Dodaj do ulubionych

Wybralem jednak nowe Clio

IP: *.clinika.pl 11.07.01, 15:34
Witam!

Pisalem ponad tydzien temu, ze waham sie nad kupnem 6-7 letniej Cariny, jednak
w duzej mierze za sprawa sugestii ze strony rodziny zmienilem priorytety i
bezawaryjnosc postawilem ponad komfort i klase samochodu. Kupilem [w sumie
zlozylem zamowienie - odbior w piatek] nowe Renault Clio. Zastanawialem sie
jeszcze nad Corsa, Ibiza i Punto.

1. Corsa
Generalnie wydawalo mi sie ze lubie Ople, ale nowa Corsa wyglada bardzo biednie
z wewnatrz no i wyposazenie w standarcie ma rownie biedne, przy cenie raczej
wysokiej jak na tej klasy samochod. Zrezygnowalem

2. Punto
Jakos nie mam zaufania do Fiatow i niezbyt powaznie rozwazalem ta propozycje.
Jednak jego wybor wyszedlby w miare tanio.

3. Ibiza
Fajny samochodzik, tylko czemu ma tak beznadziejne silniki? 60 KM z 1.4 i spore
spalanie w porwnaniu z innymi propozycjami wypadlo bardzo blado. Poza tym jak
bumerang wraca problem sprzedawacow z salonu Seata. Pierwszy raz jak bylem w
salonie trzech wyzelowanych kolesiów [Auto Gosk w Gdansku] bylo tak zajetych
towarzyska rozmowa ze soba ze przez 15 minut nie zwracali uwagi na moja
wyczekujaca postawe. Kilka dni pozniej jeden z nich raczyl do mnie podejsc, ale
gadane mial na poziomie cwaniaczka z rynku i zupelnie nie wzbudzal zaufania.
Wiem, ze poziom sprzedajacego nie musi odnosic sie do jakosci samochodu, ale
moze zniechecic.

4. Clio 1.2 16V 75 KM
Ten samochod oczarowal mnie od poczatku. Poza tym, ze ma najwieksze wyposazenie
standardowe w swojej klasie [ABS, 4xpoduszki, system wspomagania naglego
hamowania, el szyby, wspomaganie, immobilizer, centralny zamek,...] a dodatkowo
wynegocjowalem metalik i jest po prostu ladny, to jeszcze nic wiecej nie moge o
nim powiedziec. Odbieram juz piatek i z pewnoscia zrelacjonuje wrazenia z jazdy.

Jedna rzecz mnie tylko niepokoi - jak testowalem auto, to na biegu jalowym na
niskich obrotach dosyc duze drgania przenosza sie na dziwgnie zmiany biegow.
Nie jestem specem od samochodow, ale "intuicja" mowi mi sie to nie konicznie
zdrowy objaw. Czy komus zdarza sie cos takiego w Clio?

Pozdrawiam serdecznie
Tomek
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.pg.com 11.07.01, 16:06
      Gość portalu: TK napisał(a):

> Witam!
      > Pisalem ponad tydzien temu, ze waham sie nad kupnem 6-7 letniej Cariny, jednak
      > w duzej mierze za sprawa sugestii ze strony rodziny zmienilem priorytety i
      > bezawaryjnosc postawilem ponad komfort i klase samochodu

Przepraszam, a czy porównałeś właśnie statystyki bezawaryjności (np. TUV, Dekra)
      nowego Renault i 6-letniej Cariny? Wcale nie jestem przekonany, czy Renault
      wypada tu lepiej...

Jednakże życzę zadowolenia z auta i szerokiej drogi!

Niknejm
      • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 11.07.01, 16:13
        Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Przepraszam, a czy porównałeś właśnie statystyki bezawaryjności (np. TUV, Dekra
        > ) nowego Renault i 6-letniej Cariny? Wcale nie jestem przekonany, czy Renault
        > wypada tu lepiej...
        >
        > Jednakże życzę zadowolenia z auta i szerokiej drogi!

Zgadzam sie ze "generalnie" Cariny sa w samej czolowce, ale kupujac z drugiej
        reki uzywany woz NIGDY nie masz pewnosci czy cos Ci sie nie posypie. Przy nowym
        aucie masz na to gwarancje.

Tomek
    • Gość: Pitz Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 157.25.125.* 11.07.01, 16:15
      Szkoda tylko ze to Francuz. Jak trafiles na dobry egzemplarz,to bedziesz
      zadowolony, ale duzo wieksza szanse masz na to, ze bedziesz mial mozliwosc
      zawarcia blizszej znajomosci z chlopcami z serwisu.
      • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 11.07.01, 16:19
        Gość portalu: Pitz napisał(a):

> Szkoda tylko ze to Francuz. Jak trafiles na dobry egzemplarz,to bedziesz
        > zadowolony, ale duzo wieksza szanse masz na to, ze bedziesz mial mozliwosc
        > zawarcia blizszej znajomosci z chlopcami z serwisu.

Wydaje mi sie ze podobne glosy bylyby przy fiacie "szkoda ze wloszczyzna" albo
        przy seacie "szkoda ze hiszpan". Miejmy jednak nadzieje ze bedzie to dobry
        egzemplarz. No i dobrze ze nie odebralem go przedwczoraj, bo bylaby duza szansa
        ze podczas pierwszej jazdy sprawdzalbym jak nowe Clio zachowuje sie w metrowej
        wodzie na skrzyzowaniu Grunwaldzkiej i Slowackiego w Gdansku.

Pozdrawiam
        Tomek

• Gość: Wojtek Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.gunb.gov.pl 19.07.01, 12:15

> Gość portalu: Pitz napisał(a):
          >
          > > Szkoda tylko ze to Francuz. Jak trafiles na dobry egzemplarz,to bedziesz
          > > zadowolony, ale duzo wieksza szanse masz na to, ze bedziesz mial mozliwosc
          >
          > > zawarcia blizszej znajomosci z chlopcami z serwisu.
          >
          > Wydaje mi sie ze podobne glosy bylyby przy fiacie "szkoda ze wloszczyzna" albo
          > przy seacie "szkoda ze hiszpan". Miejmy jednak nadzieje ze bedzie to dobry
          > egzemplarz. No i dobrze ze nie odebralem go przedwczoraj, bo bylaby duza szansa
          >
          > ze podczas pierwszej jazdy sprawdzalbym jak nowe Clio zachowuje sie w metrowej
          > wodzie na skrzyzowaniu Grunwaldzkiej i Slowackiego w Gdansku.
          >
          > Pozdrawiam
          > Tomek
          >
          Jak zaleje wydech to się w ogóle nie zachowuje.

WojtekVW.

• Gość: RAFAŁ Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 157.25.125.* 11.08.01, 22:41
        Bardzo dobry wybór. Sam niedawno kupiłem megana i jestem zadowolony. Zrobiłem
        25 tysięcy kilometrów w 1 miesiąc i bomba - super się eksploatuje. Nie słuchaj
        innych że francuskie są gorsze i trzeba trafić na dobry egzemplarz. Bzdura
        wcześniej jeżdziłem Golfem IV teraz meganem (teżklasa kompakt)i wolę 2 razy
        megana. Mam wszystko w standardzie, w Golfie trzeba dopłacić majątek np. za 4
        poduszki i francuskie mają komfortowe zawieszenia. BĘDZIESZ NAPEWNO
        ZADOWOLONY !
    • Gość: Krzysiek Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 194.92.234.* 11.07.01, 16:17
      Dobrze zrobiles. Ja tez mialem chrapke na to auto.
      Drgania sa powodowane niskimi obrotami a ewentualne
      nieroznomiernosci pewnie nienagrzanym silnikiem. Ile
      dales za to autko?

Krzysiek
      • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 11.07.01, 16:22
        Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Dobrze zrobiles. Ja tez mialem chrapke na to auto.
        > Drgania sa powodowane niskimi obrotami a ewentualne
        > nieroznomiernosci pewnie nienagrzanym silnikiem. Ile
        > dales za to autko?

No ale jest to pierwszy samochod nowy i teoretycznie sprawny w ktorym zauwazam
        takie drgania.

Dalem lacznie ze wszystkim (samochod + dodatki + pelne upezpieczenie + oplata
        rejestracyjna) 40.300

Pozdrawiam
        Tomek
        • Gość: Krzysiek Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 194.92.234.* 11.07.01, 16:58
          Podejrzewam, ze bedziesz bardzo zadowolony. Szczegolnie
          duzo przyjemnosci daje wspomaganie kierownicy i
          charakterysyka 16 zaworowych silnikow. Jesli jezdzisz
          glownie po miescie to jest to rozwiazanie idealne.
          • Gość: Happy Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 195.94.206.* 11.07.01, 17:31
            sorki napisalew i innym watku....

jako fan toyoty, bym wybral carine, no ale to Ty kupujesz - kupiles,
            gratuluje zakupu,
            jakby co napisz za pol roku czy to prawda, ze re-nowki troche sie sypia co
            niestety zelezy, jak w karzdej sredniej renomy firmie, od egzeplarza - jak
            trafisz na normaly to calymu latami bedziedsz jezdzil bezstresowo.

6-7 lat to nie nowka to fakt...
            pozdro.
            • Gość: Happy Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 195.94.206.* 11.07.01, 17:33
              niewytrzymalem i jednak napisalem:
              w Polsce cos takiego jak gwarancja nie istnieje czytaj inne watki, co z tego
              jak ci naprawia, przewaznie za czesci i tak placisz.
              • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 11.07.01, 17:51
                Gość portalu: Happy napisał(a):

> niewytrzymalem i jednak napisalem:
                > w Polsce cos takiego jak gwarancja nie istnieje czytaj inne watki, co z tego
                > jak ci naprawia, przewaznie za czesci i tak placisz.

Nawet jezeli wykupilem drozsze upezpieczenie na oryginalne czesci
                [Allianz]?

Tomek
                • Gość: Happy Re: Gratulacje... IP: 195.94.206.* 12.07.01, 13:54
                  ja tego nie robilem osobiscie niewiem, ale poczytaj inne watki (same
                  problemy z gwarancja, ubezpieczeniem...), prawa konsumenta nie istnieja
                  wypowiedzi tego typu jak:
                  -ten typ tak ma,
                  -za ostro pan jezdzil,
                  -zamoczylo sie bo pan jezdzil po kaluzach,
                  -zdziera opone bo bylo malo powietrza, czasami sie zdarza - pan wie to
                  takie skomplikowane teraz samochody produkuja i moze sie zdarzyc
                  jakas usterka

(kolega kupil megane classicc jakas cewka leciala mu 3 (trzy !!!) razy auto
                  unieruchomione, niby bzdet (sewka grosze kosztuje) ale auta kilka dni nie
                  mial, potem regulacja lusterka siadla tez kilka dni bez lusterka a potem
                  auta.... jego kolega tez z laguna i co z tego, ze masz (gwarancje i rekojmie)
                  jak trafisz zle to Cie krew bedzie zalewala
                  z nerwow, ale jak napisalem wczesniej zalezy od tego jak trafisz, zycze
                  powodzenia jestes "posiadaczem" nowego auta - nic tylko pozazdroscic
                  gratuluje.
                  Reno to taka firma, ze polowa osob krytykuje (sami wlasciciele) a reszta
                  jezdzi tylko renowkami po kilka lat i NIC. Pewnie bedziesz zaliczal sie do
                  tych drugich czego ci goraco zycze!!!
                  Pozdro.
    • Gość: yeyek Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.bbnplanet.com 12.07.01, 15:58
      Clio jest OK. Mialem okazje jezdzic co prawda tylko Clio II (stare), a nowe
      musi byc jeszcze lepsze.
      Obecnie samochod, ktorym od czasu do czasu jezdze (nalezy do mojej mamy) ma 3
      lata - na razie (odpukac) nic sie w nim nie popsulo (byly wykonywane normalne
      czynnosci serwisowe).
      Jest dosyc dynamiczny. Co do skrzyni biegow to faktycznie drzy. Nie wiem czy w
      Twoim modelu rowniez, ale w starym Clio II byl taki feler, ze podczas ruszania
      na jedynce jak trzymasz reke na dzwigni to czujesz ze caly drazek przesuwa sie
      do tylu. Na poczatku to bylo dziwne, pozniej sie przyzwyczailem a teraz jak
      jezdze swoim samochodem i od czasu do czasu Clio, to mnie to razi. Ale tak juz
      jest w tym samochodzie i nie ma to raczej wplywu na uzytkowanie.
      przyjemnej jazdy
      • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 12.07.01, 16:06
        Gość portalu: yeyek napisał(a):

> Co do skrzyni biegow to faktycznie drzy. Nie wiem czy w
        > Twoim modelu rowniez, ale w starym Clio II byl taki feler, ze podczas ruszania
        > na jedynce jak trzymasz reke na dzwigni to czujesz ze caly drazek przesuwa sie
        > do tylu.

Nie wiem czy sie cieszyc, ze kazdy egzeplarz to ma, czy denerwowac, ze taki glupi
        feler jest w tych samochodach. No ale coz, pojeździmy, zobaczymy.

BTW: Dzis sie zorientowalem, ze bede odbieral woz od dealera jutro w .... piątek
        trzynastego!

Tomek
        • Gość: ffmarkus Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.icpnet.pl 16.07.01, 18:21
          I co ? Mam nadzieję, że nie wpadłeś na jakieś drzewo? Feeeee co ja właściwie piszę...
          Ale kiedyś gościu podobno nowym Polonezem z salonu przejechał tylko 200 metrów (!!!) , po czym
          zatrzymał się na drzewie ... Nic dodać nic ująć . PZDR
          P.S. Napisz kiedyś o wrażeniach z jazd nową Cliówą .
          • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 16.07.01, 20:03
            Gość portalu: ffmarkus napisał(a):

> P.S. Napisz kiedyś o wrażeniach z jazd nową Cliówą .

Wciąłem się w wątek "Kupuję PUNTO, CLIO lub YARISA" i tam kilka zdan o jezdzie
            nowym Clio wysmażyłem.

Pozdrawiam Tomek
            • Gość: marc75 Stary mam dwie renówki!!! IP: *.toya.net.pl 17.07.01, 01:16
              Dobrze zrobiłeś stary..., nowe clio jest naprawdę ładne. Ja mam dwie renówki:
              Laguna 1997 r. 2 litry, i twingo 1.2 1996r (auto użytkuje żona). Co do drżenia
              drążka to coś w tym jest! I w lagunie i w twingo występuje ten efekt, ale w
              sumie nic się nie dzieje. Lagunę kupiłem z salonu, przejechałem nią do tej pory
              78 tys. i wszystko jest OK. Zawieszenie super, gadki w stylu francuzy się psują
              poprostu mnie śmieszy... Laguną codzienie jeżdżę takimi drogami że lepiej
              szkoda pisać (mieszkam w Łodzi, ale wszędzie jest tak samo...)A ha, teraz auto
              dostało trochę koników mechanicznych u pana Jacka Chojnackiego:). Ma ich teraz
              ok 140-150. Ceny w ASO są porównywalne z ASO innych firm. Twingo kupiłem
              używane (ale poprzednik kupił auto z salonu). Do tej pory przejechała nim moja
              żona dosłownie parę kilometrów, więc na razie nic nie mogę o tym autku
              powiedzieć, ale kupiłem go ze względu na doświadczenia z Laguną. Stary
              powodzenia ze swoją renówką!!!
    • Gość: grzegorz Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 195.116.107.* 17.07.01, 09:39
      Gratuluję wyboru.

Powiedz jak z miejscem dla pasażerów z tyłu. Chodzi o przestrzeń nad głową dla
      pasażerów  cm wzrostu.

Pozdrawiam

• Gość: Arti Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 192.168.0.* / *.tempservice.com.pl 17.07.01, 10:01
        Sorry, że się wcinam, ale mój kumpel ma Clio II i przy moim wzroście - 188cm
        nie mam szans siedzieć z tyłu wyprostowany. Nawet on sam (180cm) ma problemy i
        musi się garbić. Może zrobili coś z tym w nowej wersji?!
        • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 18.07.01, 09:57
          Gość portalu: Arti napisał(a):

> Sorry, że się wcinam, ale mój kumpel ma Clio II i przy moim wzroście - 188cm
          > nie mam szans siedzieć z tyłu wyprostowany. Nawet on sam (180cm) ma problemy i
          > musi się garbić. Może zrobili coś z tym w nowej wersji?!

Mam 188 cm. Z przodu zero problemow - miejsca wiecej niz Punto, Corsie czy P206.
          Z tylu ..... nie siedzialem. Zgoda, z tylu jest malo miejsca, jednak osoby o
          wzroscie okolo 178 cm nie narzekaly - nie bylo potrzeby garbienia.

Jezeli chcesz, to wyjde na parking i usiade sobie po raz pierwszy z tylu i
          opowiem jak sie mieszcze z 188 cm :-)))

Pozdrawiam
          Tomek

• Gość: maciek Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 134.65.212.* 17.07.01, 11:00
      Ja mam Clio II z października 2000. Jak dotąd jest w porządku. Szkoda, że nie
      wziąłeś sobie silnika 16V z 98 KM. Mnie przekonali w salonie, bo też chciałem
      75KM. Naprawdę się ciszę z tego wyboru. Nie mam zacięcia sportowego, szybko nie
      jeżdżę, ale na trasie dużo łatwiej wyprzedzać (szczególnie tiry). Do tego pali
      mi po mieście ok. 7,5 litra.
      Jedno pytanie: za wyposażenie: ABS, 4xpoduszki, system wspomagania naglego
      hamowania, el szyby, wspomaganie, immobilizer, centralny zamek + pelne
      upezpieczenie dałeś 40300 zł? Ja za swój pięciodrzwiowy z: 4xpod, elektryka,
      wspom, centralny + metalik + alarm + ubezpieczenie (z udziałem własnym w Alianz)
      dałem 44000. Czyżby ceny aż tak spadły?
      • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 18.07.01, 09:54
        Gość portalu: maciek napisał(a):

> Ja mam Clio II z października 2000. Jak dotąd jest w porządku. Szkoda, że nie
        > wziąłeś sobie silnika 16V z 98 KM. Mnie przekonali w salonie, bo też chciałem
        > 75KM.

Ja sie sam przekonalem na dzien przed zlozeniem zamowienia zeby nie brac 60KM,
        bo taki mialem poczatkowy plan. Powiem szczerze, ze nie jestem przyzwyczajony do
        bardzoej dynamicznych samochodow. Do tej pory jezdzilem max samochodem 90 konnym,
        ale ciezszym - w efekcie przy wyprzedzaniu tym 75 konnym Clio czuje sie
        identycznie jak do tej pory.

> jeżdżę, ale na trasie dużo łatwiej wyprzedzać (szczególnie tiry). Do tego pali
        > mi po mieście ok. 7,5 litra.

Robilem wczoraj trase Gdansk-Lodz-Gdansk. W tym Zgierz i Lodz w korku, a na
        trasie jazda typu 120 km/h - TIR - 60 km/h - redukcja - 120 km/h - chwilami nawet
        przycisnalem do 140km/h. Gdy po porwrocie do Gdanska zatankowalem w tej samej
        stacji i z tego samego dystrybutora i dokonalem obliczen to mnie zamurowalo.
        5.5 l /100 km - przy dosyc szarpanej jezdzie!!

> Jedno pytanie: za wyposażenie: ABS, 4xpoduszki, system wspomagania naglego
        > hamowania, el szyby, wspomaganie, immobilizer, centralny zamek + pelne
        > upezpieczenie dałeś 40300 zł? Ja za swój pięciodrzwiowy z: 4xpod, elektryka,
        > wspom, centralny + metalik + alarm + ubezpieczenie (z udziałem własnym w Alianz
        > ) dałem 44000. Czyżby ceny aż tak spadły?

Gdybym kupowal silnik 1.4 16V 98 KM to zaplacilibysmy mniej wiecej tyle samo.

Cena wersji podstawowej 75 KM kosztuje 38.950 - w niej masz ww wyposazenie
        doplacasz za ubezpieczenie i metalik, ale zawsze cos mozesz stargowac (~1000)

Tomek
        • Gość: yos Re: Wybralem jednak nowe Clio- do TK i Maćka IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 19.07.01, 14:34
          Jestem już bardzo blisko kupienia wersji 75 KM.Wczoraj żona odbyła jazdę próbną
          i wątpliwości jakby mniejsze ( stąd mój dzisiejszy wątek p206 czy clio) -
          samochód ma być dla niej.Nie zauważyłem w Waszych wcześniejszych postach opinii
          o wspomaganiu i widoczności przez tylną szybę.Chętnie usłyszę opinię - bo nie
          mam kiedy pojechać i spróbować.

Dzięki Yos
          • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio- do TK i Maćka IP: *.clinika.pl 19.07.01, 14:55
            Gość portalu: yos napisał(a):

> Nie zauważyłem w Waszych wcześniejszych postach opinii
            > o wspomaganiu i widoczności przez tylną szybę.Chętnie usłyszę opinię -
            > bo nie mam kiedy pojechać i spróbować.

Witaj!

Ciesze sie, ze sklaniasz sie ku Clio, (potwierdzi to sluszność mojego wyboru ;-))
            Wspomaganie kierownicy jest teraz w standardzie w kazdym Clio. Jak je ocenic?
            Trudno - jedyne porownanie mam ze wspomaganiem z Astry. Oba bez zarzutu. CO do
            widocznosci przez tylna szybe, to trzeba sie przyzwyczaic. Poniewaz tylna szyba
            jest w zagięta w jej gornym odcinku powoduje to optyczny ekekt "zmniejszania
            wysokości" jadących za tobą samochodów. Jedzie za Toba matiz, a widzisz żabę
            płaską jak Porsche :-). Jednak "problem" ten powinien byc niezauwazalny jezeli
            za kierownica siedzi ktos nizszy niz moje 188 cm. Wtedy patrzy sie w "płaską"
            część powierzchni szyby.

Jeszcze jedna uwaga, (ta - jak najbardziej pozytywna). Ponoć w poprzednim Clio,
            wlaczanie spryskiwacza szyby (zarowno tyl i przod) powodowalo najpierw
            "przjechanie" wycieraczkami po suchej szybie. W nowym Clio juz jest jak nalezy -
            najpierw plyn rospryskuje sie na szybie, dopiero potem wycieraczki robią trzy
            fazy - potem krotka pauze - i jeszcze jedna faze.

Nie wiem jak jest to rozwiazane w samochodach wyzszej klasy - bo z takimi nie mam
            stycznosci, ale jest jeszcze taki bajer: Masz wycieraczki w pozycji "normalnej-
            ciagłej" i zatrzymujesz sie np. w korku - wtedy automatycznie wycieraczka zaczyna
            pracować pulsacyjnie - a to trybu ciąglego powraca automatycznie po ruszeniu.

Tyln natomiast automatycznie wlacza sie, gdy przy wlączonych przednich wrzucasz
            wsteczny bieg.

Moze to zadna nowosc, ale nigdy wczesniej sie z takimi rozwiązaniami nie
            spotkalem.

Tomek
            • Gość: Orl Re: Wybralem jednak nowe Clio- do TK i Maćka IP: 129.73.45.* 19.07.01, 20:02
              Hmmm. to moze jednak Reno Clio, Hmmm...
              • Gość: ajk Re: Wybralem jednak nowe Clio- do TK i Maćka IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.01, 21:45
                Co do tych wycieraczek to moj ojciec ma Megane RT z 1997 r. i tam jest ten sam
                patent - to niby drobiazg ale sie przydaje !!!
                pzdr.
    • Gość: maciek Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 134.65.212.* 24.07.01, 17:14
      sory, że tak długo się nie odzywałem ale byłem na krótkim urlopie. przejechałem
      z 600 km i muszę powiedzieć, że jechało się moim Clio II super! Jednak
      pozostanę przy moim zdaniu, że 98KM to jest to.
      Co do widoczności przez tylną szybę, to rzeczywiście jest moim zdaniem kiepska
      ale z raczej z powodu tylnych słupków, które są szerokie. Mam Clio od X 2000 i
      jakoś nie mogę się przyzwyczaić, gorzej mi się parkuje niż poprzednim
      samochodem - starą poczciwą Nexią. Ale reszta jest super!
      W sobotę siedziałem w salonie w nowym Clio i rzeczywiście ma parę niezłych
      udogodnień. Np. wyłączanie przedniej poduszki u pasażera, czy te opisane
      wcześniej wycieraczki. No i jest jednak ładniejsza.
      Pozdrawiam,
      Maciek
    • Gość: piotrek Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.022.popsite.net 25.07.01, 22:25
      ... sam uzytkuje clio 2 MTV z silniczkiem 1.2 60 KM. jezeli chodzi o te
      dragania na biegu jalowym to zaobserwowoalem takie same zachowanie w moim aucie.
      poza tym autko jest swietne, szegolnie system audio
      • Gość: maciek Re: Wybralem jednak nowe Clio - do piotrka IP: *.pl 25.07.01, 22:28
        Wiesz może jakie dokładnie masz głośniki?
        • Gość: yos Re: Wybralem jednak nowe Clio - do piotrka IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 26.07.01, 15:43
          Właśnie - jaki tam jest system ? Jest subwoofer ? I jakie radio ?
    • Gość: niezdecy Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.mediacom.pl 26.07.01, 14:56
      Witam. Mam problem panowie. Zastanawiam sie nad uzywanym clio II z silniczkiem
      1.2. Co mi poradzicie? Kupic czy nie? Jak wygladaja ceny czesci zamiennych,
      usterkowosc i przeglady? Pozdrawiam serdecznie.
      • Gość: maciek Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 134.65.212.* 26.07.01, 16:59
        niestety nic Ci nie poradzę, bo mam Cliówkę od X 2000 i jeszcze nic w niej nie
        robiem (mam nadzieję, że tak pozostanie). chociaż mam znajomego, któremu będą
        wymieniać już czwarty zawór, a samochód ma ponad rok. ale jeździ się super - ja
        mam 1,4 16V 98KM. pozdrawiam,
      • Gość: Wiktor Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.ldam.casema.net 27.07.01, 20:30
        1.2 to jest raczej za slaby silniczek na trase, tym bardziej jezeli lubisz
        dynamiczna jazde, a jak do tego dojdzie jeszcze obciazenie to juz jest kiepsko
        z dynamika.
        Z drugiej strony do misata silnik ten w zupelnosci wystarczy, a przy tym jest w
        miare oszczedny.
        A czy zastanawiales sie moze nad silnikiem 1.2 16v z 75km?
        • Gość: Niezdecy Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.mediacom.pl 06.08.01, 13:02
          Witam. Teraz juz czekam na uzywana Clio II z silniczkiem 1.4 75 KM. Co jest z
          tymi francuzami??? Sypia sie mocno???
    • Gość: marta Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 157.25.69.* 08.08.01, 11:16
      Przymierzam się do zakupu nowego Clio i zastanawiam sie pomiędzy:
      1.2 16V 75KM
      1.4 16V 98KM
      Nie wiem, czy 1.2 nie jest za słaby. Napisz jak Ci się jeździ z tym silnikiem.
      U jakiego dfealera kupowałeś? Czy warto go polecić?
      Czy brałeś może kredyt przez dealera?
      Pozdrawiam
      Marta
      • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 08.08.01, 12:06
        Gość portalu: marta napisał(a):

> Nie wiem, czy 1.2 nie jest za słaby. Napisz jak Ci się jeździ z tym silnikiem.

Ja nie za bardzo mam porownanie. W zestawieniu z Astra II 1.4 90 KM, ktora
        w wersji kombi wazy prawie 1.5 tony, szesnastozaworowy silniczek 1.2 z mojego
        Clio wydaje sie bardziej dynamiczny. Kupujac samochod duze znaczenie miala
        strona finansowa, wiec dolozenie 3 tys do silniejszego motoru wykroczylo poza
        moje mozliwosci. Powracajac do pytania - jezdzi mi sie dobrze. Wydaje mi sie
        tez, ze rewelacyjnie dobrane sa przelozenia. Clio bez problemu przyspiesza
        na 5 biegu przy 60 km/h, co w Astrze byloby nie do pomyslenia. Do 150 km/h
        rozpedza sie bez zadnego wysilku. Vmaxa ma w papierach 172 km/h, ale jadac
        wydaje mi sie ze to predkosc zanizona. Spalanie rewelacyjne. Trasa (w Polskich
        warunkach, tir przy tirze, wyprzedzanie, hamowanie) 5.5 litra. Miasto 6.2.

> U jakiego dealera kupowałeś? Czy warto go polecić?

Tutaj akurat mialem szczescie kupic najlepszy wedlug mnie samochod u
        najlepszego dealera. Rozwazalem Punto, Corse i Ibize.

U Fiata przez kilkanascie
        minut nie moglem znalesc kompetentnej osoby, w koncu informacji o aucie zaczela
        udzielac mi pani od kredytow :-)

W Oplu (Mialki Szlak) pan sprzedawca prowadzil ze mna rozmowe takim tonem,
        jakby mial na wieczor zaplanowane samobojstwo. Niby udzielal wszystkich
        informacji, ale emanowal taka depresja, ze dodatkowo obrzydzil mi de facto
        nieciekawą i cholernie droga Corsę.

Seat (Auto Gosk) - jak przyszedlem po raz pierwsyz, to trzech wyzelowanych
        gosci opowiadalo sobie jakies prywatne historie ze swego zycia i przez 15
        minut ogladalem samochody jako jedyny w salonie bez najmniejszego zainteresowania.
        Gdy przyszedlem na drugi dzien jeden z nich zaczal mnie nawet obskakiwac,
        ale gadane mial na poziomnie cwaniaczka z targowiska.

I wreszcie Renault (Zdunek). Sprzedawca mistrz - Pan Waldemar Matusik.
        W kregu moich bliskich znajomych kilku zajmuje sie sprzedarza roznych
        produktow dla roznych firm i generalnie z ich opowiesci znam wiele technik
        sprzedarzy i wydawalo mi sie, ze nie sposob mnie podejsc :-) U Reanaulta
        zostalem jednak totalnie pozytywnie zaskoczony. Salonowi przyznaje najwyzsza
        note. Sprawili, ze poczulem sie bardzo zadowolony z wyboru, a i udalo
        tez mi sie co nieco wynegocjowac. Samochodem wyjechalem po tygodniu od
        zlozenia zamowienia - w miedzyczasie zalatwialem tez kredyt. Na wyjezdne
        dostalem szampana, uroczyste zdjecie przy samochodzie a po paru dniach
        do domu przyszly podziekowania za wybor Renaulta. Niby to taka Ameryka,
        ale fajnie jest jak czlowieka milo polechtaja ;-)

> Czy brałeś może kredyt przez dealera?

Tak, przez dealera, zalatwiany na miejscu w salonie, realizowany przez
        Big Bank Gdanski.

> Pozdrawiam
        > Marta

Pozdrawiam
        Tomek
        Marto, jestes z Gdanska?
        • Gość: Michal Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.mediacom.pl 08.08.01, 12:33
          tomek specjalisto od Clio II :)))) doradz mi: co lepiej: clio II z 1998 czy
          Megane z 1997?????? PZDR
          • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 08.08.01, 12:43
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> tomek specjalisto od Clio II :)))) doradz mi: co lepiej: clio II z 1998 czy
            > Megane z 1997?????? PZDR

:-)) Jaki ja tam specjalista. Od miesiaca dopiero sie bujam Clio. To wszystko
            zalezy od egzemplarza. Jezeli oba mialby byc bezawaryjne to Megane, bo klase
            wyzej stoi. A ja osobiscie, jezeli przez najblizsze 1.5 roku nie stanie sie
            nic (puk puk) co mialoby mnie ostudzic przed Renaultem, przymierzam sie do
            kupna nastepcy Megana.

Balem sie troche malego samochodu, gdyz wydawalo mi sie ze bede sie
            nim czul troche jak ryba w puszce, i Clio mnie pod tym wzgledem bardzo
            pozytywnie zaskoczyl.

Tomek

• Gość: marta Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 157.25.69.* 08.08.01, 14:48
          Bardzo dziękuję za odpowiedz.
          Jestem z Warszawy, więc Renault Zdunek nic mi nie mówi.
          Wstępnie rozmawiałam z przedstawicielem Reanult Kiljańczyk i muszę przyznać, że
          też stanęli na wysokości zadania.
          W jakiej walucie brałeś kredyt?
          Jakie było oprocentowanie i prowizja dealera?
          Marta
          • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 08.08.01, 14:57

> W jakiej walucie brałeś kredyt?
            > Jakie było oprocentowanie i prowizja dealera?

Franki szwajcarskie. Z niezaleznych zrodel slyszlalem ze to w obecnej
            chwili najlpesza waluta. Oprocentowanie 7.5%. Szczesliwie wzialem
            kredyt juz po wielkim spadku zlotowki wzgledem innych walut. Jezeli
            zloty bedzie sie umacnial - raty beda mniejsze. Prowizja dealera cos
            okolo 400 zl, prowizja banku okolo 1200 zl.

Pozdrawiam
            Tomek
            • Gość: marta Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 157.25.69.* 08.08.01, 15:08
              I to był na pewno Big Bank, a nie np. PTF?
              Brałeś całość na kredyt?
              Ile Cię wyniosło ubezpieczenie w Allianz?

A jaki wziąłeś kolor - ja choruję na Zielony (ten ciemniejszy). Będę musiała
              zapłacić za metalik.
              • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 08.08.01, 15:17

> I to był na pewno Big Bank, a nie np. PTF?

Jedno i drugie. PTF byl posrednikiem, a pieniadze pozyczyl
                Big Bank (prowizja 400 dla pierwszego 1200 dla drugiego).

> Brałeś całość na kredyt?

na 2/3.

> Ile Cię wyniosło ubezpieczenie w Allianz?

Pakiet promocyjny Renault i Allianz = 1500 zl
                w tym OC/AC/NW/Zielona Karta.

> A jaki wziąłeś kolor - ja choruję na Zielony (ten ciemniejszy).

Losowalem moneta. Wahalem sie między srebrnym a ciemna wiśnia.
                Wypadla reszka = ciemna wiśnia. Myslalem jeszcze o zieleni safari,
                ale te dwa pierwsze byly akurat na stanie i mialem je od reki.
                Na safari bym czekal.

> Będę musiała zapłacić za metalik.

Wynegocjuj bez doplaty :-) Nie powinno byc problemu.

Pozdrawiam
                TK
                • Gość: marta Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 157.25.69.* 08.08.01, 15:22
                  Te 400 zł to chyba prowizja dla dealera, bo z tego co się orientowałam to PTF
                  wlicza swoją prowizję do pożyczonego kapitału i spłacasz tak co miesiąc (z
                  odsetkami).
                  Marta
                  • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 08.08.01, 15:43

> Te 400 zł to chyba prowizja dla dealera, bo z tego co się orientowałam to PTF
                    > wlicza swoją prowizję do pożyczonego kapitału i spłacasz tak co miesiąc (z
                    > odsetkami).
                    > Marta

:-) Nie mam glowy do wydawania pieniedzy. Nie analizowalem dokladnie co dla kogo
                    tylko bralem pod uwage ostateczne kwoty. Opocentowanie 7.5 %. Jedna prowizja
                    ~400 zl i druga prowizja ~1200 zl. Asekuracyjnie rozlozylem kredyt na 4 lata,
                    ale bede sie staral zmiescic w 2 maksymalnie. (splata wiecej niz jednej raty
                    to dodatkowe 50 zl) Poza tym bardzo nie lubie stresowac sie wydatkami, wiec o
                    tym nie mysle.

Pozdrawiam
                    Tomek
                    • Gość: Michal Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.mediacom.pl 08.08.01, 16:02
                      Tomek - to ja. :) Daj mi w mailu namiary do tej sasiadki z tym Clio na
                      sprzedaz. ms84@o2.pl THX PZDR aha i napisz z jakiego miasta
                    • Gość: Michal Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.mediacom.pl 08.08.01, 20:02
                      Tomek jeszcze jedna prosba. Wyczytalem w testach ze Clio ma b. malo miejsca z
                      tylu i siedzacy tam ludzie wciskaja kolana w oparcia a pasazer na przednim
                      fotelu wszystko odczuwa na swoich plecach. mozesz mi opisac jak to wyglada
                      dokladniej? czy to prawda ze Clio ma ciasne wnetrze? mozesz porownac obszernosc
                      Clio do obszernosci uno? CZy modele z zachodu sa lepiej wyposazone lub maja
                      inne kolory nadwozia (modele z lat 98/99)??? PZDR
                    • Gość: marta Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 157.25.69.* 09.08.01, 08:40
                      Dzięki,
                      a możesz mi jeszcze powiedzieć, czy zastanawiałeś się nad Toyotą Yaris?
                      Mi jeszcze chodzi to po głowie.

I też jestem bardzo ciekawa - jak jest z miejscem (i z przodu i z tyłu).
                      Mój mąż ma 1,90 wzrostu.
                      Czy mógłbyś powiedzieć jak to wygląda w rzeczywistości.
                      Marta
                      • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 09.08.01, 11:02

> Dzięki,
                        > a możesz mi jeszcze powiedzieć, czy zastanawiałeś się nad Toyotą Yaris?
                        > Mi jeszcze chodzi to po głowie.

Nie zastanawialem sie. Celowalem w mniej damski samochod.

> I też jestem bardzo ciekawa - jak jest z miejscem (i z przodu i z tyłu).
                        > Mój mąż ma 1,90 wzrostu.
                        > Czy mógłbyś powiedzieć jak to wygląda w rzeczywistości.

Moglbym :-)
                        Sam mam 188 cm i troche sie obawialem jak to bedzie z obszernoscia
                        wnetrza. I musze przyznac, ze w porownaniu z Punto II, do ktorego
                        tez sie przymierzalem w Clio jest wiecej miejsca. Generalnie, zostalem
                        zaskoczony, ze w malym samochodzie dwie osoby z przodu moga sie czuc
                        naprawde komfortowo. Z tylu natomiast zaskoczony nie zostalem, jezeli
                        za mna mialny siedziec ktos o moim wzroscie, to albo ja musialbym sie
                        przysunac do przodu, albo on by sie meczyl. Zdecydowanie NIE JEST
                        to samochod dla wiecej niz 2 doroslych osob.

Jednak jezeli ma podrozowac nim dwojka, to komfort jest spory. Znowu
                        odwolam sie do porownani do Astry II - Clio ma o niebo wygodniejsze
                        fotele.

I jeszcze uwaga o drzwiach: Mam model 3-drzwiowy i kilka osob pytalo
                        sie mnie czy juz je poobijalem. Dumnie mowilem ze jestem ostrozny.
                        Do wczoraj... Zaparkowalem przy parkometrze i mowie do mojej pasazerki
                        -"Ostroznie otwieraj drzwi, bo uderzysz w parkometr!!"
                        -"Okej okej" - BUUUMM!! - "Ooooojej, same mi sie wymsknely...."
                        -"@%#^$%@%"

I od wczoraj mam piekne nowe Clio wisnia metalik, tylko cos tak
                        slonce sie dziwnie zalamuje na drzwiach pasazera :-)

Tomek
                        • Gość: Daras Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.gda.computerland.pl 09.08.01, 11:20
                          Nie przejmuj się bo mogło być gorzej. Mi po niecałych trzech miesiącach
                          użytkowania facet rozwalił cały bok - łącznie z wyrwaniem drzwi z zawiasami
                          (tak mu się jakoś ślizgło na deszczu).
                          PS
                          Odradzam w takich przypadkach lakiernię u Twojego ulubionego sprzedawcy -
                          ignoranci i trochę im się tam chyba kurzy...

• Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.clinika.pl 09.08.01, 11:34
                            Gość portalu: Daras napisał(a):

> Odradzam w takich przypadkach lakiernię u Twojego ulubionego sprzedawcy -
                            > ignoranci i trochę im się tam chyba kurzy...

Ulubiony sprzedawca nie musi byc kolega z pracy ulubinego serwisanta ;-)
                            Co do wgniecienia na drzwiach, to razem z kobieta doszlismy do wniosku
                            ze teraz wiem ze to NAPRAWDE MOJ samochod, bo zyskal za indywidualnosci.
                            Do tej pory byl tylko produktem zdjetym z tasmy jakich wiele, a teraz
                            bede wiedzial ze to MOJ ;-)))

Poza tym to tylko malutkie wgniecenie. Jutro przestanie bolec.

Co do hipotetycznej potrzeby lakierowania w przyszlosci, to obawiam sie
                            ze przez pierwszy rok (gwarancja) takie rzeczy moge robic tylko w ASO.
                            Powiedz mi Daras, computerlandowy partnerze, w takim wypadku jesli nie
                            Zdunek to co?

Tomek
                            • Gość: Daras Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.gda.computerland.pl 09.08.01, 11:53
                              Zdunek to jest właśnie autoryzowany serwis. Dali na to swoją robotę 12 lat
                              gwarancji :))). A jeszcze bardziej mi się chce śmiać jak przysyłają mi te
                              śmieszne gazetki „Poznaj Renault” – marketing do granic śmieszności, niestety
                              rzeczywistość już poznałem. Jeżeli chodzi o pytanie: jeżeli nie oni, to kto, to
                              niestety nie wiem. I nie chcę tego sprawdzać, czego i Tobie życzę.
                              Jeżeli chodzi o autoryzowane serwisy to trzeba mieć szczęście, żeby trafić na
                              dobry (niezależnie od marki). Nie wiem jak jest w Renobilu, ale nie łudzę się,
                              że lepiej.
                              Pozdrawiam

PS
                              Niestety, od tamtego przykrego zdarzenia nie jeżdżę do pracy obwodnicą,
                              poczekam aż ją już wyremontują. Także pewnie szybko się nie miniemy :))
                        • Gość: yos Re: Wybralem Clio i co z tego wyszło IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 09.08.01, 11:39

Za radą TK ( jak może pamiętacie z wątku P206 czy Clioi) wybrałem Clio II i
                          żona już poszła z zaliczką do dilera.Nie było gościa z którym ustalaliśmy
                          szczegóły , więc chciała wpłacić jedynemu , który był.Facet najpierw jej nie
                          zauważył przez 5-8 minut, potem powiedział : proszę poczekać , jestem zajęty (
                          rozmawiał przez komórkę ) , po kolejnych minutach odwrócił się plecami.W tym
                          momencie pojawił się inny facet ( potem okazało się, że właściciel ) , któremu
                          żona pokazała kasę i wyjaśniła dlaczego jej tu nie zostawi.
                          I tak skończyły się nasze plany w tym względzie.Cała historia miała miejsce
                          jakieś 20 dni temu.W międzyczasie zdecydowaliśmy się na delikatny remont w domu
                          i sprawa samochodu zeszła na dalszy plan - do wczoraj , kiedy pojawiła się
                          szansa kupienia używanej Alfy :)).Ale o tym może w nowym wątku , bo potrzebuję
                          pomocy. Pozdrowienia
                          yos
                      • Gość: Coach Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 12.08.01, 18:28
                        Tak się składa, że mam wzrost Twojego męża (190cm), a ważę przy tym 110kg (na
                        szczęście nie mam brzucha, który zawadzałby o kierownicę). Yarisem jeżdżę
                        dopiero miesiąc, ale już mam pozytywne odczucia - dwukrotnie na 500km trasie
                        nie czułem żadnego zmęczenia spowodowanego pozycją siedzenia. To, że jest dość
                        wysoka, uważam za zaletę - przynajmniej nie mam wrażenia, że szoruję (za
                        przeproszeniem) tyłkiem po asfalcie. Obawiam się, że gdyby ktoś miał siedzieć
                        za mną, to nie byłoby mu za wesoło, ale np. za siedzeniem mojej żony było
                        całkiem sporo miejsca. Najwięcej kontrowersji wzbudza, jak zauważyłem,
                        nietypowy wyświetlacz, ale mi on odpowiada, a jak ktoś chce się przyczepić, to
                        może twierdzić, że w ogóle Yaris to brzydactwo - ale w takim razie takim samym
                        brzydactwem jest Clio, Corsa, czy 206 - wszystko kwestia gustu.
                        Pozdrawiam.
                        • Gość: Michal2 Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.mediacom.pl 20.08.01, 22:11
                          Proponuje wpisac cos od czasu do czasu na tematy powyzsze :))) TIA
                          • Gość: marta Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 157.25.69.* 23.08.01, 08:06
                            popieram.

Tomku i jak się jeździ.
                            • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 217.96.28.* 23.08.01, 09:28

> Tomku i jak się jeździ.

Firma "wygnala" mnie na 3 dni do Lodzi. Od miesiaca takie
                              "wygnania" to dla mnie czysta przyjemnosc. Z Gdanska do Lodzi
                              jedzie sie baaardzo przyjemnie, niezaleznie od jakosci drog
                              i pobocza :-)

A tak szczerze, to kumpel z pracy pare dni temu odebral P307
                              i szczena mi opadla. Wystarczy dodac 13 tys do ceny mojego Clio
                              i samochod troche z innej bajki.

Pozdrawiam
                              Tomek
                              • Gość: Michal2 Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.mediacom.pl 23.08.01, 09:53

> A tak szczerze, to kumpel z pracy pare dni temu odebral P307
                                > i szczena mi opadla. Wystarczy dodac 13 tys do ceny mojego Clio
                                > i samochod troche z innej bajki.

Zawialo chlodem Tomek... :((( :))))))))))) pzdr
                                • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 217.96.28.* 23.08.01, 10:24
                                  Gość portalu: Michal2 napisał(a):

> > A tak szczerze, to kumpel z pracy pare dni temu odebral P307
                                  > > i szczena mi opadla. Wystarczy dodac 13 tys do ceny mojego Clio
                                  > > i samochod troche z innej bajki.

> Zawialo chlodem Tomek... :((( :))))))))))) pzdr

Zaraz chlodem :-) I tak w swojej klasie Clio nie ma rownych!
                                  Natomiast co do P307, to baaaardzo duzo ten samochod zyskuje
                                  w rzeczywistosci w porownaniu do zdjec.

Przy okazji:
                                  przemknelo mi w jakims watku, ze kierowcy Multipli pozdrawiaja sie
                                  na drodze. W ogole to fajny pomysl, dla malo popularnych marek.
                                  Nowe Clio widzialem do tej pory tylko cztery razy i za kazdym
                                  razem pozdrawialem kierujace nim panie. Z tym ze trzy razy popatrzyly
                                  na mnie jak na debila, ale jeden raz pani sie bardzo milo usmiechnela
                                  i odmachala :-)

Tomek
                                  • Gość: yos Re: Wybralem już metodę na koty i pazurki ? IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 23.08.01, 10:26
                                    Cześć Tomek - jak w temacie tematycznym ?

pzdr yos
                                    • Gość: TK Re: Wybralem już metodę na koty i pazurki ? IP: 217.96.28.* 23.08.01, 10:34
                                      Gość portalu: yos napisał(a):

> Cześć Tomek - jak w temacie tematycznym ?

Najpierw rozmaryn - niby zadzialalo - przez jedna noc kotn nie zaatakowal.
                                      Potem padalo, wiec i tak kot wybieral inne miejsca. Kolejne trzy dni kota
                                      nie bylo (chyba poszedl na samiczki) a jak wrocil (caly i zdrowy) to ja
                                      wyjechalem do Lodzi, gdzie obecnie trzymam mojego Renaulta na parkingu
                                      podziemnym.

..... nie sprawdzilem czy nie ma szczurow? Zna ktos sposob na
                                      szczury, ktore nadgryzaja opony ;-)))))))))))))))))))))))))))

Tomek
                                      • Gość: Michal2 Re: Wybralem już metodę na koty i pazurki ? IP: *.mediacom.pl 23.08.01, 14:39

cos tam o tym ze Clio nie ma rownych w swojej klasie. :))))))))))

Oczywiscie, Tak z ciekawosci pojechalem do salonu zobaczyc Punto. Wersja za 44
                                        tys PLN: wsiadam, kolor nadwozia granat metalic, w srodku jaskrawo-granatowe
                                        fotele!!! - az mnie oczy zabolaly!!! No dobra siedze juz. Pomijajac fabryczny
                                        zapach widze (czuje) ze miejsca nie jest wcale tak duzo w porownaniu z Clio.
                                        Plastyki raczej tez nie lepsze. czytelnosc deski rozdz. tez nie godna podziwu w
                                        stosunku do Clio. Jakosc wykonania pozostawiala wiele do zyczenia - tylna kanapa
                                        z pomarszczonymi okolicami szycia materialow - moze to wada jednego
                                        egzemplarza??? Jednym slowem Clio - niebo w tej kategorii cenowej. I niech mi
                                        nikt nie wciska na sile do glowy ze Clio to jakas lipa i ze Punto jest lepsze. Ja
                                        tego nie chce widziec. Kazdy ma swoje zdanie i swoj gust, ale widze ze ja i Tomek
                                        (serdeczne pzdr przy okazji) mamy podobne zdanie. Wyglad zewnetrzy aut tez
                                        przemawia no korzysc Clio, podkreslam ze moim zdaniem.
                                        • Gość: TK Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 217.96.28.* 23.08.01, 15:25
                                          Gość portalu: Michal2 napisał(a):

> Wyglad zewnetrzy aut tez przemawia no korzysc Clio, podkreslam ze moim zdaniem.

he! a pamietacie jeszcze taki watek z poczatku forum "Kto zepsul takie ladne
                                          Clio?" Musze przyznac, ze ja wtedy tez tak myslalem i na wszystkich zdjeciach z
                                          prasy wydawalo mi sie ze te stylizacje a la Vel Satis w kazdym segmencie aut
                                          produkowanych przez Renaulta sa bez sensu. Do salonu Renault po raz pierwszy
                                          wszedlem pro forma, bo byl blisko Opla, gdzie ogladalem Corse. I jak zobaczylem
                                          nowe Clio na zywo, co wiecej wsiadlem do srodka to mnie "PRZYMAGNESOWALO".
                                          Wczesniej siedzac w Ibizie, Punto i Corsie, gdzies tam marzyl mi sie wiekszy
                                          samochodzik, uzywany, za podobne pieniadze. A w Clio wszystko puscilo, pomyslalem
                                          sobie - to musi byc Clio i koniec. Kamienna twarz zachowalem wylacznie po to
                                          aby nie psuc sobie pozycji startowej do negocjacji ceny ze sprzedawca.

Co dziwne, ja ciagle nie uwazam, ze nowe Clio jest idealem piekna. Ale to tak samo
                                          jak z kobietami. Moja narzeczona ma dlugiego nochala, a nie znam dziewczyny,
                                          ktorej uroda bardziej by mnie pociagala :-)

Tomek
                                          • Gość: maciek Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.pl 23.08.01, 22:23
                                            mnie również nie podobało się nowe clio na zdjęciach. ale jak zobaczyłem je na
                                            własne oczy, to zmieniłem zdanie. (choć parę rzeczy w wyglądzie bym poprawił).
                                            no i teraz żałuję, że weszła ta nowa wersja, bo moje clio II nie jest już
                                            najładniejsze. (nie będę przecież zmieniał, bo kupiłem w październiku). choć
                                            ostatnio z ciekawości zadzwoniłem do salonu z pytaniem, ile by mi dali za nie,
                                            gdybym wziął od nich nowe. zaoferowali 28-29 tys., podczas, gdy kupiłem je za
                                            44 - załamka.
                                            • Gość: Michal2 Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.mediacom.pl 24.08.01, 08:47
                                              Gość portalu: maciek napisał(a):

>zaoferowali 28-29 tys., podczas, gdy kupiłem je za
                                              > 44 - załamka.

Maciek: ja za to ze jezdzisz Clio II to bym Ci piwo postawil :))))))))))))))))))
                                            • Gość: Darius Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 212.160.211.* 24.08.01, 09:42
                                              Oj panowie ciągle będzie coś nowszego, w sumie każdy rocznik Clio II czymś się
                                              różni, w rodzinie mam ClioII z 98 roku, ja swoje pierwsze ClioII kupiłem w 1999
                                              roku i już szwagier cierpiał bo u mnie były fajniejsze zegary, Moje drugie Clio
                                              II kupiłem w styczniu tego roku i delikatne różnice do tego z 99 są, no a teraz
                                              jest ten model przejściowy.
                                              Pozdrowiam wszystkich posiadaczy tych niezadowolonych też.
                                              • Gość: maciek Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 134.65.212.* 24.08.01, 10:29
                                                najbardziej żałuję tego abs-u, który miałbym w cenie, jaką dałem za moje clio
                                                II. no i jeszcze wyłączana boczna poduszka, regulowana wys. kierownicy...
                                                • Gość: Darius Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: 212.160.211.* 24.08.01, 10:36
                                                  No to ja mniej cierpię, mam ABS i 4 jaśki, poducha niestety nie wyłączana, a za
                                                  kierownicą w sumie bez regulacji mam optymalną pozycję, pomimo 188 cm, a nowe
                                                  kosztowało by mnie więcej niż moje z tym wypasem
                                                  • Gość: Koli TOMEK NIE ŚPIJ!!! IP: *.chello.pl 03.09.01, 19:01
                                                    Tomek jak tam w temacie? Dawaj sprawozdanie.
                                                    Jaką wersję wyposażenia wziąłeś???

Muszę się pochwalić, niedługo i ja będę mógł mówić o swoim!!
                                                    Ja wziąłem 1.4 16V Dynamique.
                                                    Pozdrawiam Cliowców i nie tylko.
                                                  • Gość: TK Re: TOMEK NIE ŚPIJ!!! IP: *.clinika.pl 04.09.01, 11:50
                                                    Gość portalu: Koli napisał(a):

> Tomek jak tam w temacie? Dawaj sprawozdanie.
                                                    > Jaką wersję wyposażenia wziąłeś???
                                                    > Muszę się pochwalić, niedługo i ja będę mógł mówić o swoim!!
                                                    > Ja wziąłem 1.4 16V Dynamique.
                                                    > Pozdrawiam Cliowców i nie tylko.

Ja poza minimum wychylilem sie tylko z silnikiem - wzialem 1.2 16V
                                                    Wyposazenie Authentic. Czyli "najslabsze" oferowane przez Renaulta,
                                                    ktore i tak jest na tyle silne ze w samochodach innych marek tej
                                                    klasy trzeba sporo doplacac.

Ten Twoj 1.4 16V Dynamic... hmmm tylko pozazdroscic :-) i oczywiscie
                                                    pogratulować!!

Tomek

PS. Kotek znow zaatakowal!
    • Gość: Michał Re: Wybralem jednak nowe Clio IP: *.mediacom.pl 03.09.01, 19:24
      Zajrzyjcie prosze na moj watek pt. Airbag w Clio II. Thx. Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka