Dodaj do ulubionych

Silnik z Direct Injection w 2004 Isuzu

IP: *.bankofamerica.com 23.04.03, 16:12
Wiecej mocy (3.5 litra z 250KM), bardziej oszczedny i 7.5 sec. do stowki to
niezle jak na jedno z najtanszych SUVs z jednym z najlepszych systemow 4WD
(Axiom, Rodeo i przyszly Trooper):
www.edmunds.com/news/autoshows/articles/96999/page012.html
Jak ktos nie widzial Isuzu Axiom to tu prosze popatrzec:
www.isuzu.com/models/axiom/gallery03.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Silnik z Direct Injection w 2004 Isuzu IP: *.atlanta.ga.us 23.04.03, 16:22
      W USA to moze przejsc - o ile pamietam problemem silnikow
      z bezposrednim wtryskiem benzyny byla wysoka zawartosc
      siarki w paliwie - powodowala ona klopoty z
      wtryskiwaczami. W USA zawartosc siarki w paliwie jest niska.

Silnik z wtryskiem benzyny ma same zalety - pzebieg
      momentu obrotowego prawie jak w dieslu (duzy na malych
      obrotach), nizsze zuzycie paliwa (dzieki temu ze mozna
      ubozsza mieszanke stosowac). Ciekawe do jakiego innego
      pojazdu wsadza ten silnik w przyszlosci...
      • Gość: darekk Re: Silnik z Direct Injection w 2004 Isuzu IP: *.zywiec.plusnet.pl 23.04.03, 16:33
        z ta siarka to sie zgadza, tyle ze na odwrot. :)
        to w usa jest zasiarczona benzyna. wlasnie z tego powodu producenci, ktorzy
        maja w swojej ofercie silniki z bezposrednim wtryskiem nie wprowadzaja ich do
        usa. przyklady?
        - mitsubishi pajero / montero / shogun: w europie v6 gdi z bezposrednim
        wtryskiem. w usa zdecydowano sie na ewolucje poprzedniej klasycznej jednostki.
        gdi nie nadawalo sie na to paliwo.
        - audi / vw benzyna - silniki fsi (np. 2,0). nie trafily do usa. sa w europie.
        problemem paliwo.
        - audi / vw diesle - silniki tdi na wysokocisnieniowe pompowtryskiwaczach. w
        usa nie moglyby pracowac ze wzgledu na nizsza jakosc paliwa. dlatego jest tylko
        1,9 w starej wersji 90km. w europie jest 100, 130 i nawet 150 z tej samej
        pojemnosci. moze te by sie spodobaly nie znajacym diesli amerykancom, ale nie
        szybko beda mieli okazje.
        - ford - czytalem ze chciano wprowadzic w usa tdci do focusow 5d i combi. testy
        wyszly negatywnie - zbytnie zasiarczenie paliwa (podaje za motor trendem). w
        europie jezdza od jakiegos czasu.
        - to samo z dieslami bmw i mercedesa. wciaz sa obawy co do paliwa.

darekk
        • Gość: cracovian Re: Silnik z Direct Injection (benzyna) IP: *.bankofamerica.com 23.04.03, 17:16
          darekk - My tu dalej mowimy o benzynowych silnikach, czy nie? Wydaje mi sie, ze
          Tobie chodzi o diesle i sie z Toba zgodze, ze olej napedowy w USA jest
          tragicznej jakosci, zasiarczony i wielu fajnych technologii diesla nie da sie
          tu przez dlugi czas wprowadzic, ale VW cos probuje i dieselki nowe w przyszlym
          roku wyjda.

Tu jednak chodzilo mi o nowa jednostke benzynowa, ktora jest bazowana na
          terazniejszym, bardzo "spragnionym" 3.5 litrowym silniku z 230KM w Axiom i
          215KM w Trooperze.
      • Gość: cracovian Re: Silnik z Direct Injection w 2004 Isuzu IP: *.bankofamerica.com 23.04.03, 17:22
        W tym artykule pisze, ze na razie tylko BMW 760Li i Rolls Royce Phantom ma,
        wiec naprawde z Isuzu robia sie pionierzy. Mam nadzieje, ze im to wyjdzie i
        nowy Rodeo juz niedlugo i nowy Trooper za pare lat im sie zacznie wreszcie
        sprzedawac, bo szkoda by bylo ich tak szybko pozegnac - w koncu dali mi
        gwarancje na dziesiec lat :-)
        • Gość: darekk Re: Silnik z Direct Injection w 2004 Isuzu IP: *.zywiec.plusnet.pl 23.04.03, 17:28
          chyba nie uwaznie czytales - ja mowilem nie tylko o dieslach. rowniez benzynie
          z bezposrednim wtryskiem. chyba musze powtorzyc...

- mitsubishi gdi - od carismy i space stara (1,8) przez galanta (2,4) a na
          pajero skonczywszy (3,5). od lat jezdza po drogach europy - wszystko to silniki
          benzynowe z bezposrednim wtryskiem. ich odpowiedniki amerykanskie maja silniki
          klasyczne ze wzgledu wlasnie na jakosc paliwa.
          - volkswagen / audi fsi - benzynowe silniki z bezposrednim wtryskiem. od polo
          poczawszy a na a6 skonczywszy. 1,6, 2,0...
          - renault i jego 2,0ide - to rowniez benzyniak z wtryskiem bezposrednim.

wierz mi, usa nie jest rynkiem przodujacym, tylko zacofanym w tej dziedzinie.

darekk
    • greenblack Re: Silnik z Direct Injection w 2004 Isuzu 23.04.03, 17:28
      Mitsubishi właśnie ogłosiło, że rezygnuje z GDI. Powody, to wysoka cena i
      problemy ze spełnieniem norm emisji spalin.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka