Dodaj do ulubionych

chcialabym stuningowac megane coupe (zew.i wew.)

16.12.01, 17:31
moze jakies sugestie dla amatorki?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: chcialabym stuningowac megane coupe (zew.i wew.) IP: *.unregistered.formus.pl 19.12.01, 09:51
      Kiedys na forum o tuningu reklamowac sie starala firma z Lodzi. Moze wejdz na
      ich strony: www.jaszpol.com.pl

Pozdr
      • kasz.anka Re: chcialabym stuningowac megane coupe (zew.i wew.) 19.12.01, 16:59
        dzieki,a juz myslalam ze to jawna dyskryminacja plci pieknej na tym forum:)no
        ale widze ze tu cos i tak cichutko...pozdr.
      • miha Re: chcialabym stuningowac megane coupe (zew.i wew.) 06.01.02, 15:15
        Jaszpol to nędza. Ich propozycja Megane - Żółty Serek jest tak licha i
        niechlujna że aż żal gdzieś ściska. Amatorszczyzna.

Fakt, raz zrobili fenomenalną maszynę: Kangoo stalowy kolor, 1.9 dCi
        115KM; Skóra w środku nawet na podsufitce i desce rozdzielczej; hiper audio
        etc...
        Maszyna świetna, ale oni byli tylko wykonawcami poleceń właściciela. Sami by
        tego tak nie skomponowali...
        Poza tym tak zrobione Kangoo kosztowało gościa koło 120000 zł.
        • Gość: Jaszpol Tuning w Renault Jaszpol IP: 172.18.222.* 22.02.02, 10:26
          Szanowny Panie,

Z zainteresowaniem przeczytałem Pana opinie o naszych samochodzach, kilka słów
          komentarza:

1. Fakt, że nasze Megane nie jest wykonane tak profesjonalnie jak np. Porsche z
          DW czy inne samochody dużych finansowanych przez centrale zagraniczne firm, ma
          jednak kilka niezaprzeczalnych zalet:
          - ma ciekawą historię (Puchar Megane), gdzie nie było oszczędzane i niestety
          klika powaznych wypadków pozostawiło trwałe ślady na nadwoziu i wnetrzu,
          niemozliwych do usunięcia bez poważnych nakładów,
          - samochód posiada "autorską" skrzynię biegów o zmienionych
          przełozeniach,zbudowana od podstaw z elementów kilku skrzyń od Renault, efekt
          przeszedł nasze najsmielsze oczekiwania, auto jest wyraźnie szybsze od zwykłej
          2.0 .
          - wszystkie modyfikacje zostały wykonane samodzielnie, przy użyciu minimalnych
          nakładów finansowych, dalece nieprównywalnych z kosztami przygotowania innych
          samochodów,
          - to dopiero poczatek naszej "prawdziwej działalności" na rynku tuningowym,
          kolejnym projektem jest pakiet do Twingo, czy też wygląda tak, że w d...
          ściska ? , a kosztuje znacznie mniej od np. Elii.
          - co do Kangoo: - jedyną wytyczna własciciela było to, że samochód miał mieć
          skórzana tapicerkę i klimę. Wszystkie inne pomysły i sugestie są naszym
          wytworem. Jedyna barierą była cena końcowa, której nie moglismy przekroczyć,

pozdrawiam i zyczę nieco więcej obiektywizmu:

inż. Tomasz Bartkiewicz
          Renault Jaszpol
    • Gość: Jarek Re: chcialabym stuningowac megane coupe (zew.i wew.) IP: *.unregistered.formus.pl 29.12.01, 11:36
      probowka napisał(a):

> moze jakies sugestie dla amatorki?

W ramach sugestii polecam artykul pt. "Wiecej mocy" zamieszczony w AutoSukcesie
      nr 1/2002 str. 48

Pozdr
    • miha Re: chcialabym stuningowac megane coupe (zew.i wew.) 06.01.02, 15:09
      Zastanów się najpierw nad kilkoma rzeczami:
      -Po co chcesz przerabiać auto?
      Żeby ładnie wyglądało?
      Mogę Ci zaprojektować spoilery, będziesz miała jedyne w swoim rodzaju
      auto, ale niestety będzie kosztowało więcej niż komplet od Elia
      (wykonać je musi specjalista żeby były dobre jakościowo i
      nieskazitelnie dopasowane) kilka małych dodatków na zewnątrz i wewnątrz
      i będziesz bardzo zadowolona.
      Szybko jeżdziło?
      Zakres przeróbek jest nieograniczony. Możesz nawet założyć motor 3.0 V6
      Biturbo od topowego Safrane i doprowadzić go do 600KM. Jedynym
      problemem są koszty, taka przeróbka wiązałaby się praktycznie z
      przebudową całego auta...

Napisz co Ci w Twoim Meganie nie odpowiada, co się podoba, ile chcesz na to
      wydać i jakie masz zamiłowania i hobby, a pomogę Ci skomponować auto marzeń. To
      wcale nie jest trudne.

Pozdrowionka!
      • kasz.anka Re: chcialabym stuningowac megane coupe (zew.i wew.) 07.01.02, 14:08
        Wlasnie o to mi chodzilo:)Na wstepie -jest to meg.coup.1.6e z 97r.Nic nie bylo
        robione,zadnych problemow.Wiec tak,chce zeby wygladala ladnie a wlasciwie inaczej
        od pozostalych zoltych meganek jezdzacych w moim miescie, glownie chodzi mi tu o
        ospojlerowanie i o wieksze kola z alufelgami,brewki itd.Podoba mi sie taka siatka
        na przodzie ale nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa.Poza tym chcialabym
        troche poprawic osiagi i dodac troche tym 90KM. Myslalam nad calym nowym
        ukl.wydech.,nowym filtrem powietrza(stozkowy?),sportowa swieca i moze nad
        magnetyzerem. O NOSie raczej nie mysle, o chipie tez chyba nie,ale moze mnie ktos
        przekona ze warto:)Cos pominelam?Co do kasy to funduje mi to ojciec wiec
        stopniowo ale systematycznie i da rade duzo zrobic.Czekam na opinie i ewentualnie
        ile to moze kosztowac.

• auto_dzis_i_jutro Re: chcialabym stuningowac megane coupe (zew.i wew.) 10.01.02, 13:07
          kasz.anka napisał(a):

> Wlasnie o to mi chodzilo:)Na wstepie -jest to meg.coup.1.6e z 97r.Nic nie bylo
          > robione,zadnych problemow.Wiec tak,chce zeby wygladala ladnie a wlasciwie inacz
          > ej
          > od pozostalych zoltych meganek jezdzacych w moim miescie, glownie chodzi mi tu
          > o
          > ospojlerowanie i o wieksze kola z alufelgami,brewki itd.Podoba mi sie taka siat
          > ka
          > na przodzie ale nie wiem jak to sie profesjonalnie nazywa.Poza tym chcialabym
          > troche poprawic osiagi i dodac troche tym 90KM. Myslalam nad calym nowym
          > ukl.wydech.,nowym filtrem powietrza(stozkowy?),sportowa swieca i moze nad
          > magnetyzerem. O NOSie raczej nie mysle, o chipie tez chyba nie,ale moze mnie kt
          > os
          > przekona ze warto:)Cos pominelam?Co do kasy to funduje mi to ojciec wiec
          > stopniowo ale systematycznie i da rade duzo zrobic.Czekam na opinie i ewentualn
          > ie
          > ile to moze kosztowac.
          >
          Witam Cie!
          Jezeli uwaznie czytasz odpowiedzi na twoj list, to masz
          juz pewien poglad na mozliwosc przerobek Megane. W Polsce
          poza markami niemieckimi oferta jest dosc uboga. Dotyczy
          to takze popularnje Meganki. Dobre ospojlerowanie,
          wykonane z odpowiedniej jakosci zywicy bedzie kosztowac.
          Zwlaszcza jesli jest ono nietypowe (a zapewne zalezy Ci na
          indywidualnej stylistyce). Pewnymi detalami do Megane
          dysponuje np. Eba Car Spoiler z Nowego Sacza (18-44 38
          967). Znaczna sile stanowia male warsztaty modelarskie, w
          ktorych wykonuje sie wlasne projekty (przykladem jest
          jeden z maili do Ciebie).
          Co do tuningu silnika. Ten równiez bedzie kosztowal
          zaleznie od poziomu zastosowanych zmian. Osobiscie polecam
          sprawdzone firmy od lat parajace sie zaawansowanymi
          modyfikacjami (Chojnacki z Warszawy, Godula z Krakowa,
          Kałuza z Kielc). Zastosowanie sportowych swiec
          zaplonowych, stozkowego filtra powietrza i sportowego
          wydechu da Ci niewiele poza lepszym samopoczuciem (do tego
          zakresu modyfikacji lepiej pasuje slowo retusz niz
          tuning). Pomysl z przelozeniem silnika V6 jest niezly, ale
          wymaga ogromnych nakladow zarowno finansowych, jak i
          technicznych (nowe mocowania, sterowanie, wydechy,
          dopasowanie ukladu chlodzenia, pomp itd). Oczywiscie,
          odpowiednio zaprojektowany uklad wydechowy da zdecydowana
          poprawe dynamiki, ale bedzie rowniez kosztowac ( w wersji
          z kolektorem wydechowym i sportowym katalizatorem nawet
          kilka tys. PLN). Stosunkowo tanie i poprawnie policzone
          uklady wydechowe oferuje Michael (projekt inz. Pachonia).
          Jednak jakosc wykonania pozostawia wiele do zyczenia (po
          kilku miesiacach uzytkowania uklad moze sie rozsypac).
          Pamietaj, ze ladny wyglad i mocny silnik to nie wszystko.
          Warto zadbac o wydajniejsze hamulce (na poczatek wystarcza
          sportowe klocki hamulcowe od np. Ferodo) oraz sztywniejsze
          zawieszenie (polecam wersje posrednia z gamy zawieszen:
          sportowe amortyzatory wraz ze sprezynami obnizajacymi
          zawieszenie od H&R czy Eibacha).
          Pozdrawiam!
          Robert M.
        • Gość: Teres Re: chcialabym stuningowac megane coupe (zew.i wew.) IP: *.babylon.tarman.pl 23.02.02, 23:50
          No to ja jeszcze polece zajrzec na forum
          forum.tuning.info.pl
          tam na pewno uzyskasz rzeczowe odpowiedzi , zwlaszcza ze jest tam gosc ktory
          tez ma chyba taka sama Meganke jak ty , tez 90 KM
          Pozdrawiam,
          Teres
          • Gość: ARAFAT Re: chcialabym stuningowac megane coupe (zew.i wew.) IP: *.vx.pl / 10.10.10.* 24.02.02, 23:14
            www.reichhard-motorsport.com/shop/index.html Spróbuj tutaj części
            nieżłe ceny dajace sie przyjąć. Ja też mam 97 żółtą (model roku 98) polecam na
            początek ostatni tłumik remusa (12 cm średnica polerowana rura) która da basowy
            aczkolwiek cichy dżwięk (stonowany a jednak słyszalny tak że Tobie nie ujmie
            komfortu a pokaże że to lepiej pracuje) Felgi proponuję rozmiar 195/50/15 (do
            tego rozmiaru nie potrzeba zmieniać jeszcze sprężyn) ewentualnie 185/60/14 ale
            wtedy pamietaj felga musi być pełna tzn. bez rantu (wtedy jeszcze w tym
            rozmiarze jakoś wygląda) Co do spojlerów to albo zobacz na stronie do której
            podałem link albo popatrz u dealera Renault (komplet ospojlerowania kosztuje
            około 2500 PLN. Ja jestem na etapie baranka.
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka