Dodaj do ulubionych

Po co ta informacja?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.03, 12:42
Zastanawiam się komu przydatna jest informacja o czasie wyprzedznia 80-120
km/godz na piątym biegu, podawana przez producentów aut.
Przecież większość z nas redukuje bieg do 4-ki lub 3-ki tuż przed manewrem,
zwłaszcza w samochodach z nowoczesnymi silnikami, które "lubią obroty". Być
może znacie wartość takich danych, magię liczb, bo dla mnie nic one nie
znaczą. Może źle rozumuję, albo, co gorsza, źle jeżdzę?
Obserwuj wątek
    • hiszpan25 Re: Po co ta informacja? 06.05.03, 13:01
      Ta informacja daje tylko pojęcie o elastyczności danego auta.

PZDR
    • derwisz911 Re: Po co ta informacja? 06.05.03, 15:31
      Tak jak Hiszpan mówi: świadczy to o elastyczności silnika i wysokim momencie
      obrotowym.
      Taka modena 80-120 zrobi dwa razy szybciej na 6-tym biegu, niż popularny wóz
      na 3-ce. ;-)

pozdrawiam
    • greenblack Re: Po co ta informacja? 06.05.03, 18:27
      Ta informacja daje pojęcie o elastyczności danego silnika i doborze przełożeń.
      Oczywiście możesz się bronić, że Ty zawsze redukujesz, ale jeśli jakiś silnik
      krócej przyspiesza 80-120, to przy redukcji będzie też szybszy.

Pozdrawiam
    • Gość: ptica Re: Po co ta informacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.03, 11:16
      > Zastanawiam się komu przydatna jest informacja o czasie wyprzedznia 80-120
      > km/godz na piątym biegu, podawana przez producentów aut.

Dziękuję za informacje. Teraz niby wiem do czego to służy, ale z drugiej strony
      mam świadomość, że w moim pojeździe prędkości te uzyskuję przy obrotach od 2 do
      3,2 tysięcy, czyli w zakresie całkowicie nienadającym się do przyśpieszania,
      ale do spokojnej, ekonomicznej jazdy.
      • Gość: links2 Re: Po co ta informacja? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.03, 12:51
        informacja o przyśp. 80-120 km/h podawana jest też na ogół dla IV biegu.
        wartości o przyśp. 60-100 czy 80-120 są dużo ważniejsze od 0-100 bo świadczą o
        elastyczności auta czyli też o bezpieczeństwie (i przyjemności prowadzenia!).
        w tym zakresie przyśpiesza się znacznie częściej niż 0-100 km/h
    • Gość: robert aby poprawić humor właścicielom tdi, cdi etc:)))) IP: *.acn.pl 08.05.03, 13:19
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka