Gość: mik IP: *.elsat.net.pl / 10.4.0.* 29.04.03, 03:13 Kupiłem Nexie 50tys przebiegu co 10 wymieniany olej mineralny--czy moge teraz zmienić na syntetyk?--podobno może sie silnik rozciec Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Michal Re: Jaki olej? IP: *.telia.com 29.04.03, 08:32 Jezeli byl wymieniany jak podajesz nic sie nie stanie, ale musisz nastepna zmiane zrobic po 5kkm i potem wrocic co 10kkm.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Jaki olej? IP: *.ed.shawcable.net 29.04.03, 08:36 Niezaleznie od samochodu jakim jezdzisz, zmiana oleju na inny niz uzywales dotychczas wymaga jednej sprawy: plukania silnika. Mala sprawa ale wazna. Nie masz co sie martwic. Zmien jesli wolisz na syntetyczny. Jesli zmieniasz sam, kup plyn do plukania silnika. Nie wiem jak sie on w Polsce nazywa, ale nie przypuszczam by byl inny niz te sprzedawane w ameryce. Po zlaniu starego oleju (silnik cieply i pozwol przynajmniej 30 minut na kompletne oproznienie...bedzie kapal....i kapal... i kapal....) wlej plyn pluczacy i wlacz silnik na okolo 10 minut. Pozwoli to na usuniecie resztek starego oleju i nieczystosci. Odkrec korek, ponownie poczekaj okolo 30 minut ( nie spiesz sie) i wtedy wlej nowy olej. Powodzenia. Jezdze na syntetyku i bardzo sobie moj samochod nowy olej chwali. Pozdrawiam. Bezpiecznej jazdy. Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Jaki olej? IP: *.rzesa.rzeszow.pl 29.04.03, 15:44 W Polscewszystkie znane oleje są mieszalne ze sobą i nie wymagają płukania silnika. Wystarczy zlać jeden i napełnić drugim. Oczywiście to że są mieszalne nie pozwala na mieszanie pół na pół. Link Zgłoś
Gość: Mik Re: Jaki olej? IP: *.elsat.net.pl / 10.4.0.* 29.04.03, 23:43 Witam Dzieki wszystkim-z tych wszystkich rad jakie tu przeczytałem wnioskuje że najlepszym wyjściem bedzie poprostu sukcesywne przejście na pełny syntetyk i tak zrobie --wleje teraz półsyntetyk poobserwuje czy gdzies sie nie pojawi jakis wyciek w co watpie bo silnik zdrowy jak cholera i za jakieś 4 kkm wleje- pełny--i jak już tak w tym temacie jesteście zorietowani to jaki byście poradzili-silnik to 1,5 ohc-pozdrawiam i jeszcze raz dzieki-Mik Link Zgłoś
Gość: arklin Re: Jaki olej? IP: 212.160.231.* 30.04.03, 10:25 Uważam, że wszystkie markowe oleje są dobre. Jeśli nie stosujesz rajdowej jazdy to generalnie każdy olej bedzie dobry. Mobil ma ustaloną renomę, choć osobiście polecałbym Lotosa. Syntetyk 5W40 doszusował do klasy SL, a jest na pewno dużo tańszy od zachodnich. Skoro nie widać różnicy po co przepłacać? Używam Lotosa od kilku lat z dobrym skutkiem, a ostatnio zalewam Lotosem Dynamic 0W40, ale jest on trochę droższy 0d 5W40. Generalnie najlepszy stosunek cena-jakość ma Lotos 5W40. Pozdrófka Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Jaki olej? IP: *.telia.com 30.04.03, 10:39 Gość portalu: arklin napisał(a): > Uważam, że wszystkie markowe oleje są dobre. Jeśli nie stosujesz rajdowej jazdy > > to generalnie każdy olej bedzie dobry. Mobil ma ustaloną renomę, choć osobiście > > polecałbym Lotosa. Syntetyk 5W40 doszusował do klasy SL, a jest na pewno dużo > tańszy od zachodnich. Skoro nie widać różnicy po co przepłacać? Używam Lotosa > od kilku lat z dobrym skutkiem, a ostatnio zalewam Lotosem Dynamic 0W40, ale > jest on trochę droższy 0d 5W40. Generalnie najlepszy stosunek cena-jakość ma > Lotos 5W40. > Pozdrófka ________________________________________________________________________________ _Arklinie na dzien dzisiejszy masz racje,ale nie zapominaj co bedzie po troszke wiekszym przebiegu.Rzeczywiscie M-1 jest olejem jedynym ktory chroni silnik od poczatku do konca i nie tylko katalizator rowniez,co nie czyni zaden inny olej. Dowody tego mamy w autach o przebiegu wiekszym niz 300kkm lub 500kkm.Po najlepszych innych syntetykach po tym drugim przebiegu silniki wykazywaly niestety tendencje totalnego zuzycia.Pzdr.Michal Link Zgłoś
greenblack Re: Jaki olej? 29.04.03, 09:06 Może najpierw przejdź na półsyntetyk. Będzie bezpieczniej. Pozdrawiam Link Zgłoś
robox Re: Jaki olej? 29.04.03, 10:11 Hmmm.....przebieg taki sobie, więc nie powinno się nic dziać.Z tym płukaniem to nie wiem czy to dobry pomysł.Ja myślę tak zalać syntetykiem, pojeździć krótko może z 3-5 kkm, spuścić olej który wypłucze cały szlam po mineralu i zalać syntetykiem - warunek dobry filtr oleju bo po zmianie bedzie miał co filtrować. Pzdr Link Zgłoś
Gość: arklin Re: Jaki olej? IP: 212.160.231.* 29.04.03, 12:10 Proponuję najpierw półsyntetyk takiej samej klasy jakościowej jak przyszły syntetyk, zalanie półsyntetykiem bez zadnego płukania, po kilku tyś. km zmiana na pełen syntetyk i chuulać. Tak na marginesie to nie "syntetyczność" wypłukuje ewentualne nagary - najważniejsza jest klasa jakośći. Pozdrófka Link Zgłoś
Gość: Mik Re: Jaki olej? IP: *.elsat.net.pl / 10.4.0.* 01.05.03, 20:26 Cześć No to teraz już sam nie wiem co robić--byłem w autoryzowanym serwisie Daewoo w celu poweszemnia co oni poradza-i co? nie zmieniac oleju--jeżeli od poczatku mineralny jeździć dalej na mineralnym -potwierdziło to 2 fachowców-z kolei byłem na stronie uzytkowników daewoo i duzo dobrych opini słyszy sie tam o olejach QUAKER STATE-poczytałem o tych olejach i okazuje sie że to chyba dobre oleje--sorry może zanudzam ale mam poczucie by ten silnik miał dobre warunki pracy co skolei procentuje na potem--pozdrawiam-Mik Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Jaki olej? IP: *.telia.com 01.05.03, 20:37 Pamietam ten olej z Angli jak mieszakalem tam w latach 70-tych w Londynie.To byl bardzo mierny zwykly olej.Pamietaj kazdy zachwala to co ma i chce sprzedac.Tutaj uzytkownicy naprawde powiedza Tobie prawde.My niemmay interesu aby wepchnac Ci byle shit do silnika.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Mik Re: Jaki olej? IP: *.elsat.net.pl / 10.4.0.* 01.05.03, 21:08 Napewno masz racje z tym wpychaniem tego co sie ma na magazynie w zbytku,ale co mnie zdziwiło ze ten olej nie jest wcale taki tani-i tu zagadka-dlaczego? co nie jest popularne i powiedzmy "dobre"to dlaczego drogie?tym bardziej ze najpierw przeczytałem o tym oleju na stronie uzytkowników Daewoo a potem dopiero jechałem do tego serwisu i nie odczułem by mi go usilnie wpychano ale powiedzieli ze jest poprostu dobry-wszystko narazie na zasadzie wywiadu -na wtorek jestem umówiony w serwisie wiec jeszcze troche czasu jest. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jaki olej? IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 01.05.03, 22:05 Sa, do niedawna jezdzilem na Quakerze HDX 15W40 (mineralny). Niestety, dowiedzialem sie od speca od hydrauliki,ze oleje robi sie na dwoch bazach olejowych: z ropy kalifornijskiej i pensylwanskiej. Podobno pensylwanska jest gorsza,bo znacznie zmienia lepkosc ze wzrostem temperatury. A z ropy pensylwanskiej jest wlasnie robiony Quaker. Gosc, ktory mowil o olejach,nie jest samochodziarzem,pewnie nawet nie wie z jakiej ropy robi sie oleje silnikowe.ale chyba mozna mu wierzyc. Poza tym kiedys na forum przeczytalem post od mieszkanca USA,ze Quaker jest najtanszym,najgorszym olejem dostepnym w Stanach. U nas pare lat temu mial agresywna kampanie reklamowa i moze teraz placi sie jej koszty w cenie oleju... W kazdym razie w moim samochodzie zmienilem na Lotosa polsyntetyk i nie widze specjalnie roznicy-poza tym,ze tanszy o 25zl i moze minimalnie mniejsze zuzycie paliwa i rzadszy w zimie-ale to sa subiektywne opinie (poza roznica w cenie). Silnik jest tak samo czysty w srodku (130tys.przebiegu w miescie), pracuje cicho i rowno,nie dymi,nie ma wyciekow,nie stracil mocy. Zatem nawet po sporym przebiegu mozna wlac lepszy olej-wazne,zeby silnik byl w dobry mstanie. Link Zgłoś