Gość: Borys IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 15:32 Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? Każdy ma swoje za i pzreciw, ciekawi mnie wszae zdanie. Ja mam rozdwojenie jaźni... Pozdr Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: lew_ Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.proxy.aol.com 07.11.03, 19:05 Trzeba byc kompletnym oslem zeby w ogole porownywac BMW z fordem:))o rozpietosci ceny juz n ie mowie:) Link Zgłoś
Gość: Rav Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.11.03, 19:29 Co się czepiasz? Stoi jak byk: rozdwojenie jaźni! Nie rozumiesz podstawowych pojęć psychiatrycznych?? Link Zgłoś
1slavo Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 10.11.03, 03:35 > Trzeba byc kompletnym oslem zeby w ogole porownywac BMW z fordem:))o > rozpietosci ceny juz n ie mowie:) Facet wyraźnie napisał,ze TYLKO Focus jest NOWY pozdr Link Zgłoś
Gość: Borys Ciesze się IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 09:41 Ciesze się, że ktoś zauważył, że chcę porównać nowego Forda z używanym BMW(+- '96r). Specjalnie napisałem, że chodzi mi o BMW model E-39 (seria 5 z lat 1995- 2002) żeby nie było nieporozumień. Ale niestety nie do wszystkich to dorało... No cóż, taka uroda forum. Pozdr Link Zgłoś
lexus_400 Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 09.11.03, 18:30 Czesci do BMW sa zbyt drogie, a te samochody sie czesto psuja! Ja chyba kupie Pande ... Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 09.11.03, 19:48 twój mózg się chyba też często psuje... Link Zgłoś
lexus_400 Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 09.11.03, 21:07 Fajnie piszesz, hehe ... kumplowi w Trzebini poszly lozyska na sprzegle. Jedynie trzy lata! Co myslisz o jego glowie, glombie? Link Zgłoś
Gość: Henio Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.sympatico.ca 09.11.03, 21:21 Beemka ist eine kleine wundebar! Link Zgłoś
Gość: FF Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 20:15 Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? Każdy ma swoje za i pzreciw, > ciekawi mnie wszae zdanie. Ja mam rozdwojenie jaźni... Pozdr Focus, tylko Focus !!! Link Zgłoś
Gość: Henio Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.sympatico.ca 09.11.03, 21:16 Najlepszy Focus ma Nikon, cretino! Link Zgłoś
Gość: czwarty pancerny Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: 212.122.200.* 09.11.03, 21:24 auto...focus i x-krotny zoom polecam lustrzanki Canon.:) Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 21:31 Jasne ze Forda! Przemawia za tym wiele argumentow z ktorymi na pewnozgodza sie forumowicze: 1. Ford to samochod dla intelektualistow a BMW dla dresiarzy 2. BMW ma pewnie jakis okropny, strasznie ciezki i kopcacy R6 albo V8 ktory nie jest ci potrzebny 3.jak myslisz ze jest ci jednak potrzebny to Mgr zaraz ci wybije z glowy takie glupie pomysly;) 4. Jak bedziesz mial szczescie to Ford bedzie mial supercichy diesel o osiagach samochodu rajdowego ktory ma kulture pracy V12 i przy tym malo pali bo ma 1.5 litra pojemnosci (a jest tak czysty ze wiewiorki zrobia sobie dziuple w wydechu twojego dieselka a z rury wydechowej zakwitna roze:) 5. Nowy to nowy, nikt nie "piedzial" w fotel kierowcy przed toba! Dla tego faktu warto jest brac nowy golas z korbkami w szybach i marna tapicerka niz 4 letnie BMW full option ze skora:) 6. Jak kupisz BMW to beda do ciebie strzelac 3 razy dziennie z kalasza, a samochod zginie po najdalej paru dniach:) 7. Biorac nowy Ford raczej nie spotka cie ta przykorsc ze twoj samochod bedzie mial alu, xenony, i inne niepotrzebne duperele (BMW moze niestety byc w nie wyposazone) 8. BMW to straszna locha, nie warto go brac nawet za darmo! nigdzie nie zaparkujesz! widziales kiedys gdzies zaparkowanego np mercedesa klasy S albo BMw 7 ? takie samochody wogle nie parkuja a ich wlasciciele w biegu wysiadaja i wsiadaja. Dlatego bierz Forda! Link Zgłoś
greenblack Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 09.11.03, 21:37 Gość portalu: Szymi napisał(a): widziales kiedys gdzies zaparkowanego np mercedesa klasy S albo > BMw 7 ? takie samochody wogle nie parkuja a ich wlasciciele w biegu wysiadaja i > > wsiadaja. To mi się najbardziej spodobało:))) Ale cały tekst jest pyszny. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Henio Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.sympatico.ca 10.11.03, 02:47 Ty jestes pyszny psycholu! Beemka to samochod dla Turka, a nie jakiegos Polacka, hehe ... Jak tam Twoja stara Panda 1988? Zmieniaj czensto borigo, cretino! Link Zgłoś
Gość: ogmar Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: 62.233.164.* 10.11.03, 08:30 Nowy to nowy. Jak ktoś już pisał nikt wcześniej nie pierdział w fotel (fajny tekst). Polecam zajżeć do klubu focusa i tam zobaczyć co dobrego i złego pisze o swoich samochodach użytkownicy. www.focusklubpolska.com.pl Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi Marcin Link Zgłoś
Gość: Borys Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 09:50 Byłem na tej stronie. Dzięki ogmarze. Potem sie tam zaloguje. Bardzo ładna, ładniejsza od strony www.bmw-klub.pl, którą też odwiedziłem. Niestety wybór nie jest taki prosty. 1. Jeździłem troszke Focusem, bardzo mi się podobało. Niestyty nie prowadziłem E-39. Stąd sam nie mogę porównać. Ale słyszałem, że jazda jest "nie do porównania" na korzyść tego drugiego. Wynika to m.in. z gabarytów obu pojazdów, rozstawu osi, wielkości kół, pracy zaiwszenia, momentu obr. silnika itp. 2. Focus 100 i X100 jest nieźle wyposażpony - ale... wnętrze (design) Focusa mi się zupełnie nie podoba... Może Focusa II? Co innego E-39 - bardzo mi się podoba. A to w końcu we wnętrzu auta spędzamy większość czasu ;-) Link Zgłoś
Gość: 1slavo Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.trzebinia.net 10.11.03, 11:41 Zaryzykuje stwierdzenie,ze części do 5 w ASO będa 5x drozsze niż do Focusa i to jest problem.Jesli znajdziesz przyzwoitą 5 bez wiesniackiego tuningu to bierz - miej coś od zycia ;-) Dla mnie opisywana 5 to prawie ideał jesli chodzi o wyglad oraz o wnętrze właśnie i aż dziwi mnie jak mozna zaprojektować samochód prawie 10 lat temu by dalej był tak powiedzmy "aktualny" (w końcu Avantime to to nie jest ;-) www.trader.pl/ad-details.asp?CategoryID=131&ID=18482809052003120238# gdyby nie fakt,ze ktoś na liczniku wymazał z przodu jedynke możesz brać tego ;-) www.trader.pl/ad-details.asp?CategoryID=131&ID=AB-G-583-2003101919030790268064 albo ten z nowymi lampami z przodu i z tyłu www.trader.pl/ad-details.asp?CategoryID=131&ID=17716715609062003101301 pozdr Link Zgłoś
Gość: Borys Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 11:59 Dzięki za opinie. Jeśli chodzi o sam samochód, to wolałbym E-39... zdecydowanie! Jest po prostu piękny i jeszce wiele lat taki będzie + chyba wyższy komfort jazdy (mimo upływu lat). Jednak boję się: 1. o awaryjość (czytając forum na stronie bmw-klub.pl odnoszę dziwne wrażenie - z jednej strony forumowicze zapewniają o bezawaryjności E- 39, z drugiej strony są tam dziesiątki wpisów z pośbą o pomoc typu "zjebało mi się to", "kto wie jak naprawić tamto"... Dotyczą one co prawda starszego modelu 5-ki (E-34)... ale za kilka lat będą dotyczyły też E-39. 2. Nie mam pojęcia, jak kupić dobry egzemplarz. W Szczecinie nie ma ASO (bym mógło go zawieść na test), po drugie chyba wszystkie sprowadzone z Niemiec (przed kilkoma laty) były bite... a tego nie chce. A obecnie nie opłaca się (cło+VAT=101% :-(((( )sprowadzać. No i nie wiem co robić. Tym bardziej, że za jakiś czas będzei Focus II. Link Zgłoś
ziolek73 Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 10.11.03, 12:36 1. Awaryjnosc. Oczywiscie ze na forum czytasz "Zwalilo sie to / tamto, kto wie jak naprawic" etc. bo po to jest to forum. Ludzie pisza tam aby uzyskac informacje, pomoc w swoich problemach. Nikt raczej nie bedzie pisal "W mojej E- 34 ogrzewanie dziala rewelacyjnie od 8 lat..." i elaborat na ten temat, bo po co? Poza tym ludzie majacy stare samochody (milosnicy marki (jakiejkolwiek)) lubia sobie w nich podlubac sami zanim pojada do serwisu. I nie chodzi o kase ale o to zeby w swoim ulubionym samochodzie umiec pare rzeczy zrobic samemu, zaden sewrwis nie zadba o samochod tak dobrze jak jego wlasciciel. IMHO - bmki nie psuja sie czesciej niz inne samochody, a napewno 6-7 letnie BMW psuje sie mniej niz inne samochody w tym samym wieku. Oczywiscie dochodzi kwestia jak sie dba i uzytkuje samochod. 2. Wkrotce otworzy sie rynek europejski, o ile ciezko znalezc w polsce nie zajezdzone i nie wybite BMW o tyle (moze nie taniej) w europie (Wlochy / Austria) mozna bedzie znalezc sporo ciekawych egzemplazy. Dodatkowym plusem zamochodow z zagranicy jest to ze na 90% byly serwisowane a nie robione u pana X w garazu. Kupno samochodu to sprawa osobista :o) ja napewno wybiore BMW :o))) Rispekt, Ziolek - BMW Klub Polska. Link Zgłoś
Gość: Borys awaryjność BMW IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 14:32 No tak. Oczywiście, że nie pisze się esejów nt. sprawnego ogrzewania. Ja natomiast chcę w miarę możliwości obiektywnie rozkminić czy warto zaryzykować zakup 7-letniego BMW czy kupić nowego, na gwarancji itp Forda Focusa. Prowadziłem dwa Focusy: 1.8 i 1.4; nie zrobiłem nimi zbyt wielu kilomertów to fakt. Ale zawsze coś. Nigdy nie jechałem natomisat BMW. Nie mam więc porównania - a to myślę (jazda+komfort) jest główna przewaga BMW. No, poza designem wnętrza oczywiście. Więc: czy ktoś prowadził oba te pojazdy i może opisać wrażenia?? Pozdr PS. ale jak się już zepsuje BMW (to ponoć masakra jak się nie ma znajomego mechanika...) PS 2: co do importu niezajeżżonych BMW: to podobno po wejściu do UE zniknie tylko VAT, a akacyza (np. na E-39 7 - letnie = 80%)... Link Zgłoś
ziolek73 Re: awaryjność BMW 12.11.03, 11:24 Borys, Kazdy samochod ktory sie zepsuje jest dla wlasciciela masakra. Znajomemu popsula sie wlasnie Toyota Carina E, samochod uznawany za jeden z bardzo nieawaryjnych samochodow. Nie ma go juz dwa miesiace, musial wymienic silnik, wpakowal w niego kupe kasy, etc. czy to znaczy ze wszystkie Cariny E sa do dupy??? Jezdzilem wieloma samochodami (Focusem tez) i nic nie pasuje pod moja reke, noge (dupe?) tak jak BMW, oczywiscie to jest subiektywne odczucie. No moze jeszcze Opel Omega :o) No i Alfa GTV jezdzi super ale sie ciagle psuje znajomemu. Po to jest forum BMW zebys znalazl znajomego mechanika w razie potrzeby :o)) Rispekt. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.trzebinia.net 11.11.03, 12:19 "Ford to samochod dla intelektualistow" ??? pozdr Link Zgłoś
Gość: werty www.focusklubpolska.com.pl IP: 62.233.164.* 10.11.03, 13:02 zdecydowanie focus. jak już go kupisz to dołącz do klubowiczów, a nie pożałujesz. super ludzie i niezapomniane wrażenia. częste imprezy i wiele innych. pozdro :-) Link Zgłoś
Gość: Marek tylko bmw i jeszcze dres i glowa ogolona :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 19:44 Bmw tylko bmw Link Zgłoś
Gość: Borys Re: tylko bmw i jeszcze dres i glowa ogolona :)) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 10:23 Śmieszą mnie takie teksty. Ubolewam nad wysoką korelacją (sięgającą chyba aż 0.8) dresiarza z kierowcą BMW, ale nie zmienia to odbioru przeze mnie auta jako takiego. Samochód jest po prostu bardzo, bardzo ładny. Poza tym ma świetne osiągi i komfort jazdy. Zastanawiam się nad wyborem auta (i stąd moja obecność na forum). Czekam na opinie osób, które poza wyładowaniem emocji mają jeszcze jakąś wiedzę, i chciałby się nią podzielić. Tekst typu: "Re: tylko bmw i jeszcze dres i glowa ogolona :))" niewiele wnosi do sprawy. Wiem doskonale jak jeżdżą dresy po naszych drogach. Sam byłem wyprzedzany na trzeciego wiele razy przez tępogłowych kolesi w 'bejcach'. Ale równie często widze chamskie zachowanie na drodze w wykonaniu sfrustrowanych i zakomplesionych kierowców, którzy nie są dresiarzami... Pozdr Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: tylko bmw i jeszcze dres i glowa ogolona :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 10:28 >... równie często widze chamskie zachowanie na drodze w wykonaniu >sfrustrowanych i > zakomplesionych kierowców, którzy nie są dresiarzami... Pozdr ale za to posiadaja smieszne samochodziki-wytłoczki takie jak Ford Focus - i stad wynika ich frustracja:))))) Link Zgłoś
Gość: Borys wytłoczka-Ford Focus IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 12:33 Ford Focus nie jest żadną wytłoczką! ;-) Jest to fajna fura i dlatego też jest bardzo populrany jako auto firmowe (zwł. kombi). Tym samym jest eksploatowany na maxa przez PH-owców. I m.in ich widze jako zakompleksionych frustratów, co to pokażą jak to nie oni. Zwłasza, że auto nie jest ich. Pozdr Link Zgłoś
Gość: 5er 528 Re: wytłoczka-Ford Focus IP: 192.85.16.* 11.11.03, 13:32 witajcie,jestem wlascicielem takiego samochodu jak e39 2,8 i jest to samochod 3letni prawie ze wszystkim w srodku i sam nawalilem przez te 3 latka 100.000km i musze przyznac ze ani razu nie nawalil tzn jesli chodzi o silnik i te sprawy i ludzie nie poruwnujcie e34 z e39 bo calkiem inne samochody e39 maja juz nowsza generacje silnikow tak zwanych m52 albo m54,jazda jesli chodzi o komfort jest superancka i po tych duzo przejachanych kilom. naprawde nie odczuwam tego ze zawieszenie pada ,jedyna usterka w samochodzie byly 2 lozyska tylne,ale na tych ulicach to normalne a co do focusa to pracowalem w Fordzie 10 latek i znam go na wylot ,owszem jest fajny samochod ale nie dlamnie ,ale kazdy nich se kupi na co go stac tak mi sie zdaje pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Borys Re: wytłoczka-Ford Focus IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 14:02 Owszem. Nie dzwiota, że nic się nie zepsuło w 3-letnim E-39 528... Problem, jaki tu rozkminiam, jest taki czy 7-letnie E-39 będzie bezawaryjne. 100 000 km to niewielki przebieg jak na BMW, które można kupić na wtórnym rynku. Ciekawi mnie czy też będzie taki bezawaryjny i bezkosztowy po 300 000km. Pozdr Link Zgłoś
Gość: 5er 528 Re: wytłoczka-Ford Focus IP: *.a.pppool.de 11.11.03, 21:28 tego to ja juz nie bede mogl powiedziec po raczej tych kilometrow juz nie dam rady zrobic ale zdaje mi sie jesli o samochod sie dba tzn serwisy,oleje itd to co ma kleknac oprocz czesci jak np sprzeglo czy hamulce albo amortyzatory i chodzi oto ze w focusie napewno to szybciej szlak trafi jak w bmw ,ale oczywiscie jesli sie ma pecha do i w bmw wszystko moze szybciej nawalic Link Zgłoś
Gość: 5er 528 Re: wytłoczka-Ford Focus IP: *.a.pppool.de 11.11.03, 21:32 aha jesli np porownanie :3letnia bmw z 100.000km i 3 letni focus z 100.000km to sprawdz samochod i bedziesz widzial ze jednak bmw jest troch wiecej wytrzymalsza no ale zato tez drozsza:--) pozdrawiam Link Zgłoś
krzew Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 12.11.03, 11:29 nowy jest zawsze nowy i ma gwarancje... a takie BMW pewnie bite dwa razy i sporwadzane z Gruzji ;) No chyba ze chcesz szpanowac ze masz BMW... Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Borys nowy czy stary IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 16:00 No fakt. Co nowy to nowy. Argumentów na rzecz wyższości nowego auta nad starym jest mnóstwo. Tak też mi podpowiada rozum. Ale serce ciągnie do BMW... Pozdr Link Zgłoś
Gość: 7-er 745 Re: nowy czy stary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 17:37 Ford to same komplikacje techniczne. Niewiarygodne serwisy. To zabawka z klocków lego. Link Zgłoś
Gość: Rav Wątek-śmiątek IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.11.03, 17:53 Wątek zgoła niedyskutowalny. Kluczowa jest kwestia tego, co uznamy tu za racjonalne. Bo jeśli kwestie pozatechniczne mają schodzić na dalszy plan (a naiwnością jest próba zrównania w bezpośrednim zestawieniu tej dwójki i udawania na sto sposobów, że nie wiadomo, co wyniknie), to gadaninie nie ma końca. A emocjonalnie rzecz biorąc, to lepiej pomedytować, może oświecenie samo przyjdzie, sukcesów życzę, sceptycznie Link Zgłoś