Dodaj do ulubionych

Nawigacja do 1800zł + parę pytań ;-)

23.06.07, 11:53
Witam.

Proszę Was, drodzy forumowicze o pomoc :)

Dziś mam zamiar kupić nawigację samochodową - cena do 1800zł.

Rozeznałem się lekko w temacie, ale co osoba to inna opinia.

Byłem właściwie zdecydowany na blaupunkt lucca 5.2, kiedy to przed chwilą dowiedziałem się, że jednak tamtejsze mapy są bardzo słabe, a pokrycie polski wcale nie tak wielkie jak piszą w różnych aukcjach (np na allegro).

Zaproponowano mi (w ... media markt...) clariona 670. Podobno z nawigacji samochodowych ma najlepszą mapę, gdzie pokrycie polski wynosi w granicach 99%.

BTW, sądziłem, ze w MM nie dostanę dobrej porady, tymczasem trafiłem na gościa który chyba naprawdę miał pojęcie o tym co mówi :-)

Zależy mi na dobrych mapach - co chyba oczywiste. Nie potrzebuję map całego świata, ani nawet europy, najbardziej zależy mi na mapie Polski + ew. Słowacji, Czech, Niemiec.

Zależy mi również na prostocie obsługi. Ikonki mają być duze, czytelne i takie, żeby naprawdę prosto było trafić w nie palcem ;-)
Menu powinno być proste - takie, żeby starszy człowiek nie mający zazwyczaj styczności z tego typu urządzeniami mógł poradzić sobie z taką nawigacją.

Chciałbym również dowiedzieć się jak wygląda sprawa uaktualnień map w tego typu nawigacjach. Ile +/- kosztuje taka aktualizacja, oraz jak się odbywa (kabelek/karta?).

Czy ktoś z Was, drodzy forumowicze przechodził ostatnio przez podobny "problem"? Tj. stał przed takim właśnie zakupem i może podzielić się spostrzeżeniami na ten temat.

PS. Jeśli ktoś mógłby podać mi adresy sklepów (nie internetowych!) znajdujących się w Katowicach, które profesjonalnie zajmują się sprzętem tego typu i służą naprawdę fachową poradą to byłbym jeszcze bardziej wdzięczny:-)

PS2. W grę wchodzą tylko urządzenia dedykowane do nawigacji. Nie interesują mnie palmtopy + modzenie z mapami itp.

Z góry dziekuję za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • al9 Re: Nawigacja do 1800zł + parę pytań ;-) 23.06.07, 12:04
      blaupunkty mają różny soft i dlatego różnie kosztują..
      kupiłem swoją lucę w grudniu, w maju ZA DARMO wynmienili mi mape Polski. Teraz
      jest bez zarzutu. Mapy Europy Zachodniej od poczatku były nadzwyczajne.
      Podobnie jak interface...
      Kolejne aktualizacje będą kosztowac.. Ile? ok 200 zł
      Bierz luce, garmina albo tom toma. Urządzenia są porównywalne, zobaczysz kto Ci
      zoeferuje najlepsze mapy...
      Pozdr
      al
      • cool_piwo Re: Nawigacja do 1800zł + parę pytań ;-) 23.06.07, 12:18
        Hmm. No a jak jest z mniejszymi miastami w Polsce?
        Główne drogi mają chyba wszystkie nawigacje ;-)

Czemu mam brać akurat lucce, garmina albo tom toma? Miałeś do czynienia z nimi i innymi producentami, mogłeś porównać, czy tak, po prostu piszesz? ;-)

Tom tom _podobno_ ma bardzo słabe mapy, choc jest prosty w obsłudze. Garmin często się wykrzacza, a o lucce słyszałem raczej złe opinie co do map.

Wszystko to jest zasłyszane/przeczytane, bo ja sam z nawigacjami większej stycznosći nie miałem.

Mało ludzi pisze np o tym clarionie...
        PS. Wielkość wyświetlacza też ma znaczenie ;-)
    • kann2 Re: Nawigacja do 1800zł + parę pytań ;-) 23.06.07, 12:10
      pdaclub.pl/
      • cool_piwo Re: Nawigacja do 1800zł + parę pytań ;-) 23.06.07, 12:19
        Mało piszą tam o "normalnych" nawigacjach samochodowych, głównie o PDA + mapach, a to, jak już wcześniej pisałem mnie nie interesuje. Nie mniej jednak dzięki za linka.
        • kann2 Re: Nawigacja do 1800zł + parę pytań ;-) 23.06.07, 12:53
          No to może tu:
          www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=234&ShowArticleId=38279
          • cool_piwo Re: Nawigacja do 1800zł + parę pytań ;-) 23.06.07, 13:12
            Zdecydowanie bardziej, dziękuję ;-)

Choć ciągle brakuje bardziej szczegółowych testów, po polsku...

Dzięki :)
    • wojti27 Re: Nawigacja do 1800zł + parę pytań ;-) 25.06.07, 20:13
      Posiadam mapę europy w tym POLSKI (ZAWIERA 80% WSZYSTKICH DRÓG NASZEGO KRAJU TO
      NAJNOWSZA MAPA NA ROK 2007) ver.

"Europe_v11.map" 2007/2008r., 80% pokrycia, kupioną w Niemczech.
      zainteresowani pisać wojti2@interia.eu, a napewno się dogadamy :)
    • al9 czemu lucca? 26.06.07, 13:27
      tom to czy garmin?
      bo to czołowi gracze na rynku. mają doswiadczenie, serwis, aktualizuja
      oprogramowanie, inwestują w mapy. Nokia czy sony czy clarion to - póki co -
      nowi gracze. Dla nich to margines produkcji i tylko jeden z 100 produktów które
      sprzedają...
      a zrobisz co zechcesz...
      Pozdr
      al
    • prosty_gajowy W Lidlu mozna kupić.... 26.06.07, 13:29
      ... z 700 zł. Po co przepłacać.
      • al9 W Lidlu mozna kupić.... ziemniaki a nie nawiga 26.06.07, 13:40
        cję
        w sklepie spozywczym kupujesz nawigację?
        brawo!
        al
    • programistajava Re: Nawigacja do 1800zł + parę pytań ;-) 26.06.07, 13:45
      Hmm tez sie zastanawialem i mam podobne wymagania co twoje tylko mneij kasy, dla
      mnie idealnym bylby MIO c520 , wlasnie bylby gdyby chlopaki z Teleatlasu
      pospieszysli sie z mapami Polski, poki co nei spieszy mi sie i poczekam roczek
      moze cos innego wymodza.
      Jak rozumiem mapy potrzebujesz teraz a nie za rok to moze hmm Garmin jakis z np
      gpmapa (jest to program z mapa wylacznie polski , dobre pokrycie, w odrznieniu
      od City Navigatora 9 NT ktory ma podobno gprsze pokrycie). Aha ja sie napalilem
      na NUvi 350 ale zrazila mnei garminowska przyapdlosc tego modelu tzn ze mozna
      miec tylko 1 punkt Via na trasie co staje sie na maksa upiersdliwe jak chcesz
      poprawic trase w kilku miejscach. Ta informacja pochodzi nei z mojej praktyki
      ale z opinii na forach.
      Szczerze piszac nie widze ideału , ale jak masz 1800 pln to mzoe jaksi wyzszy
      Garmin nie ma juz opisanych powyzej niedociagneic (co jest b. prawdopodobne).
      PS: jak jzu kupisz to prosze podziel sie wrazeniami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka