Dodaj do ulubionych

Wiecej automatow niz manuali

07.04.07, 03:30
W 2007 roku firmy samochodowe maja wyprodukowac po raz pierwszy w historii
wiecej aut z automatem niz z manualem wedlug czasopisma Motor Trend. Automaty
zdecydowanie dominuja w Ameryce Polnocnej i w Azji. Europa puki co jest w
tyle, aczkolwiek nawet na drogach Starego Kontynentu automaty powoli staja
sie bardziej popularne.
Obserwuj wątek
    • drinexile Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 10:58
      Lepsze wypiera gorsze.
      • iberia.pl Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 10:59
        drinexile napisał:

> Lepsze wypiera gorsze.

czy mozesz to jakos rzeczowo uzasadnic??
        • sum_tzw_olimpijczyk Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 11:03
          A umiesz zmienić bieg szybciej niż DSG?
          • iberia.pl Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 11:05
            nie lubie jak auto czy inne urzadzenia (komputer) chce mnie uszczesliwiac na
            sile....
            • sum_tzw_olimpijczyk Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 11:11
              Ok, Ty nie lubisz - w takim wypadku masz manetki za kierownicą:) Nie można z
              góry zakładać, że automat jest gorszy od manuala.
              • iberia.pl Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:07
                sum_tzw_olimpijczyk napisał:

>Nie można z góry zakładać, że automat jest gorszy od manuala.

nic takiego nie napisalam, w przeciwienstwie do forumowicza nr 2, ktory od razu
                napisal, ze automat jest lepszy-ok, ale niech to uzasadni.
            • crannmer Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 11:24
              iberia.pl napisała:

> nie lubie jak auto czy inne urzadzenia (komputer) chce mnie uszczesliwiac na
              > sile....

Zapewne sklad mieszanki i kat wyprzedzenia zaplonu tez regulujesz recznie, a
              przekaznik kierunkowskazow zostal zastapiony recznym przelaczaniem
              wlacz-wylacz-wlacz-wylacz-wlacz-wylacz...

MfG

C.

Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
              • iberia.pl Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:09
                crannmer napisał:
                >
                > Zapewne sklad mieszanki i kat wyprzedzenia zaplonu tez regulujesz recznie, a
                > przekaznik kierunkowskazow zostal zastapiony recznym przelaczaniem
                > wlacz-wylacz-wlacz-wylacz-wlacz-wylacz...

jak zwykle odwracasz kota ogonem-typowe przy braku argumentow, moze po prostu
                napisz jaka jest przewaga automatu nad manualem?Takie to trudne dla takiego
                fachowca jak ty?
                >
                >
                > MfG
                >
                > C.
                >
                > Dewulotopodobne, w_r_e_d_n_e i inne trole sa w smietniku
          • mobile5 Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 11:44
            > A umiesz zmienić bieg szybciej niż DSG?

Może ma "szybkie ręce".
          • black_code Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 11:56

Tyle tylko ze DSG nie jest skrzynia automatyczna tylko mechaniczna
            zautomatyzowana .
            • kodem_pl nie ta bajka. N/T 07.04.07, 12:06
              N/T
          • habudzik Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:30
            Z 6 na 2 każdy , nawet Iberia , zrobi to szybciej
          • c64 Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:47

w górę nie, w dół - owszem :)
            • moderator10 Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 13:22
              c64 napisał:

> sum_tzw_olimpijczyk napisał:
              >
              > > A umiesz zmienić bieg szybciej niż DSG?
              >
              > w górę nie, w dół - owszem :)

Jestes wstanie zredukowac bieg w 0.04sec ? Nie badz smieszny , poza
              tym co za roznica w dol czy w gore.
              • habudzik Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 13:26
                To 0.04 to jest podczas zmiany co jeden bieg .
              • c64 Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 15:19
                W sumie to czy w dół czy w górę, zależy od sytuacji na drodze. Zaleta DSG
                polega na tym, że skrzynia ma przygotowane następne przełożenie, czy
                też "kolejny bieg". W pewnych sytacjach ta zaleta możę się zamienić w wadę. W
                chwili gdy przyspieszam na 3-ce, komputer zakłada że będę ciągnąć dalej w górę
                i przygotuje sobie 4-kę. Jeśli jednak, tuż przed automatyczną zmianą biegu
                nagle depnę hamulec i zacznę redukawać manetką i jeszcze raz gaz, to wejdę w
                paradę temu co sobie obmyślił komputer skrzyni i cała procedura zmiany biegów
                zostanie zaburzona - zmiana biegu do tego, który chce kierowca potrwa o wiele
                dłużej. Można o tym przypadku przeczytać np. tutaj
                auto.gazeta.pl/auto/1,71358,2396740.html. Niektórych kierowców może to
                denerwować i wybiorą trochę wolniejszy, ale za to pewniejszy manual.
        • drinexile Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:29
          Oczywiscie, ze moge to rzeczowo uzasadnic. Przede wszystkim nie musze zmieniac
          biegow w czasie jazdy, co jest mile, zwlaszcza w ruchu miejskim; to nie prawda,
          ze nie mam kontroli nad samochodem - mam kontrole, tak w czasie przyspieszania
          jak i zwalniania. Mysle, ze wiekszosc krytykow AT nigdy w zyciu nie prowadzila
          samochodu z taka przekladnia.
          • c64 Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:46
            > Oczywiscie, ze moge to rzeczowo uzasadnic. Przede wszystkim nie musze
            zmieniac
            > biegow w czasie jazdy, co jest mile, zwlaszcza w ruchu miejskim;

to prawda, automat jest wygodny

> ze nie mam kontroli nad samochodem - mam kontrole, tak w czasie
            przyspieszania
            > jak i zwalniania.

w przypadku manualnej ta kontrola jest większa. Możesz np. hamować przez
            redukcję biegów. Przy wyprzedzaniu możesz wybrać lepsze przełożenie, które
            pozwoli szybciej zakończyć manewr.

> Mysle, ze wiekszosc krytykow AT nigdy w zyciu nie prowadzila
            > samochodu z taka przekladnia.

W podobnym tonie można się wypowiadać o osobach, które nigdy nie używały
            manualnej skrzyni biegów.

A tak na marginesie, manual pali mniej od zwyczajnego automatu :)
            • drinexile Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 13:02
              w przypadku manualnej ta kontrola jest większa. Możesz np. hamować przez
              > redukcję biegów. Przy wyprzedzaniu możesz wybrać lepsze przełożenie, które
              > pozwoli szybciej zakończyć manewr

Zgadza sie, ale dotyczy to praktycznie malych silnikow. W momencie wcisniecia
              pedalu gazu 'do podlogi' finkcja kick down redukuje przelozenie do najnizszego
              mozliwego i przyspiesza sie dynamicznie.

Co do spalania, opinie sa podzielone. AT pewnie powoduje wieksze opory i moze
              byc to zauwazalne w czasie dlugich tras, ale sadze, ze wiekszosc kierowcow z MT
              nie zmienia biegow w sposob optymalny ze wzgledu na spalanie podczas jazdy
              miejskiej, czy mieszanej.

> W podobnym tonie można się wypowiadać o osobach, które nigdy nie używały
              > manualnej skrzyni biegów.

Pewnie masz racje. Mnie to nie dotyczy jednak. Obecnie mam dwa samochody, jeden
              z AT, drugi z MT i mam jakies porownanie.
          • iberia.pl Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 14:08
            drinexile napisał:

> Oczywiscie, ze moge to rzeczowo uzasadnic. Przede wszystkim nie musze
            zmieniac biegow w czasie jazdy, co jest mile,

moze dla Ciebie zmiana biegow jest problematyczna-dla innych niekoniecznie.Wiec
            argument taki sobie, bo kazdy inaczej postrzega wygode.

>zwlaszcza w ruchu miejskim;

w megakorkach tak

> to nie prawda, ze nie mam kontroli nad samochodem - mam kontrole, tak w
            czasie przyspieszania jak i zwalniania.

tu sie nie wypowiadam, ale jakos nie powaliles na kolana.

>Mysle, ze wiekszosc krytykow AT nigdy w zyciu nie prowadzila
            > samochodu z taka przekladnia.

tak jest najprosciej napisac....owszem AT znam tylko z krotkich odcinkow
            miejskich i jakos sie nie przekonalam.Tak naprawde nie robi mi wiekszej roznicy
            jaka skrzynie ma dany samochod.
            • drinexile Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 14:46
              Nie, droga iberio, zmiana biegow nie jest dla mnie problemem, tak samo jak
              krecenie kierownica, ale mam i AT i wspomaganie kierownicy. I w obu przypadkach
              nie narzekam na utrate kontroli nad pojazdem. Po prostu moim zdaniem te dwa
              rozwiazania techniczne ulatwiaja i uprzyjemniaja jazde samochodem.
    • habudzik Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:37
      wowo5 napisał:
      Europa puki co jest w
      > tyle, aczkolwiek nawet na drogach Starego Kontynentu automaty powoli staja
      > sie bardziej popularne.

Rozumiem że "w tyle" ozacza że mniej sie jej sprzedaje a nie że E sobie nie
      radzi z automatami bo to przecież Europa ma najlepsze automaty .
      • drinexile Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:41
        Na czym opierasz swoj poglad o wyzszosci europejskich AT nad innymi?
        • habudzik Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:44
          Automaty nie są wyższe . Najlepsze automaty to robota europejczyków tylko tyle i
          nic wiecej .
          • narabany.drwal Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:50
            Najbardziej autoskrzyni nie lubia warsztaty typu "U Pana Henia",
            automaty zadziej sie psuja,najczesciej wytrzymuja dwa silniki/auta

reperacja autoskrzyni wymaga wiekszych wiadomosci mechaniorow i
            oprztrzadowania wartego duze pieniadze = nieoplaci sie Panu Heniowi !

obecne automaty niebiora wiecej paliwa niz manualne skrzynie,przyklad PSA.
            • c64 Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 12:56
              Francuz z tą półautomatyczną skrzynią kosztuje tyle, że taka "oszczędność"
              właścicielowi auta się po prostu nie opłaca. Można to mieć dla wygody albo
              lansu, ale na pewno nie dla oszczędności.
              • narabany.drwal Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 13:05
                Re:
                Autor: c64 ☺
                Data: 07.04.07, 12:56

niemialem na mysli DSG w Pgt.1007 ,lecz normalna 5cio biegowa autoskrzynie
                w np.Pgt.307 , za oszednosc paliwa "stoi" elektronika sterujaca ta skrzynia,-
                w szwecji 307ka z taka skrzynia kosztuje tylko 9900sek extra ale wraz z
                skrzynia dochodzi "pakiet" z roznymi "lulu" i ladniejsze wnetrze.
          • drinexile Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 13:06
            Aha, wiec to tylko Twoje zdanie, rozumiem.
            • habudzik Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 13:16
              Nie to nie jest moje zdanie . Taka jest prawda objawiona .
              • drinexile Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 13:20
                Dobre ;-)
                Oswiec mnie jeszcze tylko w czym sa lepsze od np. japonskich czy amerykanskich
                • habudzik Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 13:25
                  drinexile napisał:

> Oswiec mnie jeszcze tylko w czym sa lepsze od np. japonskich czy amerykanskich

7-G tronic - jedyna na świecie skrzynia z możliwością zmiany biegów co dwa z
                  prędkością niewiele wyższą od tej z jaką zminia SMG . Znasz lepszą ?
                  • swoboda_t Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 13:50
                    I tu - jak zwykle - mijasz się z prawdą. Ośmiobiegowa skrzynia Lexusa też
                    potrafi redukować o dwa. Co nie zmienia faktu, że zasadniczo czołówka
                    nowoczesnych skrzyń biegów to konstrukcje europejskie. Przynajmniej te, które
                    znamy, bo co tam u siebie ryżojady dają to za bardzo nie wiemy. Ktoś tam wyzęj
                    napisał, że automaty są abrdziej trwałe i niezawodne niż manuale. Bardzo
                    dyskusyjne stwierdzenie - niektóre modele faktycznie, przy zachowaniu wysokiej
                    dbałości odwdzięczają się długą i bezawaryjną pracą, ale jest też wiele -
                    również w prestiżowych, drogich samochodach - które awarie mają wpisane w swój
                    żywot jako standard. O kosztach naprawy i wrażliwości na ostre/niedbałe
                    traktowanie też możnaby wiele pisać. Podsumowując - komfort braku koniecnzości
                    machania wajchą ma swoją cenę.
                    • habudzik Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 13:59
                      swoboda_t napisał:

> I tu - jak zwykle - mijasz się z prawdą.

Z niczym sie nie mijam . To Ty minałeś sie z powołaniem - było iść na księdza .

Ośmiobiegowa skrzynia Lexusa też
                      > potrafi redukować o dwa.

Napisałem po dwa biegi niewiele wolniej od SMG a ta Lexusowata tego nie potrafi
                      a nawet gdyby to ta w Lexusie nie jest japońskim wynalzkiem tylko francuskim .
                      Patent ten zakupiła Aisin a nastepnie we współpracy z toYotą zaczeła produkować .

Co nie zmienia faktu, że zasadniczo czołówka
                      > nowoczesnych skrzyń biegów to konstrukcje europejskie.

Oczywiście masz racje . Mi to ryba kto je robi lepiej - moga i Mongoły .

Przynajmniej te, które
                      > znamy, bo co tam u siebie ryżojady dają to za bardzo nie wiemy. Ktoś tam wyzęj
                      > napisał, że automaty są abrdziej trwałe i niezawodne niż manuale. Bardzo
                      > dyskusyjne stwierdzenie - niektóre modele faktycznie, przy zachowaniu wysokiej
                      > dbałości odwdzięczają się długą i bezawaryjną pracą, ale jest też wiele -
                      > również w prestiżowych, drogich samochodach - które awarie mają wpisane w swój
                      > żywot jako standard. O kosztach naprawy i wrażliwości na ostre/niedbałe
                      > traktowanie też możnaby wiele pisać. Podsumowując - komfort braku koniecnzości
                      > machania wajchą ma swoją cenę.

I z tym też się zgadzaam . Pewnie nastepna bedxzie u mnie A bo Mercec robi chyba
                      najlepsze w świecie .
                      • swoboda_t Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 14:15
                        Prawie jak DSG - prawie robi wielką róźnicę. Lexus też redukuje "prawie" tak
                        szybko jak MB. Takie podniecanie się ułamkami sekund jest śmieszne, bo wszystko
                        można wykazac zależnie od intencji. Na deser taka ciekawostka a propos
                        najnowszej C-klasy: www.admoto.pl/pub/art.asp?g=GS&n=1191&f=iw_820.xml

Samochód zepsuł się podczasj oficjalnej prezentacji LOL
                        Konrad - dobrze Ci życzę, ale lepiej, żebyś nigdy nie kupił merca młodszego niż
                        wymarzone EVO, bo możesz się srogo rozczarować - przy tak emocjonalnym stosunku
                        do marki może to mieć poważne skutki :P
                        • habudzik Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 17:28
                          swoboda_t napisał:

> Prawie jak DSG - prawie robi wielką róźnicę. Lexus też redukuje "prawie" tak
                          > szybko jak MB. Takie podniecanie się ułamkami sekund jest śmieszne,

Oczywiście że jest smieszne ale skoro ktos się zapytuje to należy muodpowiedzieć
                          . Zapytał więc mu odpowiedziałem . Najlepsze skrzynie automatyczne robi sie
                          paradoksalnie na kontynecie który nie jest najlepszym dla niej rynkiem .

P.s. Deser był nie na te mat ale cóż .

• drinexile Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 14:32
                        Czlowieku, ja nie kupilem samochodu z AT, zeby sie scigac! Obilo mi sie o uszy,
                        ze te europejskie udziwnione automaty z trwaloscia i niezawodnoscia maja pewne
                        problemy i montuja je zdaje sie w autkach klasy ponad sredniej. A skoro moje
                        autko mimo AT i nie europejskiego rodowodu robi setke w niecale 7.5 sek. (wg.
                        danych fabrycznych, sam nie sprawdzalem)wiec mulem na drodze chyba nie jestem.
                        • mobile5 Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 15:10
                          Napisz jeszcze czy jeżdżąc na światłach, musisz doładowywać akumulator?
                          • drinexile Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 15:26
                            automallusa.net/1996/nissan/maxima/reviews.html
                        • habudzik Re: Wiecej automatow niz manuali 07.04.07, 17:30
                          drinexile napisał:

> Czlowieku, ja nie kupilem samochodu z AT, zeby sie scigac!

Rozumiem że nie o to chodzi ale to nie oznacza że są lepsze . Europa jest
                          niedościgniona pod względem AT i chyba jeszcze długo tak bedzie .
                          • wowo5 DSG to automat 07.04.07, 23:37
                            Jak dla mnie DSG jest skrzynia automatyczna o innej zasadzie dzialania niz
                            tradycyjne automaty. Manual ma pedal sprzegla i biegi sa zmieniane recznie.
                            Koniec kropka. Jezeli biegi moga byc zmieniane automatycznie to mamy do
                            czynienia z automatem. W DSG mozna zmieniac biegi recznie ale jest tez tryb
                            automatyczny podobnie jak w wielu wspolczesnych skrzyniach automatycznych. W
                            nich tez mozna zmieniac biegi recznie.

Tutaj jest wiecej informacji na temat autamatow:
                            en.wikipedia.org/wiki/Automatic_transmission
                            Oraz na temat DSG:
                            en.wikipedia.org/wiki/Twin-clutch_gearbox

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka