Dodaj do ulubionych

Winietki - Słowacja

05.08.03, 09:04
Czy na Słowacji winietki obowiązują na wszystkich drogach, czy tylko na
ichniejszych autostradach? Wybieram sie tranzytem przez Słowację w kierunku
na Budapeszt i nie zahaczam o żadną autostradę. Czy muszę kupować winietkę?
Dzięki za info
Obserwuj wątek
    • Gość: marekggg Re: Winietki - Słowacja IP: *.acn.waw.pl 05.08.03, 09:18
      potrzebne sa rowniez na drogach szybkiego ruchu - np. miedzy Banska Bystryca i
      Zvolenem. ale nie wiem ktoredy pojedziesz
      • nelu Re: Winietki - Słowacja 05.08.03, 09:57
        Gość portalu: marekggg napisał(a):

> potrzebne sa rowniez na drogach szybkiego ruchu - np. miedzy Banska Bystryca
        i
        > Zvolenem. ale nie wiem ktoredy pojedziesz
        Jadę przez Chyżne, a więć ten odcinek jest chyba na mojej trasie. Patrzę teraz
        na mapę i widzę, że jest pewna alteratywa, tj. trasa przez Martin, Horne
        Opatovce, Sahy i Sturovo (granica). Tam chyba nie ma dróg szybkiego ruchu?
        • Gość: marekggg Re: Winietki - Słowacja IP: *.acn.waw.pl 05.08.03, 10:22
          teoretycznie tak, ale nie wiem czy jest sens za zaoszczedzone 10 zlotych
          jezdzic po gorskich serpentynach, gdize bedziesz tracil czas i zuzycie paliwa
          tez jest znacznie wieksze niz w dolinach.
        • x-darekk-x Re: Winietki - Słowacja 05.08.03, 10:25

> Jadę przez Chyżne, a więć ten odcinek jest chyba na mojej trasie. Patrzę
          teraz
          > na mapę i widzę, że jest pewna alteratywa, tj. trasa przez Martin, Horne
          > Opatovce, Sahy i Sturovo (granica). Tam chyba nie ma dróg szybkiego ruchu?

To prawda, na drogach ekspresowych tez jest potrzebna. No ale nie przesadzajmy,
          kosztuje tylko 10pln.

Ten odcinek miedzy Banska i Zvoleniem jest krotki, ale czasami stoja tam
          policjanci - najczesciej juz na wysokosci Zvolenia w kierunku na poludnie.
          Uwazaj tez dalej na poludnie - w dolinie Hronu droga jest waska, obciazona
          ruchem i w ciaglej przebudowie. Ale dosc ladna. Co do jazdy przez Martin, to
          owszem, droga wcale nie jest zla. Mozesz zatrzymac sie w Kremnicy - sliczne
          miasto. A pozniej na Sahy i Sturovo. Ale uwaga, przejazd graniczny Sturovo /
          Esztregom czesto oznacza stanie w korku przed mostem! Zanim przejedziesz na
          druga strone, zobacz sobie Esztregom ze Sturova! Przepiekny widok na bazylike!

Pozdrawiam,

Darek

p.s. Przez pol roku jezdzilem sluzbowo po calej Slowacji - ze Wschodu na
          Zachod, z Polnocy na Poludnie. :)
          • nelu Re: Winietki - Słowacja 05.08.03, 10:34
            x-darekk-x napisał:

>
            > > Jadę przez Chyżne, a więć ten odcinek jest chyba na mojej trasie. Patrzę
            > teraz
            > > na mapę i widzę, że jest pewna alteratywa, tj. trasa przez Martin, Horne
            > > Opatovce, Sahy i Sturovo (granica). Tam chyba nie ma dróg szybkiego ruchu
            > ?
            >
            > To prawda, na drogach ekspresowych tez jest potrzebna. No ale nie
            przesadzajmy,
            >
            > kosztuje tylko 10pln.
            >
            > Ten odcinek miedzy Banska i Zvoleniem jest krotki, ale czasami stoja tam
            > policjanci - najczesciej juz na wysokosci Zvolenia w kierunku na poludnie.
            > Uwazaj tez dalej na poludnie - w dolinie Hronu droga jest waska, obciazona
            > ruchem i w ciaglej przebudowie. Ale dosc ladna. Co do jazdy przez Martin, to
            > owszem, droga wcale nie jest zla. Mozesz zatrzymac sie w Kremnicy - sliczne
            > miasto. A pozniej na Sahy i Sturovo. Ale uwaga, przejazd graniczny Sturovo /
            > Esztregom czesto oznacza stanie w korku przed mostem! Zanim przejedziesz na
            > druga strone, zobacz sobie Esztregom ze Sturova! Przepiekny widok na bazylike!
            >
            > Pozdrawiam,
            >
            > Darek
            >
            > p.s. Przez pol roku jezdzilem sluzbowo po calej Slowacji - ze Wschodu na
            > Zachod, z Polnocy na Poludnie. :)

Dzięki za informacje i szczegółowy opis. Chyba faktycznie kupię tę winietkę,
            chociaż mooże w drugą stronę wybierzemy poznawanie urokó tras bocznych...
            Pozdrawiam
            • x-darekk-x Re: Winietki - Słowacja 05.08.03, 10:52

> chociaż mooże w drugą stronę wybierzemy poznawanie urokó tras bocznych...

O wlasnie! Ja zawsze, o ile to mozliwe, poruszam sie bocznymi drogami. Ciekawe
              miejsca mozna zobaczyc. Akurat na Slowacji jest z tym o tyle trudno, ze wiele
              bocznych drog konczy sie slepo w gorach. :) Ale dobra mapa na pewno pomoze.

Udanego wyjazdu!
    • Gość: -) Re: Winietki - Słowacja IP: 217.153.34.* 05.08.03, 11:00
      Pamietam, jak jechalem ostatnio na narty do Liptovskiego Mikulasza. Tez przez
      Chyzne. Teoretycznie na mapie ominiecia autostrady bylo proste ale wjechalem na
      nia zupelnie sie nie orientujac no i przejechalem krotki odcinek bez biletu.
      nic sie nie stalo, nikt mnie nie kontrolowal ale najwyrazniej mialem po prostu
      troche szczescia. Szczegolnie, ze na granicy byla spora kolejka wiec sie troche
      upalilem :-)
      Wiec Ty tez musisz uwazac. Czy winietki sa takie drogie, moze kup i bedziesz
      mial swiety spokoj.

szerokiej drogi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka