Dodaj do ulubionych

fiat siena 1,6-b.dobry samochod.

IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 14:43
JESTEM POSIADACZEM FIATA SIENY 1.6 OD 3 LAT.JESTEM Z NIEJ BARDZO ZADOWOLONY.,do
tej pory nie sprawiala zadnych klo[potow eksploatacyjnych, przebiegu ma 44tys.,
ani razu nie byla w serwisie celem naprawy. Regularnie tylko zmiana oleju -
waznr-dobry syntetyk , najpierw mobil 0w40, ostatnio castrol
magnatec/reklama/.Ma przeogromny bagaznik- niezmiernie wazne przy letnich
wyjazdach z rodzinką, jest bardzo"zrywna"- nigdy nie bylo klopotow np. z
wyprzedzaniem,choć i tak jeżdżę ostroznie. Wykonczenie jak na ta cene-
przyzwoite- w 1998r kosztowala po upustach 28tys. Jej największy mankament, to
spalanie w ruchu miejskim ok.11 w lato. zima 13- ale te dane dotyczą b.
krotkich przejazdow, rzędu 1-1,5km, na trasie przy pr. 111-120 to 7.5-8.0.Jakie
wasze zdanie w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: *.pg.com 11.07.01, 15:50
      Stosunek jakości do ceny jest rzeczywiście niezły. Natomiast autko słabo trzyma
      się drogi, bo jest wąskie i stosunkowo wysoko zawieszone. Środek ciężkości też
      wysoko, a zawieszenie nierewelacyjne (z tego co pamiętam - przejęte w dużej
      mierze po UNO), choć dość trwałe.
      Uważam, że hamulce tego samochodu są za słabe w stosunku do przyspieszenia.
      Poza tym ma to autko też i swoje zalety. Niezłe przyspieszenie, dość duża
      pojemność jak na rozmiary i niezła cena. Do tego nie najgorsza ponoć trwałość,
      zwłaszcza zawieszenia.

Pozdrawiam,
      Niknejm

• Gość: Happy Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: 195.94.206.* 11.07.01, 16:38
        co do spalania moja toyotka 2.2 pali w mrozy - ostre - nie wiecej niz 11 l
        przy przejazdach do roboty ok 3.6 km i 5-10 min odsnierzaniu auta, a w
        trasie 100-140 to 8 nie przekroczy.
        Siena zalicza sie do samochodow cenionych, chwalonych ale rzadko kto
        decyduje sie na powtorny zakup.
        trzymaj tak dalej, raz jechalem troche dziwne zawieszenie ale jedzie do
        przodu, cicho, bezproblemowo i szybko czyli spelnia wszystkie swoje
        obowiazki samochodu rodzinnego.
        Pozdro.
        • Gość: greg Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 12.07.01, 11:30
          moi trzej znajomi maja zupełnie inne doświadczenia z tym samochodem die sieny
          sa z 1997 roku a jedna 1998 we wszystkich został wymienony modul wtrysku, nie
          zapalały skakały obroty, w jednej pekła szyba wszystkie opócz tego maiały dużo
          drobniejszych usterek co najmniej raz w miesiacu wszyscy jeżdż a nie za duzo ok
          20 tys rocznie ALe trzeba przyznać że powera to ten wózek ma
          pzdr
          • Gość: Pitz Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: 157.25.125.* 12.07.01, 11:57
            Gość portalu: greg napisał(a):

> moi trzej znajomi maja zupełnie inne doświadczenia z tym samochodem die sieny
            > sa z 1997 roku a jedna 1998 we wszystkich został wymienony modul wtrysku, nie
            > zapalały skakały obroty, w jednej pekła szyba wszystkie opócz tego maiały dużo
            > drobniejszych usterek co najmniej raz w miesiacu wszyscy jeżdż a nie za duzo ok
            >
            > 20 tys rocznie ALe trzeba przyznać że powera to ten wózek ma
            > pzdr

Tez mam znajomego, ktory ma to auto i mial wszystkie powyzsze usterki rowniez -
            od wymiany modulu wtrysku po pekanie szyby. Widac ten typ tak ma...
            • Gość: greg Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 16.07.01, 14:00
              Jeden z moich znajomych właśnie miał kolejna awarie w tym samochodzie tym razem
              pękł mu alternato samochod ma 45 tys km co wy na to pękł mu 1 000pln w serwisie
              i zastanawia sie nad zmiana wózka niestety znowu chcę wybrać fiata tym razem
              Brava ale to jego kasa i jego sprawa tak juz jest jak ktoś się przywiąże do
              jednej marki
              pzdr greg
              • Gość: Niknejm Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: *.pg.com 16.07.01, 15:37
                Gość portalu: greg napisał(a):

> Jeden z moich znajomych właśnie miał kolejna awarie w tym samochodzie tym razem
                > pękł mu alternato samochod ma 45 tys

Co można powiedzieć... Typowa dla Fiatów usterka, często opisywana w prasie
                motoryzacyjnej. A Fiat zamiast przyznać się do błędu (i zachować jakikolwiek
                image) zapraszając swoich klientów na bezpłatną wymianę tego elementu (lub
                uszkodzony wymieniać za darmo), twardo idzie w zaparte.

To samo było z tzw. 'belką tylną' w Punto.

Pozdrawiam,
                Niknejm
                • Gość: olo Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: 10.1.2.* / 217.96.53.* 02.08.01, 09:45
                  własnie Fiat powinien sprawę "altka" załatwić na poziomie
    • Gość: Sly Jeździłem Sieną IP: 192.168.101.* / *.rtk.net.pl 12.07.01, 23:04
      jeżdziłem Sieną 1.6 swojej mamy i musze to auto pochwalić. Zankomite na miejkie
      dziury - zawieszenie działa cichutko i tłumi wszystkie nierówności. Poza tym
      byliśmy całą rodziną (4 osoby) tym autkiem we Włoszech w zeszłe wakacje.
      Żadnych problemów, duzy bagażnik, zmięsciło się wszystko, dobre zachowanie się
      na trasie i całkiem niezłe osiągi. Co do spalania - troche za dużo jak na 1.6.
      Ciekawostaka: Sieną 1.4 jechałem 180 km/h wg. wskazań prędkościomierza, a Sieną
      1.6 200 km/h i mógłbym pociągnąć więcej, tylko że wyskoczyłem z drogi w lesie
      na drogę przez pola i przestraszyłem się bocznego wiatru. Faktycznie, auto jest
      wysokie i wąskie i przez to słabo trzyma się na zakrętach i przy silnym bocznym
      wietrze.
      Ogólna ocena (w stosunku do ceny): dobrze
      • Gość: ww Re: Jeździłem Sieną IP: 212.160.105.* 02.08.01, 08:32
        Nie posiadam 1,6 lecz 1,4 przebieg 91 tys. - jedyna awaria jaka miałem do tej
        pory to pękniety alternaror.
    • Gość: Arnii Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 09:37
      Swego czasu zastanawiałem się nad Sieną, ale jak zobaczyłem jej wykonanie to
      dałem sobie spokój. Teraz uważam to auto za najbrzydsze na polskich drogach
      (zaraz po nim jest Thalia), jak z jakością nie wiem - znajomy ma i narzeka na
      zużycie paliwa ok. 11 w mieście (zgroza).
      • Gość: greg Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 02.08.01, 10:24
        po przejściach moich znajomych zdecydowanie polecam bardziej używane espero lub
        nexie czy lanos niz sienne bagażniki w tych samochodach są równie wielkie a w
        niektoryvch wersjach wieksze np espero, cenowo używi ksztaltuja się podobnie
        pzdr
        greg
    • Gość: przem Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: 10.15.1.* / 195.94.205.* 02.08.01, 10:59
      Jestem posiadaczem Sieny 1.6 od 3 lat ... po 1,5 tys napinacz paska rozrządu do
      wymiany, przy 40 tys pekniety alternator (na gwarancji .. Uff), przy 50 tys
      rozrząd do wymiany, po 55 tys silnik wycieraczek do wymiany, przy 58 tys prawy
      wahacz do wymiany. Jutro wyjeżdzam na wakacje (dosyc długa droga) a właśnie
      pękła mi szyba (przednia) i przepalił się ostatni tłumik - drobniejszych
      usterek nie liczę. Fakt, że autko było zrobione w Argentynie ale to i tak
      przesada. Chociaż, może mam pecha - kumpel też miał sienkę i przejechał 100 -
      tkę bez wiekszych problemów, ale niedawno zmienił na Hondziaka ;-) przem
      • Gość: greg Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 02.08.01, 11:09
        moich dwóch znajomych miało te same usterki bez napinacza paska
        więc możesz sie pocieszyć że nie jestes odosobnmiony, Fiat nie rozumie że na
        tym traci choć inne jego pojazdy nie są aż tak awaryjne to sprzedaż przez to mu
        spada, szczxegolnie droższe modele nie śatakie żłe np Marea czy Bravo/Brava czy
        chocby Punto ktore powoli usuwa swoje typowe mankamenty
        pzdr
        greg
      • Gość: Arti Re: fiat siena 1,6-b.dobry samochod. IP: 192.168.0.* / *.tempservice.com.pl 02.08.01, 11:10
        Znajomy ma Palio 1.2. Tragedia. Siedzi się jak na taborecie. Wysoki, mało
        stabilny. Spalanie w mieście ok. 9,5l - latem - szok!
        Po przejechaniu 12 tys. km. wszystko trzeszczy w nim co może. Coraz gorzej
        wchodzi drugi bieg. Poza tym wykończenie wnętrza pozostawia wiele do życzenia.
        Najgorsze są blachy w środku - czy nie można tego było pokryć chociażby
        plastkiem?
        Na plus jedynie bagażnik.
        Nie polecam, wręcz odradzam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka