Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o Nissanie Note

21.02.07, 16:43
Mam zamiar jeszcze w tym tygodniu podpisac umowę na kupno tego auta (Nissan
Note 1,6 110 KM) w wersji Acenta. Z doposazeniem wyjdzie ok. 60.000 zł.
Dzięki za wszelkie rdy i sugestie (jeszcze mogę wstrzymać się z zakupem).
Pozdro.
Obserwuj wątek
    • moderator10 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 16:48
      Ja doradzam jeszcze branie pod uwage Reanault Modusa to blizniacze auta wiec
      sa praktycznie na tym samym poziomie a mozna liczyc na bardziej korzystna
      cene .
      • januszz4 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 17:50
        Tak, ale Modus jednak ma mniej miejsca w środku. Z tego co czytałem, Renault ma
        obecnie zmodyfikować to auto, żeby powiększyć wnętrze. Pozdro.
      • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 17:58
        moderator10 napisał:

> Ja doradzam jeszcze branie pod uwage Reanault Modusa to blizniacze auta wiec
        > sa praktycznie na tym samym poziomie a mozna liczyc na bardziej korzystna
        > cene .

Bzdura - od razu widać, że się wypowiadasz, choć obydwu aut nie znasz, nie
        porównywałeś. Modus jest DUŻO mniejszy (aż kilkadziesiąt cm krótszy!) - typowo
        miejskie auto. A Nissanem już można się wybrać w dalszą podróż: wygodniej i
        pojemniej. Nie bez powodu ceny też są różne.
        Note - porównując do Renault - to wielkościowo coś pomiędzy Modusem a
        Scenic'iem.
    • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 18:01
      januszz4 napisał:

> Mam zamiar jeszcze w tym tygodniu podpisac umowę na kupno tego auta (Nissan
      > Note 1,6 110 KM) w wersji Acenta. Z doposazeniem wyjdzie ok. 60.000 zł.
      > Dzięki za wszelkie rdy i sugestie (jeszcze mogę wstrzymać się z zakupem).
      > Pozdro.

Jeździłem dość dużo takim autem - silnik rewelacja (zmienne fazy): pali
      niewiele (jak na 1.6), elastyczny jak diesel (no, prawie;)), prowadzi się
      znakomicie (jak na tak wysokie auto), także po zakrętach.
      Przeglądy (tej wersji!) co 30.000 km/2 lata, łańcuch rozrządu, długa gwarancja -
      jakbym miał polecać lub nie to... zdecydowanie polecam. :)
      • januszz4 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 18:51
        Dzięki, utwierdziłeś mnie w mojej decyzji, Pozdro.
        • mechanioll Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 19:51
          taki sobie - moze jak lubisz nissany to poczekaj na Kaszanaja - jedyny minus że
          będziesz testował nowość, bo reszta wygląda ciekawie:
          www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,4/new/12577/__Polska-Nissan-Qashqai-od-68-500-z%C5%82.html
          • wujaszek_joe Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 19:57
            mechanioll napisała:
            >poczekaj na Kaszanaja
            mam wrażenie że spolściłeś to nieco inaczej niz zyczyliby sobie nissańscy
            marketingowcy;)
          • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 19:59
            Kaszkai to całkiem INNE auto - i dużo droższe. Dużo też większe.
            Ale to zupełnie INNE auto.
            Żeby na przykład zapewnić osiągi z 1.6 Note (auto dużo lżejsze) trzeba by wydać
            grubo ponad 80.000 zł (co najmniej) na wersję z silnikiem 2.0. Generalnie nie
            ma co porównywać - to dwa zupełnie inne auta.
            • mechanioll Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:11
              Oczywiście, że inne -wystarczy spojrzeć na nazwę :) kupujący jakoś nie pisze,
              że zalezy mu na atomowych przyspieszeniach - trudno zreszte posądzac każdego
              nabywce silnika 1.6 że to jest jego priorytetem. Kaszanaj wygląda na wiekszego,
              ładniejszego (kwestia gustu, bedzie tez zapewne lepiej wyposażony, wiecej wart
              przy odsprzedazy etc. Co do osiagów - podejrzewam, zę róznica w masie będzie
              niewielka, także przyspeiszenia 0-100 i 60-150 dla siników 1.6 będą bardzo
              podobne. Jezeli wydaje sie ok. 60 tys. na nota, mozna tez wydac ok. 70 na
              kaszanaja
              • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:21
                mechanioll napisała:

> Oczywiście, że inne -wystarczy spojrzeć na nazwę :) kupujący jakoś nie pisze,
                > że zalezy mu na atomowych przyspieszeniach - trudno zreszte posądzac każdego
                > nabywce silnika 1.6 że to jest jego priorytetem.

Akurat w tym wypadku pośrednio jednak... pisze, że zależy mu na osiągach. 1.6
                to po prostu najmocniejszy silnik o najlepszych osiągach dynamiki w ofercie
                Note. Mocniejszego nie ma. I obydwa diesle i benzyniak - wszystko słabsze o co
                najmniej ok. 20%, więc raczej dużo.
                Jednak na "atomowe" przyśpieszenia nie ma co liczyć - tutaj najlepszy motocykl
                albo... prom kosmiczny (to chyba najlepsze - tylko gdzie zaparkować) ;))

> Kaszanaj wygląda na wiekszego,
                > ładniejszego (kwestia gustu, bedzie tez zapewne lepiej wyposażony, wiecej
                wart
                > przy odsprzedazy etc.

Tak, ale tym tokiem rozumowania idąc najlepiej kupić autobus albo Maybacha
                (specjalnie dla Kolegi: "mejbacha";)).

> Co do osiagów - podejrzewam, zę róznica w masie będzie
                > niewielka, także przyspeiszenia 0-100 i 60-150 dla siników 1.6 będą bardzo
                > podobne.

Jakby były podobne, to by w ofercie nie było;)
                To tak jak z Note 1,4 i 1,6: na papierze niby 1,4 "prawie jak 1.6", ale w
                praktyce "prawie" robi wieeelką różnicę. Diesle 1,5 i 1,5 (68 i 86 KM) - to
                samo.

> Jezeli wydaje sie ok. 60 tys. na nota, mozna tez wydac ok. 70 na
                > kaszanaja

Za 60 tys. (niecałe) Note jest nieźle wyposażony (choć nie full wypas) z
                najmocniejszym silnikiem.
                Za 70 tys. zł Kaszkai to wersja najbiedniejsza z najsłabszym silnikiem (choć
                niby to prawie ten sam silnik co w Note - ale auto duuużo cięższe).

Wnioski:
                jak ktoś lubi jeździć wygodnie - lepsza lepsza wersja.
                jak ktoś lub wersje gołe-biedne-najtańsze to... Primera chyba wyjdzie podobnie;)
                • mechanioll Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:29
                  na stronie nissana danych technicznych kaszanaja chyba jeszcze nie ma ale ide o
                  zakład że dla siników 1.6 roznice 0-100 i 60-140 nie bedą duże - w codziennym
                  jeżdzeniu nie do zauważenia. ciekawe też do których wersji kaszajana będzie
                  można kupić 4wd - wtedy osiągi na pewno klapną w dół ale nabywca po dorzuceniu
                  dyzla i przy względnie duzym przeswicie będzie miał suva :)
                  • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:37
                    Niech się Janusz wypowie - on wątek założył: czy potrzebuje taką kolubrynę jak
                    Kaszkai (do miasta to to nieporęczne) i tak drogie.
                    A co do osiągów - to tak jak z dobrymi głośnikami (czy to do domu czy do auta -
                    nieważne): trzeba posłuchać, wypróbować W PRAKTYCE a nie zdawać się tylko na
                    dane techniczne.
                    Autem pojeździć. Kaszkai nie jeździłem, choć oglądałem już dawno.
                    Ale wszystkimi autami co jeździłem w wersjach silnikowych różniących się
                    właśnie tak jak te 1.6 i 2.0 (czy choćby - żeby dalej się Nissana trzymać
                    1,4/1,6) to silnik mocniejszy dawał niewiarygodnie (w stosunku do "niewielkich"
                    różnic na papierze) lepszą dynamikę, przyśpieszenie i elastyczność, a palił
                    podobnie (lub czasem mniej!) niż ten słabszy.
                    A 4WD chyba do 2.0 tylko będzie można dokupić z tego co pamiętam. Tak jak
                    bezstopniową (chyba tylko Nissan ma na rynku taką) automatyczną skrzynię biegów
                    (taka jak w Murano). Do Note takiej nie dają (chyba że w Japonii).
                    Tak więc - niech autor wątku się wypowie.
                    P.S. Wszystkim wątpiącym w "osiągi" polecam... przejechać się!:) Niekoniecznie
                    Nissanem - Ceed też ma dwa "prawie" takie same silniki (1,4/1,6).:) Chyba że
                    ktoś lub wooolną jazdę i baaardzo spokojną (zawsze i wszędzie) - ten oczywiście
                    różnicy nie zauważy. Do czasu jak będzie trzeba skądś szybko uciec, wyprzedzić
                    itd. Nie bez powodu "mocniejszy silnik = bezpieczniejsze auto".
                • mechanioll Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:35
                  zerknąłem jeszcze na silnik na stronie nissan.pl - w note 110 koni i 150 Nm w
                  kaszanju - wg tekstu z zalaczonego linka - 115 koni i 160Nm wiec osiagi będą
                  zapewne takie same
                  • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:38
                    mechanioll napisała:

> zerknąłem jeszcze na silnik na stronie nissan.pl - w note 110 koni i 150 Nm w
                    > kaszanju - wg tekstu z zalaczonego linka - 115 koni i 160Nm wiec osiagi będą
                    > zapewne takie same

Z Tobą to się jednak ciężko gada:/ Ani nie czytasz wszystkiego co inni piszą
                    ani nie odpowiadasz jednym postem;)
                    To jeszcze wagę obydwu podaj - bo "zapewne jest taka sam" LOL!;))))))))
                    • mechanioll Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:52
                      juz sprawdziełm - patrz post niżej.
                      twoj przyklad z silnikami 1.4 - 1.6 czy 1.6. - 2.0 nijak sie ma do tego, bo tu
                      w obydwu jest 1.6 i do tego w kaszanaju mocniejszy.
                      ps. lepiej juz isć kibicowac - dobry mecz
                • mechanioll Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:50
                  Zerknalem jeszcze na strone nissana w GB - tam juz kaszanaj jest dostepny i co
                  ciekawe -wyrzucili z oferty primerę - widac stawiają już tylko na modele mogące
                  wystepowac w wersji 4wd, 2wd pozostawiając renooo.
                  Wnioski - jest to było nie było w ofercie nissana model wyżej, wyposażenie już
                  w już w najniższej wersji dobre (trudno uznac to za "golasa", szczegolnie w
                  polskich warunkach), przyspieszenie do 100 - 12 sek. co jest skutkiem oporu
                  powietrza przy kształcie suva w przypadku kaszanaja (waga tylko 1297 kg - nie
                  wiem ile note? ) Nie wiem ile do setki ma note z silnikiem 1.6?

Tu specyfikacja kaszanaja w pdf - specyfikacja note "nie ładowała sie":
                  www.nissan.co.uk/NMGB/en_GB/site-media/vehicles/passenger/J10/grades-and-specs/specs.pdf
                  ps. ide oglądac mecz :)
                  • black_code Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:53
                    Macie tu dane bo bedziecie sie w kolko krecic pol nocy.
                    Dane QASHQAI fabryczne wiec moze byc tylko gorzej
                    Note
                    www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=11155&artikel_seite=2
                    QASHQAI
                    www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=13115
                    Roznica mas 200kg ,przeyspieszen 2 sek.
                    • mechanioll Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 21:16
                      "przeca" juz powyżej dałem oficjalna specyfikację a nie wyciąg z "gadzinówki"
                      ludowoza :)

www.nissan.co.uk/NMGB/en_GB/site-media/vehicles/passenger/J10/grades-
                      and-specs/specs.pdf
                    • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 21:17
                      black_code napisał:

> Macie tu dane bo bedziecie sie w kolko krecic pol nocy.
                      > Dane QASHQAI fabryczne wiec moze byc tylko gorzej
                      > Note
                      > www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=11155&artikel_seite=2
                      > QASHQAI
                      > www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=13115
                      > Roznica mas 200kg ,przeyspieszen 2 sek.

A to ja wiem; dodam, że ~20% różnicy w masie i w mocy silników i... osiągów;)
                      Problem chyba w tym, że dla mnie te 20% masy i mocy to dużo więcej niż "prawie
                      to samo";)
                  • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 21:21
                    mechanioll napisała:

> Zerknalem jeszcze na strone nissana w GB - tam juz kaszanaj jest dostepny i
                    co
                    > ciekawe -wyrzucili z oferty primerę - widac stawiają już tylko na modele
                    mogące
                    >
                    > wystepowac w wersji 4wd, 2wd pozostawiając renooo.
                    > Wnioski - jest to było nie było w ofercie nissana model wyżej, wyposażenie
                    już
                    > w już w najniższej wersji dobre (trudno uznac to za "golasa", szczegolnie w
                    > polskich warunkach), przyspieszenie do 100 - 12 sek. co jest skutkiem oporu
                    > powietrza przy kształcie suva w przypadku kaszanaja (waga tylko 1297 kg - nie
                    > wiem ile note? ) Nie wiem ile do setki ma note z silnikiem 1.6?
                    >
                    > Tu specyfikacja kaszanaja w pdf - specyfikacja note "nie ładowała sie":
                    > www.nissan.co.uk/NMGB/en_GB/site-media/vehicles/passenger/J10/grades-and-specs/specs.pdf

Note 1.6 ma 10 sek. z groszami a tutaj:
                    www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?
                    artikel_id=11155&artikel_seite=2 zmierzyli że niby 10,0 ;)
                    Ale waży jakieś co najmniej 200 kg mniej niż Kaszasty;)
                    A tak swoją drogą - nie sądzę, że W POLSCE to ESP było w najtańszej wersji. Ale
                    szczerze to nie wiem.

P.S. Ale się wątek OT zrobił;D
                    • mechanioll Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 21:33
                      wg specyfikacji w GB waga kaszaja w wersji 1.6 manual to 1297 kg; co do esp -
                      wg propagandówki "samar" ma być już w najtańszej wersji - może w polsce dadzą
                      żeby zawalczyc z konkurencją (ceny i tak sporo niższe niz w GB, gdzie dodatkowo
                      jest niższy VAT)

w ogole - biorąc pod uwagę ceny nowych cyfików, aurisów, corolii czy
                      beznadziejnego golfa - kaszaj wydaje sie być ciekawą propozycją, w tym samym
                      przedziale cenowym. ciekawe jak sie tym jeździ.
                      • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 21:53
                        mechanioll napisała:

> wg specyfikacji w GB waga kaszaja w wersji 1.6 manual to 1297 kg; co do esp -

> wg propagandówki "samar" ma być już w najtańszej wersji - może w polsce dadzą
                        > żeby zawalczyc z konkurencją

Nie sądzę - wg innych "propagandówek" ESP nie ma w PL.
                        Jeśli nie będzie - jak sądzę - to będzie jak z Note: nasze wersje "prawie takie
                        same" są takie same tylko z nazwy. Nie tylko ESP mają "poobcinane". Inne też.

> w ogole - biorąc pod uwagę ceny nowych cyfików, aurisów, corolii czy
                        > beznadziejnego golfa - kaszaj wydaje sie być ciekawą propozycją, w tym samym
                        > przedziale cenowym. ciekawe jak sie tym jeździ.

A to już zależy co komu odpowiada i kto jakiego auta szuka;) Kaszkai nie wiem
                        jak się jeździ. Note jeździło mi się znakomicie, zawieszenie rewelacyjne do
                        szybkiej jazdy, ale jednocześnie dość komfortowe.
            • mechanioll Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:14
              a dla miłosników wyposażania - w podstawowej wersji ma byc:
              Wyposażenie modelu Qashqai jest bardzo bogate. Już w najniższej wersji Visia
              klienci otrzymują między innymi sześć poduszek powietrznych, ESP, ABS, EBD,
              system wspomagania hamowania Brake Assistant, elektrycznie sterowane i
              podgrzewane lusterka, klimatyzacja, zintegrowany system Bluetooth, radio CD z
              czterema głośnikami oraz sterowaniem przyciskami na kierownicy.

nie wiem jak w note ale chyba w kaszanaju lepiej?
    • programistajava Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 20:55
      Bylo kilka razy na forum wczesniej, ja kiedys raz ogladalem w salonie i ...nic
      nadzwyczajnego. Wprawdzie podobaly mi sie duuze lusterka i wyglad wnetrza ale
      poza tym nic nadzwyczajnego, spalanie chyba nie najmniejsze w srodku ciasnawo,
      przesuwana tylna kanapa to takie srednie rozwiazanei w tym aucie bo bagaznik
      jest po prostu zamlay a jak przesuneisz kanape to malutko miejsca na nogi. Ale
      to moje subiektywne odczucia.
      • programistajava Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 21:00
        Aha ja szukalem auta rodzinnego z jak najwiekszym kufrem i maks. ekonomiczne
        kosztem przyjemnosci z jazdy. Nie wiem czego ty oczekujesz. Byc moze Note jest
        stworzony dla ciebei :) Przejedz sie poczytaj spalanie autocentrum.pl i
        zadecyduj. Ciekawe jak z jakoscia czy nei zjechali w dol. Coz czas pokaze zycze
        jak najlepiej!
        • januszz4 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 21:33
          Dzięki za życzenia, również życzę wszystkiego najlepszego, Pozdro.
          • dx771 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 21:52
            Ja też myślałem o Note ale nie mam w pobliżu salonu – serwisu. Swoją drogą
            bardzo mało ich jest w Polsce. Prawdziwy nissan skończył się z poprzednim
            modelem Almery.

Jeżeli kupowałbyś najtańszą wersję za 47000 to można się zastanowić, ale za
            60000 to można kupić prawie każdego kompakta.
            Do Note fajnie się wsiada, z tyłu nogi wchodzą pod fotel, ale prowadzenie i
            stabilność jazdy będzie dużo lepsza np. w fokusie. Kto przesiada się np. z fabi
            do astry to wie co to znaczy porządne zawieszenie. Ze względu na cene ciągle
            myśle jednak o Note, ale jeżeli zdecyduję się wydać ponad 50000 to zdecydowanie
            biorę porządnego kompakta.

Swoją drogą Note jest produkowane na przerobionej płycie …Micry.
            • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 21:59
              dx771 napisał:

> Jeżeli kupowałbyś najtańszą wersję za 47000 to można się zastanowić, ale za
              > 60000 to można kupić prawie każdego kompakta.

Tak. Ale takiego dość skromnie wyposażonego kompakta.

> Do Note fajnie się wsiada, z tyłu nogi wchodzą pod fotel, ale prowadzenie i
              > stabilność jazdy będzie dużo lepsza np. w fokusie.

Jeździłeś obydwoma? Ja jeździłem, jeżdżę dalej wieloma. Wbrew pozorom Nissan
              nie prowadzi się dużo gorzej niż Focus. Trochę inaczej, ale nie czuć, że to
              wysokie "vanowate" auto. Za to Focus ma kosmiczne koszty regeneracji tylnej
              zawieszenia jak ktoś chce dłużej pojeździć autem: tragedia (koszty i
              inne "knifki").
              Różnice są na tyle niewielkie, że dużo większe znaczenie ma... jaki kierowca;)
              Przyznam, że nie wierzyłem w to prowadzenie, póki sam nie spróbowałem a i tak
              dalej mi było trudno uwierzyć;)

> Swoją drogą Note jest produkowane na przerobionej płycie …Micry.

No i...? Modus też. A Toyota RAV4 na Aurisie (w zasadzie - odwrotnie). I... i
              co z tego?
              Kierownicę Note ma żywcem prawie przeniesioną z Micry. Klocki z Modusa, a
              Megane z Micry, choć i tak Micra z Note;)) Hehe;) Takie czasy.
              Ale wszystkie te auta są... zupełnie INNE :D
              • programistajava OT micra & note & dziwne klosze reflektorow 21.02.07, 22:04
                Apropos Micry i Nite tak Obok tematu... po co sa te dziwne wypustki (w nich sa
                chyba keirunkpowskazy) w mikrze w reflektorze? Czy za tym sie kryje 2gie dno czy
                taki zabieg projektanta. Poza tym te auta (NOte juz mnije) jednak zalatuje
                wschodnia sztuka designu, co kto lubi, kwestia gustow.
                • januszz4 Re: OT micra & note & dziwne klosze reflektorow 21.02.07, 22:13
                  Z tego co czytałem w folderze, te wypustki na reflektorach są widoczne z
                  miejsca kierowcy i mają go informować o obrysie maski auta. Przy zapalonych
                  swiatłach w nocy robi to nawet fajne wrażenie, chociaż może nie wszystkim
                  odpowiadać.
                • dx771 Re: OT micra & note & dziwne klosze reflektorow 21.02.07, 22:15
                  Jezeli focus drogi w utrzymaniu to można wybrac: astre,megane, corolle,
                  citroena, ceed,peugeot, vw itp. itd.
                  Te wypustki na lampach są po to by lepiej było parkowac po prostu widać obrys
                  przodu. Taki ponoć jest zamysł.
                • miszasty Re: OT micra & note & dziwne klosze reflektorow 21.02.07, 22:30
                  programistajava napisał:

> Apropos Micry i Nite tak Obok tematu... po co sa te dziwne wypustki (w nich sa
                  > chyba keirunkpowskazy) w mikrze w reflektorze? Czy za tym sie kryje 2gie dno
                  cz
                  > y
                  > taki zabieg projektanta.

Zależy kogo wersja - Wielce Wielebny Kornacki w TVNTurbo twierdził, że to...
                  migacze;)) ROTFL!;)
                  A tak naprawdę postojówki - ponoć ułatwiają parkowanie. Ale IMHO to marketing...
                  Inna sprawa, że mijania/drogowe jak na H4 świecą wprost REWELACYJNIE - nawet w
                  jakimś teście wygrały.
    • mary_elx ohyda 21.02.07, 22:10
      Może to i dobre auto i faktycznie wygląda na nie takie małe. Ale jest PASKUDNE.
      60.000 na coś takiego może wypieprzyć tylko ktoś, kto nie ma pojęcia o
      samochodach, nie lubi samochodów i kompletnie mu nie zalezy na jego wyglądzie.
      Kup se jeszcze żółty albo niebieski - będzie pełnia obrzydlistwa :-)

Czy te 15 cm nad głową jest rzeczywiście takie potrzebne? Nie możesz kupić
      normalnego KOMBI albo dużego haczbaka za te same pieniądze?
      • dx771 Re: ohyda 21.02.07, 22:18
        Widziałem złoty metalik i w salonie ładnie wyglądał, ale widziałem tez jakiś
        granatowy na parkingu i był jakiś taki nijaki - pokrzywiony
      • januszz4 Re: ohyda 21.02.07, 22:18
        mary_elx napisała:

> Może to i dobre auto i faktycznie wygląda na nie takie małe. Ale jest
        PASKUDNE.
        >
        > 60.000 na coś takiego może wypieprzyć tylko ktoś, kto nie ma pojęcia o
        > samochodach, nie lubi samochodów i kompletnie mu nie zalezy na jego
        wyglądzie.
        > Kup se jeszcze żółty albo niebieski - będzie pełnia obrzydlistwa :-)
        >
        > Czy te 15 cm nad głową jest rzeczywiście takie potrzebne? Nie możesz kupić
        > normalnego KOMBI albo dużego haczbaka za te same pieniądze?

Rzeczywiście opinie na temat urody tego samochodu (jak mało którego) są
        spolaryzowane. Mam nadzieję, że jeśli moi sąsiedzi są tego samego zdania co Ty,
        przynajmniej nie będą mi zazdrościć tego auta. Mnie się ono podoba ze względu
        na oryginalny kształt, ale głównie walory użytkowe.
      • miszasty Re: ohyda 21.02.07, 22:32
        mary_elx napisała:

> Może to i dobre auto i faktycznie wygląda na nie takie małe. Ale jest
        PASKUDNE.
        >
        > 60.000 na coś takiego może wypieprzyć tylko ktoś, kto nie ma pojęcia o
        > samochodach, nie lubi samochodów i kompletnie mu nie zalezy na jego
        wyglądzie.
        > Kup se jeszcze żółty albo niebieski - będzie pełnia obrzydlistwa :-)

Tak z reguły mówią ci, co auta na żywo nawet nie widzieli, tylko w necie, na
        folderach - nie mówiąc już o jeździe;)

...albo ci co jeżdżą maluchem i "wszystko inne to zło";)))
        • mary_elx Re: ohyda 21.02.07, 22:58
          > Tak z reguły mówią ci, co auta na żywo nawet nie widzieli, tylko w necie, na
          > folderach - nie mówiąc już o jeździe;)
          >
          > ...albo ci co jeżdżą maluchem i "wszystko inne to zło";)))

Nie pieprz, bo właśnie akurat widziałem i to wczoraj. I właśnie jasnożółte.
          Kolor w połączeniu z sylwetką był bardzo womitoryjny. Nie wypowiadam się o
          jeździe, bo nie prowadziłem. Ale nawet żeby miało właściwości jezdne majbacha,
          to bym w to nie wsiadł. Ten samochód obraża moje poczucie estetyki. Paskudna
          była np. poprzednia Multipla - ale ona była paskudna ORYGINALNIE. Ta nowa (ze
          zmienionym przodem) i właśnie taki Note (oraz np. Agila...) są paskudne NIJAKO -
          a to już jest tragedia. Ten samochód wygląda jak warzywniak na rogu za komuny.
          Jak się komuś podoba, to niech jeździ... ale ja bym w zyciu nie wsiadł.

Zapewniam cię, że maluchem nie jeżdżę. I zastanów się. Można wszystko
          powiedzieć o Nissanie Note, ale na pewno nie to, że jest ŁADNY.
          • miszasty Re: ohyda 21.02.07, 23:02
            mary_elx napisała:

> > Tak z reguły mówią ci, co auta na żywo nawet nie widzieli, tylko w necie,
            > na
            > > folderach - nie mówiąc już o jeździe;)
            > >
            > > ...albo ci co jeżdżą maluchem i "wszystko inne to zło";)))
            >
            > Nie pieprz, bo właśnie akurat widziałem i to wczoraj. I właśnie jasnożółte.
            > Kolor w połączeniu z sylwetką był bardzo womitoryjny.

Nie wiem co to znaczy "womitoryjny", ale.. mnie się też taki nie podoba;)
            Ale kolor to rzecz gustu;)

> Nie wypowiadam się o
            > jeździe, bo nie prowadziłem. Ale nawet żeby miało właściwości jezdne
            majbacha,
            > to bym w to nie wsiadł. Ten samochód obraża moje poczucie estetyki. Paskudna
            > była np. poprzednia Multipla - ale ona była paskudna ORYGINALNIE. Ta nowa (ze
            > zmienionym przodem) i właśnie taki Note (oraz np. Agila...) są paskudne
            NIJAKO

Jak mówiłem - rzecz gustu.

> Jak się komuś podoba, to niech jeździ... ale ja bym w zyciu nie wsiadł.
            >
            > Zapewniam cię, że maluchem nie jeżdżę. I zastanów się. Można wszystko
            > powiedzieć o Nissanie Note, ale na pewno nie to, że jest ŁADNY.

A gdzie ja tak mówiłem?
            ...to rzecz gustu;)

P.S. Na pewno jest ORYGINALNY:D A czy się komuś podoba czy nie to już inna
            sprawa;) Mnie się strasznie nie podobał, póki... nie pojeździłem: potem się już
            przez inny pryzmat (wygody, przyjemności) patrzy;)
            • mary_elx womitoryjny 21.02.07, 23:09
              "Womitoryjny" czyli dosłownie "do wyrzygania", "brzydki jak rzygi". Z łaciny
              vomitio czyli wymioty.
    • lapufkasz Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 22:19
      Nie wiem czy to dobry pomysl wydac 60tys na cos takiego.
      W samochodzie za 60 tys widac sporo oszczednosci ,brak podswietlenia
      klawiszy elektryki szyb ,slaba regulacja fotela kierowcy ,reg. kierownicy
      tylko w pionie ,kieskie plastiki ,nieprzydatne bo plytkie kieszenie w
      dzwiach.
      Ktos napisal ze Note ma swietne zawieszenie (?)Chyba nie jezdzil
      samochodem z dobrym zawieszeniem .Ten samochod prowadzi sie dobrze ale
      kosztem komfortu jazdy .
      Zawieszenie twarde , samochod podskakuje na naszych dziurawych drogach .
      Za 60 tys mozna juz wyludzic jako taki kompkat wcale nie duzo gorzej
      wyposazony.
      • lapufkasz Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 22:21
        Aha jescze jedna wada -ten samochod jest bardzo ciasny na szerokosc.
        Musialbym byc bardzo pijany zeby cos takiego kupic ale ja tyle nie
        dam rady wypic wiec mi to nie grozi.
        • dx771 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 22:33
          Na szerokość z tyłu lepiej niż w Astrze II i Almerze. W krótkim czasie
          przetestowałem wszystkie.
          • lapufkasz Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 22:38
            dx771 napisał:

> Na szerokość z tyłu lepiej niż w Astrze II i Almerze. W krótkim czasie
            > przetestowałem wszystkie.

Jak mamy porownywac do 10 letnich modeli to owszem Note daje rade.
            • dx771 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 22:51
              W Astrze III nie jest lepiej.
      • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 22:40
        lapufkasz napisał:

> Nie wiem czy to dobry pomysl wydac 60tys na cos takiego.
        > W samochodzie za 60 tys widac sporo oszczednosci ,brak podswietlenia
        > klawiszy elektryki szyb ,

Coś słyszałeś, gdzieś dzwonili. Częściowo jest podświetlane jeśli chodzi o
        ścisłość;))) LOL:)

> slaba regulacja fotela kierowcy ,reg. kierownicy

We trójkę jeździliśmy, każdy skrajnie innej postury. Każdemu pasowało jakieś
        ustawienie. Do tego bardzo wygodne fotele, również w dłuższe trasy - mimo
        (dopowiem, a co!) regulacji podparcia lędźwi!
        Wniosek - i co z tego, że "słaba regulacja", skoro - co ważniejsze -
        WYSTARCZAJĄCA?!? A że marketing cierpi, to kierowcy już nie obchodzi...;)

> nieprzydatne bo plytkie kieszenie w
        > dzwiach.

Za to schowek ogromny chłodzony z przodu. CO do kieszeni - jak dla mnie, jeśli
        wchodzi atlas Europy, to wystarczy;)

> Ktos napisal ze Note ma swietne zawieszenie (?)Chyba nie jezdzil
        > samochodem z dobrym zawieszeniem .

Jeździł, jeździł, co najważniejsze, wspomnianym Notem też jeździł. Focusami też
        (bo to je zwykle stawiają za wzór). Focus ma fajne zawieszenie. Ale w
        ostatecznym rozrachunku ma ono też swoje istotne wady.

> Zawieszenie twarde , samochod podskakuje na naszych dziurawych drogach .

Ja nie twierdzę, że jest komfortowe dla kogoś kto lub zawieszenia...
        komfortowe. Ale takie nie nadają się do szybkiej jazdy, są mniej bezpieczne. A
        w wysokim aucie miękka zawiecha to już w ogóle IMO niebezpieczne. Ale fakt:
        komfortowe.
        Note jest twardy w porownaniu do konkurencji: Merivy, Jazza itd. Ale w
        porównaniu do Primery, Swifta i innych - jest komfortowy i bardziej miękki.
        Zależy od punktu odniesienia.

> Za 60 tys mozna juz wyludzic jako taki kompkat wcale nie duzo
        gorzej
        > wyposazony.

No... z biednym silnikiem i jeszcze biedniejszym wypasem. Poza wyjątkami typu
        Ceed itd.
        • januszz4 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 23:14
          Właśnie Cee'da brałem też pod uwage (wersja Comfort Plus, silnik 1,6 122 KM,
          benzyna). Nawet odbyłem jazdę próbną. Fajnie się nim jechało, chociaż
          zawieszenie pracowało dość głośno. Przyznaję, że Cee'd może być konkurencją dla
          Note'a, ale osobiście nie lubię być królikiem doświadczalnym i za własne
          pieniądze testować nowe modele (o Ceedzie dopiero będzie można coś powiedzieć
          za rok, jak już trochę tych aut trafi do eksploatacji). & lat gwarancji jest
          ważnym argumentem, ale za tą gwarancją musi iść solidny serwis, a opinia o
          serwisie Kia nie jest jeszcze najlepsza.
          • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 23:18
            januszz4 napisał:

> Właśnie Cee'da brałem też pod uwage (wersja Comfort Plus, silnik 1,6 122 KM,
            > benzyna). Nawet odbyłem jazdę próbną.

Hmm.... jak mówiłem, chyba rację miałem: jednak wolisz silniejszy niż słabszy
            silnik (jak ja), tak? Bo pytaliśmy wyżej, ktoś to poddał w wątpliwość a nie
            odpowiedziałeś...;)?

> Fajnie się nim jechało, chociaż
            > zawieszenie pracowało dość głośno. Przyznaję, że Cee'd może być konkurencją
            dla
            >
            > Note'a, ale osobiście nie lubię być królikiem doświadczalnym i za własne
            > pieniądze testować nowe modele

Note też nowy, choć w sumie już rok na rynku. Do tego marka (teoretycznie)
            lepsza. Aha - no i trochę podzespołów z innych modeli (Micra, Modus, Kaszkai
            itp.), więc niby część sprawdzona.
            Ale jak będzie - wyjdzie w praniu;)

W każdym razie uważam, że każdy powinien się indywidualnie zastanowić jakiego
            auta potrzebuje; bo kompakt (Ceed) i Note to dwie trochę inne klasy, choć
            częściowo podobne.
            • januszz4 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 23:32
              miszasty napisał:

> bo kompakt (Ceed) i Note to dwie trochę inne klasy, choć
              > częściowo podobne.

Zgadza się, Cee'd jest rzeczywiście ciut większy, ale daje mniej możliwości
              aranżacji wnętrza. Poza tym jest jakiś taki bezpłciowy (chociaż niebrzydki). Ja
              to zawsze mówię, że samochód musi mieć "duszę". A w Ceedzie chyba jej nie ma. W
              przeciwieństwie do Note'a, Astry czy Fokusa. Co do silników - jeździłem do tej
              pory Astrą II 1,4 90 KM. Nie powiem, żeby była całkiem wołowata, ale przy
              wyprzedzaniu tirów miałem parę razy sytuację, w której przydałoby się większe
              kopyto. Dlatego w naszych warunkach dla bezpieczeństwa potrzebny jest trochę
              mocniejszy silnik.
              • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 23:44
                januszz4 napisał:

> miszasty napisał:
                >
                > > bo kompakt (Ceed) i Note to dwie trochę inne klasy, choć
                > > częściowo podobne.
                >
                > Zgadza się, Cee'd jest rzeczywiście ciut większy, ale daje mniej możliwości
                > aranżacji wnętrza. Poza tym jest jakiś taki bezpłciowy (chociaż niebrzydki).
                Ja
                >
                > to zawsze mówię, że samochód musi mieć "duszę". A w Ceedzie chyba jej nie ma.
                W
                >
                > przeciwieństwie do Note'a, Astry czy Fokusa. Co do silników - jeździłem do
                tej
                > pory Astrą II 1,4 90 KM. Nie powiem, żeby była całkiem wołowata, ale przy
                > wyprzedzaniu tirów miałem parę razy sytuację, w której przydałoby się większe
                > kopyto. Dlatego w naszych warunkach dla bezpieczeństwa potrzebny jest trochę
                > mocniejszy silnik.

Zgadzam się w całej rozciągłości.
                • januszz4 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 21.02.07, 23:47
                  Dzięki za dyskusję i rady. Ale już idę spać, bo jutro do roboty - trzeba
                  zarobić na to doposażenie Note'a. Pozdrawiam.
    • al9 janusz, po co Ty zadajesz pytania? 22.02.07, 00:42
      na które znasz odpowiedx...
      Tak sobie poczzytałem całą dyskusję, widać gołym nieuzbrojonym okiem, ze Ty juz
      podjąłeś decyzję. tylko chciałeś przy pomocy "eksperta" miszastego utwierdzic
      sie w przekonaniu..
      Note jeździło mi się znakomicie, zawieszenie rewelacyjne do
      szybkiej jazdy, ale jednocześnie dość komfortowe. - pisze Twój fachowiec
      Między innymi....

Kupisz więc za 60 tys autko klasy B, o ohydnym wyglądzie, z którego będziemy
      się za dwa lata wszyscy smiali, z "rewelacyjnym" zawieszeniem i świetnym
      silnikiem...
      No i dobrze. Tylko potem nie rycz, bo KAŻDY kompakt jest ładniejszy,
      bezpieczniejszy i daje więcej przyjemności z jazdy..
      A przy odsprzedaży - pamiętaj o multipli.. Może dostaniesz z dziesięć złotych?
      Pozdrawiam
      al9
      • januszz4 Re: janusz, po co Ty zadajesz pytania? 22.02.07, 09:02
        ----------------------------------------------------------------------
        al9 napisał:

> na które znasz odpowiedx

To nie tak jak myślisz, decyzji jeszcze nie podjąłem. Biorę również pod uwagę
        aspekt odsprzedaży o którym piszesz. W przeciwieństwie do Ciebie mnie się to
        autko podoba, nie porównuj go do Multipli (dla mnie to też była paskuda tak jak
        Liana sedan). Natomiast dyskusję zainicjowałem, bo w czasopismach
        motoryzacyjnych są raczej same pozytywne opinie o Note. Natomiast nie
        przypuszczałem, że szczególnie jego wygląd będzie generował aż tak
        przeciwstawne poglądy. Sprawa dojrzewa do założenia partii politycznej.
        Pozdrawiam.
        • al9 jeszcze pomyśl 22.02.07, 12:03
          to dobrze, ze jeszcze myślisz. Wygląd auta jest bardzo ważny, ale nie
          najwazniejszy..
          Nissan niestety - wiążąc się przed laty z Renault i tnąc koszty - powaznie
          obniżył jakość produkowanych aut. Koniec almery i primery jest rzutem na taśmę
          i myśle że rynek ich ukarze a auta mimo ze ciekawe - nie beda się sprzedawały w
          setkach tysiecy egzemplarzy.. Trzeba sie zdecydowac - albo firma sredniej
          wielkosci jak bmw, saab, honda - która wygrywa konkurencję wysoką jakością i
          pozycjonowaniem produktów, albo wielkoseryjna produkcja..
          Note jest jednak autem MAŁYM. Nadmuchanym, moze wizualnie frapującym (mnie nie,
          ale rozumiem ze innych) ale zrobionym na płycie MIKRY. I jezdzi jak mikra.
          Czyli gorzej niz kompakt. Fizyki nie oszukasz i podobnie jak oktawia nie jest
          autem klasy średniej tak mote nie jest kompaktem.
          Gdyby kosztował 45 tys - słowem bym sie nie odezwał. Ale 60 tys to cena 95%
          kompaktów. Juz mozna przebierac..
          Nie bede Ci doradzal zebys myslal o ceed'dzie, aurisie, focusie itp..
          Kupisz co zechcesz.. Ale kup auto klasy wyzszej niz note..
          Pozdr
          al
          • januszz4 Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 12:34
            Dzięki za życzliwe sugestie. Pozdrawiam
            • chris62 Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 13:09
              Note/Modus są to autka miejskie klasy B ale oferujące więcej przestrzeni niżnp
              Clio/Micra/Corsa itp.
              Jeżeli ktoś potrzebuje autka krótkiego którym łatwo zaparkować a jednocześnie
              jako takiej funkcjonalności to jest to ciekawa alternatywa kompaktowych aut.
              To samo jest w porównaniu Scenic - laguna
              Scenic krótszy łatwiej sie zmieścić w garażu i na parkingu zawrócić itp. Siedzi
              się wyżej lepsza widoczność mniejsze oślepianie przez jadących z przeciwka
              Laguna zapewni lepszy komfort zawieszenia to po prostu kwestia potrzeb.
              Cena 60 tys. za Note moim zdaniem za wysoka choćźto trzeba przekalkulować
              dokładnie biorąc pod uwagę wyposażenie.
          • programistajava Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 13:17
            Potwierdzam 1 spostrzezenie, w srodku za ciasno w szerokosci, razem z zona cos
            za czesto sie tracalismy lokaciami, poza tym bardzo mnei zdziwily gruuube drzwi,
            ktore mase meijsca w kabinei zabieraja, moze to jednak ma dodatni wplywn na
            bezpiezenstwo (wzmocnienia czy jak i dlatego takie glebokie)...
          • pablo_21 Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 13:28
            Panowie, wyglad to rzecz gustu. A fakty sa takie: samochod jest bardzo
            praktyczny jesli wiekszosc czasu przejezdza sie po miescie a trasy z duza
            iloscia bagazu robi sie sporadycznie. Przytaczacie zalety kompaktow a prawda
            jest taka: renault megane ma bagaznik o pojemnosci 330l i koszmarnie maly otwor
            do ladowania. toyota corolla ma bagaznik o pojemnosci 280l. Nie wiem czy nie
            sklamie jesli napisze, ze ceed ma bagaznik o pojemnosci 330l. Jak widzicie
            wielkosci zblizone mocno do pojemnosci bagaznika note'a - 280l. Tyle tylko, ze
            note ma mozliwosc powiekszenia bagaznika do 437l. Ucierpi na tym komfort ale
            uwierzcie mi - w note bedzie wtedy z tylu tyle samo miejsca co w renault megane.
            Kolejna rzecz to w wersji accenta dzielona podloga bagaznika. niby nic a jednak
            kapitalnie poprawia funkcjonalnosc bagaznika. Silnik: wiekszosc samochodow
            kompaktowych ma w podstawowych wersjach oferowanych w cenie zblizonej do 50
            tys. pln silniki o mocy ok 80 KM i sa wersjami trzydzrwiowymi (praktycznosc
            mocno ograniczona). note w podstawowej wersji tez ma 80 KM z silnika 1,4. Z tym
            silnikiem da sie naprawde jezdzic calkiem sprawnie. a tu autor tematu chce
            nabyc note'a z silnikiem 1,6 110 KM - ten silnik bedzie sobie genialnie radzil.
            Kolejny zarzut tu postawiony to obnizenie jakosci samochodow nissana. czy
            toyota w ostatnim czasie nie obnizyla jakosci swoich wyrobow?? czy honda jest
            taka rewelacyjna jak sie wszystkim wydaje?? na jakiej podstawie stwierdzacie,
            ze nissan obnizyl jakos poprze zwiazanie sie z renault?? powiazanie kapitalowe
            nissana z renault zaskutkowalo wprowadzeniem rygorystycznych norm w fabrykach
            renault - stosuja system kontroli jakosci stosowany wczesniej w nissanie (na
            marginesie dosc kosztowny system). nissan na powiazaniu z renault skorzystal na
            zwiekszeniu funkcjonalnosci swoich samochodow. primera, almera to moze auta bez
            szczegolnych wad ale tez i bez szczegolnych zalet. note ma bardzo praktyczne
            wnetrze (faktycznie spaprane sa kieszenie boczne - sa zbyt male) dzieki
            ruchomej tylnej kanapie, duzemu schowkowi przed pasazerem, schowkowi w fotelu
            psazera, stolikom dla tylnych siedzen, podwojnej podlodze bagaznika.
            wspomnial ktos o tym, ze fizyki oszukac sie nie da. zgadzam sie. niby nissan
            zbudowany na zmodyfikowanej plycie micry ale rowniez na tej plycie sa renault
            clio, renault modus. nie zapominajcie prosze o rozstawie osi, ktory w wielu
            porownaniach jest glowna wartoscia przydzielajaca samochod do klasy - note ma
            2600 mm czyli o ile mnie pamiec nie myli dokladnie tyle ile ma focus.
            cena 60 tys. za naprawde bardzo przyzwoicie wyposazony samochod (chociazby w
            tylne szyby opuszczane elektrycznie, ktorych nie spotka sie w wiekszosci
            kompaktow mimo iz jest to jedyne logiczne rozwiazanie bo niby jak kierowca ma
            opuscic szybe z tylu jesli nie chce zeby urywalo mu glowe w trakcie jazdy przy
            otwartej przedniej)to jest atrakcyjna oferta. nie wierze, ze za te pieniadze
            mozna kupic cos rownie praktycznego, dobrze wyposazonego i po prostu fajnego.
            na koniec dodam, ze nie jestem dealerem nissana (ci niestety sa malo
            profesjonalni) za to moja zona od dwoch miesiecy uzytkuje note'a. i musze
            powiedziec, ze coraz bardziej zazdroszcze jej tego samochodu. poczatkowo note
            nie bardzo podobal mi sie (tym bardziej, ze jest w tym okropnym niebieskim
            kolorze). z czasem jednak przekonuje sie rowniez to jego walorow estetycznych.
            bo praktycznosc spowodowala, ze wlasnie na note'a udalo mi sie namowic zone.
            pozdrawiam
            • al9 pablo liczy decymetry 22.02.07, 14:07
              Pablo pisze:

poczatkowo note
              nie bardzo podobal mi sie ...... ze wlasnie na note'a udalo mi sie namowic zone.
              pozdrawiam
              -------------------------------
              1.róznimy się. ja nie kupuję aut ktore mi sie nie podobają..
              2.gdyby wielkosc bagaznika liczyła się - wszyscy jezdzilby berlingo czy doblo
              3.Obnizenie jakosci nissana - myslisz ze oszczednosci w firmie robi sie w jaki
              sposób?

Ale mniejsza z tym..
              Szerokiej drogi!
              al
              • pablo_21 Re: pablo liczy decymetry 22.02.07, 14:48
                > -------------------------------
                > 1.róznimy się. ja nie kupuję aut ktore mi sie nie podobają..
                > 2.gdyby wielkosc bagaznika liczyła się - wszyscy jezdzilby berlingo czy doblo
                > 3.Obnizenie jakosci nissana - myslisz ze oszczednosci w firmie robi sie w
                jaki
                > sposób?
                >
                > Ale mniejsza z tym..
                > Szerokiej drogi!
                > al

- ja nie kupilem note'a tylko moja zona. jej sie podobal, wg mnie byl bardzo
                praktyczny. szukala wsrod samochodow typu honda jazz, ford fusion. wg mnie note
                byl najlepsza oferta
                - jesli chcemy kupic jak najbardziej uniwersalny samochod to szukamy takiego,
                ktory bedzie mial duze wnetrze a z zewnatrz bedzie jak najmniejszy. dzieki temu
                latwo bedzie taki samochod zaparkowac a w srodku moc mocno zaladowac. samochody
                typu doblo czy berlingo to jednak samochody uzytkowe - w nich bedziesz sie czul
                troche jak w dostawczaku - materialy sa nizszej jakosci, wykonanie tez nie jest
                rewelacyjne. poza tym sa to samochody wieksze od note'a a tym samym ich
                praktycznosc w jezdzie miejskiej jest nizsza. ceny tez maja dosc wysokie
                - mysle, ze oszczednosci w firmie robi sie na:
                a) ludziach
                b) materialach
                c) unifikacji podzespolow do kilku produkow
                d) zwiekszeniu wydajnosci
                e) zmniejszeniu energochlonnosci
                f) zmniejszeniu kosztow z tyt. reklamacji
                w przypadku nissana note mozemy chyba powiedziec o obnizeniu kosztow poprzez
                zastosowanie zunifikowanych podzespolow, mozemy powiedziec o zmniejszeniu
                kosztow materialow (przeciez duzy moze wiecej a tym samym renault i nissan maja
                silniejsza pozycje niz obie firmy negocjujace ceny oddzielnie), poprawa jakosci
                tez moze przyczynic sie do ograniczenia kosztow.
          • miszasty Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 17:13
            al9 napisał:

> i myśle że rynek ich ukarze a auta mimo ze ciekawe - nie beda się sprzedawały
            w
            > setkach tysiecy egzemplarzy.. Trzeba sie zdecydowac - albo firma sredniej
            > wielkosci jak bmw, saab, honda - która wygrywa konkurencję wysoką jakością i
            > pozycjonowaniem produktów, albo wielkoseryjna produkcja..

Buuuhahaha.... to czemu wspomniane Hondy rdzewieją? To się nazywa "wysoka
            jakość"? Widać nie wiesz co to marketing;))

> Note jest jednak autem MAŁYM. Nadmuchanym, moze wizualnie frapującym (mnie
            nie,
            >
            > ale rozumiem ze innych) ale zrobionym na płycie MIKRY. I jezdzi jak mikra.

Bzdury gościu powiadasz!
            Akurat w zeszłym tygodniu jeździłem Micrą, w poprzednim Note, dziś znowu
            wlazłem do Note: to niebo a ziemia pod każdym względem na korzyść Note. Cenowo
            też inna półka.
            Chrzanisz bez sensu, bo "ci się wydaje", a nigdy nie jeździłeś równocześnie
            obydwoma!
            Jak masz odwagę - idź się przejedź obydwoma do dealera. Ale prawdziwą odwagę
            cywilną - bo taką "internetową" to ma prawie każdy. Tym większą, im mniej wie.

> Czyli gorzej niz kompakt. Fizyki nie oszukasz i podobnie jak oktawia nie jest
            > autem klasy średniej tak mote nie jest kompaktem.

O wygodzie jazdy autem akurat decyduje m.in. rozstaw osi, który Note ma jak
            kompakty, niektóre mają mniejszy od Note.
            A poza tym nikt nie twierdzi, że Note jest kompaktem - chyba wątki ci się
            pomyliły;)

> Gdyby kosztował 45 tys - słowem bym sie nie odezwał. Ale 60 tys to cena 95%
            > kompaktów. Juz mozna przebierac..

Ale to ON kupuje, nie Ty.
            Skody już wyprzedano;))))

> Nie bede Ci doradzal zebys myslal o ceed'dzie, aurisie, focusie itp..
            > Kupisz co zechcesz.. Ale kup auto klasy wyzszej niz note..

Zawsze się potem znajdzie ktoś, kto napisze to samo w innej sytuacji, czyli
            np. "kup auto wyższej klasy niż Passat". Albo niż coś jeszcze wyżej, albo
            wyżej... Taki brak wyobraźni (nie tylko wiedzy) z twojej strony.
            A poza tym nie Ty kupujesz;)
            • lapufkasz Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 17:32
              miszasty napisał:

> al9 napisał:

>. Trzeba sie zdecydowac - albo firma sredniej
              >
              > > wielkosci jak bmw, saab, honda - która wygrywa konkurencję wysoką jakości
              > ą i
              > > pozycjonowaniem produktów, albo wielkoseryjna produkcja..

A honda to niby czym jest?takim samym gownem jak pozostale marki w
              tej cenie .Powiem wiecej sa rynki gdzie Honda ma gorszy prestiz niz
              Skoda i to nie jest byle jaki rynek .

>
              > O wygodzie jazdy autem akurat decyduje m.in. rozstaw osi, który Note ma jak
              > kompakty, niektóre mają mniejszy od Note.

napisze jeszcze raz majac swiadomosc ze autor jezdzil notem ale
              zawieszenie Note jest kiepskie przynajmniej na naszych drogach .Jest
              twarde niewygodne i podskakuje .To jak je mozna nazwac wygodnym ?
              Dobrze sie prowadzi - owszem ,ale jesli chodzi o wygode, komfort a tego
              typu samochody powinny wlasnie takie cechy posiadac Note tego nie ma ,
              a po co tak dobre prowadzenie w takim samochodzie i to za taka cene
              (komfortu)?
              • mechanioll Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 17:42
                czy jest to rynek niemiecki czy czeski? heheee
                • lapufkasz Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 17:51
                  mechanioll napisała:

> czy jest to rynek niemiecki czy czeski? heheee

co jest trollu brak zaintertesowania twoja osoba ?
                  Do ciebie nie pisalem wiec zmykaj do zabawek dziecko.
                  • mechanioll Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 17:52
                    gdybym ja był dzieckiem, to ty bys dopiero sie sr.. uczył. wniosek -nie trafiłeś
                    • lapufkasz Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 17:57
                      mechanioll napisała:

> gdybym ja był dzieckiem, to ty bys dopiero sie sr.. uczył. wniosek -nie
                      trafiłe
                      > ś

no tak zapomnialem przeciez jestes prawnikiem
                      wez sie chlopie izyda czy jak ci tam nie osmieszaj .

bez odbioru
                      • mechanioll Re: jeszcze pomyśl 22.02.07, 17:59
                        słuszna uwaga. idź teraz zmarszczyć wacka. odprężysz się.
            • al9 miszasty - pocałuj mnie w du e 22.02.07, 18:14
              1.moja honda ma 12 lat gwarancji na perforacje. Wiec mnie wali twoja na jej
              temat opinia.
              2.jesli komfort zależy od rozstawu - przejedz sie przegubowym autobusem
              3.note nie jest kompaktem. Własnie to stwierdzam. Za to kosztuje jak kompakt.
              Na to zwracałem uwagę Januszowi..
              za sympatyczna wymianę zdań podziękował. On zakłądał wątek. Po cholerę
              zabierasz głos. Straciłeś okazję, żeby siedziec cicho. I znowu popisujesz sie
              wywodami - niestety żałosnymi. Człowiek, który uważa, że note ma rewelacyjne
              zawieszenie powinien sprzedawac ogórki a nie zabierac głos na motoryzacyjnym
              forum..
              i proszę - nie odpowiadaj
              al
              • miszasty Re: miszasty - pocałuj mnie w du e 22.02.07, 18:42
                al9 napisał:

> 1.moja honda ma 12 lat gwarancji na perforacje. Wiec mnie wali twoja na jej
                > temat opinia.

Oooo... wyszło szydło hondziarskie z worka!!;)))) Hihi;)))
                Najlepsze moje, bo... moje!
                Wali mnie takie podejście - jakby wszyscy tacy byli, to byśmy dalej w jakiniach
                mieszkali.

> 2.jesli komfort zależy od rozstawu - przejedz sie przegubowym autobusem

No właśnie wygodnie - w sensie zawieszenia - się jeździ przegubowcem. Stanowczo
                mniej czuć te same dziury co nawet "walącą cię hondą" ;D hihi;)))

> 3.note nie jest kompaktem. Własnie to stwierdzam. Za to kosztuje jak kompakt.

No nie jest. Nie czytasz odpowiedzi na swoje posty dokładnie. Już dawno to
                stwierdziłem.
                Takie Mondeo w dobrej wersji też nie jest vanem, a kosztuje jak Galaxy.
                ALE CO Z TEGO?... poza Twoim brakiem wyobraźni i wiedzy - co??

> za sympatyczna wymianę zdań podziękował. On zakłądał wątek. Po cholerę
                > zabierasz głos. Straciłeś okazję, żeby siedziec cicho. I znowu popisujesz sie
                > wywodami - niestety żałosnymi.

W Twoim ustach ("gembach") to komplement.
                Dziękuję!:))))))))))))))))

> i proszę - nie odpowiadaj
                > al

a pocałuj się... zresztą nie, bo to niehigieniczne; mimo że to czynisz bo
                namawiasz na to innych;D hehe;)
    • misza36 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 22.02.07, 13:03
      hm ja bym tego nie kupil w tej cenie jest np focus tdci kombi jezeli wa zalezy
      na miejscu w srodku
    • programistajava Re: Co sądzicie o Nissanie Note 22.02.07, 14:24
      www.autocentrum.pl/?FF=402&view=1&viewId=484445217&msg_root=484445217&id=11602&back_id=25&makeid=20&modelid=1602&typex=
      :D no troche przyoszczedzili :d
      • lapufkasz a brales pod uwage Seata Altea XL 22.02.07, 15:09
        samochod w podobnej klasie, tez ciekawy sylistycznie i za ok 60tys .
        • obrzezna Re: a brales pod uwage Seata Altea XL 22.02.07, 18:25
          a gdzie wyczytałeś że seat altea xl ma kosztować około 60tyś.??? ceny od 18.500
          euro za ten model to dość "duże około" 60tyś. Pln :D
          • jurgieadam Re: a brales pod uwage Seata Altea XL 22.02.07, 18:30
            własnie dzisiaj zapodali taka propagandówkę - ale altea to tragedia: nie dość
            że to seat to jeszcze wersja xl wygląda jak kloc starego bizona:

www.samar.pl/__/__la/pl/__ac/sec,4/new/12640/__Polska-Od-marca-Altea-XL-do-kupienia-w-cenie-od-63-990-z%C5%82.html

w zestawieniu z siliniem 102 KM to musi być strasznie niebezpieczny pojazd...
    • lukka74 A jak porownalibyście Note'a do Merivy? 25.06.07, 12:57
      Ja sklaniam sie ku Note'wi, a zona woli Merive. Poniewaz tylko 1-2 razy w roku
      bedziemy ruszali w trase myslimy o silnikach 1,4.
      • januszz4 Re: A jak porownalibyście Note'a do Merivy? 03.07.07, 00:46
        Jednak radzę kupić z silnikiem 1,6. Kolega tez był przekonany, że 1,4
        wystarczy, a teraz widzę, że żałuje. Silnik 1,6 pali prawie tyle samo co 1,4,
        a jednak różnica w osiągach jest bardzo widoczna. Życzę udanego wyboru.
      • miralon Re: A jak porownalibyście Note'a do Merivy? 03.07.07, 23:15
        Aspektu wygladu zewnetrznego nie poruszam bo to rzecz indywidualna. Co do Merivy
        - zapomnijcie o 1.4. To auto nawet z 1.6 jest poprostu MUŁEM (nie oczekuję
        super osiagow po takim aucie ale wierzcie mi to auto sie ledwie ruszaprzy
        wlaczonej klimatyzacji). Nie wyobrazam sobie Merivy z 1.4 - to auto chyba nie
        jest w stanie ruszyc na skrzyzowaniu z wlaczona klimatyzacja.
        Druga powazna wada Merivy - jak dla mnie spalanie nie do przyjecia. W miescie to
        autko pali ok. 10-11 litrow dla porownania Civic 1.8 (oba auta z 2006) pali 9
        przy nieporownywalnym komforcie jazdy. To jest nie do przyjecia.
        Co do Note- mnie sie on akurat tez kiedys podobal ale ochota na Nissana mi
        przeszla po jezdzie probnej Primera. Wychodzi jednak z niego Renault a to akurat
        dla mnie wada.

Pozdrawiam
        Miralon
      • miszasty Re: A jak porownalibyście Note'a do Merivy? 03.07.07, 23:28
        1,4 w Oplu to katastrofa - nawet 1,6 ledwo daje radę, bo Meriva od Note jest
        cięższa ok. 200 kg.
        1,4 w Nissanie (zmienne fazy rozrządu) jest niezły (jak na 1,4), ale na trasie,
        załadowany... będzie brakować mocy. Za to 1,6 to istna rakieta (jak na takie
        auto), pali podobnie jak 1,4 przy duuużo lepszych osiągach. Obydwa silniki w
        Nissanie są potwornie elastyczne - o Oplu przez grzeczność nie wspomnę. O
        spalaniu Merivy, w mieście zawsze 2-cyfrowym - też przemilczę;/
        Układ jezdny: komfortowy acz minimalnie utwardzony, nawet na serpentyny szybko
        pokonywane - dużo lepszy w Note.
        Tak w dużym skrócie i uproszczeniu 1,4 w Note to jak 1,6 w Merivie, z
        lekką "przewagą" Nissana. Silniki benzynowe w Note są japońskie (jeśli to dla
        Ciebie ma znaczenie).
        Ogólnie w tym porównaniu nie ma porównania na korzyść Note. Zresztą w tej -
        dość dziwnej skądinąd - "klasie" aut (jeśli takowa istnieje, to zaliczyć można
        jeszcze np. Jazza, Fusiona, Ideę itp.) to Note wymiata konkurencję, czy to się
        komuś podoba czy nie pod względem stosunku ceny do wyposażenia. No i osiągów:
        Note 1,6 jak będziesz delikatnie jeździł, to bez problemów katalogowe 8,5 l/100
        km w mieście osiągniesz, a przy delikatnej jeździe - nawet poniżej 8 l.
        Z Merivą... to niemożliwe, żeby nawet zbliżyć się do takiego wyniku: zupełnie
        inne silniki.
        • abdn Re: A jak porownalibyście Note'a do Merivy? 09.07.07, 10:37
          Zgadzam się co do 1,4 Merivy - szwagier kupił pół roku temu i widzę że słabość
          silnika to problem tego auta.Jeśli wierzyć testom AŚ to 0-100km/h 13s (Note)
          14,6 (Meriva)a w elastyczności (60-100) to już przepaść - 11,4s (Note) 15,5
          (Meriva). Z kolei jeśli chodzi o pojemność wnętrza, bagażnika to sądzę że Opel
          wypada lepiej niż Note.
        • lukka74 Re: A jak porownalibyście Note'a do Merivy? 09.07.07, 12:03
          Tak osiagi Merivy 1,4 mnie przerazaja i juz jestem blizszy Nota. Tylko jesli
          Note to 1,4 bo 1,6 ma stasznie drogie koszty przegladow - teraz dokladnie nie
          pamietam ale ok. 800-1500 pln podczas gdy silnik 1,4 550-850 pln. To duza roznica.

Po glowie placze mi sie jeszcze Roomster 1,4 albo 1,6 no i Ceed's SW 1,6...
          • lukka74 Note 1,6 - koszty przegladow - mea culpa 09.07.07, 20:38
            Sprawdzilem. Koszty nie sa male bo od 867 do 1617 pln. No tak, ale robi sie je
            co 30 tys. km albo co 2 lata. A w 1,4 od 553 do 1069 pln co 20 tys. km lub co
            rok. Takze jesli jezdzi sie ok 15-20 tys. rocznie to koszty przegladow 1,6
            wychodza nawet taniej niz 1,4.
          • emisia2 Re: A jak porownalibyście Note'a do Merivy? 10.07.07, 11:31
            Też zastanawiam się nad note`em ale tylko 1,6, 1,4 nie wchodzi w grę, jak dla
            mnie za słaby. Roomster przypomina mi auto dostawcze, a Ceed choć kusi pogatym
            wyposażeniem, ma opatrzoną już bryłę, i jak dla mnie jakość wykonania wnętrza
            pozostawia wiele do życzenia. Ale to tylko moje subiektywne zdanie. Note jest
            inny, dla jednych śmieszny, dla innych odważny, a dla jeszcze innych.... ale
            właśnie to mnie do niego przyciąga, choć jeszcze nie wszystko
            przesądzone.Koszty przeglądu wysokie, ale co 2 lata.
            pozdrawiam
          • miszasty Re: A jak porownalibyście Note'a do Merivy? 12.07.07, 22:29
            lukka74 napisał:

> Tak osiagi Merivy 1,4 mnie przerazaja i juz jestem blizszy Nota. Tylko jesli
            > Note to 1,4 bo 1,6 ma stasznie drogie koszty przegladow - teraz dokladnie nie
            > pamietam ale ok. 800-1500 pln podczas gdy silnik 1,4 550-850 pln. To duza
            roznica.

Duża to jest... nieprawda - z dwóch powodów:
            Primo - 1,6 ma przeglądy co 2 lata/30.000 km, podczas gdy wszystkie pozostałe
            wersje silnikowe (z dieslami włącznie) co ROK lub 15-20.000 km. Więc tak czy
            siak - czy chcesz czy nie chcesz - to 1,6 wychodzi... TANIEJ :D
            Secundo - rzeczywisty(!) koszt przeglądu zależy od miasta i ASO. Te wspomniane
            800 zł jak najbardziej realne jest, ale np. w takiej Warszawie czy innej
            podobnej aglomeracji, natomiast w mniejszym mieście 200-300-tysięcznym może być
            nawet o blisko połowę mniejszy.

>
            > Po glowie placze mi sie jeszcze Roomster 1,4 albo 1,6 no i Ceed's SW 1,6...

Ceed to trochę inne auto - albo chcesz coś w stylu Note albo zwykłego kompakta:
            dla każdego to co lubi i potrzebuje.
            A Roomster nie dość że wygląda jak swojskie golonko z wysokiej jakości
            koniakiem XO (nawet z wyglądu z przodu inne, od środka do tyłu - inne auto;)),
            to jeszcze piekielnie drogi; do tego pali niemiłosiernie w porównaniu do
            japońców - choć oczywiście większy.
    • lukka74 Ile pali w miescie wasz Note z silnikiem 12.07.07, 20:57
      1,4 a ile z silnikiem 1,6?
      • miszasty Re: Ile pali w miescie wasz Note z silnikiem 12.07.07, 22:31
        lukka74 napisał:

> 1,4 a ile z silnikiem 1,6?

Note 1,4 i 1,6 palą... podobnie:) A jak przyciśniesz 1,4, to pali więcej niż
        1,6, choć jedzie gorzej (silnik).
        1,4 w porównaniu z Merivą jest super-hiper.
        Z drugiej strony w porównaniu z 1,6 - ten mocniejszy to po prostu rakieta:)
        W mieście 1,6 pali w realu od 7,5-9,5 l (w zależności od nogi i korków) - 1,4
        max. do pół litra mniej, z zastrzeżeniem, że jak przyciśniesz i masz ciężką
        nogę to... więcej niż 1,6.
    • emisia2 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 26.07.07, 10:04
      I jak się sprawuje Note? czy to był dobry wybór? Podzielcie się opinią
      • pablo_21 Re: Co sądzicie o Nissanie Note 27.07.07, 12:46
        Nie jezdze osobiscie Note tylko moja zona ale jakies spostrzezenia mam:
        - tarcze hamulcowe wytrzymaly 4,6 tys. km - serwis olewa, ma w powazaniu
        przepisy ustawy konsumenckiej o szczegolnych warunkach sprzedazy, kasuje za
        taka usterke 755 pln, na interwencje auto swiatu odpowiada klamstwami;
        - dmuchawa wentylacji z miesiaca na miesiac pracuje coraz glosniej;
        - w temacie tarcz na forum klubu nissana znajdziej zatrzesienie wpisow o
        pogietych tarczach hamulcowych - podobno jest to bolaczka wiekszosci obecnie
        produkowanych samochodow, zwlaszcza tych z korzeniami japonskimi (nissan,
        mitsubishi, toyota).
        Inne uwagi tylko pozytywne: bardzo pojemny, dosc zwinny, nieprzesadnie
        halasliwy samochod idealnie nadajacy sie do miasta i na wypady poza nie.
        Kapitalnie rozwiazany bagaznik, tylna kanapa. Idealny samochod dla mlodej
        rodziny: male dzieci nie potrzebuje olbrzymiej przestrzeni na nogi na tylnej
        kanapie a za to miejsce w bagazniku jest bardzo cenione. Dla rodzin z malutkim
        dzieckiem idealny samochod: na tyl fotelik na malucha, do bagaznika bez
        najmniszych problemow wozek i zakupy (niewykonalne w wiekszosci kompaktow bez
        zdejmowania kolek z wozka). Przy tym wszystkim rozmiary zewnetrzne samochodu
        ulatwiaja poruszanie sie po miescie, parkowanie. Dla porownania: laguna II ma
        bagaznik podobnych rozmiarow jak Note (przy przesunietej maksymalnie do przodu
        kanapie) a zawala duzo wiecej miejsca na parkingu, pali o okolo 2l wiecej przy
        tych samych osiagach co Note, moze lepiej prowadzi sie w trasie.
        Zalety Note'a niepodwazalne, dyskusyjna uroda i wkurzajace awarie drobnego
        kalibru (tak typowe raczej dla samochodow francuskich ale jak wiadomo Note'a
        zrobili Francuzi).
        Polecam do miasta, dla malo wymagajacych silnik 1,4 bedzie super, dla tych
        bardziej moze troche zloscic jego niewielka powolnosc. Niemniej nie ma sie na
        co skarzyc, z klimatyzacja i dwojgiem osob na pokladzie daje sobie i tak
        swietnie rade.
        • miszasty Re: Co sądzicie o Nissanie Note 27.07.07, 14:02
          Tarcze to pięta achillesowa nie tylko Note i nie tylko Nissana.
          Co do nawiewu to sprawdź filtr p.pyłkowy - jak się przytka to właśnie taki
          objaw jest, że dmuchawa "na ucho" wieje mocno (czyt.: głośno) ale efekt marny
          (nawiewu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka