Dodaj do ulubionych

renault megan 1.5 dci

03.06.03, 14:57
odbieram 15 takie auto od dilera prosze o opinie o tym aucie jak ze
spalaniem bo w danych technuicznych wyglada przyzwoicie ale jaka jest prawda
czy wiele odbiega prosze o opinie urzytkownikow i zorientowanych pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: stado Re: renault megane 1.5 dci IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.06.03, 16:08
      Jeżdżę od dwóch miesięcy i mogę powiedzieć, że średnie zużycie katalogowe (4,6
      l/100 km) jest możliwe do uzyskania. Jednak nie będzie to w zadnym wypadku
      dynamiczna jazda (raczej turlanie się).

Tak naprawdę, przy normalnej eksploatacji, w cyklu mieszanym (50% miasto, 50%
      trasa) spala mi średnio od 5l do ok. 5,5 l/100 km.
      pozdr.
      • Gość: bocian Re: renault megane 1.5 dci IP: 213.76.133.* 03.06.03, 17:06
        Gość portalu: stado napisał(a):

> Jeżdżę od dwóch miesięcy i mogę powiedzieć, że średnie zużycie katalogowe
        (4,6
        > l/100 km) jest możliwe do uzyskania. Jednak nie będzie to w zadnym wypadku
        > dynamiczna jazda (raczej turlanie się).
        >
        > Tak naprawdę, przy normalnej eksploatacji, w cyklu mieszanym (50% miasto,
        50%
        > trasa) spala mi średnio od 5l do ok. 5,5 l/100 km.
        > pozdr.

To nadal sie turlasz...
        W mieście Clio z tym silnikiem pali mi 5,5 jak jeżdżę super spokojnie a naogoł
        pali 6-6,5 a jak "cisnę" to potrafi palic i 7,5. Natomaist na trasie pali:
        4,5 litry przy 90, jakieś 5,5 przy 120, 6 litrów przy 140, 7 przy 160 i 8
        przy 180.
        Pzdr
        • Gość: stado Re: renault megane 1.5 dci IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.06.03, 17:48
          > To nadal sie turlasz...
          > W mieście Clio z tym silnikiem pali mi 5,5 jak jeżdżę super spokojnie a
          naogoł
          > pali 6-6,5 a jak "cisnę" to potrafi palic i 7,5. Natomaist na trasie pali:
          > 4,5 litry przy 90, jakieś 5,5 przy 120, 6 litrów przy 140, 7 przy 160 i 8
          > przy 180.
          > Pzdr
          -----------------------------------
          • Gość: bocian Re: renault megane 1.5 dci IP: 213.76.133.* 03.06.03, 18:11
            Gość portalu: stado napisał(a):

> Co do jazdy miejskiej to dużo zależy w jakim mieście jeździsz. Ja jeżdżę w
            dość
            >
            > duzym mieście (w-wa) gdzie odległości są spore, więc jazda jest bardziej
            > zblizona do eksploatacji pozamiejskiej (nie mówię tutaj o korkach, których
            > udaje mi sie unikać ponieważ najczęsciej jeżdżę według wzoru: "dom-praca-
            dom"
            > gdzie korki rzadko sie zdarzają a ruch jest w miare płynny). Nigdy, nawet
            przy
            > dość kozackiej jeździe,nie spaliłem więcej niż 6 litrów w miescie.

;-)))) Też jeżdżę po Warszawie! "Odległosci są spore a cyrkulacja zbliżoan do
            pozamiejskiej!" Nieźles to wymyslił! Gdzie odległosci miedzy swiatłami są
            smieszne, gdzie zielona fala praktycznie nei istnieje, gdzie korki są bez
            przerwy, itd...
            Poza tym may kompletnie odmienne poczucie jazdy "kozackiej" bo jezdziłem przez
            tydzien tkaą megank ajak ty i paliła mi w miecie 8 l.
            >
            > BTW: masz clio 1.5 dCi 80 czy 65 KM ?

Napisałem ze jeżdze clio z takim samym silnikem co ty masz w megance, a w
            megance nie montuja 65 KM!

> pozdr.

Ja rowniez pozdrawiam ;-)
          • Gość: bocian do: stado IP: 213.76.133.* 05.06.03, 11:49
            jeszcze a propos spalania - rozumiem ze spalanie podajesz na podstawie
            komputera. Ja też zrobiłem ten błąd. Wczoraj po przejechaniu 600 km
            tankowałem do fula. Komputer pokazywał średnie zużycie 6,6 l a zyżył mi
            faktycznie 7,2 litra (liczone na kalkulatorze). Wiec jeszcze to weź kiedys pod
            uwagę (chyba ze BP przy Kopińskiej gdzie zawsze tankuję robi mnie w konia).

PZdr
            • Gość: do bociana Re: do: stado IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.06.03, 14:17
              Gość portalu: bocian napisał(a):

> jeszcze a propos spalania - rozumiem ze spalanie podajesz na podstawie
              > komputera. Ja też zrobiłem ten błąd. Wczoraj po przejechaniu 600 km
              > tankowałem do fula. Komputer pokazywał średnie zużycie 6,6 l a zyżył mi
              > faktycznie 7,2 litra (liczone na kalkulatorze). Wiec jeszcze to weź kiedys
              pod
              > uwagę (chyba ze BP przy Kopińskiej gdzie zawsze tankuję robi mnie w konia).
              >
              > PZdr
              -----------------------------------------
              • Gość: bocian Re: do: stado IP: 213.76.133.* 05.06.03, 15:32
                Gość portalu: do bociana napisał(a):

> Tak, opierałem się wyłacznie na tym co mówił komputerek.
                > Zrobię taki eksperyment i sprawdze czy sukinsyn nie kłamie.
                >
                > BTW:
                > Ostatnio troche wariuje mi elektronika. Np. po gwałtownym hamowaniu (takim,
                ze
                > automatycznie zapalają się światła awaryjne i włącza sie ABS (sucha, równa
                > nawierzchnia) - wyswietla mi sie kontrolka SERVICE,

Moim zdaniem (z doświadczenie 5 meganek 1,5 dci które mamy w firmie) to
                kwestia problemów ze wskaźnikeim oleju. Zobacz ile go masz. Wystrczy zę
                bedziesz miał 3 oczka i po ostrzejszej jezdzie, staniu samochodu na krzywym
                placu, itd bedzie ci świeciął lampka SERV. Dolejesz olej i problem powinien
                zniknać.

> a po wyjęciu karty komputer
                > mówi, że nie może zablokować kierownicy.
                > To samo jest po wyłączeniu/właczeniu
                > poduszki pow. pasażera przy włączonym silniku.
                > Wszystko wraca do normy po dwu, trzykrotnym zaaplikowaniu karty do czytnika
                i
                > odpaleniu silnika.
                > Jakoś to skomentujesz?

Reszta to ewidentna kicha elektroniki. Zwąłszcza ten numer z poduchą. Zadzwoń
                pod numer: 0503 003 335.
                To numer szefa serwisu jednej ze stacji dealerskich i pogadaj z nim. Moze
                coś CI doradzi.

PZDR
                • Gość: stado Re: IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.06.03, 18:53
                  Dzięki za radę,

Wszystkiego dobrego,

pozdrawiam
      • Gość: marcinc3 Re: renault megane 1.5 dci IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.06.03, 19:48
        dzieki jak bedzie do 5-6 litrow to ok ja raczej jezdze dynamicznie predkosci
        raczej na nasze drogi odpowiednia 120-140 jak maly ruch 160
    • remo29 Re: renault megan 1.5 dci 04.06.03, 08:36
      marcinc3 napisał:

> odbieram 15 takie auto od dilera prosze o opinie [...]

Nie kumam... 15-go odbierasz samochód i dopiero teraz starasz się dowiedzieć o
      nim więcej? Dostałeś go na urodziny?
      • Gość: marcinc3 Re: renault megan 1.5 dci IP: *.elblag.dialog.net.pl 04.06.03, 18:51
        nie kupuje za gotowke a to ile pali to uwazam za ciekawostke a ty dostajesz
        takie prezenty ? pozdrawiam wszystkich i dziekuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka