Gość: V.C. IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.02, 11:23 Czy to prawda , że Volvo jest obecnie w 100 % własnością Ford Motors ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Casey Re: Volvo IP: 192.168.1.* 13.01.02, 12:08 Nie nieprawda. Jedynie oddział produkujący samochody osobowe, czyli Volvo Cars Volvo Trucks, Volvo Finance, Volvo-Penta i wiele innych częsci koncernu jest samodzielna. Oczywiscie Ford ma wpływ na Volvo Cars, ale raczej finansowy, tzn. Ford finansuje rozwój Volvo, a nie jak np. GM kupił Saaba i robi z niego luxusowego Opla. W zarządzie Volvo Cars jest tylko dwóch członków z USA. Ford zafundował Volvo najnowoczesniejszy osrodek badań nad bezpieczeństwem. I to Fordy USA korzystają ze zdobyczy technicznych Volvo,a Volvo korzysta ze słynnego systemu zarządzania Forda. Casey Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Volvo IP: 212.106.189.* 13.01.02, 12:35 Gość portalu: Casey napisał(a): > Nie nieprawda. > Jedynie oddział produkujący samochody osobowe, czyli Volvo Cars > Volvo Trucks, Volvo Finance, Volvo-Penta > i wiele innych częsci koncernu jest samodzielna. > Oczywiscie Ford ma wpływ na Volvo Cars, ale raczej > finansowy, tzn. Ford finansuje rozwój Volvo, a nie jak np. GM kupił Saaba > i robi z niego luxusowego Opla. > W zarządzie Volvo Cars jest tylko dwóch członków z USA. > Ford zafundował Volvo najnowoczesniejszy osrodek badań nad bezpieczeństwem. > I to Fordy USA korzystają ze zdobyczy technicznych Volvo,a Volvo korzysta ze > słynnego systemu zarządzania Forda. > > Casey Mnie to satysfakcjonuje i w tym momencie Volvo to dalej Volvo.Odpisałem bo podoba mi się Twoja odpowiedź.Darek. Link Zgłoś
Gość: Casey Re: Volvo IP: 192.168.1.* 13.01.02, 13:03 > Mnie to satysfakcjonuje i w tym momencie Volvo to dalej Volvo.Odpisałem bo podo > ba > mi się Twoja odpowiedź.Darek. Dzięki! Dodam tylko,że Volvo Trucks przejęła Renault Vehicles oraz od dawna posiada udziały w amerykańskim Mack. Casey Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Volvo IP: *.telia.com 13.01.02, 16:05 Wejdz i sprawdz www.volvo.com Pzdr.Michal P.S Jedno jest pewne ,ze trwalosc sie pogorszyla ,kiedy amerykanie zaczynaja wprowadzac swoje metody. Link Zgłoś
Gość: Casey Re: Volvo IP: 192.168.1.* 13.01.02, 17:48 Gość portalu: Michal napisał(a): > Wejdz i sprawdz www.volvo.com > Pzdr.Michal > P.S Jedno jest pewne ,ze trwalosc sie pogorszyla ,kiedy amerykanie zaczynaja > wprowadzac swoje metody. Może jednak za wczesnie oceniać. Volvo pod skrzydłami Forda jest dopiero od '98 roku. Inna sprawa, że Volvo 240 jest niedoscignione pod tym względem (+ bezpieczeństwo) i to nie tylko przez inne modele Volvo. No może Amazon. Casey Link Zgłoś
Gość: Amigo Re: Volvo IP: 192.168.1.* 14.01.02, 01:57 > P.S Jedno jest pewne ,ze trwalosc sie pogorszyla ,kiedy amerykanie zaczynaja > wprowadzac swoje metody. Jeszcze nie tak dawno Volva były składane ręcznie. Ehh... piękne czasy A Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Volvo IP: *.telia.com 14.01.02, 11:23 Niestety, jestem z tej branzy i mam do czynienia na codzien.Obecnie jest walka pomiedzy Saabem i Volvem.Za dwa lata bedziemy wiedziec kto produkuje lepszy szais.Jak dotej pory to prowadzi w szaisostwie Saab.Volvo jest lepsze. Wracajac do poczatkow to prawdziwym nie do zdarcia to bylo Volvo Duet(Elefant) tak go przezywali dunczycy.Pozniej Amazon,potem 140-serien a na koncu 240- serien.Byly odmiany sportowe ktore sa do dzisiaj w bardzo dobrym stanie i cenie.Byly wersje luksusowe jak 164-serien,jak 260-serien,byly odmiany coupe.Panowie to juz historia a naprzyklad model jedyny egzemplarz na swiecie rok 1937 Volva cena 4.000.000sek.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: boro Re: Volvo IP: 192.168.1.* 14.01.02, 23:18 Saab to GM, a Volvo to Ford. A Fordy USA nie bez powodu cieszą się dobrą opinią. Zresztą inna koncepcja rozwijania marek. boro Link Zgłoś
Gość: Mirek No no... IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 15.01.02, 00:06 Gość portalu: boro napisał(a): > Saab to GM, a Volvo to Ford. > A Fordy USA nie bez powodu cieszą się dobrą opinią. > Zresztą inna koncepcja rozwijania marek. Po pierwsze nie wiedziałem, że się cieszą. Ale skoro tak, to rad byłbym poznać ten powód. Link Zgłoś
Gość: boro Re: No no... IP: 192.168.1.* 15.01.02, 00:51 > Ale skoro tak, to rad byłbym poznać > ten powód. > Powód jak powód, są poprostu lepsze od wyrobów GM, a już napewno Chryslera, ale nie o to chodzi w tym wątku. > Po pierwsze A po drugie? boro Link Zgłoś
Gość: Merkur Re: Volvo IP: 192.168.1.* 18.01.02, 00:01 > Wejdz i sprawdz www.volvo.com > Pzdr.Michal > P.S Jedno jest pewne ,ze trwalosc sie pogorszyla ,kiedy amerykanie zaczynaja > wprowadzac swoje metody. Ci Amerykanie akurat robią to dobrze. M. Link Zgłoś