Dodaj do ulubionych

Ankieta o paliwach..

31.08.07, 16:39
W związku z pewnymi felietonami, które czytałem w różnych gazetach, oraz
opiniach klientów, chciałebym zadać Wam pytania żeby sprawdzić, czy jako
klienci stacji benzynowych wiecie co tankujecie.

1. Skąd pochodzi Paliwo na stacjach koncernów takich jak BP, Shell, Jet ,
Statoil???
2. Skąd uzyskali państwo informacje na temat pochodzenia paliwa na stacji., na
której tankujecie???
Obserwuj wątek
    • al9 Re: Ankieta o paliwach.. 31.08.07, 17:19
      nie wysilaj się
      99% paliw we wszystkich sieciach jest z orlenu
      al
      • piojur2 Re: Ankieta o paliwach.. 31.08.07, 21:05
        Popsułeś mi ankiete:) Masz rację ale chciałem wiedzieć ile ludzi się orientuje.
        Tylko Lotos ma swoje paliwo (tzn nie z Orlenu) no i Shell swoją benzyne V-Pover
        Racing. Reszta to Orlen.
        Dzięki za udział w ankiecie:)
        • radomek2 Re: Ankieta o paliwach.. 31.08.07, 21:45
          A Statoil nie ma swojego?
          • dx771 Re: Ankieta o paliwach.. 01.09.07, 09:26
            Ważny jest też system dystrybucji: zbiorniki, czas przechowywania, system
            kontroli, zabezpieczenie przed kombinacjami.
            Tak więc paliwo orlenowskie na Shellu może nie być tym samym paliwem orlenowskim
            na innej stacji.
            • al9 to uzupełnię 01.09.07, 12:19
              stacje neste kupują swoje paliwa w schwedt w niemczech.. ale ile ich
              wszystkich jest w Polsce? 20? 40? to ułamek rynku..
              Pozdr
              al
              • robert888 leń 01.09.07, 12:31
                www.neste.pl/artikkeli.asp?path=1992;4281;4282;4293;4298
                • al9 idę do kąta 01.09.07, 12:32
                  :-((
                  al
                  • kaczkada Re: idę do kąta 01.09.07, 20:53
                    Sami pisza ze maja paliwo z Lotosu:
                    www.neste.pl/artikkeli.asp?path=1992;4281;4283;4287;4292
                    • piojur2 Re: idę do kąta 01.09.07, 20:55
                      Albo zLotosa albo z Orlenu. A propos. Ostatnio w Lotosie zastanawiali się skąd
                      oni biorą te ceny. (niska marża)
                      • piojur2 Re: idę do kąta 01.09.07, 20:56
                        znaczy się Neste bierze z Lotosa ale chodzi o to że koncerny muszą brać slbo tu
                        albo tu...
              • piojur2 Nie do końca 01.09.07, 20:30
                Jest ustawa zobowiązująca do rozprowadzania paliwa z polskich rafinerii. Kazda
                benzyna 95 na kazdej stacji jest z Orlenu
            • piojur2 Re: Ankieta o paliwach.. 01.09.07, 20:34
              System dystrybucji jest taki, że paliwo każda sieć bierze z Radzinkowa (w
              przypadku Polski południowej) z ternminala Orlenowskiego. Wiem bo pracowałem w
              kilku koncernach. Racja, że paliwo z Shella to nie to samo co z Jeta. Różni się
              ceną zakupu czyli jakością. Widzę że świadomość narodu polskiego jest niewielka
              w tej kwestii. Też dla mnie było to zaskoczeniem, gdy się dowiedziałem. Teraz
              robię sprostowania gdzie mogę. Co więcej ostatnio dowiedziałem się, że Verva
              Diesel to diesel brany z rafinerii Lotosa. Doniósł mi o tym klient, który był na
              wycieczce w Czechowicach.
              • pavulon78 Re: Ankieta o paliwach.. 01.09.07, 20:58
                Przykro mi kolego ale musze sprostować Twoje informacje. Polska południowa to nie tylko Radzionków. To również Naftobazy w Kawicach, Boronowie, Grabownie Wielkim i Woli Rzędzińskiej. Żadna z tych baz nie jest własnością ORLEN. Baza w Radzinkowie również nie jest własnością ORLENU. Bazą tą zarządza IVG Terminal Silesia (firma ze 100% kapitałem niemieckim). Z bazy tej korzysta m.in. Orlen, LOTOS (niewielkie ilości) czy Slovnaft, który mimo wycofania się z rynku detalicznego (sprzedaż stacji Lotosowi), nadal na rynku południowym jest bardzo aktywny w handlu hurtowym.
                Orlen natomiast ma bardzo dużo rozsianych po całej Polsce mniejszych baz (spadek po CPN) które są uzupełnieniem Naftobaz.
                LOTOS ma praktycznie tylko 4 bazy na których składuje wyłącznie swoje paliwa (Gdańsk, Koszalin, Łęgajny k/Olsztyna i Czechowice). W pozostałych rejonach polski korzysta również z Naftobaz (teraz to Operator Logistyczny Paliw Płynnych).
                Pozdrawiam
                ps. wiem chociaż nie pracowałem w kilku koncernach paliwowych. Od kilku lat pracuję w jednym i tym samym ;)
                • piojur2 Re: Ankieta o paliwach.. 02.09.07, 11:40
                  Ja nie trzymam się kurczowo jednego koncernu. ide tam gdzie lepiej płacą.Masz
                  rację nie przeczę. O ile się orientuje to terminal w Krakowie powstał niedawno.
                  Nie jest własnością Orlenu bo Orlena nie stać na swój własny terminal. W końcu
                  jest to firma państwowa. Niestety odeszliśmy od meritum sprawy. Ale tak to juz
                  bywa na forum gazety. Kończe dyskusje może gdzieś ktoś wykaże się większą
                  inteligencją i podejmie temat. Chyba że cały nasz naród lubi być oszukiwany.
                  Pozdrawiam.
                  • al9 głupi naród oszukiwany 03.09.07, 10:34
                    ale kto kogo oszukuje?
                    o co Ci chodzi? ze nie ma wolnego rynku paliwowego? A gdzie jest?
                    wazniejsza jest dywersyfikacja dostaw, bo wisimy na cienkiej ruskiej
                    rurze...
                    To Ciebie nie niepokoji?
                    al
              • brofran Re: Ankieta o paliwach.. 04.09.07, 07:28
                Cytat:
                <Racja, że paliwo z Shella to nie to samo co z Jeta. Różni się
                ceną zakupu czyli jakością>
                Jezeli kupuja z tej samej bazy paliwowej to jak moga te paliwa riznic sie
                jakoscia?Na dodatek wytwaza je Orlen lub Lotos. Moim zdaniem roznica jest tylko
                w cenie.A np. Nestle dzieki niskim kosztom utrzymania swoich stacji pobiera po
                prostu nizsza marze.
                • raks5 Re: Ankieta o paliwach.. 04.09.07, 16:00
                  brofran napisał:
                  A np. Nestle dzieki niskim kosztom utrzymania swoich stacji pobiera
                  po
                  > prostu nizsza marze.

Interesujące. Co prawda wspomniane Nestle to największy na świecie
                  producent żywności, sprzedaje kawę, słodycze, lody, wodę, karmę na
                  psów, wyroby kulinarne, odżywki dla dzieci, szkła kontaktowe i
                  wiele, wiele innych- dużo z tego na stacjach. Ale żeby się zajęli
                  paliwami, to to na pewno nie.

A jeśli piszemy o Neste. System jest prosty. Nie płacisz chociażby
                  za obsługę- za gościa, który nalewa paliwo, za panią, która
                  przyjmuje pieniądze, za sprzątanie toalet, za utrzymanie budynków (w
                  mniejszym stopniu), ZUSów, srusów i dlatego cena może być niższa. To
                  tak samo jak z bankiem internetowym. Mniejsza obsługa, mniejsza cena
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka