cool_piwo
23.06.07, 11:53
Witam.
Proszę Was, drodzy forumowicze o pomoc :)
Dziś mam zamiar kupić nawigację samochodową - cena do 1800zł.
Rozeznałem się lekko w temacie, ale co osoba to inna opinia.
Byłem właściwie zdecydowany na blaupunkt lucca 5.2, kiedy to przed chwilą dowiedziałem się, że jednak tamtejsze mapy są bardzo słabe, a pokrycie polski wcale nie tak wielkie jak piszą w różnych aukcjach (np na allegro).
Zaproponowano mi (w ... media markt...) clariona 670. Podobno z nawigacji samochodowych ma najlepszą mapę, gdzie pokrycie polski wynosi w granicach 99%.
BTW, sądziłem, ze w MM nie dostanę dobrej porady, tymczasem trafiłem na gościa który chyba naprawdę miał pojęcie o tym co mówi :-)
Zależy mi na dobrych mapach - co chyba oczywiste. Nie potrzebuję map całego świata, ani nawet europy, najbardziej zależy mi na mapie Polski + ew. Słowacji, Czech, Niemiec.
Zależy mi również na prostocie obsługi. Ikonki mają być duze, czytelne i takie, żeby naprawdę prosto było trafić w nie palcem ;-)
Menu powinno być proste - takie, żeby starszy człowiek nie mający zazwyczaj styczności z tego typu urządzeniami mógł poradzić sobie z taką nawigacją.
Chciałbym również dowiedzieć się jak wygląda sprawa uaktualnień map w tego typu nawigacjach. Ile +/- kosztuje taka aktualizacja, oraz jak się odbywa (kabelek/karta?).
Czy ktoś z Was, drodzy forumowicze przechodził ostatnio przez podobny "problem"? Tj. stał przed takim właśnie zakupem i może podzielić się spostrzeżeniami na ten temat.
PS. Jeśli ktoś mógłby podać mi adresy sklepów (nie internetowych!) znajdujących się w Katowicach, które profesjonalnie zajmują się sprzętem tego typu i służą naprawdę fachową poradą to byłbym jeszcze bardziej wdzięczny:-)
PS2. W grę wchodzą tylko urządzenia dedykowane do nawigacji. Nie interesują mnie palmtopy + modzenie z mapami itp.
Z góry dziekuję za pomoc :)