Dodaj do ulubionych

Lexus IS... ma ktoś?:)

24.10.08, 14:18
Poważnie myślę o zakupie IS'a (2006-), benzyniaka, prawdopodobnie
używanego (roczny, max. dwuletni). Czy ktoś z Was ma taką maszynę i
mógłby podzielić się opinią? Szczególnie interesuje mnie silnik 3.5
V6 (czyżby wyłącznie w imporcie z USA?). Będę wdzięczny za wszelkie
info nt. tego autka. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • karakalla Re: Lexus IS... ma ktoś?:) 24.10.08, 14:53
      Taaa, wóz z tym silnikiem tylko z USA, w Europie dostępne są wyłącznie 2,5 oraz diesel 2,2. No i od paru sekund IS-F z V8. Chyba łatwiej będzie o jakieś opinie o silniku od ujeżdżających nowe Camry, Avalony czy RXy, IS 350 w całej Polsce jest pewnie tyle, co Bentleyów...
      • meezopp Re: Lexus IS... ma ktoś?:) 24.10.08, 15:22
        Hm, ostatnio widziałem na mieście IS 350, IS-F zresztą też. Nie
        jeździłem IS 250, ale 8s od 0 do 100 to trochę za dużo:] W takim
        razie proszę o opinię właścicieli Avalonów, Camry i RXów nt. silnika
        V6 3.5, natomiast posiadaczy ISów proszę o inne cenne informacje:]
        • kodem_pl Re: Lexus IS... ma ktoś?:) 24.10.08, 15:41
          Nie wiem jak IS350, ale IS jako IS jest moim zdaniem swietnym autem i powinien
          zawitac w rodzinie za jakis czas (albo BMW 3). SWIETNE materialy wykonczeniowe,
          niesamowicie wygodne fotele i ten design... Jedynym minusem moze byc 'ciasnota',
          ale mi sie ona podoba, bo jest inna niz w malych autach. Po prostu jestes
          zatopiony we wnetrzu auta i czujesz sie jego czescia:-)

Co do silnika 3.5 to bym sie specjalnie nie martwil, te silniki robia w roznych
          autach wieeeele kilometrow bez jakichkolwiek problemow, wiec w leksusie moze byc
          tylko lepiej.
          • meezopp Re: Lexus IS... ma ktoś?:) 24.10.08, 16:14
            IS jest tak samo "ciasny" jak nowe BMW 3 czy SAAB 9-3 (Audi A4 jest
            już nieco bardziej przestronne).
            Jak już wspomniałem, nie miałem okazji jeździć IS, ale zdarza mi się
            przemieszczać się ze znajomym nowym GS - jakość i osiągi są na
            bardzo dobrym poziomie, choć wykończenie jest, moim zdaniem,
            odrobinę gorsze od tego w Audi.
            Skoro nie ma się co bać o silnik, to czy w przypadku auta z USA (a
            zależy mi na IS 350) mogą pojawić się problemy z serwisem? W salonie
            Lexusa mówili mi, że "to trochę co innego"... Hm, pewnie chcieli,
            bym auto kupił u nich, a nie u Jankesów:]
            • karakalla Re: Lexus IS... ma ktoś?:) 24.10.08, 16:54
              Mechanicznie i elektronicznie to powinny być w ogromnej mierze tożsame auta, chociaż dużo jest ideologii na temat dostrajania wersji europejskich (zawieszenia, układy kierownicze) do tutejszych warunków.

Gdyby coś mówili o nietypowym silniku, to fanzolą, taki sam, 2GR-FSE, mają w GS450h (RX350 jest nieco inny, 2GR-FE, bez bezpośredniego wtrysku).
              • meezopp Re: Lexus IS... ma ktoś?:) 24.10.08, 23:31
                Czyli, krótko mówiąc, chcieli mi sprzedać auto;]
    • v-6 Re: Lexus IS... ma ktoś?:) 24.10.08, 19:28
      Witam!
      Mam rx-a 350, ale nie mogę ci pomóc, bo jak napisał karakalla, to są różne silniki:
      rx 350: wtrysk pośredni wielopunktowy, 276 KM, automat 5-biegowy
      is 350: wtrysk bezpośredni, 306 KM, automat 6-biegowy
      Jeśli dodać do tego różnicę mas i stały AWD w rx-ie (RWD w is-ie), to widać, że wszelkie porównania nie mają sensu.
      Natomiast jeśli chodzi o serwis, to zależy, skąd jesteś. Ten w W-wie przy Połczyńskiej jest bardzo elastyczny i serwisuje amerykańskie wozy na równi. Jednak gwarancji - zgodnie z polityką Toyoty - oczywiście ci nie uwzględnią.
      Pozdrawiam
      v-6
      • meezopp Re: Lexus IS... ma ktoś?:) 24.10.08, 23:08
        Zamierzam kupić auto roczne, może dwuletnie, więc korzystanie z gwarancji mi nie
        grozi:] Liczę na słynną bezawaryjność Toyoty:]
        Rozmawiałem z pracownikiem gdyńskiego salonu Lexusa. Podejrzewam, że chciał mnie
        zachęcić do dokonania zakupu u nich, a serwisowania i tak by się pewnie podjęli.
        Z tego co zauważyłem, w USA sprzedają IS również w wersji AWD, ale na taki
        wariant się raczej nie zdecyduję.

Dziękuję za odp.!
        • v-6 Re: Lexus IS... ma ktoś?:) 24.10.08, 23:41
          meezopp napisał:

> Zamierzam kupić auto roczne, może dwuletnie, więc korzystanie z gwarancji mi ni
          > e
          > grozi:] Liczę na słynną bezawaryjność Toyoty:]

Na to możesz chyba liczyć. W latach 96-00 miałem od nowości lexusa gs 300 (kupiłem go mieszkając w Stanach i przywiozłem do Polski). Przez 4 lata i ok. 120 kkm przebiegu ani jednej awarii. Sprzedałem znajomemu, który dużo jeździł i dalej nic się nie działo.

> Z tego co zauważyłem, w USA sprzedają IS również w wersji AWD, ale na taki
          > wariant się raczej nie zdecyduję.

Czemu? To kwestia gustu, ale ja zdecydowanie wolę awd niż rwd. Może nie ta frajda, ale pewność jazdy, szczególnie u nas (śnieg, kałuże, koleiny) bez porównania większa. Z tym, że awd jest dostępny tylko w modelu z silnikiem 2,5.
          Pozdrawiam
          v-6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka