sonia23.1 05.08.08, 19:43 Chciałabym kupić mężowi na urodziny GPS... tyle, że zupełnie się na tym nie znam. Może doradzicie mi coś porządnego w granicach do 500zł. Link Zgłoś Obserwuj wątek
czesio1111 Re: jaka nawigacja GPS? 06.08.08, 18:06 Witam, Na sam początek to musi mi pani odpowiedzieć na parę pytań i wtedy będę mógł jakoś zaradzić:) 1. Mapy jakich państw mają się znajdować w urządzeniu? 2. Czy ma posiadać jakieś dodatkowe funkcje np. mp3, video, przeglądarka zdjęć, TMC, transmiter FM itp.? 3. Jak wielki wyświetlacz ma być (zazwyczaj są 3,5" oraz 4,3")? Pozdrawiam:) Link Zgłoś
sonia23.1 Re: jaka nawigacja GPS? 06.08.08, 18:20 najwazniejsza jest bardzo dokładna mapa Polski... moze byc mapa Europy Srodkowej ( ale niekoniecznie) wszelkie inne bajery typu mp3 czy video są zbyteczne. wyswietlacz mysle ze 4,3 . Ale to Pan jest fachowcem w tej dziedzinie... no i Pan jest facetem:) i wie co się facetowi spodoba:) Link Zgłoś
czesio1111 Re: jaka nawigacja GPS? 07.08.08, 12:15 Witam, Niestety do 500 zł. nie znajdę pani nawigacji z wyświetlaczem 4,3" ale jeżeli trochę Pani dopłaci to mogę polecić np. Garmin 25W za 699zł. (z całą Europą) lub Mio Moov 300e za 629zł. Jeżeli jest Pani w stanie zrezygnować z wyświetlacza 4,3" to na sama Polske najlepszy będzie SmartGPS 320W za 499zł. (bardzo dobra Mapa Polski ale bez możliwości, przynajmniej na razie, dogrania Europy). Poniżej są linki do tych urządzeń: Garmin 250W: www.swiatgps.pl/produkty/p1156.xml?cat_id=1000&manufacturer=1000 Mio Moov 300e: www.swiatgps.pl/produkty/Moov_300e/p1258.xml?cat_id=1000&manufacturer=1005 SmartGPS 320W: www.swiatgps.pl/produkty/Smartgpssg320W/p1218.xml?cat_id=1000&manufacturer=1025 pozdrawiam:) Link Zgłoś
sonia23.1 Re: jaka nawigacja GPS? 07.08.08, 12:39 czesiu a co Pan mysli o garmin 200GP albo GP 205GP 9 akurat jest promocja w euro) Link Zgłoś
czesio1111 Re: jaka nawigacja GPS? 07.08.08, 12:43 Bardzo dobre modele:) Tylko one mają wyświetlacz 3,5" i polecałbym raczej Garmina 205GP bo to nowszy model ulepszony w stosunku do 200GP:) Maja bardzo prosta obsługę i nawet ktoś kto sie na tym zupełnie nie zan bedzie potrafił je obsługiwać no i mapa też jest bardzo dobra:) pozdrawiam:) Link Zgłoś
sonia23.1 Re: jaka nawigacja GPS? 07.08.08, 12:50 qrde ja juz 4 dzien siedze w necie i czytam i czytam i mam metlik w glowie:) wiec chyba pozostaje Garmin GP 205.. ma dosc duza pamiec a to chyba wazne. podobaja mi sie jeszcze nav road ( ja to patrze na wyglad ;) ) ale to juz wyzsza półka:) a jaka jest Pana opinia na ich temat... no i jeszcze co Pan sadzi o czyms takim jak gloclover.. sa takie na allegro? lepsze sa od garmina? hehe jeszcze troche i dojde do 1000:D Link Zgłoś
bright_witch Re: jaka nawigacja GPS? 14.10.08, 15:54 ja polecam doplacic i zdecydowac sie na mio :-) sama kupuje po licznych rekomendacjach znajomych, zwlaszcza teraz sie oplaca - jest promocja 'we pay for your mio', jest spora szansa na wygranie setki euro i w tym momencie ta mala doplata jakby powinna troche mniej bolec ;-) Link Zgłoś
sonia23.1 Re: jaka nawigacja GPS? 07.08.08, 14:22 czesiu juz ostatnie pytanie i moj ostatni pomysl:) a garmin 200W z wyswietlaczem 4.3 i z wszystkimi mapami europy za 520zł . Może byc? czy lepszy 205GP? Link Zgłoś
janusz2110 Re: jaka nawigacja GPS? 07.08.08, 14:45 Witam a co myslisz Czesiu o garmin 760+GP Link Zgłoś
czesio1111 Re: jaka nawigacja GPS? 07.08.08, 15:43 Witam, Zapraszam na mój temat: Porady Garmin, Becker, Mio:-) pozdrawiam:) Link Zgłoś
pilto Re: jaka nawigacja GPS? 24.08.08, 19:09 nie jestem czesiem, ale pozwolę sobie powiedzieć i tutaj, że jestem szczerze zachwycony garminem nuvi 760 - moim skromnym zdaniem to prawdziwy majstersztyk wśród innych nawi: najdokładniejsze mapy, intuicyjna obsługa, duży wyraźny ekran. polecam :) Link Zgłoś
kpmkat Re: jaka nawigacja GPS? 12.08.08, 08:49 A co z Navigon TS 7000T ?? Mozna kupic nowa do 500 zl ma wyswietlacz 4.3 i windows mobile 6 - mozna wgrac kazda mape ... Link Zgłoś
tlumacz29 Re: jaka nawigacja GPS? 14.08.08, 23:16 Fajny temat. Mogę się podłączyć? Też chcę mężowi taki GPS kupić. Mapa Polski i Europy (może być bez wschodniej), bez tych bajerów z MP3 itd. Wyświetlacz ten większy (4). Cena myślę, że może jakieś 700 PLN jeśli wraz z ceną wzrasta dokładność. Zastanawiam się tylko, czy do takiego GPS można później wgrać nowsze wersje map, np. dokupić czy jakieś aktualizacje przez internet mają? Właściwie, to teraz mąż porusza się głównie intuicyjnie. Mężczyźni mają już chyba wbudowaną mapę od urodzenia! Proszę o sugestie, razem z podaniem, gdzie mogę te GPS kupić, jeśli mogę prosić. Link Zgłoś
waszahanusia Re: jaka nawigacja GPS? 30.08.08, 21:55 MNIE TEZ SIE TEMAT PODOBA. mEZOWI TEZ MIAŁAM KUPIĆ, ALE JAK TU SOBIE POCZYTAŁAM TO CHYBA ZARAZ SOBIE KUPIĘ. Przepraszam za capsla... Link Zgłoś
kalorolina Re: jaka nawigacja GPS? 09.09.08, 23:43 co do mężów, to wiem, że lubią gadżety :))) mój przekonywał mnie długo, że potrzebujemy nawigacji w aucie i że musi to być taka naj naj, bo inaczej to się nie opłaca... w końcu uległam i muszę przyznać, ze w tym jednym miał rację - nawi w aucie sprawdza się genialnie! oczywiście musiał kupić jedną z droższych -garmina 760, ale jestem zachwycona tym cackiem. Link Zgłoś
michaldolek Re: jaka nawigacja GPS? 11.09.08, 16:08 ja kupowałem również GARMIN W SKLEPIE : www.focusgps.pl I również jestem zadowolony.... Link Zgłoś
alek06 Re: jaka nawigacja GPS? 15.09.08, 21:42 Ja kupiłem kilka miesiecy temu Mio Moov 360 i bardzo polecam wszystkim, którzy pytają mnie o opinię.Lepiej trafic nie mogłem z wyborem nawigatora. Link Zgłoś
mikrix Re: jaka nawigacja GPS? 16.09.08, 10:59 Ja tez mam moova (model 200) i jestem bardzo zadowolona - duzo latwiej mi sie teraz podrozuje. Takze polecam w szczegolnosci kobietom te nawigacje, bo sa lawte w obsludze i estetyczne. Ja na poczatku balam sie, ze nie dam sobie rady z tym uzadzeniem, a teraz nie wyobrazam sobie jazdy bez niego. Link Zgłoś
marta_gie_gie Re: jaka nawigacja GPS? 08.10.08, 13:35 to ja się też podłączę bo też szukam prezentu dla męża (swoją drogą widzę, że gps to ostatnio modny prezent ;) ja rozważam tomtom i mio- te 2 firmy bo to wyłapałam w rozmowach męża z kumplami-że to by chciał... o tomtomie przeczytałam, że nie można tam wgrywac map innych niż tego producenta, a w mio podobno można? dobrze zrozumiałam? mi zależy na tym by była bdb mapa polski(lub bezpłatna/tania mozliwość wgrania/poprawy/aktualizacji)oraz mapa europy może być bez wschodniej (ale takich chyba nie ma) bardzo mi tez zależy na możliwościach właśnie aktualizacji później-w tomtomie jest to podobno bardzo drogie... a w mio czytałam,że komendy lektora sa sporo opóźnione w stosunku do trasy i przez to łatwo cos przegapić...a więc nie wiem... nie wiem tez które modele wybrać... powiedzmy, że za jakieś 700zł czekam na radę co do mojego przypadku... bajery typu mp3 czy inne jak będa to fajnie, jak nie to tez przeżyjemy ;) na co jeszcze zwrócić uwagę? Link Zgłoś
marta_gie_gie Re: jaka nawigacja GPS? 08.10.08, 13:55 jeszcze jedno-jak wygląda później sprawa ze ściąganiem różnych rzeczy ze stron producenta? która firma bardziej 'dba o klienta'? mio czy tomtom? co jest faktycznie za darmo, a co duzo/mało kosztuje? Link Zgłoś
gofferr Re: jaka nawigacja GPS? 09.10.08, 13:43 w granicach 500zł najlepszym wyborem będzie TomTom One XL www.skapiec.pl/site/cat/44/comp/203682 Link Zgłoś
metis23 Re: jaka nawigacja GPS? 10.10.08, 13:28 tomtom jest dobry ale polecam Mio moov wiem ze cena jest wysoka ale niektore opcje sa poprostu boskie szczegolnie zaznaczanie fotoradarow :D Link Zgłoś
hulahoop Re: jaka nawigacja GPS? 15.10.08, 23:57 Mio Moov - tym bardziej że wybrane modele są objęte do końca października ofertą promocyjną! Z tego co się orientowałam na stronce producenta przy zakupie masz możliwość uczestniczenia w konkursie, w którym gwarantowane nagrody wypłacane są w Euro. Zdecydowanie warto! :) pozdrawiam :) Link Zgłoś
bright_witch Re: jaka nawigacja GPS? 20.10.08, 17:35 > tomtom jest dobry ale polecam Mio moov wiem ze cena jest wysoka ale niektore > opcje sa poprostu boskie szczegolnie zaznaczanie fotoradarow :D cena jest adekwatna do jakosci moim skromnym zdaniem:-) a jak sie ma troche szczescie to w ramach tej nowej promocji jeszcze sie wydane 100euro zwroci :-D jakiego masz tego moov'a konkretnie? ja jeszcze swojego nie spladrowalam do konca :-P Link Zgłoś
novci Re: jaka nawigacja GPS? 20.10.08, 18:59 Witam serdecznie Posiadam Nokię N95 8g i mam zainstalowany w niej system NaviExpert. Mogę polecić takie połączanie wszystkim, którzy szukają jakiegoś sensownego systemu nawigacji gps, także jako prezent dla męża Zalety: 1) Dwa w jednym, czyli nawigacja gps w telefonie, nie muszę mieć dwóch urządzeń. 2) NaviExpert jest systemem on-line, tzn. nie muszę się martwić o aktualizacje map, tak jak musiałem wcześniej, gdy miałem nawigację off-line. Jest to zatem bardzo wygodne :grin: 3) NaviExpert jest tańszy niż nawigacje dedykowany, gdyż muszę wykupić tylko i wyłącznie licencję, a system jest w telefonie. 4) System pozwala na omijanie korków - nie sprawdziłem tego, gdyż nie mam jeszcze abonamentu Premium, w którym taka funkcja jest oferowana. Przeglądałem jednak wpisy na forum.gps24.pl i wielu użytkowników chwali te rozwiązanie, więc zaliczam je do zalet. 5) Aktualne mapy, które nie pobierają dużo danych pakietowych z internetu. 6) NaviExpert opracował Navifon dla Orange i Navipunkt dla wp.pl i ostatnio podano informację, że w Era Sony Ericsson c702 także ma wbudowany system nawigacji gps NaviExpert. 7) Bardzo mi się podoba system Web mapa udostępniony przez NaviExpert. Mogę tam sprawdzić, gdzie są fotoradary, kontrole drogowe i tym podobne. Mapa działa bardzo szybko. Mogę tam też zgłaszać fotoradary i remonty dróg. Tworzy się społeczność, szkoda, że trochę pasywnie. Lepiej byłoby, gdyby można było się kontaktować z innymi użytkownikami społeczności w Webmapa - NaviExpert. Wady: 1) System pobiera dane pakietowe, więc trzeba co miesiąc doliczyć do kosztów używania koszty gprs około 2zł. Może za jakiś czas wejdą jakieś ryczałtowe koszty poboru danych z internetu mobilnego, wtedy ta wada by odpadła. 2) Relatywnie długi okres oczekiwania na wyznaczenie trasy. Lubię, jak wszystko działa "natychmiast", w NaviExpert trzeba jednak chwilę zaczekać na wyznaczenie trasy. Nie jest to wina tylko NaviExpert, ale też wolnego procesora w Nokia, może kiedyś przerzucę się na szybszy telefon. Mogę polecić ten system nawigacji. Link Zgłoś
puterko00 Re: jaka nawigacja GPS? 04.11.08, 20:41 Ja chyba nie kupilbym nawigacji w telefonie, dla mnie sie to nie sprawdza.Tym bardziej ze na rynku jest taki duzy wybór dobrych nawigatorów.Wystarczy chociaz spojrzec na Mio gdzie juz za nie duze pieniadze mozna kupic dobry nawigator. Link Zgłoś
goflin Re: jaka nawigacja GPS? 13.01.09, 19:23 Tak w telefonie to nie bardzo gdyż bateria na długo nie wystarczy, poza tym w czasie korzystania z mapy zawsze ktoś może zadzwonić. www.serwis-auto.republika.pl/ www.liceum_plastyczne_rypin.republika.pl/ Link Zgłoś
danielc81 Re: jaka nawigacja GPS? 23.12.08, 14:28 Polecam Pentagram Nomad 5210 - jestem bardzo zadowolony. ok 400zł bez mapy (mozna samemu wgrać w 10 minut) lub juz z gotową mapą ok 600zł. To mój wątek na ten temat forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=42479&w=87363372&a=88904792 Link Zgłoś