Dodaj do ulubionych

FORD Escape

28.04.03, 18:31
To jest chyba pytanie glownie do mieszkancow Ameryki Polnocnej, bo o ile
wiem, w Europie niektore modele maja inne nazwy ale bede wdzieczna za opinie
z kazdej strony swiata.
Planuje zakup - czy ktos ma? jezdzi? lubi? nie lubi? poleca? odradza?
Jesli byl juz taki watek, przepraszam.
Jagusia
Obserwuj wątek
    • Gość: cracovian Re: FORD Maverick - Mazda Tribute - LR Freelander IP: *.bankofamerica.com 28.04.03, 19:08
      Ogolnie to nie jest zly samochod - wiekszosc problemow rozwiazali przez te
      ostatnie pare lat chyba, ze chcesz kupic paroletni, uzywany i sprowadzany z
      USA. Wtedy moga byc problemy, bo na niektore tzw. "recalls" (darmowe naprawy u
      dilera, za ktore producent placi) ten woz juz mogl nie pojechac (a bylo ich
      dosc duzo i niektore calkiem powazne). Choc bardzo nieoszczedny, to praktycznie
      jedyna opcja silnika to calkiem na poziomie 3.0 litrowa jednostka (200KM). Ten
      drugi czterocylindrowy to przestarzaly silnik Zetec z Focusa i on jest po
      prostu za slaby. To jest prawdziwy maly SUV robiony na ramie ciezarowki, wiec
      nadaje sie w teren (jesli ma 4x4) i na drogi slabej jakosci.
      • yagnieszka Re: FORD Maverick - Mazda Tribute - LR Freelander 28.04.03, 19:17
        Dzieki, Cracovian - ja pisze z Kanady wiec co to sa recalls wiem :-)
        Czy bedzie sprowadzony z USA, czy robiony u nas - nie wiem - nie mam pojecia,
        ktore zaklady produkuja akurat ten model. Ze pali jak smok to mnie nie
        przeraza - wiekszosc SUV sporo pali - teraz mam starego Jeepa i znam bol na
        stacji ;-)
        Nie chce Mazdy (Tribute) - jezdzilam pozyczona kilka tygodni - za slaba jak na
        moje oczekiwania. Fordy mnie do tej pory nigdy nie zawiodly mimo dosc podlawej
        opinii jaka ogolnie maja choc musze przyznac, ze cos, co w Europie nazywa sie
        Ford Mondeo bylo beznadziejne.
        Co bym chciala wiedziec to raczej takie rzeczy, ktore sie samemu doswiadcza
        (np. moj Jeep mial zawsze klopot z wentylacja, w starym vanie Forda musialam ze
        3 razy naprawiac otwieranie okna itp.). Dlatego chetnie poczytam cos od kogos,
        kto Escape ma i jezdzi. Podobal mi sie od poczatku ale odczekalam 2 lata, bo
        pierwszej wersji nigdy bym nie kupila - za duze ryzyko.
        • Gość: cracovian Re: FORD Maverick - Mazda Tribute - LR Freelander IP: *.bankofamerica.com 28.04.03, 19:29
          No to musialas w takim razie czterocylindrowa Mazda jezdzic... Tribute to
          praktycznie ten sam samochod co Escape, wiec polecam, zeby jeszcze raz je
          porownac. Zazwyczaj, pod wzgledem ceny, wyposazenia i wygladu (subiektywnie,
          ale fakt, ze ma duzo mniej plastiku) Tribute prezentuje sie lepiej.

Tutaj poczytaj sobie o problemach uzytkownikow tych wlasnie samochodow:
          townhall-talk.edmunds.com/WebX?50@65.ikUhbLq3PIK.0@.ee9509b/0!make=Ford&model=Escape&ed_makeindex=.ee9509b

(ten link moze sie caly nie zmiesci, wiec skopiuj dwie linie w jeden adres
          przegladarki)
        • greenblack Re: FORD Maverick - Mazda Tribute - LR Freelander 28.04.03, 21:16
          yagnieszka napisała:

> Nie chce Mazdy (Tribute) - jezdzilam pozyczona kilka tygodni - za slaba jak
          na
          > moje oczekiwania.

Tribute i Escape to te same samochody. Czasami warto dowiedzieć się, co siedzi
          pod maską.

Pozdrawiam
      • Gość: Wonsz Re: FORD Maverick - Mazda Tribute - LR Freelander IP: 24.76.196.* 28.04.03, 20:13
        Escape jest samonosny, to bliski kuzyn Mazdy Tribute. Na ramie siedzi Explorer.
        Explorer nadaje sie w teren. Escape to nieco przerosniety samochod na szosy.
        Chyba troche pomyliles te dwa auta :)))

K.
      • greenblack Re: FORD Maverick - Mazda Tribute - LR Freelander 28.04.03, 21:14
        Gość portalu: cracovian napisał(a):

To jest prawdziwy maly SUV robiony na ramie ciezarowki,

Mazda Tribute/Ford Escape są samonośne.

wiec
        > nadaje sie w teren (jesli ma 4x4) i na drogi slabej jakosci.

4x4 to wiskoza, co w połączeniu z samonośnym nadwoziem, brakiem reduktora i
        blokad w żadnym stopniu nie predystonuje go do jazdy terenowej.

Pozdrawiam
        • Gość: Marek Re: FORD Maverick - Mazda Tribute - LR Freelander IP: *.atlanta.ga.us 28.04.03, 21:34
          Ja moge tylko napisac ze wersja Fordowska jest jakas
          ladniejsza od wersji Mazdowej. Ale i tak wolalbym chyba
          nowego Jeepa Liberty - tanszy i ladniejszy a poza tym
          masz wiecej gwarancji + jakosc Chryslera jednak jest o
          klase lepsza od Forda.
          • Gość: Jagusia Re: FORD Maverick - Mazda Tribute - LR Freelander IP: *.sympatico.ca 29.04.03, 00:04
            Bardzo wszystkim panom dziekuje - wyglada na to, ze zaden z Was nie jezdzil
            dluzej ani Tribute'm, ani Escape'm - ja jezdzilam i swoje juz wiem, myslalam,
            ze sie jeszcze czegos od Was dowiem - dzieki za proby :-)
            Chryslera nie kupie juz NIGDY w zyciu a gdybym wygrala, to odsprzedam nawet ze
            strata - to tyle na temat innych samochodow.
            Serdecznosci,
            Jagusia
    • Gość: DAREK R. Re: FORD Escape IP: *.eyrkonaeac01.dialup.ca.telus.com 29.04.03, 00:13
      Czesc!!!
      Swojego FORD Escape kupilem w lutym 2001(nawet musialem czekac dwa miesiace,i
      byl to pierwszy jaki dealer otrzymal)Na poczatku tez sie obawialem,ze poniewaz
      to pierwszy rok produkcji to poprostu kupujesz auto jak kota w worku.Ale
      doszedlem do wniosku zeby sprobowac,bo jak o dziwo ja osobiscie NIGDY nie
      zawiodlem na FORDzie (odpukac).Oczywiscie na samym poczatku byly "klopoty",cos
      skrzypialo,szyba piszczala przy up and down,przedni reflektor zaparowal,i kilka
      innych bezsensownych dupereli,ale po wizycie u dealera wszystko
      naprawili,wymienili,lub dokrecili (smiali sie ze moj Escape byl zrobiony w
      piatek przed 3PM,bo kilka srobek bylo poprostu nie dokreconych).
      I tak po 2.5 roku wszystko trzyma sie kupy,jedyna rzecz ktora robie to wlewam
      paliwo.(Pali jak cholera na swoj size)Ale kogo to martwi,benzyna jest tansza
      niz woda minneralna,i w porownaniu z Europa- to prawie za darmo.
      Jedynej rzeczy co 2001 rozni sie od 2002,2003 jest to ze nie ma tej poleczki
      pomiedzy siedzeniani zeby oprzec lokiec,a to przy dluzszych trasach nie wiesz
      co masz zrobic z prawa reka.Ale jak ty kupisz to Twoj bedzie mial,i oczywiscie
      zachecam do zakupu.
      Jedyne co moj ma (2001 ONLY) to kolor ,w papierach jest "golden",ale ja
      osobiscie widze to jak mieszanka pomiedzy zlotym i srebrnym.Color
      niesamowity,czasami po dwa miesiace nie myje samochodu i naprawde wyglada
      czysty.
      PZDR.Darek.Windsor ONT.
      • Gość: Jagusia Re: FORD Escape IP: *.sympatico.ca 29.04.03, 00:31
        Dzieki Darek. A powiedz mi jak oceniasz blind spot z lewej strony - przy moich
        probnych jazdach mialam lekki klopot z ustawieniem lusterka tak zeby bylo OK
        (z tego tez powodu np. nie pozyczam Nissana, bo ma klopoty z blind spot -
        przynajmniej dla mnie). I interesuje mnie kwestia pojemnosci bagaznika -
        jakbys sie pakowal na long weekend pod namiotem z 2 dzieci, psem i kotem -
        bardzo ciasno czy da sie zyc?
        Dzieki jeszcze raz,
        Jagusia
        • Gość: DAREK R. Re: FORD Escape IP: *.eyrkonaeac01.dialup.ca.telus.com 29.04.03, 21:00
          Gość portalu: Jagusia napisał(a):

> Dzieki Darek. A powiedz mi jak oceniasz blind spot z lewej strony - przy
          moich
          > probnych jazdach mialam lekki klopot z ustawieniem lusterka tak zeby bylo OK
          > (z tego tez powodu np. nie pozyczam Nissana, bo ma klopoty z blind spot -
          > przynajmniej dla mnie). I interesuje mnie kwestia pojemnosci bagaznika -
          > jakbys sie pakowal na long weekend pod namiotem z 2 dzieci, psem i kotem -
          > bardzo ciasno czy da sie zyc?
          > Dzieki jeszcze raz,
          > Jagusia
          O you welcome.
          Co do blind spot to Escape jest bardzo dobry,jakby to powiedziec -przjrzysty-
          ,poprostu musisz tylko odwracac glowe przy kazdej zmianie pasa,lub przy skrecie
          i jestem pewny ze nie bedziesz miala zadnych klopotow.To jest problem niestety
          kazdego samochodu. I przy jezdzie po HWY's tylko przesun lusterko troszeczke
          na "zewnatrz" i wszystko bedzie OK.
          Namiot i klamoty dla trzech osob na camping zmieszcza sie bez problemu,ze nawet
          nie beda zaslanialy tylniego okna,a co do dzieci to beda mialy z kotem duzo
          miejsca z tylu,bo pies oczywiscie bedzie musial zajac siedzenie pasazera jak to
          przystalo na kazdego szanujacego sie psa (ha ha).
          OK.Szerokiej drogi.PZDR.Darek
    • Gość: DAREK R. Re: FORD Escape IP: *.eyrkonaeac01.dialup.ca.telus.com 30.04.03, 14:21
      .
    • Gość: Marek Znaazlem fajne review IP: *.atlanta.ga.us 02.05.03, 14:10
      popularmechanics.com/automotive/owners_reports/2003/3/or_ford_escape/
      • greenblack Ciekawe spostrzeżenia 02.05.03, 14:35
        Options and accessories:
        Antilock brakes 82.6%
        Side step bars 54.9
        Sunroof 37.6
        Side airbags 28.6

Szyberdach i progi ważniejsze od bocznych poduszek.

Pozdrawiam
        • Gość: Marcel Re: Ciekawe spostrzeżenia IP: *.med.umich.edu 02.05.03, 17:46
          > Szyberdach i progi ważniejsze od bocznych poduszek.
          Specyfika rynku, chyba.
          Kiedy kupowalem swoja rav4 chcialem koniecznie dostac ABS, ktory w Europie jest
          w standardzie. I okazalo sie, ze no way. A jesli juz, to koniecznie z
          przyciemnianymi szybami, szyberdachem (onenczas plastikowym - iscie kuriozalny
          pomysl dostepny tylko w US) itp. Mialem tez opcje zaczekania 6 miesiecy az
          Japonczycy zloza auto na specjalne zamowienie.
          No i nie mam ABS :-( ale musze przyznac, ze hamulce sa rewelacyjne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka