Dodaj do ulubionych

Volvo70 vs. Subaru Legacy

15.09.03, 23:53
taka ciekawostka przyrodniecza

www.subaru.pl/mmedia/volvo.qt
he he dokument jak u Woloszanskiego ;-)))
Obserwuj wątek
    • paw_dady znow sie pospieszylem ;) 15.09.03, 23:56
      a GB pisal, ze SUVy nie ogladaja terenow a tu prosze prawda czasu i prawda
      ekranu ;o)))
    • greenblack Haldex to dno! Volvo to dno! 16.09.03, 13:58
      Nic więcej nie trzeba dodawać. Wystarczy spojrzeć. Prawdziwe 4x4 rządzi!;)

Pozdrawiam
      • rumburaak Dlaczego? 16.09.03, 18:15
        greenblack napisał:

> Nic więcej nie trzeba dodawać. Wystarczy spojrzeć. Prawdziwe 4x4 rządzi!;)
        >
        >
        > Pozdrawiam

Gb (i inni w obeznani w temacie) wytłumacz dlaczego Volvo tak się
        zachowywało.Wiadomo - haldex - ale dlaczego tylny napęd tam się w ogóle nie
        dołączył (przednie koła mieliły w miejscu a w tylnych zero reakcji)?Po kiego
        diabła jest w ogóle ten patent (haldex) skoro nawet w takim lekkim quasiterenie
        wcale sobie nie radzi?Pzdr
        • greenblack Już wyjaśniam 16.09.03, 18:30
          rumburaak napisał:

> Gb (i inni w obeznani w temacie) wytłumacz dlaczego Volvo tak się
          > zachowywało.Wiadomo - haldex - ale dlaczego tylny napęd tam się w ogóle nie
          > dołączył (przednie koła mieliły w miejscu a w tylnych zero reakcji)?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=3640580&a=3640843
          Poza tym wielokrotnie opluwałem Haldex i zdania nie zmienię. Problem w tym, że
          przednie koła muszą wpaść w naprawdę poważny poślizg, by choć trochę momentu
          trafiło do tylnych kół. Jeśli poślizg jest niewielki, to nic się nie dzieje. A
          nawet jak już tylne koła dostaną trochę mocy, to jest ona dostarczana tylko do
          chwili, gdy przednie koła przestaną buksować i tak w kółko.

Po kiego
          > diabła jest w ogóle ten patent (haldex) skoro nawet w takim lekkim
          quasiterenie
          >
          > wcale sobie nie radzi?

Jak to po co? Tanio wyprodukować, drogo sprzedać. Tandetne, pseudoAWD w Volvo
          S60 kosztuje ponad 14 tys. zł, a prawdziwe 4x4 quattro w Audi A4 13 tys. zł.
          Tandeta Haldexem w sprzedaży kosztuje tyle, co prawdziwe 4x4, w produkcji
          ułamek tego, a firma i konsumenci się cieszą, że mają wóz AWD.

Pozdrawiam
          • rumburaak Re: Już wyjaśniam 16.09.03, 18:47
            greenblack napisał:

> rumburaak napisał:
            >
            > > Gb (i inni w obeznani w temacie) wytłumacz dlaczego Volvo tak się
            > > zachowywało.Wiadomo - haldex - ale dlaczego tylny napęd tam się w ogóle ni
            > e
            > > dołączył (przednie koła mieliły w miejscu a w tylnych zero reakcji)?
            >
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=3640580&a=3640843
            > Poza tym wielokrotnie opluwałem Haldex i zdania nie zmienię. Problem w tym,
            że
            > przednie koła muszą wpaść w naprawdę poważny poślizg, by choć trochę momentu
            > trafiło do tylnych kół. Jeśli poślizg jest niewielki, to nic się nie dzieje.
            A
            > nawet jak już tylne koła dostaną trochę mocy, to jest ona dostarczana tylko
            do
            > chwili, gdy przednie koła przestaną buksować i tak w kółko.
            >
            > Po kiego
            > > diabła jest w ogóle ten patent (haldex) skoro nawet w takim lekkim
            > quasiterenie
            > >
            > > wcale sobie nie radzi?
            >
            > Jak to po co? Tanio wyprodukować, drogo sprzedać. Tandetne, pseudoAWD w Volvo
            > S60 kosztuje ponad 14 tys. zł, a prawdziwe 4x4 quattro w Audi A4 13 tys.
            zł.
            > Tandeta Haldexem w sprzedaży kosztuje tyle, co prawdziwe 4x4, w produkcji
            > ułamek tego, a firma i konsumenci się cieszą, że mają wóz AWD.
            >
            >
            > Pozdrawiam

Dzięki.Dokładnie to tak wyglądało jak opisałeś.Moze i ten haldex to
            rezczywiście lipa ale nasuwa się pytanie ile kosztuje stworzenie napędu na
            haldex'ie a ile stworzenie od początku (kupienie od jakiejś wyspecjalizowanej
            firmy np "Steyr-Puch")napędu 4x4 z prawdziwego zdarzenia.I drugie pytanie:
            Jazda w błocie i na górkach quasiterenówkami (podniesionymi osobówkami;) typu
            A6 Allroad, Legacy Outback, czy X-70 to jedno (powiedzmy zabawa), a szybka
            jazda np. w czasie deszczu po krętej asfaltowej drodze to inna sprawa.Jak w
            takim środowisku (deszcz-asfalt) spisuje się haldex na tle prwadziwego 4x4
            (pewnie to już gdzieś było - sorry ale nie chce mi się szukać)?Pzdr
            • greenblack Re: Już wyjaśniam 16.09.03, 19:06
              rumburaak napisał:

> Dzięki.Dokładnie to tak wyglądało jak opisałeś.Moze i ten haldex to
              > rezczywiście lipa ale nasuwa się pytanie ile kosztuje stworzenie napędu na
              > haldex'ie a ile stworzenie od początku (kupienie od jakiejś wyspecjalizowanej
              > firmy np "Steyr-Puch")napędu 4x4 z prawdziwego zdarzenia.

Problem w tym, że stworzenie prawdziwego 4x4 przy poprzecznym ustawieniu
              silnika nie jest proste. Udało się to m.in. w Jaguarze X-Type i chwała im za
              to. Może Volvo powinno podpatrzeć angielskiego kuzyna.

I drugie pytanie:
              > Jazda w błocie i na górkach quasiterenówkami (podniesionymi osobówkami;) typu
              > A6 Allroad, Legacy Outback, czy X-70 to jedno (powiedzmy zabawa), a szybka
              > jazda np. w czasie deszczu po krętej asfaltowej drodze to inna sprawa.Jak w
              > takim środowisku (deszcz-asfalt) spisuje się haldex na tle prwadziwego 4x4
              > (pewnie to już gdzieś było - sorry ale nie chce mi się szukać)?

Wozidła z Haldexem zachowują się jak zwykłe przednionapedówki i nie ma żadnego
              pozytywnego wpływu napędu na 4 koła. Haldex służy co najwyżej do wyjechania z
              zaspy, a nie do "trzymania" samochodu w zakrętach przy dużych prędkościach.
              Volvo nie dorasta do pięt Audi i Subaru.

Pozdrawiam

PS Czy teraz, choć częściowo rozumiesz moją domniemaną skandynawofobię?
              • rumburaak Re: Już wyjaśniam 16.09.03, 19:25
                greenblack napisał:

> rumburaak napisał:
                >
                > > Dzięki.Dokładnie to tak wyglądało jak opisałeś.Moze i ten haldex to
                > > rezczywiście lipa ale nasuwa się pytanie ile kosztuje stworzenie napędu na
                >
                > > haldex'ie a ile stworzenie od początku (kupienie od jakiejś wyspecjalizowa
                > nej
                > > firmy np "Steyr-Puch")napędu 4x4 z prawdziwego zdarzenia.
                >
                > Problem w tym, że stworzenie prawdziwego 4x4 przy poprzecznym ustawieniu
                > silnika nie jest proste. Udało się to m.in. w Jaguarze X-Type i chwała im za
                > to. Może Volvo powinno podpatrzeć angielskiego kuzyna.
                >
                > I drugie pytanie:
                > > Jazda w błocie i na górkach quasiterenówkami (podniesionymi osobówkami;) t
                > ypu
                > > A6 Allroad, Legacy Outback, czy X-70 to jedno (powiedzmy zabawa), a szybka
                >
                > > jazda np. w czasie deszczu po krętej asfaltowej drodze to inna sprawa.Jak
                > w
                > > takim środowisku (deszcz-asfalt) spisuje się haldex na tle prwadziwego 4x4
                >
                > > (pewnie to już gdzieś było - sorry ale nie chce mi się szukać)?
                >
                > Wozidła z Haldexem zachowują się jak zwykłe przednionapedówki i nie ma
                żadnego
                > pozytywnego wpływu napędu na 4 koła. Haldex służy co najwyżej do wyjechania z
                > zaspy, a nie do "trzymania" samochodu w zakrętach przy dużych prędkościach.
                > Volvo nie dorasta do pięt Audi i Subaru.
                >
                >
                > Pozdrawiam
                >
                > PS Czy teraz, choć częściowo rozumiesz moją domniemaną skandynawofobię?

Czyli w sumie 9-5 Aero z haldexem (teoretycznie)czy bez (z napędem na przednie
                koła) to bez róznicy? Wychodzi więc na to (przyjmując twą argumentację), ze ten
                cały haldex to ściema i zupełna strata pienędzy.Co do skandynawofobi to
                podzielam twój stosunek do polityki (szczególnie silnikowej) Gm w stosunku do
                Saaba, krytykę "nierzeczywistych" cen Saaba w Polsce i potrzebę napędu 4x4 w
                najmocniejszych Saabach (ale tu to powracamy do świetnej polityki GM i koło się
                zamyka).Co do reszty wchodzącej w skład twej skandynawofobii to myślę,że już
                się odpowiednio "zaprogramowałeś" i nawet jakby Saab wypuścił następce 9-5 z V8
                i prawdziwym 4x4 to dalej bys marudził (uwierz mi ja wiem jak trudno jest
                dorosłemu facetowi przyznać się , ze nie miał w czymś racji ;).Co do samochodów
                Volvo to auta te mnie nie interesują (poza podstawową wiedzą o gamie modeli,
                silnikach), uważam te samochody za nudne, bezpłciowe (no może poza C70) i
                pozbawione zęba (nawet S80 T6 w którym byłem kiedyś przewieziony).Mimo twoich
                fobii (każdy jakieś ma:) dziękuje Ci za wyjaśnienie sprawy "haldex vs reszta
                świata".Pzdr
                • greenblack Re: Już wyjaśniam 16.09.03, 19:33
                  rumburaak napisał:

> Czyli w sumie 9-5 Aero z haldexem (teoretycznie)czy bez (z napędem na
                  przednie
                  > koła) to bez róznicy?

Jedynie przednie opony będą się mniej zużywać podczas gwałtownego startu.

> Wychodzi więc na to (przyjmując twą argumentację), ze ten
                  >
                  > cały haldex to ściema i zupełna strata pienędzy.

Haldex sprawdza się tylko podczas startu od 0 km/h. Irytuje mnie, gdy
                  dziennikarzyny porównują S60R z S4.

Co do skandynawofobi to
                  > podzielam twój stosunek do polityki (szczególnie silnikowej) Gm w stosunku do
                  > Saaba, krytykę "nierzeczywistych" cen Saaba w Polsce i potrzebę napędu 4x4 w
                  > najmocniejszych Saabach (ale tu to powracamy do świetnej polityki GM i koło
                  się
                  >
                  > zamyka).

:)

Co do reszty wchodzącej w skład twej skandynawofobii to myślę,że już
                  > się odpowiednio "zaprogramowałeś" i nawet jakby Saab wypuścił następce 9-5 z
                  V8
                  >
                  > i prawdziwym 4x4 to dalej bys marudził

Nieprawda. Obaj jednak wiemy, że szanse na coś takiego w tej firmie są
                  minimalne.

(uwierz mi ja wiem jak trudno jest
                  > dorosłemu facetowi przyznać się , ze nie miał w czymś racji ;).

Mów za siebie;P

Pozdrawiam
          • paw_dady jesli GB ma racje to test naciagany 17.09.03, 11:11
            greenblack napisał:
            >Problem w tym, że
            > przednie koła muszą wpaść w naprawdę poważny poślizg, by choć trochę momentu
            > trafiło do tylnych kół. Jeśli poślizg jest niewielki, to nic się nie dzieje.
            A
            > nawet jak już tylne koła dostaną trochę mocy, to jest ona dostarczana tylko
            do
            > chwili, gdy przednie koła przestaną buksować i tak w kółko.

wlasnie, jesli tak jest czemu kierowca nie 'gazowal' jadac pod gorke? po prostu
            w Volvo nalezy uzyc innej techniki jazdy. Przygazowac az przednie kola
            zabuksuja, wtedy tylne rusza i auto WJEDZIE pod gorke. Powiedmy prawde pan
            red. lekko naciagal ale to przecie sajt Subaru wiec co sie dziwic ;)

PS lubie Subaru, na tyle ze niedlugo sobie jednego sprawiam. Ale testy lubie
            uczciwe !!!
            • greenblack Re: jesli GB ma racje to test naciagany 17.09.03, 11:22
              paw_dady napisała:

> wlasnie, jesli tak jest czemu kierowca nie 'gazowal' jadac pod gorke?

Przed zbyt wielkim buksowaniem chroni ASR.

po prostu
              >
              > w Volvo nalezy uzyc innej techniki jazdy. Przygazowac az przednie kola
              > zabuksuja, wtedy tylne rusza i auto WJEDZIE pod gorke.

Utrata przyczepności kół podczas wjeżdżania na tak strome wzniesienie może
              zakończyć się tylko w jeden sposób - natychmiastowym zjazdem tyłem z tego
              wzniesienia, a nawet dachowaniem.

Powiedmy prawde pan
              > red. lekko naciagal ale to przecie sajt Subaru wiec co sie dziwic ;)

Jeśli ktoś tu kogoś naciąga, to jedynie Volvo swoich kleintów na ten tandetny
              4x4.

Pozdrawiam
    • Gość: polokokt Re: Volvo70 vs. Subaru Legacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.03, 19:15
      fajny watek
      o i teraz dopiero wiem o co chodzilo caly czas GD, bo wczesniej to byla jakas
      sucha teoria :) a nie ma to jak obraz przemawiajacy do wyobrazni
      Pozdrawiam
    • Gość: cracovian Re: grinblak IP: *.bankofamerica.com 16.09.03, 21:22
      A jaka jest roznica miedzy Haldex a wizkoza taka jak na przyklad w CR-V? Czy to
      jedno i to samo? Jesli nie to jakie sa roznice? Jaki uklad ma Mazda Tribute aka
      Ford Escape i jak sie porownuje z ukladem Hondy CR-V?
      • greenblack krakowian 16.09.03, 21:32
        Gość portalu: cracovian napisał(a):

> A jaka jest roznica miedzy Haldex a wizkoza taka jak na przyklad w CR-V?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=3640580&a=3640843

W CRV jest Haldex wyprodukowany przez Hondę. W praktyce badziew Hondy jest
        jeszcze gorszy od badziewia Haldexu.

Czy to
        >
        > jedno i to samo? Jesli nie to jakie sa roznice?

Chodzi o to, że Haldex jest wspomagany pompami hydraulicznymi i przynajmniej w
        założeniu reaguje szybciej na poślizg kół przednich.

Jaki uklad ma Mazda Tribute aka
        >
        > Ford Escape i jak sie porownuje z ukladem Hondy CR-V?

Sprzęgło wiskotyczne. Porównanie pod linkiem.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka