Dodaj do ulubionych

Freight Bus - nowe podejście

IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.08, 01:11
Kurcze genialny pomysł, że nikt wcześniej na to nie wpadł! Przecież to oczywiste, że każde miejskie przedsiębiorstwo transportowe chce mieć autobus, który może także przewozić europalety! Ile to razy już chciałem przewieźć przez miasto jakiś mały bagaż, powiedzmy jedną, dwie europalety, ale do naszych autobusów niestety się nie mieszczą. A teraz zobaczycie, ulice miast zapełnią się ludźmi przeworzącymi europalety komunikacją miejską!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosciu Re: Freight Bus - nowe podejście IP: 91.104.139.* 14.12.08, 14:40
      Frido: ROTFL
    • Gość: ReFree Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.szczecin.mm.pl 14.12.08, 16:36
      Co jest do wszystkiego, to jest do... dupy ;f
    • Gość: technik-obserwator Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.staff.com.dtu.dk 14.12.08, 18:04
      Zmienna ilosc miejsc siedzacych i stojacych to ciekawy pomysl. Zwieksza calkowita pojemnosc autobusu w godzinach szczytu kiedy i tak wszyscy stoja. Natopmiast mozliwosc przewozu palet w nocy wydaje mi sie nieco absurdalna i bez sensu.
    • Gość: technik-obserwator Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.staff.com.dtu.dk 14.12.08, 18:04
      Zmienna ilosc miejsc siedzacych i stojacych to ciekawy pomysl. Zwieksza calkowita pojemnosc autobusu w godzinach szczytu kiedy i tak wszyscy stoja. Natopmiast mozliwosc przewozu palet w nocy wydaje mi sie nieco absurdalna i bez sensu.
    • Gość: jajakobyly Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.cable.ubr16.sgyl.blueyonder.co.uk 14.12.08, 18:19
      tak tak, bo teraz podstawowa jednostka spoleczna to:

2rodzice + 2dzieci + piesek + 2 europalety, a te autobuski sa jak znalazl

albo np wersja turystyczna, takei autobuski kursujace miedzy londynem a pcimiem dolnym, kazdy emigrant o tym napewno marzy zeby moc zabrac wiecej bagazu, a tutaj bedzie mozna za drobna doplata wziasc palete wodki, palete fajek i palete ogorkow kiszonych, jak znalazl na ciezkie czasy w pograzonym kryzysem londynie
    • Gość: bywalec... Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.3s.pl 14.12.08, 18:25
      Pomysł wcale nie jest głupi. W zamierzchłych czasach w godzinach porannych kursowały specjalnie przystosowane do przewożenia dzieci do żłobków wagony tramwajowe, a w nocy rozwożono także tramwajami towar do sklepów.
    • Gość: pampalini Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 19:18
      fajnie , że dużo miejsca. Ale dlaczego on taki brzydki?
    • Gość: amsterdamer Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.ols.vectranet.pl 14.12.08, 19:34
      W Amsterdamie uruchomiono tramwaj towarowy.
    • Gość: Q Re: Freight Bus - nowe podejście IP: 217.116.102.* 14.12.08, 19:39
      wszystko tylko nie autobus!! tramwaj jest lepszy i wygląda kultowo... a-busy to na prowincji...i w Gdyni
    • Gość: MrProper Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.n1.isko.net.pl 14.12.08, 20:25
      A jak ten autobus skręca? Wszystkie koła ma zabudowane karoserią!
    • Gość: mysio_pysio Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.net.autocom.pl 15.12.08, 07:08
      A kto by się tam przejmował jakimś skręcaniem... Ważne, że europalety wejdą.
    • Gość: R Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.gdynia.mm.pl 15.12.08, 11:03
      O silniku też nikt nie pomyślał bo po co..ciekawe gdzie on miałby być.. a superkondensatory ważą sporo ale też nie przewidział chyba ich w pojeździe..
    • Gość: Errek Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.08, 11:59
      Na pewno pomyśleli o silniku, dlatego wchodzi do niego tylko 35 europalet a nie np. 50 :P a co do skręcania to on jest przewidziany na linie (dosłownie) po prostej, na końcu trasy dźwigiem obracają go o 180 st. i w droge :D To chyba najbardziej wszechstronny autobus jaki widziałem.

PS. Nie uważacie, że przydałoby mu się jeszcze lądowisko dla helikopterów na dachu? Bo często mam taki problem, że lecę do miasta sprawy załatwiać, a tu najłatwiej komunikacją miejską się poruszać, ale nie mam co z helikopterem zrobić :/
    • Gość: kuntta Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 13:49
      tak właśnie wyobrażałem sobie taki bus. 100% ten projekt mi leży tzn. że jest genialny. Jak dobrze, że jeszcze istnieją tacy projektanci, bo już wątpiłem...
    • Gość: 009 Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.multimo.gtsenergis.pl 16.12.08, 16:12
      a ja się pytam gdzie to coś ma przód czym to skręca i czy to ma racje bytu ludzie gdzie sie przechowuje swinie bo o tym nie napisali a ma zatadki a z zewnatrz jak do przewozu koni pytam ja sie pytam jeszcze przydal by sie kombajn
    • Gość: Lump Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 25.12.08, 16:31
      Dwie Cappuccino Espresso poproszę!
    • Gość: Michael Re: Freight Bus - nowe podejście IP: 10.201.55.* 29.12.08, 15:40
      Oooo i ten obrotowy fotel kierowcy, i na projekcie faktycznie widać jak się mogą obracać koła :D
      Wyobraźcie sobie -wielki autobusowy korek spowodowany awarią jednego z nich. Reszta nie może go wyminać :D
    • Gość: kagan Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 16:47
      Kiedys w Londynie byly ekologiczne trolejbusy i tramwaje, ale mafia naftowa (BP, Shell etc.) przyczynila sie do zastapienia ich smrodliwymi dieslami...
    • Gość: edek Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 16:56
      ReFree napisał: Co jest do wszystkiego, to jest do... dupy ;f
      Racja, autostradą jeździmy Lambo, wjeżdżając do miasta przesiadamy się do Smarta a zjeżdżając z asfaltu wsiadamy do Hammera. No i po co w samochodach osobowych składana tylna kanapa, przecież to nie sa ciężarówki.
      W Niemczech, do fabryki VW Pheatona części dowożone są tramwajem. Nie uniwersalnym tylko towarowym. Autobusy albo tramwaje ze zmienną aranżacją wnętrz to 2 razy mniej pojazdów itd...
    • kpt_kloss Re: Freight Bus - nowe podejście 29.12.08, 18:15
      Dla wszystkich niedowiarkow, ktorzy pisza o braku napedu w autobusie. A przeciez autor troche niewyraznie pisze ze, cytuje
      "Napęd miałby się odbywać poprzez silniki elektryczne umieszczone przy kołach".

W jednym z najnowszych trendow w motoryzacji jest umieszczanie malych silnikow elektrycznych bezposrednio w kolach ( a nie przy kolach jak pisze autor), w ten sposob eliminujac w pojezdzie potrzebe jednego duzego centralnego silnika, skrzyni biegow, systemu chlodzenia, i wydechu. Takie silniki elektryczne w kolach, tzw. active wheels, sa jednoczesnie hamulcami regeneratywnymi. Przy okazji pojazd pozbywa sie zbednej wagi, a nabywa do tej pory zajetej przez te wszystkie zbedne rzeczy pojemnosci. Przy obecnej szybko postepujacej technologii baterii elektrycznych technologia active wheels to sprawa dosc nieodleglej przyszlosci. O w oparciu o to wszystko zaprojektowany jest autobus z artykulu. Technologia ta jest obecnie w stadium prototypow tu i owdzie na swiecie. Prosze sobie zrobic szukanie w internecie pod haslem "active wheels".

Artykul sam w sobie jest dosc glupi bo nie wyjasnia tego wszystkiego, a komentarze na forum jeszcze glupsze.
    • kpt_kloss Re: Freight Bus - nowe podejście 29.12.08, 18:29
      I jeszcze jedno.

Nie mieszkalem nigdy w Londynie. Wiem jedynie, ze placi sie tam oplate za wjazd do centrum miasta w godzinach szczytu. Z tego powodu, jak w wielu innych wielkich miastach na swiecie, byc moze zaopatrzenie miasta dziala w wiekszosci w godzinach nocnych. Bo jest to bardziej ekonomiczne. I zapewne tutaj pojawil sie pomysl z przewozeniem palet.

Ale jakze latwiej jest wysmiac i opluc na forum, zamiast pomyslec odrobine.
    • Gość: a Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.chello.pl 29.12.08, 19:31
      rety, ludzie, przecież to nie pasażerowie mają włazić do autobusu z europaletami, a po prostu nocą, kiedy autobus nie jest potrzebny "na drogach", może udawać ciężarówkę...
    • Gość: daj spokój Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.gprs.plus.pl 29.12.08, 20:32
      a twoja może udawać kobietę - i co satysfakcjonuje cię to???
    • Gość: edek Re: Freight Bus - nowe podejście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.08, 21:59
      W Polsce to się raczej szybko by się nie przyjęło, sadząc po komentarzach to emeryci z zachodniej europy są bardziej otwarci na nowości niż polska młodzież.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka