Gość: olo IP: *.popnet.pl 14.01.02, 11:36 Mój diesel przestał rano otpalać, odpala za trzecim, czwartym razem. Sprawdzałem, wszystkie świece mają przejście? Jak poznać, która siadła? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Kosiarz Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.icu.com.pl 14.01.02, 11:47 Cze! Po pierwsze trzeba zdjąc listwę łączącą świece. Później miernikiem strawdzić "przejście" (nastawić miernik na "zwarcie") Jeżeli nie ma "przejścia" to świeca do wymiany. Pozdrawiam, Kosiarz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.popnet.pl 15.01.02, 10:15 Dzięki kosiarz, świece należy odłączyć od kabli i sprawdzić przejście. Wyczytałem w książce, że trzeba świece sprawdzać, przy zimnym silniku. pzdr Link Zgłoś
Gość: PiotrM Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.bresa.com.pl 14.01.02, 17:35 Czy jesteście pewni że to świece ? Moja omega zachowuje się identycznie a świece sprawdziłem i wszyskie są OK. Po wymianie filtra paliwa przez dwa dni było super - zapalał natychmiast. Teraz znowu jest żle. Po rozgrzaniu świec i przekręceniu kluczyka silnik ma wyraźną ochotę odpalić ale po sekundzie gaśnie jak odcięty, potem muszę już piłować. Czy instalacja może się zapowietrzać ? Dlaczego wymiana filtra dała chwilową poprawę? Pozdrowienia Piotr Link Zgłoś
Gość: grogreg Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.univ.szczecin.pl 14.01.02, 18:26 Slyszalem, ze przy mrozie w oleju napedowym wytraca sie parafina i zapycg co popadnie np filtry. Moze to to. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.telia.com 14.01.02, 20:21 Panowie normalka,sprawdzic luzy zaworowe.Sa za male i zostaje przepusczona kompresja.Ona jest odrobine mniejsza,dlatego niema wplywu na motorze cieplym ,ale na zimnym startuje jak ruski ubåt.Tylko jedna mozliwosc.Zrobcie i sie przekonacie.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: dia Re: Świece żarowe w dieslu. IP: 192.168.103.* 15.01.02, 07:58 Jeśli po wymianie filtra paliwa przez 2 dni było dobrze to oznacza, że prawdopodobnie masz trefne paliwo. To co napisał grogreg jest prawdą, z ropy "letniej" w niskich temperaturach wytrąca się parafina i to ona blokuje filtry i utrudnia przepływ paliwa przez filtr (wiele razy miałem taki problem tyle, że w ciągnikach). Po odpaleniu temperatura pod maską wzrasta paliwo się ogrzewa i problem znika. Jeżeli nie masz pełnego baku i nie będzie siarczystych mrozów powinno wystarczyć dotankowanie ropy ale tylko zimowej. Możesz także dodać uszlachetniacza do paliwa (do nabycia na stacjach). Gorsza sprawa jeśli kupiłeś paliwo zamulone, wtedy musisz wylać zawartość baku, wymienić filtr i zatankować dobrej ropy. Do Michała Po pierwsze - jeżeli na zimnym silniku zawory się nie domykają z powodu zbyt małego luzu, to na silniku rozgrzanym nie zamykały by sie wcale. Po drugie - jeżeli by to były zawory to nie nastąpiła by poprawa palenia po wymianie filtra. PZDR dia Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.telia.com 15.01.02, 11:00 Dia,a pamietasz temperature jaka wtedy byla.Rozgrzany diesel duze bledy w zaworach wytrzyma i bedzie szedl,ale nie wystartuje na zimnym.Panowie wiem z doswiadczenia ,sprawdzone na dziesiatkach diesli.Sprawdzie ,a potem wedlug paliwo ,filtry, swiece zar.Paliwa sa rozne mialo to z innej stacji inna liczbe cetanowa i odpalil odrazu.Pamietajcie przestawcie sie z benzyny na diesla w mysleniu to znajdziecie blad.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: PiotrM Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.bresa.com.pl 15.01.02, 10:16 Tankuję tylko na Shellu, dolewam uszlachetniacze (shell'a lub stp), więc paliwo jest chyba OK. Ten problem występuje tylko rano, po postoju rzędu 12 godzin. Po wyjściu z pracy czyli po ok 8,5 godzinach odpala od dotknięcia mimo że grzeją się świece i silnik jest ewidentnie zimny. Piotr Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.telia.com 15.01.02, 11:02 Zimny na zewnatrz,ale wewnatrz ma tam zalozmy zero.Nie sprzeczajcie sie tylko sparwdzcie luzy zaworowe.To zaden problem.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: olo Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.popnet.pl 15.01.02, 11:51 Słuchaj Michał, moaje auto ładnie paliło, przy -17 stopniach, a po 1 tygodniu na tym samym paliwie nie chce zapalić przy 0 stopniach. W przeciągu jednego tygodnia nie mogły zawory się rozlegulować, paliwo wykluczam. Jaj tylko troszeczkę pochodzi to jak pszczółeczka idzie. Za chwilę idę jeszcze raz sprawdzić świece? Odpiszę wam czy doszedłem. pzdr. Link Zgłoś
Gość: Kosiarz Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.icu.com.pl 15.01.02, 12:03 Ponieważ pytanie ola dotyczyło sposobu sprawdzenia świec żarowych sądzę, że inne przyczyny wykluczył, jeżeli nie to napewno nam o tym powie. Aha, sprawdzenie stanu świec moim zdaniem może być wykonywane w jakiejkolwiek temperaturze (byleby się nie oparzyć). Do PiotrM. Opisana przez Ciebie usterka najprawdopodobniej spowodowana jest zapowietrzaniem sie układu paliwowego. Ponieważ silnik odpala a zaraz później gaśnie nieszczelniść nie jest duża bo pompa wtryskowa po 12 godz nie zapowietrza się. Bardzo możliwe, że podczas wymiany filtra powstała mała nieszczelność (np. podwinęła się uszczelka). Spróbuj, kiedy jesteś pewien, że bedziesz miał kłopoty z odpaleniem, podpompować paliwo ręczna pompką paliwa. Oczywiście jest to tylko półśrodek, który nie zawsze pomaga. Konieczne jest uszczelnienie układu. Pozdrawiam, Kosiarz Link Zgłoś
Gość: PiotrM Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.bresa.com.pl 15.01.02, 13:18 Do Kosiarza. Może żle opisałem - silnik po zakręceniu rozrusznikiem "kaszlnie" jakby dopalając resztki paliwa. Problem zanikł chwilowo po wymianie filtra, więc gdyby przyczyną było zapowietrzenie to : nieszczelnośc musiała powstać wcześniej, wymiana filtra ją usunęła, po dwóch dniach pojawiła się znowu. Gdzie jest (może być) ta ręczna pompka? Czy jej zadaniem jest zassanie paliwa ze zbiornika? Link Zgłoś
Gość: olo Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.popnet.pl 15.01.02, 14:10 Okazało się, że jedna świeca była przepalona. Wymieniłem ją. Auto troszeczkę się krztusiło, ale to myślę, że to po wymianie. Świece sprawdziłem jak pisali w instrukcji ,,sam naprawiam'', tzn. Podłączyłem plus od akumulatora do świecy i kontrolka się zapaliła. Zobaczę jutro rano czy wszystko wróci do normy. Odpiszę wam. Do PiotraN: Nie każde auto ma pompkę na filtrze paliwa, o której mówi kosiarz. Niestety nie wiem, co morze trapić twoje auto. Rzyczę tobie i sobie, aby nasze auta zaczeły rano odpalać . Rzyczę Ci i sobie aby nasze auta zaczeły Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.telia.com 15.01.02, 19:46 Olo,a ja Ci zycze zdrowia szczescia i pomyslnosci.Michal Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.popnet.pl 17.01.02, 08:53 Gość portalu: Michal napisał(a): > Olo,a ja Ci zycze zdrowia szczescia i pomyslnosci.Michal Serdeczne dzięki, dzisiaj i wczoraj pomimo małego mrozu mój 17-sto diesel zapalił i nie musiałem go zbytnio piłować, czyli to była świeca żarowa którą wymieniłem. Słuchaj Michałku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Ja tobie życzę też zdrowia szczescia i pomyslnosci. Acha, żebyś nie spotykał na drodze takich kierowców jak ja. Wczoraj jednemu leszczowi za przejściem tak depnołem po hamólcach, że przez pół miasta mnie gonił. Nie będzie gnój na mnie trombił jak zatrzymam się na przejściu. Link Zgłoś
Gość: juliusz Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.proxy.aol.com 19.01.02, 21:20 Gość portalu: Olo napisał(a): > Gość portalu: Michal napisał(a): > > > Olo,a ja Ci zycze zdrowia szczescia i pomyslnosci.Michal > > Serdeczne dzięki, dzisiaj i wczoraj pomimo małego mrozu mój 17-sto diesel > zapalił i nie musiałem go zbytnio piłować, czyli to była świeca żarowa którą > wymieniłem. Słuchaj Michałku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 > Ja tobie życzę też zdrowia szczescia i pomyslnosci. > Acha, żebyś nie spotykał na drodze takich kierowców jak ja. > Wczoraj jednemu leszczowi za przejściem tak depnołem po hamólcach, że przez > pół miasta mnie gonił. Nie będzie gnój na mnie trombił jak zatrzymam się na > przejściu. Olo nie rob tak on moze sie zagapil a ty od razu bys go zabil zrob taki manewr z Tirem z tylu Link Zgłoś
Gość: olo Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.popnet.pl 21.01.02, 13:57 OK, Juliusz, postaram się więcej takoch głupot nie robić, ale to on zaczoł! Najpierw zaczoł na mnie mrugać z tyłu, a gdy musiałem stanąć na przejściu to zaczął na mnie trąbić. Poniosło nmie trochę przyznaję. pzdr. Link Zgłoś
Gość: OK Re: Świece żarowe w dieslu. IP: *.eltur.com.pl 21.01.02, 14:12 Wracając do świec - proponuję wymienić pozostałe (na takie same jak ta, którą założyłeś). Są chyba dość wiekowe, skoro jedna siadła to niedługo siądzie następna i wątek będziesz musiał zaczynać od początku. Pozdr. Link Zgłoś