paw_dady 15.09.03, 23:53 taka ciekawostka przyrodniecza www.subaru.pl/mmedia/volvo.qt he he dokument jak u Woloszanskiego ;-))) Link Zgłoś Obserwuj wątek
paw_dady znow sie pospieszylem ;) 15.09.03, 23:56 a GB pisal, ze SUVy nie ogladaja terenow a tu prosze prawda czasu i prawda ekranu ;o))) Link Zgłoś
greenblack Haldex to dno! Volvo to dno! 16.09.03, 13:58 Nic więcej nie trzeba dodawać. Wystarczy spojrzeć. Prawdziwe 4x4 rządzi!;) Pozdrawiam Link Zgłoś
rumburaak Dlaczego? 16.09.03, 18:15 greenblack napisał: > Nic więcej nie trzeba dodawać. Wystarczy spojrzeć. Prawdziwe 4x4 rządzi!;) > > > Pozdrawiam Gb (i inni w obeznani w temacie) wytłumacz dlaczego Volvo tak się zachowywało.Wiadomo - haldex - ale dlaczego tylny napęd tam się w ogóle nie dołączył (przednie koła mieliły w miejscu a w tylnych zero reakcji)?Po kiego diabła jest w ogóle ten patent (haldex) skoro nawet w takim lekkim quasiterenie wcale sobie nie radzi?Pzdr Link Zgłoś
greenblack Już wyjaśniam 16.09.03, 18:30 rumburaak napisał: > Gb (i inni w obeznani w temacie) wytłumacz dlaczego Volvo tak się > zachowywało.Wiadomo - haldex - ale dlaczego tylny napęd tam się w ogóle nie > dołączył (przednie koła mieliły w miejscu a w tylnych zero reakcji)? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=3640580&a=3640843 Poza tym wielokrotnie opluwałem Haldex i zdania nie zmienię. Problem w tym, że przednie koła muszą wpaść w naprawdę poważny poślizg, by choć trochę momentu trafiło do tylnych kół. Jeśli poślizg jest niewielki, to nic się nie dzieje. A nawet jak już tylne koła dostaną trochę mocy, to jest ona dostarczana tylko do chwili, gdy przednie koła przestaną buksować i tak w kółko. Po kiego > diabła jest w ogóle ten patent (haldex) skoro nawet w takim lekkim quasiterenie > > wcale sobie nie radzi? Jak to po co? Tanio wyprodukować, drogo sprzedać. Tandetne, pseudoAWD w Volvo S60 kosztuje ponad 14 tys. zł, a prawdziwe 4x4 quattro w Audi A4 13 tys. zł. Tandeta Haldexem w sprzedaży kosztuje tyle, co prawdziwe 4x4, w produkcji ułamek tego, a firma i konsumenci się cieszą, że mają wóz AWD. Pozdrawiam Link Zgłoś
rumburaak Re: Już wyjaśniam 16.09.03, 18:47 greenblack napisał: > rumburaak napisał: > > > Gb (i inni w obeznani w temacie) wytłumacz dlaczego Volvo tak się > > zachowywało.Wiadomo - haldex - ale dlaczego tylny napęd tam się w ogóle ni > e > > dołączył (przednie koła mieliły w miejscu a w tylnych zero reakcji)? > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=3640580&a=3640843 > Poza tym wielokrotnie opluwałem Haldex i zdania nie zmienię. Problem w tym, że > przednie koła muszą wpaść w naprawdę poważny poślizg, by choć trochę momentu > trafiło do tylnych kół. Jeśli poślizg jest niewielki, to nic się nie dzieje. A > nawet jak już tylne koła dostaną trochę mocy, to jest ona dostarczana tylko do > chwili, gdy przednie koła przestaną buksować i tak w kółko. > > Po kiego > > diabła jest w ogóle ten patent (haldex) skoro nawet w takim lekkim > quasiterenie > > > > wcale sobie nie radzi? > > Jak to po co? Tanio wyprodukować, drogo sprzedać. Tandetne, pseudoAWD w Volvo > S60 kosztuje ponad 14 tys. zł, a prawdziwe 4x4 quattro w Audi A4 13 tys. zł. > Tandeta Haldexem w sprzedaży kosztuje tyle, co prawdziwe 4x4, w produkcji > ułamek tego, a firma i konsumenci się cieszą, że mają wóz AWD. > > > Pozdrawiam Dzięki.Dokładnie to tak wyglądało jak opisałeś.Moze i ten haldex to rezczywiście lipa ale nasuwa się pytanie ile kosztuje stworzenie napędu na haldex'ie a ile stworzenie od początku (kupienie od jakiejś wyspecjalizowanej firmy np "Steyr-Puch")napędu 4x4 z prawdziwego zdarzenia.I drugie pytanie: Jazda w błocie i na górkach quasiterenówkami (podniesionymi osobówkami;) typu A6 Allroad, Legacy Outback, czy X-70 to jedno (powiedzmy zabawa), a szybka jazda np. w czasie deszczu po krętej asfaltowej drodze to inna sprawa.Jak w takim środowisku (deszcz-asfalt) spisuje się haldex na tle prwadziwego 4x4 (pewnie to już gdzieś było - sorry ale nie chce mi się szukać)?Pzdr Link Zgłoś
greenblack Re: Już wyjaśniam 16.09.03, 19:06 rumburaak napisał: > Dzięki.Dokładnie to tak wyglądało jak opisałeś.Moze i ten haldex to > rezczywiście lipa ale nasuwa się pytanie ile kosztuje stworzenie napędu na > haldex'ie a ile stworzenie od początku (kupienie od jakiejś wyspecjalizowanej > firmy np "Steyr-Puch")napędu 4x4 z prawdziwego zdarzenia. Problem w tym, że stworzenie prawdziwego 4x4 przy poprzecznym ustawieniu silnika nie jest proste. Udało się to m.in. w Jaguarze X-Type i chwała im za to. Może Volvo powinno podpatrzeć angielskiego kuzyna. I drugie pytanie: > Jazda w błocie i na górkach quasiterenówkami (podniesionymi osobówkami;) typu > A6 Allroad, Legacy Outback, czy X-70 to jedno (powiedzmy zabawa), a szybka > jazda np. w czasie deszczu po krętej asfaltowej drodze to inna sprawa.Jak w > takim środowisku (deszcz-asfalt) spisuje się haldex na tle prwadziwego 4x4 > (pewnie to już gdzieś było - sorry ale nie chce mi się szukać)? Wozidła z Haldexem zachowują się jak zwykłe przednionapedówki i nie ma żadnego pozytywnego wpływu napędu na 4 koła. Haldex służy co najwyżej do wyjechania z zaspy, a nie do "trzymania" samochodu w zakrętach przy dużych prędkościach. Volvo nie dorasta do pięt Audi i Subaru. Pozdrawiam PS Czy teraz, choć częściowo rozumiesz moją domniemaną skandynawofobię? Link Zgłoś
rumburaak Re: Już wyjaśniam 16.09.03, 19:25 greenblack napisał: > rumburaak napisał: > > > Dzięki.Dokładnie to tak wyglądało jak opisałeś.Moze i ten haldex to > > rezczywiście lipa ale nasuwa się pytanie ile kosztuje stworzenie napędu na > > > haldex'ie a ile stworzenie od początku (kupienie od jakiejś wyspecjalizowa > nej > > firmy np "Steyr-Puch")napędu 4x4 z prawdziwego zdarzenia. > > Problem w tym, że stworzenie prawdziwego 4x4 przy poprzecznym ustawieniu > silnika nie jest proste. Udało się to m.in. w Jaguarze X-Type i chwała im za > to. Może Volvo powinno podpatrzeć angielskiego kuzyna. > > I drugie pytanie: > > Jazda w błocie i na górkach quasiterenówkami (podniesionymi osobówkami;) t > ypu > > A6 Allroad, Legacy Outback, czy X-70 to jedno (powiedzmy zabawa), a szybka > > > jazda np. w czasie deszczu po krętej asfaltowej drodze to inna sprawa.Jak > w > > takim środowisku (deszcz-asfalt) spisuje się haldex na tle prwadziwego 4x4 > > > (pewnie to już gdzieś było - sorry ale nie chce mi się szukać)? > > Wozidła z Haldexem zachowują się jak zwykłe przednionapedówki i nie ma żadnego > pozytywnego wpływu napędu na 4 koła. Haldex służy co najwyżej do wyjechania z > zaspy, a nie do "trzymania" samochodu w zakrętach przy dużych prędkościach. > Volvo nie dorasta do pięt Audi i Subaru. > > > Pozdrawiam > > PS Czy teraz, choć częściowo rozumiesz moją domniemaną skandynawofobię? Czyli w sumie 9-5 Aero z haldexem (teoretycznie)czy bez (z napędem na przednie koła) to bez róznicy? Wychodzi więc na to (przyjmując twą argumentację), ze ten cały haldex to ściema i zupełna strata pienędzy.Co do skandynawofobi to podzielam twój stosunek do polityki (szczególnie silnikowej) Gm w stosunku do Saaba, krytykę "nierzeczywistych" cen Saaba w Polsce i potrzebę napędu 4x4 w najmocniejszych Saabach (ale tu to powracamy do świetnej polityki GM i koło się zamyka).Co do reszty wchodzącej w skład twej skandynawofobii to myślę,że już się odpowiednio "zaprogramowałeś" i nawet jakby Saab wypuścił następce 9-5 z V8 i prawdziwym 4x4 to dalej bys marudził (uwierz mi ja wiem jak trudno jest dorosłemu facetowi przyznać się , ze nie miał w czymś racji ;).Co do samochodów Volvo to auta te mnie nie interesują (poza podstawową wiedzą o gamie modeli, silnikach), uważam te samochody za nudne, bezpłciowe (no może poza C70) i pozbawione zęba (nawet S80 T6 w którym byłem kiedyś przewieziony).Mimo twoich fobii (każdy jakieś ma:) dziękuje Ci za wyjaśnienie sprawy "haldex vs reszta świata".Pzdr Link Zgłoś
greenblack Re: Już wyjaśniam 16.09.03, 19:33 rumburaak napisał: > Czyli w sumie 9-5 Aero z haldexem (teoretycznie)czy bez (z napędem na przednie > koła) to bez róznicy? Jedynie przednie opony będą się mniej zużywać podczas gwałtownego startu. > Wychodzi więc na to (przyjmując twą argumentację), ze ten > > cały haldex to ściema i zupełna strata pienędzy. Haldex sprawdza się tylko podczas startu od 0 km/h. Irytuje mnie, gdy dziennikarzyny porównują S60R z S4. Co do skandynawofobi to > podzielam twój stosunek do polityki (szczególnie silnikowej) Gm w stosunku do > Saaba, krytykę "nierzeczywistych" cen Saaba w Polsce i potrzebę napędu 4x4 w > najmocniejszych Saabach (ale tu to powracamy do świetnej polityki GM i koło się > > zamyka). :) Co do reszty wchodzącej w skład twej skandynawofobii to myślę,że już > się odpowiednio "zaprogramowałeś" i nawet jakby Saab wypuścił następce 9-5 z V8 > > i prawdziwym 4x4 to dalej bys marudził Nieprawda. Obaj jednak wiemy, że szanse na coś takiego w tej firmie są minimalne. (uwierz mi ja wiem jak trudno jest > dorosłemu facetowi przyznać się , ze nie miał w czymś racji ;). Mów za siebie;P Pozdrawiam Link Zgłoś
paw_dady jesli GB ma racje to test naciagany 17.09.03, 11:11 greenblack napisał: >Problem w tym, że > przednie koła muszą wpaść w naprawdę poważny poślizg, by choć trochę momentu > trafiło do tylnych kół. Jeśli poślizg jest niewielki, to nic się nie dzieje. A > nawet jak już tylne koła dostaną trochę mocy, to jest ona dostarczana tylko do > chwili, gdy przednie koła przestaną buksować i tak w kółko. wlasnie, jesli tak jest czemu kierowca nie 'gazowal' jadac pod gorke? po prostu w Volvo nalezy uzyc innej techniki jazdy. Przygazowac az przednie kola zabuksuja, wtedy tylne rusza i auto WJEDZIE pod gorke. Powiedmy prawde pan red. lekko naciagal ale to przecie sajt Subaru wiec co sie dziwic ;) PS lubie Subaru, na tyle ze niedlugo sobie jednego sprawiam. Ale testy lubie uczciwe !!! Link Zgłoś
greenblack Re: jesli GB ma racje to test naciagany 17.09.03, 11:22 paw_dady napisała: > wlasnie, jesli tak jest czemu kierowca nie 'gazowal' jadac pod gorke? Przed zbyt wielkim buksowaniem chroni ASR. po prostu > > w Volvo nalezy uzyc innej techniki jazdy. Przygazowac az przednie kola > zabuksuja, wtedy tylne rusza i auto WJEDZIE pod gorke. Utrata przyczepności kół podczas wjeżdżania na tak strome wzniesienie może zakończyć się tylko w jeden sposób - natychmiastowym zjazdem tyłem z tego wzniesienia, a nawet dachowaniem. Powiedmy prawde pan > red. lekko naciagal ale to przecie sajt Subaru wiec co sie dziwic ;) Jeśli ktoś tu kogoś naciąga, to jedynie Volvo swoich kleintów na ten tandetny 4x4. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: polokokt Re: Volvo70 vs. Subaru Legacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.03, 19:15 fajny watek o i teraz dopiero wiem o co chodzilo caly czas GD, bo wczesniej to byla jakas sucha teoria :) a nie ma to jak obraz przemawiajacy do wyobrazni Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: grinblak IP: *.bankofamerica.com 16.09.03, 21:22 A jaka jest roznica miedzy Haldex a wizkoza taka jak na przyklad w CR-V? Czy to jedno i to samo? Jesli nie to jakie sa roznice? Jaki uklad ma Mazda Tribute aka Ford Escape i jak sie porownuje z ukladem Hondy CR-V? Link Zgłoś
greenblack krakowian 16.09.03, 21:32 Gość portalu: cracovian napisał(a): > A jaka jest roznica miedzy Haldex a wizkoza taka jak na przyklad w CR-V? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=3640580&a=3640843 W CRV jest Haldex wyprodukowany przez Hondę. W praktyce badziew Hondy jest jeszcze gorszy od badziewia Haldexu. Czy to > > jedno i to samo? Jesli nie to jakie sa roznice? Chodzi o to, że Haldex jest wspomagany pompami hydraulicznymi i przynajmniej w założeniu reaguje szybciej na poślizg kół przednich. Jaki uklad ma Mazda Tribute aka > > Ford Escape i jak sie porownuje z ukladem Hondy CR-V? Sprzęgło wiskotyczne. Porównanie pod linkiem. Pozdrawiam Link Zgłoś