Dodaj do ulubionych

Skoda Octavia

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.01, 23:49
Dobry czy zly samochod?
Obserwuj wątek
    • Gość: POOL Re: Skoda Octavia IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.01, 23:51
      Ogólnie dobry.
    • Gość: Bilu Re: Skoda Octavia IP: 10.131.196.* 13.12.01, 11:04
      Dobry, czy zły?? To wszystko zależy co będziesz od niego oczekiwał. Jedno jest
      pewne - jest bardzo niska. Dość często się nią szoruje o jakieś występy. Ja
      przy dość sotrożnej jeździe urwałem już dwa razy plastikowe osłony silnika.
      Zdarzyło się także rozwalić miskę. Po prostu trzeba z nią uważać. Jest na to
      rada. Ostatnio dowiedziałem się w salonie iż można założyć jakąś płytę pod
      silnik. Wydatek ok 600 PLN. oże to coś pomoże. Pozdr
      • Gość: atomski Re: Skoda Octavia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 12:15
        Ten sam problem .Tylko mi gnoje wymieniali na inną plastikową. O jakiejś
        mocniejszej nie wspomnieli.
        W każdym razie : To nie jest samochód na ryby i do lasu.
        Z dobrym silnikiem -sporo frajdy na drodze :))
        Mam dwa lata i nic się z nią nie dzieje .Wygląda na niezniszczalną .Zadnych
        oznak zuzycia :)))
        Nawet głupie śrubki mają znaczki Volkswagena ,Audi :))
      • Gość: amal Re: Skoda Octavia IP: *.di.tuniv.szczecin.pl 13.12.01, 12:31
        Gość portalu: Bilu napisał(a):

> Zdarzyło się także rozwalić miskę. Po prostu trzeba z nią uważać.
        Rzeczywiscie, mojej rodzinie takze "udalo" sie rozbic miske.
        Nie slysze by narzekali na Octavie.

• Gość: marc Re: Skoda Octavia IP: 62.148.83.* 13.12.01, 15:09
          Ja mam 1.9TDI 110KM i jest super, żadnych problemów. Polecam.
      • Gość: Wojtek Re: Skoda Octavia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.01, 23:05

> Dobry, czy zły?? To wszystko zależy co będziesz od niego oczekiwał. Jedno jest
        > pewne - jest bardzo niska. Dość często się nią szoruje o jakieś występy. Ja
        > przy dość sotrożnej jeździe urwałem już dwa razy plastikowe osłony silnika.
        > Zdarzyło się także rozwalić miskę. Po prostu trzeba z nią uważać. Jest na to
        > rada. Ostatnio dowiedziałem się w salonie iż można założyć jakąś płytę pod
        > silnik. Wydatek ok 600 PLN. oże to coś pomoże. Pozdr

To chyba nie wina niskiego zawieszenia, tylko raczej duzych zwisow nadwozia
        (dlugosc auta predysponuje go do klasy D a rozstaw osi ma taki jak Golf IV) i z
        tym zwiazanych sklonnosci do wzdluznego bujania auta.
        • Gość: POOL Re: Skoda Octavia IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 17:59
          Plastiki też urwałem. To pop prostu nasze kochane drogi i krawężniki o
          wysokości zupełnie nie na miejscu.
    • Gość: Niknejm Re: Skoda Octavia IP: *.pg.com 14.12.01, 18:04
      Gość portalu: Odii napisał(a):

> Dobry czy zly samochod?

Opinie znanych mi posiadaczy Octavii są generalnie dobre. Jedyne 2 znane mi wady
      to właśnie uszkodzenia płyt pod silnikiem i misek olejowych (zwłaszcza w
      dieslach - może dlatego, że silnik cięższy ??) oraz ciasnota na tylnych
      siedzeniach (wada żywcem przeniesiona z Golfa IV).

Pozdrawiam,
      Niknejm
    • Gość: mch Re: Skoda Octavia IP: *.pai.net.pl 14.12.01, 18:11
      Kolejny temat-wiosło?
      • Gość: Z Re: Skoda Octavia-miski olejowe. IP: 213.8.144.* 17.12.01, 11:08
        Kolega zamowil czeska Skode ,tam mozna zamowic tani dodatek do zawieszenia
        Octavi . Nazywa sie wersja zawieszenia na "spetne cesty " czyli na zle
        drogi ,samochod jest twardszy nie kolysze sie na zlych drogach i
        zapobiega rozbiciu miski (moze jest troche wyzszy?)
        Jest tez tania oslona calego silnika z blachy ! i to jest
        pozyteczny i dobry dodatek .Wart kazde pieniadze .
        Poza tym zadnych problemow z Octavia kolegi .
        Ja sam zamowilem wesje 4x4 jest super i wszyscy co tu narzekaja na
        Skody ,pewnie nie jezdzili tym samochodem .Ja go wlasnie sprawdzilem
        na osniezonych drogach Beskidow , rewelacja i tyle .
        • dado Moja Skode zamowilem w Czechach itam bede serwowal 18.12.01, 06:09
          Super obsluga w salonie ,dokladnie to co chcialem ,zamontowano cale
          dodatkowe wyposazenie i poswiecili godz na dokladne zapoznanie sie z
          samochodem (moja pierwsza Skoda ) .Odebrali mnie z pociagu ,zawiezli do hotelu
          i odebrali ,przetlumaczyli wszystkie papiery ,pomogli w banku .(Czekalem
          wczesniej 3 tyg na konfiguracje mojego wybranego modelu - po zawiadomieniu
          mnie e-mailem pojechalem odebrac )
          Widzialem ich serwis i przekonalo mnie to do robienia u nich przegladow .
          Mysle ,ze wozy z Czech sa lepiej zmontowane .
          • Gość: atomski Jeszcze w sprawie formalnej IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.12.01, 14:32

Gość portalu: Wojtek 13-12-2001 23:05

> Dobry, czy zły?? To wszystko zależy co będziesz od niego oczekiwał. Jedno
            jest
            > pewne - jest bardzo niska. Dość często się nią szoruje o jakieś występy. Ja
            > przy dość sotrożnej jeździe urwałem już dwa razy plastikowe osłony silnika.
            > Zdarzyło się także rozwalić miskę. Po prostu trzeba z nią uważać. Jest na to
            > rada. Ostatnio dowiedziałem się w salonie iż można założyć jakąś płytę pod
            > silnik. Wydatek ok 600 PLN. oże to coś pomoże. Pozdr

To chyba nie wina niskiego zawieszenia, tylko raczej duzych zwisow nadwozia
            (dlugosc auta predysponuje go do klasy D a rozstaw osi ma taki jak Golf IV) i z
            tym zwiazanych sklonnosci do wzdluznego bujania auta."

Koniec cytatu.

Wojtku ,to by znaczyło,że miska jest na samiuteńkim przodzie zderzaka ?
            A może jednak jest trochę bliżej przedniej osi ,gdzie zwisy nie mają już
            zadnego wpływu ,a wysokość michy od podłoża jest jedynym wytłumaczeniem ??

Po drugie. Przeczytałem w Auto-świecie ,że Octavia ma tendencje do bujania i że
            to wina zwisów. Kolega też mi mówił,ze jechał jakąś kombi i bujało. Myślę
            sobie: U mnie nie buja .Dałem mu się przejechać i też stwierdził : Nie buja.
            Powiedział też : Twarda jak taboret .

Taboret to nie fotel bujany...

I tu pytanie : Komu Octavia buja ?
            Ja mam silnik 1,6 i nie kombi :))) i moja nie buja :)))

• Gość: POOL Re: do DADO IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.01, 23:09
            Możesz powiedzieć coś więcej o zkupie Skody w Czechach, czy zwracają VAT, jak z
            cłem po przywiezieniu do Polski. Ogólnie, czy ma to sens.
            • dado Re: do DADO 20.12.01, 07:19
              Gość portalu: POOL napisał(a):

> Możesz powiedzieć coś więcej o zkupie Skody w Czechach, czy zwracają VAT, jak z
              >
              > cłem po przywiezieniu do Polski. Ogólnie, czy ma to sens.

Z clem nie wiem ,podobno jest umowa czesko-polska ,trzeba sprawdzic.
              VAT czeski 22% , zwraca czeski diler po podsteplowaniu wywozu
              samochodu (moj pojechal ze mna na granice i oddal mi vatowskie
              pieniadze ).
              Samochod przywiozlem na mienie przesiedlencze ,moglem kupic co chcialem
              ale na warunki polskie , wyposazona dobrze Skoda to optymalny zakup .
              Biorac pod uwage ubezpieczenia ,czesci no i 4x4 bo to chcialem miec .
              Nie zalezy mi na szpanie i nie obchodzi mnie co powiedza ludzie ,
              bo niektorzy zapewne woleli by np BMW .
              • Gość: POOL Re: do DADO IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 00:07
                Dzięki za info. Sprawdzę w kwestię umowy międzynarodowej, a nie wiedziałem że w
                Czechach drą VAT na takim poziomie jak u nas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka