greenblack 17.07.03, 13:37 Właśnie wprowadzono do produkcji Fabię z silnikiem 1.4 TDI 75 KM. Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: hip może nowe forum IP: *.pgi.waw.pl 17.07.03, 13:42 Jak tak dalej pójdzie to GW będzie chyba musiała stworzyć nowe forum: skoda fabia :) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: może nowe forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 13:45 Nie będzie potrzeby, marceli.szpak to zrobi :) Pozdrawiam Piotrek Link Zgłoś
Gość: eM Re: może nowe forum IP: *.net.external.hp.com 17.07.03, 13:55 Nie zrobi... Tu znalazł wystarczająco dużą grupę podejmujących z nim dyskusję. Miałby zaczynać od nowa? :-/ Link Zgłoś
greenblack Re: może nowe forum 17.07.03, 13:54 Ale o co chodzi? Niektórych może to zainteresować. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: może nowe forum IP: *.crowley.pl 17.07.03, 13:58 ...... i będzie kosztowała ok. 45 tyś złotych Link Zgłoś
Gość: hip Re: może nowe forum IP: *.pgi.waw.pl 17.07.03, 13:58 greenblack napisał: > Ale o co chodzi? Niektórych może to zainteresować. hip: O nic nie chodzi, tylko o ilość wypowiedzi na temat skody (głównie fabii). Poza tym wszystko w porządku. Dobrze, że o tym piszesz bo to po prostu kolejna informacja motoryzacyjna. Tyle tylko, że zaraz tu będą wpisy w stylu obywatela m.s. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: bocian Re: może nowe forum IP: 213.76.133.* 17.07.03, 14:16 greenblack napisał: > Ale o co chodzi? Niektórych może to zainteresować. > > > Pozdrawiam Absolutnie sie zgadzam. Zwłaszcza ze w polsce coraz popularniejsze są silniki diesla. Co do Fabii - to jakiś niesamowity przypadek. Dawno nie słyszałem o czymś co by powodowało taką fobię. Chyba naiistotniejsze sa opinie użytkowników a te na razie są pozytywne. Pozdrawiam bocian Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Fabia 1.4 TDI 75 KM IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.03, 15:10 Ciekawe jak z ceną ??? Jeżeli będzie tańszy od 1.9 SDI to fajnei, jeżeli nie to gorzej. Ten dieselek ma 3 cylindy. Czytałem kiedyś test POLO z tym silnikiem - podobno jest dosyć dynamiczny i oszczędny.Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Fabia 1.4 TDI 75 KM IP: *.pg.com 17.07.03, 15:38 Gość portalu: Miki napisał(a): > Ciekawe jak z ceną ??? Jeżeli będzie tańszy od 1.9 SDI to fajnei, jeżeli nie > to > gorzej. Ten dieselek ma 3 cylindy. Czytałem kiedyś test POLO z tym silnikiem - > podobno jest dosyć dynamiczny i oszczędny.Pozdr. Na 100% bedzie droższy. Cudów nie ma - to TDI. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
chaladia Re: Fabia 1.4 TDI 75 KM 19.07.03, 19:46 Z porównania Seata Ibiza 1,9 TDI vs. 1,4 TDI w konfiguratorze strony internetowej Seata w Polsce wynika, że różnica powinna być ok. 2.700 zł. Czyli nowej Fabii cena byłaby "w pół drogi" pomiedzy 1,9 SDI (ok. 45 tys. zł) i 1,9 TDI (ok. 51.000 zł). Jak będzie w rzeczywistości - nie wiem. Link Zgłoś
chaladia Re: Fabia 1.4 TDI 75 KM 19.07.03, 19:57 Porównałem też VW Polo w konfiguratorze Rowińskiego i Wajdemajera: 1,9 SDI - 49.990 zł 1,4 TDI - 54.400 zł 1,9 TDI - 60.590 zł dla linii Comfortline. Teraz to już nic z tego nie rozumiem. Polityka cenowa wewnatrz koncernu Volkskwagen-Seat-Skoda nie trzyma się kupy... Link Zgłoś
chaladia Dobry pomysł... 19.07.03, 18:44 Mnie się ta idea podoba. Jeżdżę obecnie Felicją 1,6, która też ma 75 KM i niezły moment obrotowy już od 2000 obr/min i jestem z niej zadowolony, ale diesel napewno byłby sympatyczniejszy. Silnik 1,9 TDI jest nieco za ciężki dla Fabii, lepiej pasuje od płyty podłogowej Golfa, i z reguły Fabie 1,9 TDI z przebiegiem powyżej 100.000 km mają niemiłosiernie nadwyrężone przednie zwieszenia. A cóż to jest 100.000 km dla diesla? Oczywiście osiągi nie będą takie, jak przy stukonnej jednostce, ale na naszych drogach 100 koni w stosunkowo lekkim samochodzie może zachęcić do robienia jakichś głupstw... Z powyższych przyczyn jestem ZA i być może kupię sobie taki samochód, choć raczej "przy okazji" zmiany przez Skodę modelu, gdy stara Fabia nieco stanieje. Póki co Skody są w Polsce zdecydowanie za drogie, a promocje - żałosne... Link Zgłoś
wowo5 Re: Dobry pomysł... 20.07.03, 21:25 Ile ten wynalazek ma do 100km/h? Jezeli mniej niz 12s to znaczy, ze jest niebezpieczny. Kazdy musi sie czasem wlaczyc do ruchu z podporzadkowanej albo wyprzedzic cokolwiek. By zrobic to bezpiecznie trzeba miec jakiekolwiek przyspieszenie. Zdumiewa mnie, ze ludzie nie rozpatruja przyspieszenia jako elementu bezpieczenstwa (oprocz poduch i hamulcow). Link Zgłoś
chaladia Re: Dobry pomysł... 20.07.03, 21:34 13 sekund to nie taki zły wynik w Polsce. A tyle ma i Fela 1,6 i, jak sądzę, będzie miała Fabia 1,4 TDI. Zgadzam się z Tobą, że przy włączaniu się do ruchu te 100 koni jest pomocne i że podnosi bezpieczeństwo osób, dla których włączenie się do ruchu NATYCHMIAST jest imperatywem absolutnym. Jednakże dla mnie nie jest problemem poczekać kilka czy kilkanaście sekund na nieco większą "przerwę", by włączyć się do ruchu bez zbędnego stressu i darcia gumy. Natomiast dla komiwojażera rozwożącego reklamówk po centrum Warszawy istotnie taki samochód jak Fabia 1,4 TDI nie jest najlepszym wyborem. Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: Dobry pomysł... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.07.03, 22:22 naprawdę to dla bezpieczeństwa ważne jest nie przyspieszenie 0-100 lecz 60-100 czy 80-120, a tu benzyniak musiałby mieć ze 110 KM by nadążyć za tym siedemdziesięciopięciokonnym TDi. do szybkiego włączenia wystarczy niezły czas 0-50, lecz tu różnice w testach porównawczych to dziesiąte sekundy. Link Zgłoś
chaladia Przyśpieszenie 0-50 km/h 20.07.03, 23:47 Wynik liczbowy nie jest tak szokujący, jak to co się widzi na ulicy: Nowoczesne silniki z 4 lub 5 zaworami na cylinder przy pojemności 1,2 litra dają duuuużo mocy, ale przy 6-7 tys. obrotów. A moment obrotowy zaczyna się u nich od 4,5 tysięcy. To odpowiada 40-50 km/godz na "jedynce". Efekt - Skoda 1,6/75 KM rusza spod świateł o wiele szybciej niż 1,4/101 KM. Oczywiście ta druga przegania ją bez trudu, ale już ZA skrzyżowaniem, gdy to do niczego poza satysfakcją właściciela potrzebne nie jest. Dlatego wolę 75-konnego diesla od 101-konnego benzyniaka z 16 zaworami. Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Przyśpieszenie 0-50 km/h IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.03, 09:58 chaladia napisał: > Wynik liczbowy nie jest tak szokujący, jak to co się widzi na ulicy: Nowoczesne > > silniki z 4 lub 5 zaworami na cylinder przy pojemności 1,2 litra dają duuuużo > mocy, ale przy 6-7 tys. obrotów. A moment obrotowy zaczyna się u nich od 4,5 > tysięcy. To odpowiada 40-50 km/godz na "jedynce". Efekt - Skoda 1,6/75 KM rusza > > spod świateł o wiele szybciej niż 1,4/101 KM. Oczywiście ta druga przegania ją > bez trudu, ale już ZA skrzyżowaniem, gdy to do niczego poza satysfakcją > właściciela potrzebne nie jest. Dlatego wolę 75-konnego diesla od 101-konnego > benzyniaka z 16 zaworami. > Trochę się mylisz. Silnik 1.2 64 km w Skodzie Fabia ma max. moment obrotowy 112 Nm przy 3000 obr, moc maksymalną trochę wyżej. Ale z dieslem i tak nie ma szans. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Lucjano Re: Dobry pomysł... IP: *.dozamel.ssk.pl 21.07.03, 08:20 Gość portalu: pidżej napisał(a): > naprawdę to dla bezpieczeństwa ważne jest nie przyspieszenie 0-100 lecz 60-100 > czy 80-120, a tu benzyniak musiałby mieć ze 110 KM by nadążyć za tym > siedemdziesięciopięciokonnym TDi. Jassssssne. Dla bezpieczenstwa najwazniejsze jest myslenie. A jak ktos mysli to nie brandzluje sie czasami 80-120 na V biegu tylko wrzuca wtedy bieg WŁAŚCIWY (najczęściej bedzie to III). Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Dobry pomysł... IP: *.pg.com 21.07.03, 10:51 Gość portalu: Lucjano napisał(a): > Gość portalu: pidżej napisał(a): > > > naprawdę to dla bezpieczeństwa ważne jest nie przyspieszenie 0-100 lecz 60 > > -100 > > czy 80-120, a tu benzyniak musiałby mieć ze 110 KM by nadążyć za tym > > siedemdziesięciopięciokonnym TDi. > Jassssssne. > Dla bezpieczenstwa najwazniejsze jest myslenie. A jak ktos mysli to nie > brandzluje sie czasami 80-120 na V biegu tylko wrzuca wtedy bieg WŁAŚCIWY > (najczęściej bedzie to III). Widzę, że mnie ubiegłeś :-) Lucjano. Też chciałem to napisać... A jak ktoś nie umie obsługiwać wajchy zwanej drążkiem zmiany biegów, wskazany jest zakup automatu, który ma funkcję zwaną 'kickdown'. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: frequent flyer Re: Dobry pomysł... IP: 80.241.130.* 21.07.03, 11:12 a ja jakoś nie widze by pidżej propagował korzystanie z wysokiego momentu ZAMIAST właściwego biegu. przecież jeśli ten z TDi i ze 110 konnym benzyniakiem równie wprawnie zmieniają, to TDi znowu temu drugiemu odjedzie. fakt że nikt nie podaje wartości przyspieszenia 80-120 przy optymalnym wykorzystaniu dostępnych przełożeń nie uprawnia IMO Waszych - Lucjano i niknejm - szalenie ironicznych i ciętych ;-) komentarzy. Link Zgłoś
franek-b Re: Dobry pomysł... 21.07.03, 11:34 > nie uprawnia IMO Waszych - Lucjano i niknejm - szalenie > ironicznych i ciętych ;-) komentarzy. Ja jednak bede ich bronil... Czlowiek ma tendencje do upraszczania rzeczywistosci, w tym wypadku takiego sporego uproszczenia zaczela dokonywac prasa motoryzacyjna, ktora dla wlasnych celow wymyslila metodologie oceny aut i w tym np. porownywanie osiagow na danych przelozeniach w pewnym zakresie predkosci. Teraz tak upowszechnil sie ten punkt myslenia, ze sporo osob 'myslec' tymi kategoriami co jest bardzo duzym nadluzyciem. Bardzo dobrze robia, poniewaz nasmiewaja sie z kalki myslowej, jaka wciaz powielaja osoby piszace na tym forum... Link Zgłoś
chaladia Analiza Seata 21.07.03, 12:06 Polecam stronę SEATa w Polsce. Jest tam ciekawe porównanie osiągów Seata Ibiza z różnymi silnikami: Podają przyspieszenie 60-100 na najwyższym biegu: 1,2 12v 64 hp - 16,5 sek 1,4 16v 75 hp - 17,3 sek 1,4 16v 100 hp - 15,2 sek 1,9 SDI 64 hp - 20,0 sek 1,9 TDI 100 hp - 11,6 sek 1,9 TDI 130 hp - 18,0 sek (bo na VI biegu!!!) 1,4 TDI 75 hp - 13,3 sek Porównanie z osiągami 0-100 1,2 12v 64 hp - 14,9 sek 1,4 16v 75 hp - 13,2 sek 1,4 16v 100 hp - 11,2 sek 1,9 SDI 64 hp - 17,0 sek 1,9 TDI 100 hp - 10,8 sek 1,9 TDI 130 hp - 9,4 sek 1,4 TDI 75 hp - 13,9 sek Czyli, zupełnie inny wynik :-) Link Zgłoś
chaladia Re: Analiza Seata 21.07.03, 12:11 Przy okazji - z tej samej strony internetowej wynika, że 1,9 TDI waży o 34 kg więcej, niż 1,4 TDI. Czyli tak jakby 2 kanistry benzyny nie leżały na przedniej osi... Gdy sobie przypomnę stare dobre czasy, gdy miałem lat 17 i jeździłem Maluchem z załadowanym bagażnikiem, to różnica była znaczna - w przypadku Malucha, różnica była na plus, bo pusty miał znacznie cięższy tył niż przód, ale dla Skody to wcale nie musi być prawda... Link Zgłoś
Gość: Lucjano Re: Dobry pomysł... IP: *.dozamel.ssk.pl 22.07.03, 07:58 Gość portalu: frequent flyer napisał(a): > a ja jakoś nie widze by pidżej propagował korzystanie z wysokiego momentu > ZAMIAST właściwego biegu. przecież jeśli ten z TDi i ze 110 konnym benzyniakiem > > równie wprawnie zmieniają, to TDi znowu temu drugiemu odjedzie. fakt że nikt > nie podaje wartości przyspieszenia 80-120 przy optymalnym wykorzystaniu > dostępnych przełożeń nie uprawnia IMO Waszych - Lucjano i niknejm - szalenie > ironicznych i ciętych ;-) komentarzy. Czuję się wywołany do tablicy ;) Przeczytaj list na ktory odpowiadalem: pidżej twierdzi ze 110KM benzyna jest porownywalny z 75 TDI. Co jest mozliwe jedynie przy porownywaniu przyspieszen 80-120 na V biegu. Co nalezalo udowodnic ;) Link Zgłoś
Gość: Woj Re: Dobry pomysł... IP: 62.29.254.* 21.07.03, 23:04 > Widzę, że mnie ubiegłeś :-) Lucjano. Też chciałem to napisać... > A jak ktoś nie umie obsługiwać wajchy zwanej drążkiem zmiany biegów, wskazany > jest zakup automatu, który ma funkcję zwaną 'kickdown'. > > Pzdr > Niknejm Kiedycs ucialem sobie dluuga dyskusje z milosnikiem benzynek - argumantowal podobnie. Wiec poprosilem go o zmierzenie czasow 60-100 i 80-120 na NAJBARDZIEJ optymalnym biegu. Zmierzyl, podal a ja podalem czasy swojego klekota na 3, 4 i 5. Niestety dostal TEGIE baty, nie wazne na ktorym biegu przyspieszal. Benzynka byla... Honda Civic 1.4 Klekot to TDI PD 100KM. Wiec pamietajcie - w klekotach tez mozna biegi redukowac, a nie tylko na 5 wyprzedzac ;-) Pozdro Link Zgłoś
Gość: Lucjano Re: Dobry pomysł... IP: *.dozamel.ssk.pl 22.07.03, 08:11 Gość portalu: Woj napisał(a): > > Widzę, że mnie ubiegłeś :-) Lucjano. Też chciałem to napisać... > > A jak ktoś nie umie obsługiwać wajchy zwanej drążkiem zmiany biegów, > wskazany > > jest zakup automatu, który ma funkcję zwaną 'kickdown'. > > > > Pzdr > > Niknejm > > Kiedycs ucialem sobie dluuga dyskusje z milosnikiem benzynek - argumantowal > podobnie. Wiec poprosilem go o zmierzenie czasow 60-100 i 80-120 na > NAJBARDZIEJ optymalnym biegu. Zmierzyl, podal a ja podalem czasy swojego > klekota na 3, 4 i 5. Niestety dostal TEGIE baty, nie wazne na ktorym biegu > przyspieszal. Benzynka byla... Honda Civic 1.4 Klekot to TDI PD 100KM. Ale Civic byl chyba slabszy? 90KM? No i chyba nie twierdzisz ze 75 KM w TDI da rade 110 KM benzynie? Nie chce mi sie we wzory wchodzic, ale zakladajac ze w miare sprawny kierowca bedzie trzymal auto w okolicach mocy maksymalenej to podstawowymi parametremi ksztaltujacymi czasy przyspieszen bedzie moc i masa auta. Diesel ma te zalete ze ma wiecej momentu obrotowego na dole (a co za tym idzie ma wtedy wieksza moc), ale wada jest ze zakres obrotow jest mniejszy (a co za tym idzie moze np zajsc koniecznosc zmiany biegu w trakcie wyprzedzaia) > Wiec pamietajcie - w klekotach tez mozna biegi redukowac, a nie tylko na 5 > wyprzedzac ;-) Wlasnie, o to chodzi. Tylko niektorzy chyba o tym jakby nie wiedza. Tak w dieslach tez jest wskazane redukowac. BTW. Nie jestem dieslo-fobem ani benzyno-fanem!!! Link Zgłoś
Gość: TŻ Re: Fabia 1.4 TDI 75 KM IP: *.eds.net 21.07.03, 20:26 > Właśnie wprowadzono do produkcji Fabię z silnikiem 1.4 TDI 75 KM. Fajnie, może kiedyś kupię żonie :) Link Zgłoś