Gość: Odii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.01, 23:49 Dobry czy zly samochod? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Bilu Re: Skoda Octavia IP: 10.131.196.* 13.12.01, 11:04 Dobry, czy zły?? To wszystko zależy co będziesz od niego oczekiwał. Jedno jest pewne - jest bardzo niska. Dość często się nią szoruje o jakieś występy. Ja przy dość sotrożnej jeździe urwałem już dwa razy plastikowe osłony silnika. Zdarzyło się także rozwalić miskę. Po prostu trzeba z nią uważać. Jest na to rada. Ostatnio dowiedziałem się w salonie iż można założyć jakąś płytę pod silnik. Wydatek ok 600 PLN. oże to coś pomoże. Pozdr Link Zgłoś
Gość: atomski Re: Skoda Octavia IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 12:15 Ten sam problem .Tylko mi gnoje wymieniali na inną plastikową. O jakiejś mocniejszej nie wspomnieli. W każdym razie : To nie jest samochód na ryby i do lasu. Z dobrym silnikiem -sporo frajdy na drodze :)) Mam dwa lata i nic się z nią nie dzieje .Wygląda na niezniszczalną .Zadnych oznak zuzycia :))) Nawet głupie śrubki mają znaczki Volkswagena ,Audi :)) Link Zgłoś
Gość: amal Re: Skoda Octavia IP: *.di.tuniv.szczecin.pl 13.12.01, 12:31 Gość portalu: Bilu napisał(a): > Zdarzyło się także rozwalić miskę. Po prostu trzeba z nią uważać. Rzeczywiscie, mojej rodzinie takze "udalo" sie rozbic miske. Nie slysze by narzekali na Octavie. Link Zgłoś
Gość: marc Re: Skoda Octavia IP: 62.148.83.* 13.12.01, 15:09 Ja mam 1.9TDI 110KM i jest super, żadnych problemów. Polecam. Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Skoda Octavia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.01, 23:05 Gość portalu: Bilu napisał(a): > Dobry, czy zły?? To wszystko zależy co będziesz od niego oczekiwał. Jedno jest > pewne - jest bardzo niska. Dość często się nią szoruje o jakieś występy. Ja > przy dość sotrożnej jeździe urwałem już dwa razy plastikowe osłony silnika. > Zdarzyło się także rozwalić miskę. Po prostu trzeba z nią uważać. Jest na to > rada. Ostatnio dowiedziałem się w salonie iż można założyć jakąś płytę pod > silnik. Wydatek ok 600 PLN. oże to coś pomoże. Pozdr To chyba nie wina niskiego zawieszenia, tylko raczej duzych zwisow nadwozia (dlugosc auta predysponuje go do klasy D a rozstaw osi ma taki jak Golf IV) i z tym zwiazanych sklonnosci do wzdluznego bujania auta. Link Zgłoś
Gość: POOL Re: Skoda Octavia IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.01, 17:59 Plastiki też urwałem. To pop prostu nasze kochane drogi i krawężniki o wysokości zupełnie nie na miejscu. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Skoda Octavia IP: *.pg.com 14.12.01, 18:04 Gość portalu: Odii napisał(a): > Dobry czy zly samochod? Opinie znanych mi posiadaczy Octavii są generalnie dobre. Jedyne 2 znane mi wady to właśnie uszkodzenia płyt pod silnikiem i misek olejowych (zwłaszcza w dieslach - może dlatego, że silnik cięższy ??) oraz ciasnota na tylnych siedzeniach (wada żywcem przeniesiona z Golfa IV). Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: Z Re: Skoda Octavia-miski olejowe. IP: 213.8.144.* 17.12.01, 11:08 Kolega zamowil czeska Skode ,tam mozna zamowic tani dodatek do zawieszenia Octavi . Nazywa sie wersja zawieszenia na "spetne cesty " czyli na zle drogi ,samochod jest twardszy nie kolysze sie na zlych drogach i zapobiega rozbiciu miski (moze jest troche wyzszy?) Jest tez tania oslona calego silnika z blachy ! i to jest pozyteczny i dobry dodatek .Wart kazde pieniadze . Poza tym zadnych problemow z Octavia kolegi . Ja sam zamowilem wesje 4x4 jest super i wszyscy co tu narzekaja na Skody ,pewnie nie jezdzili tym samochodem .Ja go wlasnie sprawdzilem na osniezonych drogach Beskidow , rewelacja i tyle . Link Zgłoś
dado Moja Skode zamowilem w Czechach itam bede serwowal 18.12.01, 06:09 Super obsluga w salonie ,dokladnie to co chcialem ,zamontowano cale dodatkowe wyposazenie i poswiecili godz na dokladne zapoznanie sie z samochodem (moja pierwsza Skoda ) .Odebrali mnie z pociagu ,zawiezli do hotelu i odebrali ,przetlumaczyli wszystkie papiery ,pomogli w banku .(Czekalem wczesniej 3 tyg na konfiguracje mojego wybranego modelu - po zawiadomieniu mnie e-mailem pojechalem odebrac ) Widzialem ich serwis i przekonalo mnie to do robienia u nich przegladow . Mysle ,ze wozy z Czech sa lepiej zmontowane . Link Zgłoś
Gość: atomski Jeszcze w sprawie formalnej IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 18.12.01, 14:32 Gość portalu: Wojtek 13-12-2001 23:05 Gość portalu: Bilu napisał(a): > Dobry, czy zły?? To wszystko zależy co będziesz od niego oczekiwał. Jedno jest > pewne - jest bardzo niska. Dość często się nią szoruje o jakieś występy. Ja > przy dość sotrożnej jeździe urwałem już dwa razy plastikowe osłony silnika. > Zdarzyło się także rozwalić miskę. Po prostu trzeba z nią uważać. Jest na to > rada. Ostatnio dowiedziałem się w salonie iż można założyć jakąś płytę pod > silnik. Wydatek ok 600 PLN. oże to coś pomoże. Pozdr To chyba nie wina niskiego zawieszenia, tylko raczej duzych zwisow nadwozia (dlugosc auta predysponuje go do klasy D a rozstaw osi ma taki jak Golf IV) i z tym zwiazanych sklonnosci do wzdluznego bujania auta." Koniec cytatu. Wojtku ,to by znaczyło,że miska jest na samiuteńkim przodzie zderzaka ? A może jednak jest trochę bliżej przedniej osi ,gdzie zwisy nie mają już zadnego wpływu ,a wysokość michy od podłoża jest jedynym wytłumaczeniem ?? Po drugie. Przeczytałem w Auto-świecie ,że Octavia ma tendencje do bujania i że to wina zwisów. Kolega też mi mówił,ze jechał jakąś kombi i bujało. Myślę sobie: U mnie nie buja .Dałem mu się przejechać i też stwierdził : Nie buja. Powiedział też : Twarda jak taboret . Taboret to nie fotel bujany... I tu pytanie : Komu Octavia buja ? Ja mam silnik 1,6 i nie kombi :))) i moja nie buja :))) Link Zgłoś
Gość: POOL Re: do DADO IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.01, 23:09 Możesz powiedzieć coś więcej o zkupie Skody w Czechach, czy zwracają VAT, jak z cłem po przywiezieniu do Polski. Ogólnie, czy ma to sens. Link Zgłoś
dado Re: do DADO 20.12.01, 07:19 Gość portalu: POOL napisał(a): > Możesz powiedzieć coś więcej o zkupie Skody w Czechach, czy zwracają VAT, jak z > > cłem po przywiezieniu do Polski. Ogólnie, czy ma to sens. Z clem nie wiem ,podobno jest umowa czesko-polska ,trzeba sprawdzic. VAT czeski 22% , zwraca czeski diler po podsteplowaniu wywozu samochodu (moj pojechal ze mna na granice i oddal mi vatowskie pieniadze ). Samochod przywiozlem na mienie przesiedlencze ,moglem kupic co chcialem ale na warunki polskie , wyposazona dobrze Skoda to optymalny zakup . Biorac pod uwage ubezpieczenia ,czesci no i 4x4 bo to chcialem miec . Nie zalezy mi na szpanie i nie obchodzi mnie co powiedza ludzie , bo niektorzy zapewne woleli by np BMW . Link Zgłoś
Gość: POOL Re: do DADO IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.01, 00:07 Dzięki za info. Sprawdzę w kwestię umowy międzynarodowej, a nie wiedziałem że w Czechach drą VAT na takim poziomie jak u nas. Link Zgłoś