dorma35 23.05.08, 19:31 Czy może mi ktoś wyjaśnić cóż to znaczy ? Dodam, że jest to Corolla Verso. Będę bardzo wdzięczna :)) Link Zgłoś Obserwuj wątek
v-6 Re: D4D 23.05.08, 20:16 Witam! Otóż nie oznacza to nic nadzwyczajnego - po prostu nowoczesny silnik diesla, z wtryskiem bezpośrednim typu common rail i turbodoładowaniem. Jest takich wiele na rynku, lepszych i gorszych. Ten uchodzi za lepszy. O ile pamiętam w corollach stosuje się dwa takie silniki, słabszy i mocniejszy. Mocniejszy ma intercooler, czyli schładzacz powietrza dolotowego, słabszy nie. Mówiąc najprościej - dobrze jak intercooler jest, ale jak go nie ma, to nie tragedia. Na wypadek, gdybyś jednak zapragnęła wiedzy stricte technicznej: www.toyota.pl/innovation/technology/engines/d_4d.aspxPozdrawiam v-6 Link Zgłoś
dorma35 Re: D4D 23.05.08, 21:29 Ślicznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :))Tego mi trzeba było.. Link Zgłoś
asserwis Re: D4D 23.05.08, 22:36 "...nowoczesny silnik diesla, z wtryskiem bezpośrednim typu common rail i turbodoładowaniem. Jest takich wiele na rynku, lepszych i gorszych. Ten uchodzi za lepszy." Twoje ostatnie zdanie jest tendencyjne, jeśli nie dodasz że to Twoja własna opinnia . nie chcę wywoływać polemiki który lepszy a który lepsiejszy ;) ale subiektywnie rzecz biorąc dla każdego z osobna kazdy inny moze byc tym najlepszym. :) Link Zgłoś
v-6 Re: D4D 24.05.08, 16:05 asserwis napisał: > "...nowoczesny silnik diesla, z > wtryskiem bezpośrednim typu common rail i turbodoładowaniem. Jest takich wiele > na rynku, lepszych i gorszych. Ten uchodzi za lepszy." > > Twoje ostatnie zdanie jest tendencyjne, jeśli nie dodasz że to Twoja własna > opinnia . > nie chcę wywoływać polemiki który lepszy a który lepsiejszy ;) ale > subiektywnie rzecz biorąc dla każdego z osobna kazdy inny moze byc tym > najlepszym. :) > Witam! Chyba masz rację, że się pospieszyłem ze słowem "lepszy". Wynika to z tego, że nie słychać jakichś wielkich narzekań i dyskusji o D4D. Nawiasem mówiąc, to ciekawe - o silnikach TDI, HDI czy opla (fiata) napisano multum, a o dieslach toyoty cisza. Z czego można by wnioskować, że nie sprawia kłopotów. Jednak trochę poczytałem i okazuje się, że typowe usterki współczesnych diesli (turbosprężarka, wtryskiwacze, koło dwumasowe) i owszem, zdarzają się, szczególnie w silniku o mocy 116 KM. Co prawda Toyota twierdzi, że w roku 06 (przy okazji liftingu avensisa II) usunięto wady tych silników, ale jednak... Nie ma natomiast narzekań na kulturę pracy i oszczędność, z wyjątkiem największego 2,2 (paliwożerność i fatalny dół obrotów). W sumie będzie chyba trafniej, jeśli napiszemy dormie, że diesel toyoty jest typowy - z zaletami i bolączkami współczesnych silników wysokoprężnych. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś