Dodaj do ulubionych

jak samochod dla...

20.06.07, 10:39
witam serdecznie! zastanawiam sie nad kupnem samochodu. jestem zakochana w
alfie romeo i zastanawiam sie nad Brera a 147. Ceny oczywiscie sa
nieporownywalne ale... chcialabym znac wasze zdanie ktore auto bedzie lepsze
dla 22 letniej mezatki ;) ? z gory dziekuje za odpowiedz...
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 10:53
      tres_chic napisała:

> witam serdecznie! zastanawiam sie nad kupnem samochodu. jestem zakochana w
      > alfie romeo i zastanawiam sie nad Brera a 147. Ceny oczywiscie sa
      > nieporownywalne ale... chcialabym znac wasze zdanie ktore auto bedzie lepsze
      > dla 22 letniej mezatki ;) ?

a jaki ma zwiazek bycie mloda mezatka a nabyciem auta?
      Przejedz sie jednym i drugim a potem powiedz mezowi, ktore ma Ci kupic-wybierz
      to auto, ktore bedzie pasowalo do koloru tipsow.
      • tres_chic Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 11:20
        ale ja nie mam tipsow.... ojej... ;) chodzi wlasnie o to ze nie chce sie
        lansowac w tym aucie. mamy dziecko i pewnie z racji tego 147 bylaby lepsza i
        wogodniejsza, z kolei brera jest piekna... no ale i o wiele drozsza. źle
        odczytales moje intencje. i powtarzam jeszze raz... tipsow nie mam i nie naleze
        do tego typu panienek.
        • purhed Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 11:28
          22 lata, dziecko, mąż... szybko Ci to życie płynie
          • tres_chic Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 11:29
            chyba nie o tym rozmawiamy...? poza tym jestem bardzo szczesliwa :)a przede
            wszystkim nie Tobie oceniac moje zycie...
            • robert888 samochodzik możemy oceniac a życie nie? 20.06.07, 12:43
              a ciekawe dlaczego hehe. Tipsiaro:)
          • jusytka Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 11:30
            To chyba biologicznie najlepszy wiek do urodzenia dziecka, dzieci odchowa i
            będzie wciąż młoda :)
        • jusytka Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 11:28
          A ja mam tipsy, ale jakoś nie podobałyby mi się w zielonym kolorze;) Iberia -
          wybaczysz?
          A wracając do pytania autorki wątku - jeśli masz dziecko - bardzo ważne jest, by
          auto miało 4 lub 5 drzwi, w przeciwnym razie umęczysz się podczas pakowania
          malucha do fotelika.
          • tres_chic Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 11:31
            no w koncu cos :) ja nigdy nie mialam auta 2-3 drzwiowego dlatego wlasnie nie
            wiem czy jest ciezko pakowac dziecko do tylu czy nie. podejzewam jednak ze 147
            4-5 drzwiowa bylaby o wiele wygodniejsza. jednak brera jest ladniejsza... ale
            pewnie co mi po tym skoro bede sie meczyc...
            • tres_chic Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 11:50
              i jeszcze jedno... dzieki justyka :)bo ktos tu juz mial ochote mnie pojechac za
              to ze jestem szczesliwa, mam dzecko i meza... no no...
            • basia_11 Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 12:37
              tres_chic napisała:

> no w koncu cos :) ja nigdy nie mialam auta 2-3 drzwiowego dlatego wlasnie nie
              > wiem czy jest ciezko pakowac dziecko do tylu czy nie.

W niedzielę kupiłam samochód 3-drzwiowy (golf II). Wczesniej stanowczo
              twierdziłam, że inny niż 5-drzwiowy nie wchodzi w grę, ale cóż... gdy się
              dysponuje malym funduszem a trafia się dobrze utrzymane autko za posiadane
              pieniądze, to nie ma co kaprysić.
              Też obstawałam przy 5-drzwiowym ze względu na dzieci, ale moje są starsze - 10 i
              12 lat, sprawdziłam jak się fotel nachyla żeby wejśc do tyłu, wszystko chodzi
              płynnie, więc uznałam, że dzieci nie paralitycy, poradzą sobie.

Jakie auto z tego co Ci się podoba wybrać to nie poradzę, ale dla mnie
              ważniejszy jest stan techniczny pojazdu, jego względna przynajmniej
              niezawodność. Sama sobie auta nie naprawię a zostawianie majątku w warsztacie to
              nie jest szczyt marzeń:-)

pozdrawiam
              Basia
          • iberia.pl Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 12:00
            jusytka napisała:

> A ja mam tipsy, ale jakoś nie podobałyby mi się w zielonym kolorze;) Iberia -
            > wybaczysz?

Jusytka Tobie zawsze:-), i masz racje zielone tipsy sa nieladne :-))))
            • rraaddeekk praktyczna rada 20.06.07, 12:21
              Skoro masz dziecko, to nie kupuj Alfy.

Powód 1:
              Dzieci się nudzą, gdy muszą długo czekać na pomoc drogową.

Powód 2:
              Trzeba pojechać po dziecko do przedszkola, a auto w serwisie.
        • iberia.pl Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 13:16
          kolezanka 2 lata temu kupowala corollke 3d, a dzisiaj marudzi, ze jednak mogla
          kupic 5 d bo dziecko coraz wieksze -ma teraz 7 lat -i wsiadanie jest po prostu
          niewygodne.Zatem w Twom przypadku praktycznosc powinna wziac gore nad estetyka
          auta.

Obie AR sa ladne, choc wiadomo Brera....:-)
          • rraaddeekk Re: jak samochod dla...-prowokacja? 20.06.07, 13:25
            Prywatne samochody mam 3d.
            Są wygodniejsze dla mnie (nie mam dzieci) i ładniejsze od 5d.
            Większe drzwii, wygodniej i szybciej wrzuca się teczkę na tylne siedzenie lub
            wiesza marynarkę.

Jednak gdy ktoś ma dzieci w wieku "fotelikowym", to wsadzenie i zapięcie
            dziecka jest dużo wygodniejsze w samochodzie 4/5 d.
    • jusytka Przydatne wyposażenie 20.06.07, 16:10
      Napisze ci jeszcze jakie wyposażenie uważam za szczególnie przydatne w aucie,
      gdzie będzie przewożone dziecko:
      - centralny zamek - najlepiej z pilotem. Zanim ja dojdę do auta mój ruchliwy
      synek zdąży już wsiąść do auta i jeszcze pasy zapiąć:) Dodam, że nie musi już
      być zapinany w foteliku tylko na siedzisku.
      - blokada drzwi - zdążyło już mi się, że synek chciał wysiąść z auta zanim
      docelowo zaparkowałam
      - pokrowce - najlepiej welurowe szyte specjalnie do danego modelu auta - na
      Allegro można takie kupić - tak idealnie pasują, że nie widać, że w ogóle są
      założone. Niestety dziecko bardzo brudzi, pokrowce można ściągnąć i wyprać.
      - dobrze by było jakby nie mogło z tyłu opuszczać szyb - doprowadza mnie to do
      wściekłości niestety - ta opcja jest jednak dostępna tylko w tych lepiej
      wyposażonych autach.
      - jeśli auto ma klimę - dobrze by było, gdyby nie było nawiewu zimnego powietrza
      z tyłu
      - co do poduszek zdania są podzielone - ja jestem za kurtynami z tyłu
      - jeśli ma to być auto rodzinne przeznaczone do wyjazdów również poza miasto -
      bardzo praktyczny jest kombi, ale niestety zbyt piękne to one nie są:(
      Sama zobaczysz, że z dzieckiem "gratów" przybywa z każdym rokiem.
      To tyle jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę
      • iberia.pl Re: Przydatne wyposażenie 20.06.07, 19:00
        jusytka napisała:

>
        > bardzo praktyczny jest kombi, ale niestety zbyt piękne to one nie są:(

Jusytka...na Boga teraz wiekszosc kombi jest naprawde ladnych:-), chyba, ze
        ktos z zalozenia nie lubi tego typu aut.
        • jusytka Re: Przydatne wyposażenie 20.06.07, 20:13
          Mój mąż akurat przeforsował kombi i jak widzisz nawet je polecam, bo są naprawdę
          przydatne, a twierdzę tak dopiero teraz, kiedy doceniłam zalety przepastnego
          bagażnika z wygodnym dostępem do bagaży, co jest bardzo ważne w podrózy. Gdyby
          przyszło mu do głowy wymieniać to sama byłabym już za kombi. Mało które modele
          mi się jednak podobają - chyba tylko z Renault.
          • iberia.pl Re: Przydatne wyposażenie 20.06.07, 20:55
            Jusytka niech Cie reka boska broni lagune kupowac:-)
            Mnie sie zawsze kombi podobaly, owszme niektore sa szkaradne jak np. corolla 8
            generacji-porazka na amen, albo 407 tez mi sie nie podoba.Ale wiekszosc kombi
            jest calkiem ladna,no a przede wszystkim PAKOWNA :-)
    • recon4 Re: jak samochod dla... 20.06.07, 18:44
      Witam Cię serdecznie! Gratuluję dobrego gustu! Alfa Romeo jest piekna! Mam 156
      SW i jestem zadowolony! Ale na temat! Miałem okazję pojezdzić Alfą Romeo Brera i
      myślę że lepiej zrobisz jak kupisz jednak 147 w wersji 5d. Poprostu bedzie ci
      wygodniej na przyszłość jak pojawi sie pociecha. Brera jest piekna ale pokieruj
      sie trochę funkcjonalnością. Życzę dobrego wyboru i napisz jak możesz na priva
      co kupiłaś i jakie są wrażenia! ps. komentarzami o awaryjnosci Alf sie nie
      przejmuj! Piszą je "gawedziarze" których nie stac na Alfę! Pozdrawiam
      • c64 Re: jak samochod dla... 20.06.07, 21:40
        > co kupiłaś i jakie są wrażenia! ps. komentarzami o awaryjnosci Alf sie nie
        > przejmuj! Piszą je "gawedziarze" których nie stac na Alfę! Pozdrawiam

Na nową rzeczywiście przecietnego Kowalskiego nie stać. Ale paroletnie alfy są
        tanie jak barszcz. Mimo to niewielu się na nie decyduje. Ciekawe dlaczego?
        Pewnie się nie znają :)
        Niech to będzie przestroga dla tej pani, co chce kupić alfę - pojeździsz
        trochę, zachwyt minie, a na koniec oddasz to cudo za pół darmo.
      • tres_chic Re: jak samochod dla... 21.06.07, 22:07
        recon dzieki.... niedlugo jade juz do salonu wybierac samochodzik. ponoc maja
        dla mnie dobra oferte ;)
    • polam5 Re: jak samochod dla... 20.06.07, 20:53
      Auto dla kobiety powinno byc jak mezczyzna - uzyteczne i niezawodne a moze tez byc ladne ale dla szczesliwej mezatki to juz nie na czubku listy. Nie chcesz chyba aby na skrzyzowaniu jakis ladny chlopak zachwycal sie autem???
      • tres_chic Re: jak samochod dla... 21.06.07, 22:09
        oczywiscie ze chce.... dlatego zastanawiam sie tez na bmwz4
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka