yellow_bee 12.05.08, 09:21 ide dzis odebrac dowod rejestracyjny, bo mialam wydany tymczasowy. I tu jest pytanie, auto jest zarejestrowane na mnie i na ojca, czy po odbior dokumentu musimy isc razem czy moge sama? Link Zgłoś Obserwuj wątek
iberia.pl Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 12.05.08, 09:27 a czemu nie zapytalas miesiac wczesniej w wydziale komunikacji? Link Zgłoś
yellow_bee Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 12.05.08, 09:41 Ibieria, no niezapytalam, ale tym to mi nie pomozesz. Trudno, jade i sie dowiem, sadzilam ze moze ktos tu wie... Link Zgłoś
yellow_bee Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 12.05.08, 12:01 moge ale z pisemnym upowaznieniem od wspolwlasciciela, bylam sie dopytac Link Zgłoś
iberia.pl Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 12.05.08, 14:11 yellow_bee napisała: > moge ale z pisemnym upowaznieniem od wspolwlasciciela, bylam sie > dopytac wystarczy zwykle, czy musi byc potwierdzone notarialnie? Link Zgłoś
tocqueville Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 12.05.08, 15:33 musisz mieć (jak już wiesz) pisemne upoważnienie od współwłasciela oraz (ale tego nie jestem pewien - dowód osob. współwłaściciela) upowaznienie zwykłe - na kartce papieru Link Zgłoś
iberia.pl Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 12.05.08, 15:50 tocqueville napisał: > upowaznienie zwykłe - na kartce papieru takie to sobie mozna samemu napisac :-D Link Zgłoś
mariuszn_74 Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 12.05.08, 16:41 No to wyobraź sobie, że takie zwykłe, napisane na kartce papieru upoważnienie (a właściciwie pełnomocnictwo) jest w urzędach honorowane. Do tego dovhodzi opłata skarbowa 17 zł (chyba że pełnomocnictwo jest dla osoby najbliższej (rodzica, dziecka, małżonka itp.). A to, że takie upoważnienie sobie każdy może napisać, to nie ma nic do rzeczy - tyle tylko, że wtedy taka popełnia przestępstwo sfałszowania podpisu / dokumentu Link Zgłoś
iberia.pl Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 12.05.08, 19:15 dzieki za oswiecenie, to cenna informacja zwlaszcza jak ta druga osoba jest np. na drugim koncu Polski, rozumiem, ze to Tobie sie jeszcze nigdy nie zdarzyla taka sytuacja-gratuluje.Uwierz, ze malo ktory urzednik sprawdza prawdziwosc podpisu u grafologa. Link Zgłoś
mariuszn_74 Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 13.05.08, 07:38 No cóż, wszechwiedząca Iberio, ale jednak. Tówj post nic nie wnosi merytorycznie do tematu (to takie trudne słowo), a problem był tylko taki, czy upoważnienie (w zwykłej formie pisemnej) jest wystarczające do odbioru dokumentu urzędowego (w tym przypadku dowodu rejestracyjnego) wydanego dla innej osoby. Otóż jest całkowicie wystarczający, o ile przepis szczególny nie stanowi inaczej. Całkiem inną sprawą (do której się nie odnosiłem) jest kwestia niedogodności związanych z wystawieniem upoważnienia, a dokładnie jego podpisaniem przez mocodawcę. I pewnie dlatego większość pełnomocnictw / upoważnień wystawianych w kręgu najbliższej rodziny ma sfałszowny podpis:) A co do twojej ostatniej błyskotliwej uwagi - żaden urzędnik nei sprawdza podpisu u grafologa, ponieważ w przypadku, gdy zachodzi podejrzenie popełnienia przestępstwa, ma obowiazek zawiadomić o tym policję lub prokuraturę, a ta prowadzi postępowanie, w trakcie którego zleca biegłemu ekspertyzę grafologiczną. Podsumowując - trochę więcej dystansu do siebie:) eot Link Zgłoś
iberia.pl do mariusza 13.05.08, 08:32 darujs sobie alfo i omego osobiste wycieczki.Oswiecilas nas i wielkie ci dzieki za to, a ironie i sarkazm czy zlosliwosc zostaw dla siebie.EOT. Link Zgłoś
mariuszn_74 Re: do mariusza 13.05.08, 08:55 uwaga 1: nie "nas" tylko ciebie:) uwaga 2 "eś", nie "aś" uwaga 3 wiem, że eot - ale nie mogłem się powstrzymać - jak zwykle wprawiasz mnie w niesamowity humor:) wyluzuj, szkoda życia na tyle jadu:) odpowiedź pwoinna być merytoryczna, czyli na pytanie, cio jest potrzebne do odboru dow. rej. w przypadku współwłasności:) Link Zgłoś
carnivore69 Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 12.05.08, 17:42 Samemu mozna tez sobie urwac lusterko w fabii sasiada. Tylko co z tego? Pzdr. Link Zgłoś
iberia.pl Re: dowod rejestracyjny i wspolwlasciciel 12.05.08, 19:13 carnivore69 napisał: > Samemu mozna tez sobie urwac lusterko w fabii sasiada. Tylko co z tego? tradycyjnie wiele wniosles. Link Zgłoś