Gość: bc IP: *.lodz.agora.pl 07.01.02, 11:44 Bardzo prosze o opinie na temat tego silnika. Skad sie wzial, jak z trwalością itp. Dziekuje! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Piotr Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: 212.45.227.* 07.01.02, 12:12 O ile mi wiadomo, to jest standardowy aczkolwiek już mocno przestarzały silnik Volkswagena, taki jak w Golfie, ale mogę się mylić. Natomiast miałem wątpliwą przyjemność jeździć jakiś czas Octavią z takim silnikiem i wydaje mi się, że jest to duże nieporozumienie jeżeli chodzi o osiągi wozu, jedyny plus jaki dało się zauważyć to dosyć niskie zużycie paliwa ok. 6,5 l na trasie, jeżeli się spokojnie jechało. Pozdrawiam, Piotr Link Zgłoś
chaladia Re: octavia 1.6 (75 KM) 07.01.02, 12:56 Ja to mam w Felicji. Pali mało. Elastyczność zaskakująca, na miarę diesla. W mieście można jeździć tym lepiej niż 100-konnym szesnastozaworowcem, który mammoment obrotowy o 100 obrotów wyżej i o 20% niższy. Oleju nie bierze nic. Dla Octavii na szosie to może być trochę za mało mocy (tak jak dla Felcji za dużo - zrywa przyczepność bardzo łatwo). Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: 10.0.215.* 07.01.02, 15:49 Jakie Ty czlowieku bzdury wypisujesz. Link Zgłoś
kewin Re: octavia 1.6 (75 KM) 07.01.02, 15:14 Jestem posiadaczem takiego autka od paru miesięcy. Na silnik nie narzekam, kupując takie auto nie liczyłem na sportowe osiągi i prawde mówiąc jestem nawet mile zaskoczony. Jak ktoś juz wcześniej napisał silnik jest niesamowicie elastyczny (duza pojemność jak na tę moc, moment obrotowy przy niskich obrotach) i przy odpowiedniej technice jazdy można się całkiem dynamicznie przemieszczać. Spalanie 8-9 l. po mieście, po kilkunastu tys. km przebiegu zero awarii. Link Zgłoś
chaladia Albo my głupi, albo Krzysiek... 07.01.02, 16:41 Popatrz - mamy podobne odczucia na podstawie doświadczeń z silnikiem 1,6/75HP. I nagle zjawia się ktoś, co pisze "bzdury"... Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Albo my głupi, albo Krzysiek... IP: 10.0.215.* 07.01.02, 17:20 Porownujesz kota z psem, a stwierdzenia "Elastyczność zaskakująca, na miarę diesla." sa super. Albo "W mieście można jeździć tym lepiej niż 100-konnym szesnastozaworowcem, który mammoment obrotowy o 100 obrotów wyżej i o 20% niższy" rozumiem ze dotycza produktow Skody, tylko ta 16V ma max moment przy obrotach wyzszych o 600 a nie o 100 a jego wartosc jest wieksza o 10 Nm. Link Zgłoś
chaladia Re: Albo my głupi, albo Krzysiek... 08.01.02, 00:55 Wpierw to poczułem, potem sprawdziłem w dokumentacji. 1,6/75HP ma 135 Nm przy 2800 obr, 1,4/101HP16v 115 Nm przy 3500 obr, albo i wyższych. Jechałeś kiedyś Skodą lub Seatem z tym silnikiem? Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Albo my głupi, albo Krzysiek... IP: 10.0.215.* 08.01.02, 01:12 To sa zupelnie inne silniki i nie mozna ich porownywac. Przy projektowaniu kazdego z nich byly inne zalozenia. Swoja droga to 1,4 w tym wydaniu jest raczej kiepskie (115 Nm z tej pojemnosci to malo). Twoje twierdzenie ze silniki wielozaworowe sa gorsze jest mylne. Link Zgłoś
Gość: POOL Re: Albo my głupi, albo Krzysiek... IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 18:24 W Oct. nie ma silników 16 V tylko 1.8T jest 20 V. 1.6 101 KM ma dwa zawory na cylinder i jest to sinik taki jak w Golfie IV i Passacie. Pisze ba takowym 1.6 101KM porusza sie brat, w mojej instrukcji pisze, że 1.6 101KM ma 145 Nm. A jeździ się tym całkiem dynamicznie. Link Zgłoś
Gość: Odii Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 12:14 Octavie posiadam od ok 3 lat. Musze powiedziec ze ten samochod mile mnie zaskoczyl. Posiadam dokladnie taki silnik 1.6/75KM, szczerz mowiac moglby byc wiekszy przynajmniej 100KM. Osiagi ma niezle, spalanie w miescie (jak wykazal komputer) jest 7,2. Mojm zdaniem samochod jest spoko tylko odrobine lepszy silnik. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: atomski Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 14:12 Silnik jest stary .A właściwie korpus ,bo oprzyrządowanie ma zupełnie nowoczesne (choćby ze względu na normy zanieczyszczeń) . Pochodzi z "kwadratowych" Passatów z lat 80 tych. O moim: Mam dwa lata . 60000 km . W mieście od 7 litrów w górę- w trasie przy spokojnej bujance (do 120 km/h bez wyprzedzania spokojnie zejdzie do poziomu 5,5 litra na 100 km. Można zejśc niżej ,ale to niebezpieczne bo usypia :))) Przy normalnej sprawnej jeździe na poziomie 400 km w 5 godzin ,trasy z Białegostoku do Bydgoszczy spala 6 litrów . Czyli zajebiście mało. Poza tym zero problemów . Niezawodne . Można w miarę sprawnie wyprzedzać ,ale tylko przy redukcji na czwórkę .Na piątce pewna śmierć :)) Mi udało się rozbujać go do 195 km/h (dwie osoby na pokłądzie -w katalogu piszą ,ze może max 170 km) Wady : Mam wrażenie ,że jest dość czuły na jakość lanej benzyny .Potrafi dość głośno pracować na ochrzszczonej ispada jeszcze bardziej dynamika . Jak tankuję na NESTE - lux. Silnik da się lubić .Choć nie jest to oczywiście szczyt marzeń :)) ale i tak jest ... ...trochę hałaśliwy -lub samochód słabo wyciszony Teraz z perspektywy czasu uważam ,że ten samochód z tym silnikiem się wykluczają . Silnik dla starych pierników lubiących kolebanie się i miękkie sofy -czyli do jakiegoś francuza , a zawieszenie ,konstrukcja tak twarde (jednocześnie pewne) ,ze prowokuje do igraszek ... Link Zgłoś
Gość: bc Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: 10.9.33.* 08.01.02, 17:37 Bardzo dziekuje za wszystkie opinie i porady. W zwiazku z tym, co zostało juz napisane mam kolejne pytanie: - czy radzicie kupic octavie z tym silnikiem (1,6 75KM) czy też dołozyc i kupić 1,6 101 KM. Oczywiscie, ze ten drugi jest lepszy ale rzecz jasna chodzi o to czy roznica w jakosci rekompensuje roznice w cenie. (Prosze o nie odpowiadanie - kup 1,9 TDi bo jest najlepszy :-)) PZDR Link Zgłoś
Gość: POOL Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.02, 18:29 Zdecydowanie 101 KM, to auto jest ciężkie, drogi ciasne i niestety coraz więcej ciężarówek do wyprzedzania. Pali 7-8l/100km wg zapewnień, no chyba, że mało będziesz jeździł. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: szatan Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: *.pl 08.01.02, 19:45 Gość portalu: atomski napisał(a): > Można w miarę sprawnie wyprzedzać ,ale tylko przy redukcji na czwórkę .Na > piątce pewna śmierć :)) o kochasiu.....ja przy tym silniku i tej masie auta to bym często na trójce piłował....ale widać nie polecasz :)) a na piątce to naprawdę rzadko powinno się wyprzedzać tak dla zasady..bo przecież wyprzedzanie musi być wykonane jak najszybciej by było jak najbezpieczniejsze pzdr Link Zgłoś
Gość: atomski Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 09.01.02, 14:54 TIRY zwykle bujają się 80-90 km/h . Na trójce to faktycznie nie polecam :))) Po co 1,6 może od razu 2.0 115 KM ? Jak się kupuje nowe auto z salonie to dostaje się 3 letni pakiet ubezpieczeniowy uzależniony od wartości auta .Od pojemności chyba nie bardzo ,co ?? A różnica cenowa to chyba ledwie 1500-2000 złociszy ??? Link Zgłoś
Gość: szatan Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: *.pl 09.01.02, 23:39 Gość portalu: atomski napisał(a): > TIRY zwykle bujają się 80-90 km/h . > Na trójce to faktycznie nie polecam :))) > przepraszam że tak wypytuję ale dlaczego nie?? jak miałem astrę 60KM to od 80 do 100km/h(góra 110km/h) trzeba(oczywiście nie zawsze) było kręcić na trójce a mimo to silnik przy 240.000km(po czterech latach sprzedany) nie dawał oznak znacznego zużycia... wiadomo że wszystko zależy od sytuacji panującej na drodze i czy mamy już jakąś przewagę prędkości czy nie... pozdrawiam szatan Link Zgłoś
Gość: atomski Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 10.01.02, 15:32 Mówimy o silniku VW 1,6 ,75 KM ? Jeżeli chodzi o ten silnik to najlepsze przyśpieszenie przypada na obroty 3000- 4000 . 90 km/h oznacza zejście z obrotami właśnie w ten zakres przy zredukowaniu na "czwórkę" . Zejście na "trójkę" oznacza obroty powyżej 4000 obr ( z tego co pamiętam -razczej słucham ,niż patrzę) czyli w tym konkretnym silniku nic poza hałasem . Link Zgłoś
Gość: szatan Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: *.pl 10.01.02, 15:37 Gość portalu: atomski napisał(a): > Mówimy o silniku VW 1,6 ,75 KM ? > Jeżeli chodzi o ten silnik to najlepsze przyśpieszenie przypada na obroty 3000 > - > 4000 . 90 km/h oznacza zejście z obrotami właśnie w ten zakres przy > zredukowaniu na "czwórkę" . Zejście na "trójkę" oznacza obroty powyżej 4000 obr > > ( z tego co pamiętam -razczej słucham ,niż patrzę) czyli w tym konkretnym > silniku nic poza hałasem . jeśli tak to zwracam honor. niestety nie miałem z tym silnikiem styczności a z tego co mówisz wynika że charakterystyka może być znacznie inna niż w wielu silnikach które miałem przyjemność testować... pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Rob Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: *.um.poznan.pl 11.01.02, 12:45 Jezdziłem Octavia 1.6 75 KM przez dwa lata. Sprzedając je na liczniku bylo coś koło 70 tys.km. Samochód sprzedałem z dwóch powodów. Po pierwsze silnik, po drugie brak klimy. Nie będe polemizował z innymi wypowiedziami na temat spalania. Powiem tylko, że u mnie (wersja GLX z komputerem pokładowym) jeżdząc po mieście latem nie schodziłem poniżej 9 litrów. Te 9 litrów uzyskiwałem jeżdząc bez szaleństw. Zimą spalanie rosło do 10-10,5 litra. Na trasie - 4 osoby + bagaż 7, 7.5 litra (też spokojnie). Ogólnie według mnie ten silnik do takiej masy jak Octavia to nieporozumienie. Fakt że moment obrotowy jest w miare wysoki i dość nisko leży ale z tego co pamiętam do 100 km/h auto rozpędza się w 14 czy 15 sek. Jeśli chce się tym dynamicznie jechać to spalanie gwałtownie rośnie. Zdecydowanie wybrałbym silnik 100 konny lub 115 konny. Rob Link Zgłoś
Gość: atomski Re: octavia 1.6 (75 KM) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 11.01.02, 13:14 Chyba jednak przypadkowo (?) polemizujesz :))) Jak ktoś już zauważył na tym forum wszystkie dane techniczne dotyczące parametrów Skody są robione w jakichś trudniejszych warunkach ,niż zdarza się to wykorzystywać przeciętnie użytkownikom(odwrotnie niż w Daewoo- tam zawsze można liczyć na to ,że samochód spali więcej niż napisano i przyśpiesza wolniej niż napisano itp) . I na 100 % procent okazuje się ,ze np średnie spalanie w Fabii jest dużo niższe niż piszą w katalogach (odwrotnie niż Daewoo :)) Ja po przejechaniu 60 000 tys km mam średnie spalanie 7,1 litra . A teraz inna wylicznka : 1. Minus 15 na dworze . Odpalam i wyjeżdzam 200 metrów tylko po to by stanąć w 20 minutowym korku . Silnik zimny . Komputer pokazał mi ,że samochód spala 32 litry /100km. Tak,tak . Przejechałem potem jeszcze z 2 kilometry be korków i średnie spalanie z 5 kilometrowego odcinak wyszło 28 litrów. 2. Trasa 400 km,lato -wlokę się za samochodem z przyczepką (jedziemy w takim konwoju ,bo ten przede mną wiezie moje graty :)- Jedziemy 90 km/h na trasie . W miejscowościach zawsze min 10 km/h więcej niż pozwalają pezepisy . Spalanie Skody Octavii pełnej gratów po złożeniu siedzeń (np książki)z dwoma osobami z przodu : UWAGA : 4,8 litra/100 km . TAK,TAK !!! 3. Przyśpieszenie katalogowe: 14,8 sek do 100 km/h.Dla GLX (obecnie Ambiente) A mnie się udało z jeszcze jedną osobą na pokładzie za trzecią próbą zejść do 12,5 sekundy /100 km (lato) 4. Trasa szybkiego ruchu- 150 do 180 km/h - ok 8 litrów /100 km Co ciekawe zauważyłem,ze mniej spalę na krótkiej trasie żyłując silnik w okolicach maksymalnej mocy 3000-4000 tys obrotów (dążąc do jak najszybszego rozgrzania ) ok 9 litrów/100 km niż delikatnie pozwalając się "rozruszać" na tym samym krótkim odcinku :))) Konkluzja : Słyszałem,że na początku produkcji trafiały się Octavie z trefną sondą Lambda. Stąd może tak diametralnie inne spalanie mojej i Roba Octavii. No chyba ,że jednak Rob ma znacznie cięższą nogę ode mnie (choć się nie przyznaje) :))) I oczywiście brać przynajmniej silnik 2.0 l 115 KM . Zawsze można jeszcze założyć gaz :)))W silnikach turbo już się boją (ale silnik 1,8T to już zupełnie inna bajka -echhhh). Pozdrawiam Link Zgłoś