Dodaj do ulubionych

Zbyteczny przepis

11.05.08, 19:42
W warunkach technicznych pojazdow ma miejsce taki pasaz:

3. Pojazd samochodowy nie może być wyposażony w silnik dwusuwowy; nie dotyczy
to motocykla oraz samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed
dniem 1 stycznia 1986 r. i pozostałych pojazdów zarejestrowanych po raz
pierwszy po dniu 30 kwietnia 1993 r.

Ten przepis jest IMHO zbyteczny, nadmiarowy i szkodliwy.

Sprawy czystosci spalin sa wyczerpujaco ujete w normach Euro odnosnie tychze
spalin. A AFIK nie ma innych argumentow przeciw silnikom dwusuwowym, niz
czystosc spalin.

Nie widze zadnych przeciwwskazan, aby dopuscic do ruchu spelniajacy aktualne
normy Euro samochod z silnikiem dwusuwowym (zakladajac, ze taki pojawi sie na
rynku).
Obserwuj wątek
    • Gość: Poll Re: Zbyteczny przepis IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 11.05.08, 20:23
      Ja też jestem za tym by każdy mógł sobie w warunkach domowych odpalić małą ,
      jądrową pod warunkiem że nie powstanie promieniowanie przenikliwe , fala
      uderzeniowa , opad radioaktywny i impuls elektromagnetyczny
      • crannmer Jaki uczestnik, taka odpowiedz 11.05.08, 20:49
        A w sprawie tematu: masz jakies rzeczowe argumenty przeciw spelniajacemu
        aktualne normy czystosci spalin silnikowi dwusuwowemu?
        • Gość: Poll Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 11.05.08, 21:09
          Tak , mam . 2-suw i aktualne normy czystości spalin to biały murzyn - podobno są .
          • crannmer Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz 11.05.08, 21:15
            Odpowiedz na poziomie osoby, dla ktorej dususwy koncza sie na silnikach do
            Syrenki, Trabanta i Wartburga.

Poza tym w dalszym ciagu nie otrzymalem argumentu przeciw dwusuwowi
            spelniajacemu normy spalin. I go zapewne nie dostane. Bo takich rzeczowych
            argumentow nie ma.

Jedyne, co dostane, to pozbawione sensu habudzikowanie.
            • Gość: Poll Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 11.05.08, 21:21
              > Poza tym w dalszym ciagu nie otrzymalem argumentu przeciw dwusuwowi
              > spelniajacemu normy spalin.

Ale dlaczego ciągle mnie obrażasz choćby samym tytułem tego postu ? Bo mam inne
              zdanie ? Argument przeciw 2-suwowi jest zawsze ten sam - nie spełnia norm i
              spełniać nie bedzie bo się nie opłaca ( przynajmniej teraz ) aż tak duże
              ingerowanie w czyszczenie .
              • mobile5 Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz 11.05.08, 21:46
                Przekory masz w nadmiarze, ale tutaj chodzi o nadmierną urzędniczą twórczość który nie ma prawa antycypować przyszłego rozwoju technicznego i zakładać która konstrukcja ma prawo spełniać normy, a która nie.
                • habudzik [...] 12.05.08, 07:44
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • Gość: Poll Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 12.05.08, 08:57
                  Widzisz , chciałen Ci odpowiedzieć ale niestey odpowiedź była nie po myśli T.
              • Gość: aaaaaa Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz IP: *.c192.msk.pl 12.05.08, 02:30
                Gość portalu: Poll napisał(a):

> Argument przeciw 2-suwowi jest zawsze ten sam - nie spełnia norm....

to musi cie skrecac, ze jeszcze nie wprowadzili nakazu montowania katalizatorow ?
            • a_weasley Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz 11.05.08, 21:54
              Crannmer napisał i tym razem mam powód, by go poprzeć:

> Odpowiedz na poziomie osoby, dla ktorej dususwy koncza sie
              > na silnikach do Syrenki, Trabanta i Wartburga.

Która nie słyszała na przykład o silnikach dwusuwowych z zapłonem samoczynnym.
              Ani o katalizatorach do trabanta, które w swoim czasie bywały montowane we wtety
              już byłej NRD.
              • habudzik Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz 12.05.08, 07:48
                a_weasley napisał:

> Która nie słyszała na przykład o silnikach dwusuwowych z zapłonem samoczynnym.

W Wikipedii o tym piszą i zapewne do niej zajrzałeś .

> Ani o katalizatorach do trabanta, które w swoim czasie bywały montowane we wtet
                > y
                > już byłej NRD.

Obecna katalizatory nie wyrabiaja się już z czystym jak łza paliwem a co dopiero
                w 2-suwie miały by się wyrabiać . Przestań bredzić .
                • kozak-na-koniu Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz 12.05.08, 08:35
                  Wyobraź sobie (jeśli to jest możliwe, chyba jednak nie) że
                  takie "zlepione g..." zostały zarejestrowane i opatentowane, nie
                  tylko w Polsce:
                  www.vagnetix.republika.pl/
                  • Gość: Poll Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz IP: *.dsl.irvnca.pacbell.net 12.05.08, 08:56
                    No i co ? Dlaczego nikt się więcej tym nie interesuje ????
                    • tiges_wiz Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz 12.05.08, 09:15
                      poniewaz jest jeszcze kilka problemow, ktore trzeba rozwiazac.
                      Wankiel ma klopot z uszczelnieniem cylindra, ale udalo sie go wdrozyc do produkcji.

2-suw przeplukiwany powietrzem ze sprezarka rotacyjna musi miec na razie
                      skomplikowany system sterowania zaworami, bo one nie moga otwierac sie i zamykac
                      za pozno czy za szybko, bo to spowoduje spadek mocy lub mieszanka bedzie
                      przedostawac sie do ukladu wylotowego. Dodatkowo czasy otwierania zaworow
                      zmieniaja sie wraz z preskoscia obrotowa.

Jednak mamy 2 fakty:
                      - firmy rozwijają takie konstrukcje i robią to poważne koncerny takie jak toyota
                      - polskie prawo zawyrokowalo, ze nie da sie zrobic ekologicznego dwusuwa .. ale
                      gupie te koncerny.
                      • habudzik Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz 12.05.08, 09:18
                        Mylisz się . Polskie prawo zawyrokowało że na obecnym etapie te silniki nie moga
                        być zarejestrowane . Jeśli się okaże że 2 zaczną produkować tlen to zapewne
                        przepis zostanie zmienoiony
                        • tbernard Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz 12.05.08, 09:51
                          A nie lepiej aby prawo ograniczało się do ustalenia norm?
                          Wtedy wraz z postępem technologicznym jedyna modyfikacja prawa to zaostrzanie
                          owych norm. Zupełnie nie powinno prawa obchodzić jak ma być silnik skonstruowany
                          o ile nie narusza tych norm. I tyle.
                          Nie wiem dlaczego z takim zapałem bronisz oczywistej ułomności prawnej.
                          • zgryzliwy1 a ja wiem :-)) 13.05.08, 00:15
                            tbernard napisał:

> Nie wiem dlaczego z takim zapałem bronisz oczywistej ułomności
                            > prawnej.

ja wiem, prawem ...przekupek
                • a_weasley Re: Jaki uczestnik, taka odpowiedz 12.05.08, 14:40
                  habudzik napisał:

>> Która nie słyszała na przykład o silnikach dwusuwowych z
                  >> zapłonem samoczy nnym.

> W Wikipedii o tym piszą

Doprawdy? Nawet nie wiedziałem.

> i zapewne do niej zajrzałeś.

Jak się ćwierć wieku temu uczyłem, jak działa dwusuw ZS, to niestety nie było w
                  tomu telefonu, nie mówiąc o necie. Wystaw sobie, że nie wszyscy czerpią całą
                  wiedzę z Wikipedii.
    • tomek854 Re: Zbyteczny przepis 11.05.08, 21:36
      Cz<yli jak mój kolega ma trabanta rocznik 1988 to nie może nim jeździć, bo jest
      wyprodukowany po 1986?
      • a_weasley Re: Zbyteczny przepis 11.05.08, 21:52
        tomek854 napisał:

> Czyli jak mój kolega ma trabanta rocznik 1988 to nie może
        > nim jeździć, bo jest wyprodukowany po 1986?

Od wyjątku jest wyjątek: pojazdy importowane przez Polmozbyt.
    • tiges_wiz Re: Zbyteczny przepis 12.05.08, 00:03
      daj spokoj ... po co sie goraczkujesz .. myslisz ze taki habudzik slyszal o
      silnikach dwusuwowych przeplukiwanych powietrzem z wtryskiem bezposrednim i
      oddzielona miska olejowa? To cza czesto konstrukcje ze sprezarka. Zreszta w
      ostatnim motorze jest opisany silnik, ktory moze byc i dwu i czterosuwowy. Moze
      cos sie ruszy w tej dziedzinie.

I do habudzika .. na wikipedii nie ma informacji o takich silnikach.
      Przynajmniej na polskiej
      • habudzik Re: Zbyteczny przepis 12.05.08, 09:15
        tiges_wiz napisał:

> daj spokoj ... po co sie goraczkujesz .. myslisz ze taki habudzik slyszal o
        > silnikach dwusuwowych przeplukiwanych powietrzem z wtryskiem bezposrednim i
        > oddzielona miska olejowa? To cza czesto konstrukcje ze sprezarka. Zreszta w
        > ostatnim motorze jest opisany silnik, ktory moze byc i dwu i czterosuwowy. Moze
        > cos sie ruszy w tej dziedzinie.

To sa experymenty tak samo jak samo jak wszystkie hydro eko i temu podobne
        pierdoły . Nie jest to w chwili obecnej opłacalne i dlatego nie wejdzie do
        produkcji a przepis o którym pisze C. uniemożliwi wstawianie i rejestrowanie
        tego gooowna każdej jełopie z kluczem wiolinowym w ręku . Zrozumiał ?

> I do habudzika .. na wikipedii nie ma informacji o takich silnikach.
        > Przynajmniej na polskiej

Ucz się więc języków .
        • tiges_wiz Re: Zbyteczny przepis 12.05.08, 09:34
          > Ucz się więc języków .
          Eto ty mnie goworisz ?? Wania bieri kalasznikow.
          you talking to me? Wania take AK-47 .

to tyle na temat nauki jezykow ...

Na angielskiej wikipedii jest faktycznie kilka zdan o tym.
          "Direct injection creates more power and uses less fuel than a carbureted engine
          would as well as having better emission ratings. In some cases the two-stroke
          engines have emission ratings as good or better than four-stroke engines.'

Wniosek jest taki, że przepis powinien wywalać wszyskie silniki nie spełniające
          spalin, a nie decydować za inżynierów, ktore z nich będą, a które nie będą tego
          robić.
    • v-6 A co z 2/4 SIGHT? 12.05.08, 15:14
      Też go nie dopuszczą u nas? Przecież on spełnia normy czystości i daje (podobno) 27% oszczędności w stosunku do jednostki, którą ma zastąpić - czyli 3,5 l. V-6. Opisany w ostatnim (kurczę, już przedostatnim) Motorze, tiges też o nim wspomniał.
      Pozdrawiam
      v-6
    • wujo_prezio Re: Zbyteczny przepis 13.05.08, 15:57
      Powodem dla powstania tego przepisu byl import do polski trabantow i
      wartburgow po upadku DDR. Tym przepisem zahamowano przywoz tych
      samochodow.
      • maksiunio1 a nie jest to tak... 13.05.08, 16:06
        .. ze taki przepis gdyby istniał i dotyczył norm, łatwiej w stacji
        diagnostycznej za przysłowiową "flaszkę" obejść?

A tak jest określone, że dwusuw nie i już.

S!
      • dewulot1 Chyba masz racje 13.05.08, 16:15
        Ten przepis wyklucza tylko dwusuwy zarejestrowane po raz pierwszy
        miedzy 1 stycznia 86 a 30 kwietnia 93. W takim razie dwusuw z konca
        93 i pozniej jest legalny. Nie ma w przepisie mowy o samochodzie
        nowym, nigdy przedtem nie rejestrowanym. Wiec na moja logike tez
        mozna go zarejestrowac bo z cala pewnoscia ta pierwsza rejestracja
        jezeli dokonana dzisiaj, bedzie po kwietniu 93.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka