne do klucza , nie
wiem jednak dokładnie jak ten klucz wygląda . Może ktoś z Was miał taki
klucz i w dwóch zdaniach napisze czy z druta o średnicy tych dziur można
taki prowizoryczny klucz zrobić.

Pozdrawiam Nik.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar Re: Blaupunkt IP: *.skorosze.2a.pl 21.04.03, 21:41
      może wszystkie "klucze" są podobne - nie wiem. Ale w przypadku JVC, też sa dwie
      blaszki, któe wsuwa się po obydu stronach radia i ciągnie za nie. One po prostu
      odginają inne blaski w kieszeni. Myślę, że można zastąpić je dowolnymi płaskimi
      blaskami (cienkimi śrubokrętami), które trzeba wsunąć w te szczeliny i
      pociągnąć jakość za sam korpus radia - bo takie prowizoryczne blaski nie bedą
      miały zaczepów chwytających.
    • Gość: Jan Re: Blaupunkt IP: *.dip.t-dialin.net 21.04.03, 21:42
      Co ja wiem ,to do tych dziurek wsuwasz dlugie gwozdzie lub cos podobnego,one rozciskaja blaszki w srodku i wyciagasz radio.Te radia po odlaczeniu pradu sa blokowane,a nie po wyciagnieciu radia z kablami.Tak mialem kiedys z Pioneerem kodowanym.
      • nikodem12 Re: Blaupunkt 21.04.03, 22:02
        Gość portalu: Jan napisał(a):

> Co ja wiem ,to do tych dziurek wsuwasz dlugie gwozdzie lub cos podobnego,one
        ro
        > zciskaja blaszki w srodku i wyciagasz radio.Te radia po odlaczeniu pradu sa
        blo
        > kowane,a nie po wyciagnieciu radia z kablami.Tak mialem kiedys z Pioneerem
        kodo
        > wanym.
        >
        To znaczy potrzebuje cztery gwiździe lub dwa druty średnicy dziur ,druty
        wygięte jak literka „ U „ . Wiem że radio jest blokowane i trzeba podać cztero
        cyfrowy kod do odblokowania .
        Potrzebuje tylko jeden kabel przeciąć i przylutować do niego wyłącznik
        indukcyjny który w przypadku gdy telefon będzie dzwonił szpula wyłączy prąd
        idący ze stacyjki do radia , skutkiem czego na czas rozmowy radio
        automatycznie się wyłączy .

Pozdrawiam Nik
        • Gość: Rav Re: Blaupunkt IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.04.03, 01:57
          Cześć, sam mam Blaupunkta w aucie- ale u mnie ten system głośnomówiący działa w
          ten sposób, że np. przychodząca rozmowa "idzie" na głośnikach z przodu (i wtedy
          wyłącza muzyczkę), a tył dalej pobrzmiewa (ciszej),
          pozdrawiam
        • Gość: Kierowiec Re: Blaupunkt IP: 212.6.124.* 22.04.03, 09:57
          nikodem12 napisał:
          > To znaczy potrzebuje cztery gwiździe lub dwa druty średnicy dziur ,druty
          > wygięte jak literka „ U „ .

Tak.

> Potrzebuje tylko jeden kabel przeciąć i przylutować do niego wyłącznik
          > indukcyjny który w przypadku gdy telefon będzie dzwonił szpula wyłączy prąd
          > idący ze stacyjki do radia , skutkiem czego na czas rozmowy radio
          > automatycznie się wyłączy .

Po czym bedzie wymagac wprowadzenia kodu :-)))

Blaupunkty juz od dawna maja jeden styk oblozony funkcja MUTE. Zadajac na niego
          plus sciszasz radio do zera (i zatrzymujesz kasete) nie przerywajac pracy
          odbiornika.

Osobiscie polecam RTFM!
          (read the fucking manual :-)

> Pozdrawiam Nik

Pozdr.

K.
          • nikodem12 Re: Blaupunkt 22.04.03, 19:56
            Gość portalu: Kierowiec napisał(a):

> nikodem12 napisał:
            > > To znaczy potrzebuje cztery gwiździe lub dwa druty średnicy dziur ,druty
            > > wygięte jak literka „ U „ .
            >
            > Tak.
            >
            > > Potrzebuje tylko jeden kabel przeciąć i przylutować do niego wyłącznik
            > > indukcyjny który w przypadku gdy telefon będzie dzwonił szpula wyłączy prą
            > d
            > > idący ze stacyjki do radia , skutkiem czego na czas rozmowy radio
            > > automatycznie się wyłączy .
            >
            > Po czym bedzie wymagac wprowadzenia kodu :-)))
            >
            Ja nie miałem na myśli kabla stałego zasilania , tylko tego co idzie od
            stacyjki . A w tym przypadku nie będę potrzebował koduza każdym razem .
            Najlepiej wyciągnę radio i sprawdze może ma ono funkcje telefon Mute .

Pozdrawiam Nik.
          • Gość: karburator Re: Blaupunkt IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.03, 20:08
            Już neandertalczycy, jak chcieli ściszyć radio, na drucik "MUTE" podawali masę.
            Odnośnie kluczyków, faktycznie, druty, zaostrzone, o średnicy otworków
            odblokują zaczepy radia. Potem trzeba je złapać za coś, najpewniej za kieszeń
            kasety, i nie urywając jej - wyjąć radyjko.
    • Gość: johnode Re: Blaupunkt IP: *.tlsa.pl 22.04.03, 09:07
      wkladasz w te dziury 4 sztywne druty /moga byc gwozdzie/ i odchylasz je na zewnatrz /czyli w kierunku drzwi/. radio ma zaczepy, ktore musza sie zlozyc do srodka, zeby mozna je wyjac z kieszeni
      pzdr
      • nikodem12 Re: Blaupunkt 22.04.03, 21:24
        Ok. , wziąłem druciki zakrzywiłem , włożyłem do dziur i wyciągnąłem radio .
        Leży koło PC-ta , patrząc od tyłu po prawej stronie są trzy gniazda na
        wtyczki . każde gniazdo ma dwa rzędy , w pierwszym od góry są dwa rzędy po
        pięć pinów a w pozostałych po są dwa rzędy po cztery piny . Te górne jest z
        pewnością do sterowania radia przy kierownicy , w środkowym albo dolnym
        znajduje się jeden pin którym idzie stałe zasilanie i jeden o zasilaniu przez
        stacyjkę , i ten właśnie jest dla mnie interesujący . Nie mam schematu , a
        może ktoś z Was ma ? Jeśli nie to jutro zmierzę voltometrem . W każdym razie
        funkcji MUTE oznakowanej żółtym oddzielnym kablem , tak jak w Pioneerze nie
        ma w tym Blaupunkcie . Chyba że jest w integrowany w którejś ze wtyczek ?

Pozdrawiam Nik.
        • Gość: johndoe Re: Blaupunkt IP: *.tlsa.pl 23.04.03, 08:44
          nikodem12 napisał:

> Ok. , wziąłem druciki zakrzywiłem , włożyłem do dziur i wyciągnąłem radio .
          > Leży koło PC-ta , patrząc od tyłu po prawej stronie są trzy gniazda na
          > wtyczki . każde gniazdo ma dwa rzędy , w pierwszym od góry są dwa rzędy po
          > pięć pinów a w pozostałych po są dwa rzędy po cztery piny . Te górne jest z
          > pewnością do sterowania radia przy kierownicy , w środkowym albo dolnym
          > znajduje się jeden pin którym idzie stałe zasilanie i jeden o zasilaniu przez
          > stacyjkę , i ten właśnie jest dla mnie interesujący . Nie mam schematu , a
          > może ktoś z Was ma ? Jeśli nie to jutro zmierzę voltometrem . W każdym razie
          > funkcji MUTE oznakowanej żółtym oddzielnym kablem , tak jak w Pioneerze nie
          > ma w tym Blaupunkcie . Chyba że jest w integrowany w którejś ze wtyczek ?
          >
          > Pozdrawiam Nik.

przesadzasz, jestes cokolwiek za leniwy. masz inet, powinienes sam poszukac.

www.blaupunkt.cz/

na tej stronie znajdziesz co chcesz
          pzdr
          • nikodem12 Re: Blaupunkt 23.04.03, 21:14
            Gość portalu: johndoe napisał(a):

>
            > przesadzasz, jestes cokolwiek za leniwy. masz inet, powinienes sam poszukac.
            >
            > www.blaupunkt.cz/
            >
            > na tej stronie znajdziesz co chcesz
            > pzdr
            >
            Myślisz że nie szukałem , niestety nie znalazłem .
            User vwdoka napisał że : jeżeli mnie pamięć nie myli, to jest pierwszy z
            lewej (patrząc od tyłu radia) w
            d najniższym rzędzie ( dolny dolnej kostki) .
            Sprawdziłem , rzeczywiście w dolnej kostce znalazłem zasilanie radia stałe (
            drugi w dolnym od lewej ,kolor czerwono czarny ) , a zasilanie od stacyjki
            jest czwarty od lewej w górnym rzędzie dolnej kostki (kolor żółto
            zielony ) . Są jeszcze trzy , o których funkcjach nie wiem a chciałbym się
            dowiedzieć . Może być przecież MUTE .
            Tam gdzie User vwdoka napisał jest kolor niebieski .

Pozdrawiam Nik.
            • Gość: johndoe Re: Blaupunkt IP: *.tlsa.pl 24.04.03, 08:25
              np.
              www.blaupunkt.cz/img/db/autoradia/produkt_navod_file84.pdfpzdr
              • Gość: johndoe Re: Blaupunkt IP: *.tlsa.pl 24.04.03, 08:26
                tylko
                www.blaupunkt.cz/img/db/autoradia/produkt_navod_file84.pdf
        • vwdoka Re: Blaupunkt 23.04.03, 12:03
          Witaj,

jeżeli mnie pamięć nie myli, to jest pierwszy z lewej (patrząc od tyłu radia) w
          d najniższym rzędzie ( dolny dolnej kostki)

Pozdrawiam,
          vwdoka
          (Zawsze i tylko blaupunkt od 12 lat)
          • nikodem12 Re: Blaupunkt 23.04.03, 19:22
            vwdoka napisał:

> Witaj,
            >
            > jeżeli mnie pamięć nie myli, to jest pierwszy z lewej (patrząc od tyłu
            radia) w
            >
            > d najniższym rzędzie ( dolny dolnej kostki)
            >
            > Pozdrawiam,
            > vwdoka
            > (Zawsze i tylko blaupunkt od 12 lat)
            >
            Ok ,dziękuje .

Pozdrawiam Nik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka