Dodaj do ulubionych

Megane Grandtour

IP: *.gdynia.mm.pl 08.10.03, 20:00

Tak jak wczesniej nie interesowałem się Meganką tak wersja kombi skłoniła
mnie do wizyty w salonie. I musze powiedzieć ze jestem pod wrażeniem. Dość
spore auto z bogatym wyposażeniem za wcale niewygórowana cenę. Po odbyciu
jazdy próbnej moje wrażenia zostały jeszcze bardziej pozytywnie spotęgowane.
Tak jak kiedyś byłem przeciwinikiem "wodotrysków" tak teraz spokojnie
zaakceptowałbym je w tym aucie. A jakie sa Wasze wrażenia z uzytkowania
hatchbacka. Czy nie macie problemów m.in. z czujnikem deszczu, lusterkiem
fotochromatycznym, kartą zamiast kluczyka etc ?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mooj Re: Megane Grandtour IP: *.spray.net.pl 08.10.03, 21:38
      Byłem, oglądałem, nie widze powodu podzielać Twojej opinii w części dotyczącej
      ceny. Oczywiście rzecz gustu, zamożności i oczywiście z czym się porównuje
      (Corolla? P307? Focus już raczej nie...). Po bliższym pzryjrzeniu się cennikowi
      i krótkiej rozmowie z handlowcem wypadł z orbity moich zainteresowań a P307
      nadal tam jest. :)
      pozdrawiam pozostając z szacunkiem dla opinii
      • Gość: niki Co komu Gust IP: *.stacje.agora.pl 09.10.03, 14:25
        Zrobilem moja Meganka (hb) juz prawie 10 tyus. km i tylko benzyne dolewam. Oby
        tak dalej.

Natomiast co do Twoich pytan: czujnik deszczu jest fajny (zreszta nie musisz z
        niego korzystac), u mnie dziala dobrze. Do karty tez trzeba sie przyzwyczaic.
        Na poczatku nie wiem po co lapalem reko przy zatrzymywaniu samochodu za prawa,
        dolna czesc kolumny kierownicy ... :) Co mi sie bardzo podoba: automatyczne
        wlaczanie swiatel. Mozna sobie tak ustawic, ze jak wjezdzaz do tunelu (garazu
        itp. - zawsze jak jest ciemno) to Ci sie swiatal automatycznie wlaczaja.
        Ale mozesz to wylaczyc.
        Automatyczna klimatyzacja - miodzio. Nie mam porownania do samochodow
        luksusowych, ale ta wydaje mi sie mocna ui sprawna. Jest taka fajna funkcja
        zimowa", natychmiastowego odparowywania szyb. Przydatne, juz raz musialem
        skorzystac.
        Wystarczajaco jest tez mocny silnik, mozna sie niezle rozbujac (na tyle, na ile
        samochod kompaktowy mozna rozbujac). Drogi trzyma sie poprawnie. Porownywalem z
        Focusem no i nie potrafilem znalezc roznic, choc wiem, ze zawieszenie F. jest
        bardziej zaawansowane technicznie. Natomiast Focus ma...tylne hamulce benbnowe,
        a Meganka tarczowe, brzytwy zreszta.
        Innych wodotryskow (tj. zabezpieczen) mam nadzieje nigdy w zyciu nie
        sprawdzic.

A teraz kwestia ceny. Moj szanowny poprzednik to nie wiem o jakim modelu
        rozmawial z handlowcem. Ja mam wersje 1.6 ze WSZYSTKIM (nawet z ESP) procz
        ksenonow. Taka sama wersja 307, z ta sama pojemnoscia silnika (i notabene
        mniejsza moca) kosztowala o 2-3 tys. zlotych drozej. Przed rabatem.

P307 jest na pewno dobrym samochodem, wielu osobom sie podoba, ma swoj sznyt.
        Kwestia gustu i doswiadczenia z marka Renault (dobrych) zadecydowaly, ze ja
        jednak wolalem kupic Meganke.

Moze za rok, za dwa zamienie drugi samochod w rodzinie na Grandtoura, bo bardzo
        mi sie podoba.

niki

• Gość: marcinc3 Re: Co komu Gust jak czujnik IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.10.03, 09:38
          jak sie wylacza czujnik zmierzchu mi zawsze dziala jak jest ciemno
    • Gość: Virgin Re: Megane Grandtour IP: *.gdynia.mm.pl 08.10.03, 22:21

Dokladnie takie samo miałem podejscie przed wizyta w salonie. Auto to wg
      cennika bylo poza moim zasiegiem. Natomiast po rozmowie z handlowcem i to
      wstepnej ! Wersja 1,4 Confort czyli naprawde przyzwoicie wyposazone auto +
      kratka kosztowałoby 57 tys brutto. Aha niemetalik. A po mojej opinii ze bylem
      nastawiony na wydatek 55tys brutto powiedział ze musze sie skontaktować z
      handlowcem u ktorego kupowalem poprzednie auto. A ze jestem zdecydowany na
      zakup na 95 % to z checia zrelacjonuje jak sie zakonczyla sprawa jezeli dojdzie
      do skutku.

pozdrawiam

p.s. nie myslalem o kolejnym Ranault miedzy innymi przez 1 rok gwarancji. A tu
      sie okazalo ze juz maja 2 lata ;-)
      • polokokt Re: Megane Grandtour 08.10.03, 22:52
        2 lata gwarancji teraz ma kazdy samochod sprzedawany w tym kraju (no chyba ze
        ma wiecej, ale na pewno nie mniej). To gwarantuje wprowadzona ustawa (o ile sie
        nie myle).
        Pozdrawiam
      • Gość: GlennBp Re: Megane Grandtour IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.03, 08:49
        Gość portalu: Virgin napisał(a):

.s. nie myslalem o kolejnym Ranault miedzy innymi przez 1 rok gwarancji. A tu
        > sie okazalo ze juz maja 2 lata ;-)

Witam,
        a za symboliczna zlotowke mozna miec 4 lata gwarancji...a to juz niezle.
        Oczywiscie sugeruje sie reklama:) jak ta "symboliczna" zlotowka wyglada
        naprawde to niewiem ;)
        Pozdrawiam
        Lukasz
      • mooj Re: Megane Grandtour 09.10.03, 10:29
        nie rozważałem 1.4 -porównywałem 1.6 lub turbo-ropniaki. róznice w wyposażeniu
        znaczne (zdecydowanie nalezy się dokladnie przyjrzeć np rolety -wg katalogu
        wszędzie standart wg hadlowca -nie), gwarancje - jak u konkurencji (2 lata,
        przedlużenie płatne)
        dokładnych wstępnych propozycji nie podam bo się już rozstałem z pisemną
        wersją. diabeł tkwi oczywiście w szczegółach:( każdy dodatek znacznie droższy
        (od czujnika cofania zaczynając na kratce kończąc -focus za darmo, P307 -
        propozycja wręcz zabawna)
        z uwagi na brak możiwości negocjacji przy zakupie corolli podzielam Twoje zdanie
        pomimo (subiektywna ocena) bardzo zbliżonych kosztów utrzymania (po zerknięciu
        w cenniki ASO toyoty, francuzów i forda)
        nie bronię P307 jako najlepszego wyboru (nie mam czego zresztą -wydaje się że
        odkładamy zakup nowego samochodu) ale uważam że porównanie wygląda tak
        megane -znacznie drożej przy zakupie , lepsze bezpieczeństwo, wyższe koszty
        eksploatacji, droższy i gorszy serwis, w lepszych wersjach wnętrz zdecydowanie
        przyjemniej, odniosłem wrażenie nie tylko podwyższonego komfortu i estetyki ale
        równiez np precyzyjniejszej skrzyni biegów, nowy model w "dziecięcym wieku"
        P307 - taniej, sprawdzony samochód , całkiem przyjemny dla oka, być moze (choć
        nie jestem do końca przekonany) troszkęgorszy benzynowy silnik
        focus X100 - + cena (szczegolnie z kratką), - model starszy i ..gorszy, ale w
        dalszym ciągu porównywalny
        corolla - poszaleli cenowo:(

jednym słowem: w wersji "z kratką" wybór pomiędzy 307, megane a focusem nie
        jest oczywisty, w bogatej wersji "dla ludzi" megane gt powinno się liczyć z
        niektórymi modelami nissana primery (dyskusyjne ale ...)
        troszkę z abardzo te kompakty podrosły - zarówno wymiarowo jak i cenowo:(

zupełnie P.S. wymiana oleju co 30K -nie mogę się przyzwyczaić do tych
        standartów:)
    • Gość: Virgin Re: Megane Grandtour IP: *.gdynia.mm.pl 08.10.03, 22:24
      aha jeszcze jedno, tak wczesniej bylem nastawiony na Corolle ale tutaj naprawde
      nie da rady porownywac ceny (na niekorzysc Corolli). Oprócz tego czestsze
      przymusowe wizyty/płatne oczywiscie.

V
      • greenblack Re: Megane Grandtour 08.10.03, 22:31
        A jechałeś tym samochodem z silnikiem 1.4?

Pozdrawiam
    • Gość: Virgin Re: Megane Grandtour IP: *.gdynia.mm.pl 08.10.03, 23:12

nie, jechałem 1,6 w wersji luxe. i tak bylem w szoku ze mieli benzyne. jak
      kupowalem clio to wszedzie byly tylko diesle i to nie tylko Clio.

A Peugeot ? oni chyba maja tylko rok jeszcze...
      • Gość: ajk Re: Megane Grandtour IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.03, 00:24
        co do gwarancji to tez mi sie wydaje ze peugeot i chyba ford ciagle maja tylko
        rok gwarancji!
        a co do silnika to 1.4 jest zdecydowania za slaby jak na ten samochod! mysle
        ze naprawde warto doplacic do 1.6 zwlaszcza ze to jest kwestia chyba 2 tys a
        1.6 zapowiada sie naprawde fajnie
        pzdr
        • Gość: Piotr Re: Megane Grandtour IP: 195.94.193.* 09.10.03, 14:33
          Ford ma również 2 lata gwarancji.
      • frax1 Re: Megane Grandtour 09.10.03, 01:20
        Dokładnie. Pojedź 1.4 zanim kupisz żeby się nie rozczarować. Ja jeździłem 1.4
        na jeździe i wszystko było super ale silnik jest za słaby. Jeździłem na dodatek
        mniejszym hatchbagiem. Pomyśl o 1.6, a jeżeli odpada z powodu ceny to najpierw
        przejedź sie 1.4 żeby potem się nie rozczarować.
        A tak wogóle super autko :)
        Pozdro
    • Gość: gienek Re: Megane Grandtour IP: *.adm.us.edu.pl 09.10.03, 07:35
      Od Maja jestem użytkownikiem Megan 2 pytałeś się jak sprawuje się karta
      czujnik deszczu oraz lusterko ,jak narazie super .Ktoś wcześniej napisał że
      silnik 1,4 jest za słaby w tym aucie zgadzam się z nim ale ,jesto uzależnione
      od kierowcy jaki lubi styl jazdy .
    • Gość: Miki Re: Megane Grandtour IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 09:02
      Auto fajnie wygląda. Ciekawe, czy wymiary zmieniły się w stosunku do wersji
      hatchback (mało miejsca z tyłu). Pozdr.
      • Gość: ARAFAT Re: Megane Grandtour IP: 2.5.STABLE* / *.utp.pl 09.10.03, 09:09
        Ma więcej miejsca z tyłu na nogi - jak dla mnie to juz troche wiecej niz golf IV

Pozdrawiam ARAFAT

No i bagaznik chyba 520 litrow ale i tak Laguna jest obszerniejsza

• Gość: Rav Re: Megane Grandtour IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.10.03, 10:27
          Jak to- trochę więcej niż GolfIV? Nie wiem, nie siedziałem w wydłużonym Megane,
          i fakt, że nie czuje się tych 262 rozstawu w hatchbacku, ale czy w tym
          przypadku jeszcze nie ma zdecydowanej różnicy? Ta platforma wymiarowo
          posłużyłaby klasę wyżej, choć wiadomo, jak ciaśniutko jest z tyłu w hatchbacku.
          Ale te 6cm więcej to juz powino być to...muszę sam sprawdzić,

pozdrawiam
    • Gość: Virgin Re: Megane Grandtour IP: *.gdynia.mm.pl 09.10.03, 11:07

w Megan hatchbacku bylo faktycznie ciasno z tylu czego nie mozna powiedziec o
      kombi. Poza tym ze rozstaw osi został powiekszony to powiekszono tez tylnie
      drzwi i wydluzono tylny zwis. Gdzie s doczytalem ze sedan i kombi maja podwozie
      specjalnie dla nich zaprojektowane. ktos pisal ze Laguna i tak jest wieksza.
      Oczywiscie ale to z innej półki samochód i z zalozenia jest wiekszy. Jezeli
      chodzi o wymiary np w stosunku do corolli to Megan przynajmniej z opisu wydaje
      sie wieksza (bagaznik 520l, kanapy rozlozone 1600l)

V
    • Gość: bocian Megane II - od użytkowników - powodzenia IP: 213.76.133.* 09.10.03, 11:41
      mamy kilka sztuk w firmie i poza tym ze wszystkie były wzywane w sprawie
      wspomagania hamulców to (i mówimy o samochodach poniżej 50 tys przebiegu):
      - strasznie miękkie szyby - wymieniliśmy juz kilka
      - stukoty w układzie kierowniczym (łożyska do wymiany)
      - bardzo częste wymiany hamulców, bardzo szybko się zużywają
      - wmiana żarowek 3 razy
      - wspomaganie układu hamulcowego robione zanim jeszcze zdążyło się spieprzyc w
      trasie
      - dwukrotnie robiona skrzynia biegów, najpierw jakiś uchwyt aluminowy się
      połamał a 3 dni po jego naprawieniu zerwała sie jakowaś linka, której
      ściągnięcie trwało aż tydzień (bo z Francji szła...)
      - klaksony
      - samoczynne odryglowywanie się i zaryglowywanie prawych drzwi przednich
      podczas ostrych zakrętów wykonywanych zwłaszcza w lewo;
      - "ni z tąd ni z owąd" zapalanie sie podczas jazdy kontrolki poduszki
      powietrznej kierowcy, za chwilke sobie gaśnie...
      - podobnie bez nijkakowej przyczyny na komputerze pojawia się
      komenda: "injection fault" zapala sie kontrolka STOP ale za chwilę gasną i
      nie wiadomo o co chodzi.
      - spierniczył się spryskiwacz tylnej szyby
      - spalone silniczki tylnej wycieracki
      - wymiany czujników ABS
      - wymiana sprężarki klimy
      - wymiany czujników poduszek powietrznych.

A teraz życzę powodzenia temu kto to kupi!
      PZdr

• Gość: Miki Re: Megane II - od użytkowników - powodzenia IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 11:48
        Od dawna wiadomo, że Francuskie auta osobowe nie nadają się do biznesu. Są za
        delikatne i psują się. Pozdr.
        • Gość: Miki Polecam stronkę IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 11:55
          mojemeganeiiawaryjnybubel.akcja.pl/index.ht
          Nieźle gościu się wkurzył !
          • Gość: bocian wklep link jeszcze raz! n/t IP: 213.76.133.* 09.10.03, 11:56
          • Gość: Miki Re: Polecam stronkę-poprawny link IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 12:01
            mojemeganeiiawaryjnybubel.akcja.pl/index.html
      • Gość: wuj Re: Megane II - od użytkowników - powodzenia IP: *.example.net / 217.8.188.* 09.10.03, 14:21
        no czyli normalne renaulty
      • Gość: niki Re: Megane II - od użytkowników - powodzenia IP: *.stacje.agora.pl 09.10.03, 14:31
        Co w z Tymi samochodami robicie???
        Znam taki kawal: jaki to samochod ktorym mozna wjechac na garb spowalniajacy z
        predkoscia 60 km/h, i ktorym mozna jechac bez oleju 180 km?
        Sluzbowy.

pozdrawiam
        niki

• Gość: bocian Re: Megane II - od użytkowników - powodzenia IP: 213.76.133.* 09.10.03, 18:17
          kawał do sytuacji pasuje jak pięśc do nosa.

JAk widzisz nie skarżymy sie na zniszczenia wynikajace z winy użytkownika a
          raczej na te wynikajace z jakości wykonania.

Z samochodami nie robimy nic szczegolnego, po prostu pracuja. robia po 80 tys
          km/rok i sypia sie wszystkie tak samo - i tych super spokojnych i tych ciut
          agresywniejszych. Natomiast nie mielismy od poczatku zadnych zniszczen
          wynikajacych z winy uzytkonika.

• Gość: XP Re: Megane II - od użytkowników - powodzenia IP: *.enterpol.pl / *.enterpol.pl 09.10.03, 18:56
            Zawsze pierwszy rok eksploatacji nowych samochodów jest jest bardziej awaryjny,
            nie mówiąc już o ASO, że nie mają pojęcia co zrobić żeby naprawić. Klient musi
            przetestować seryjną produkcję i nie wszystko jest jeszcze wtedy dopięte na
            ostatni guzik. Jednak jednym firmom wychodzi to lepiej a innym gorzej. Renault
            się spieszył, bo czuł oddech nowej astryIII i golfaV. Ciekawe jak będzie właśnie
            jak one wypadną w trakcie swojego pierwszego roku.
          • Gość: stadox Re: Megane II - od użytkowników - powodzenia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 19:06
            Witam,
            Ja jak dotychczas nie mam żadnych zastrzeżeń (6 miesięcy uzytkowania i prawie
            30 kkm przebiegu).

Wygodny, ładny, niezawodny, trwały samochód.

BTW: już dwa razy wymieniałem olej (mimo 30-tysięczncyh interwałów wynikajacych
            z planu serwisowego).

pozdr.
    • Gość: gijo Re: Megane Grandtour IP: *.adm.us.edu.pl 10.10.03, 07:45
      Byłem użytkownikiem Megan 1 teraz jeżdże 2 i za nic na świcie nie zaminł bym
      na inne auto tej klasy .Plus duży do tej Firmy bardzo wysokie wyposażenie za
      rosądną ceną .niech ktoś napisze która firma daje 6 poduszek w wersji
      podstawowej nie pisząc o reszcie w tej klasie aut

• mlody3 Re: Megane Grandtour 10.10.03, 07:51
        Gość portalu: gijo napisał(a):

> Byłem użytkownikiem Megan 1 teraz jeżdże 2 i za nic na świcie nie zaminł bym
        > na inne auto tej klasy .

Jechalem w lecie taksowka Megane 2. Straszna tandeta w srodku. Czym oni obili
        drzwi w srodku?? Starymi nylonowymi ponczochami??

Plus duży do tej Firmy bardzo wysokie wyposażenie za
        > rosądną ceną .niech ktoś napisze która firma daje 6 poduszek w wersji
        > podstawowej
        Volksawagen w Touranie.
        nie pisząc o reszcie w tej klasie aut

>
        >
        • Gość: Robert Re: Megane Grandtour IP: *.adm.us.edu.pl 10.10.03, 08:39
          debilu znawco motoryzacji VW Turan jest minvanem a Megan comptaktem cena vw
          to70 tys podstawowa wersja a Megane 2 49 tys .Jak coś piszesz sprawdż
        • Gość: stadox Re: Megane Grandtour IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 12:49
          Taksówka Megane II??? Jestes pewien, że wiesz o czym mówisz?

(Prawdopodobnie masz na mysli megane I po restylingu w 1999 r.)

POZDR.
          • legal.alien Re: Megane Grandtour 10.10.03, 13:37
            Tak jechalem Megan II w lipcu taksowka w Polsce.
      • bocian4 Re: Megane Grandtour 10.10.03, 09:42
        AR 147,
        wydaje mi się ze Stilo,
        I to chyba na razie tyle
    • Gość: Virgin Re: Megane Grandtour IP: *.gdynia.mm.pl 14.10.03, 21:29

W końcu zamówiłem to auto pomimo tego co niektórzy o nich piszą.
      Generalnie "nie wierzę w markę". Auto musi się podobać i tyle. A Grandtoura
      uważam za jedno z najładniejszych kombi. Informacja dla tych, którzy podważają
      moje uwagi dotyczące ceny. Wersję Confort z silnikiem 1,6 (115km) z metalikiem
      i alarmem + krata kupiłem za 58 tys brutto

Pozdrawiam

p.s. niestety odbiór dopiero w połowie grudnia. Megane kombi cieszą się takim
      powodzeniem, że w Polsce zostały juz tylko wersje 1,6 z klimą na reszte trzeba
      czekać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka