Dodaj do ulubionych

Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100?

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 15:32
Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? Każdy ma swoje za i pzreciw,
ciekawi mnie wszae zdanie. Ja mam rozdwojenie jaźni... Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: lew_ Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.proxy.aol.com 07.11.03, 19:05
      Trzeba byc kompletnym oslem zeby w ogole porownywac BMW z fordem:))o
      rozpietosci ceny juz n ie mowie:)
      • Gość: Rav Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.11.03, 19:29
        Co się czepiasz? Stoi jak byk: rozdwojenie jaźni! Nie rozumiesz podstawowych
        pojęć psychiatrycznych??
      • 1slavo Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 10.11.03, 03:35
        > Trzeba byc kompletnym oslem zeby w ogole porownywac BMW z fordem:))o
        > rozpietosci ceny juz n ie mowie:)

Facet wyraźnie napisał,ze TYLKO Focus jest NOWY

pozdr

• Gość: Borys Ciesze się IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 09:41
          Ciesze się, że ktoś zauważył, że chcę porównać nowego Forda z używanym BMW(+-
          '96r). Specjalnie napisałem, że chodzi mi o BMW model E-39 (seria 5 z lat 1995-
          2002) żeby nie było nieporozumień. Ale niestety nie do wszystkich to dorało...
          No cóż, taka uroda forum. Pozdr
    • lexus_400 Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 09.11.03, 18:30
      Czesci do BMW sa zbyt drogie, a te samochody sie czesto psuja! Ja chyba
      kupie Pande ...
      • Gość: bolo Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 09.11.03, 19:48
        twój mózg się chyba też często psuje...
        • lexus_400 Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 09.11.03, 21:07
          Fajnie piszesz, hehe ... kumplowi w Trzebini poszly lozyska na sprzegle.
          Jedynie trzy lata! Co myslisz o jego glowie, glombie?
          • Gość: Henio Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.sympatico.ca 09.11.03, 21:21
            Beemka ist eine kleine wundebar!
    • Gość: FF Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 20:15
      Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? Każdy ma swoje za i pzreciw,
      > ciekawi mnie wszae zdanie. Ja mam rozdwojenie jaźni... Pozdr

Focus, tylko Focus !!!
      • Gość: Henio Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.sympatico.ca 09.11.03, 21:16
        Najlepszy Focus ma Nikon, cretino!
        • Gość: czwarty pancerny Re: Co wybras?: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: 212.122.200.* 09.11.03, 21:24
          auto...focus i x-krotny zoom polecam lustrzanki Canon.:)
    • Gość: Szymi Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 21:31
      Jasne ze Forda!
      Przemawia za tym wiele argumentow z ktorymi na pewnozgodza sie forumowicze:

1. Ford to samochod dla intelektualistow a BMW dla dresiarzy
      2. BMW ma pewnie jakis okropny, strasznie ciezki i kopcacy R6 albo V8 ktory nie
      jest ci potrzebny
      3.jak myslisz ze jest ci jednak potrzebny to Mgr zaraz ci wybije z glowy takie
      glupie pomysly;)
      4. Jak bedziesz mial szczescie to Ford bedzie mial supercichy diesel o osiagach
      samochodu rajdowego ktory ma kulture pracy V12 i przy tym malo pali bo ma 1.5
      litra pojemnosci (a jest tak czysty ze wiewiorki zrobia sobie dziuple w wydechu
      twojego dieselka a z rury wydechowej zakwitna roze:)
      5. Nowy to nowy, nikt nie "piedzial" w fotel kierowcy przed toba! Dla tego
      faktu warto jest brac nowy golas z korbkami w szybach i marna tapicerka niz 4
      letnie BMW full option ze skora:)
      6. Jak kupisz BMW to beda do ciebie strzelac 3 razy dziennie z kalasza, a
      samochod zginie po najdalej paru dniach:)
      7. Biorac nowy Ford raczej nie spotka cie ta przykorsc ze twoj samochod bedzie
      mial alu, xenony, i inne niepotrzebne duperele (BMW moze niestety byc w nie
      wyposazone)
      8. BMW to straszna locha, nie warto go brac nawet za darmo! nigdzie nie
      zaparkujesz! widziales kiedys gdzies zaparkowanego np mercedesa klasy S albo
      BMw 7 ? takie samochody wogle nie parkuja a ich wlasciciele w biegu wysiadaja i
      wsiadaja. Dlatego bierz Forda!

• greenblack Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 09.11.03, 21:37
        Gość portalu: Szymi napisał(a):

widziales kiedys gdzies zaparkowanego np mercedesa klasy S albo
        > BMw 7 ? takie samochody wogle nie parkuja a ich wlasciciele w biegu wysiadaja
        i
        >
        > wsiadaja.

To mi się najbardziej spodobało:))) Ale cały tekst jest pyszny.

Pozdrawiam
        • Gość: Henio Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.sympatico.ca 10.11.03, 02:47
          Ty jestes pyszny psycholu! Beemka to samochod dla Turka, a nie
          jakiegos Polacka, hehe ... Jak tam Twoja stara Panda 1988? Zmieniaj
          czensto borigo, cretino!
          • Gość: ogmar Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: 62.233.164.* 10.11.03, 08:30
            Nowy to nowy. Jak ktoś już pisał nikt wcześniej nie pierdział w fotel (fajny
            tekst).
            Polecam zajżeć do klubu focusa i tam zobaczyć co dobrego i złego pisze o swoich
            samochodach użytkownicy.
            www.focusklubpolska.com.pl

Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi Marcin
            • Gość: Borys Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 09:50
              Byłem na tej stronie. Dzięki ogmarze. Potem sie tam zaloguje. Bardzo ładna,
              ładniejsza od strony www.bmw-klub.pl, którą też odwiedziłem.
              Niestety wybór nie jest taki prosty.
              1. Jeździłem troszke Focusem, bardzo mi się podobało. Niestyty nie prowadziłem
              E-39. Stąd sam nie mogę porównać. Ale słyszałem, że jazda jest "nie do
              porównania" na korzyść tego drugiego. Wynika to m.in. z gabarytów obu
              pojazdów, rozstawu osi, wielkości kół, pracy zaiwszenia, momentu obr. silnika
              itp.
              2. Focus 100 i X100 jest nieźle wyposażpony - ale... wnętrze (design) Focusa
              mi się zupełnie nie podoba... Może Focusa II? Co innego E-39 - bardzo mi się
              podoba. A to w końcu we wnętrzu auta spędzamy większość czasu ;-)
              • Gość: 1slavo Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.trzebinia.net 10.11.03, 11:41
                Zaryzykuje stwierdzenie,ze części do 5 w ASO będa 5x drozsze niż do Focusa i to
                jest problem.Jesli znajdziesz przyzwoitą 5 bez wiesniackiego tuningu to bierz -
                miej coś od zycia ;-)
                Dla mnie opisywana 5 to prawie ideał jesli chodzi o wyglad oraz o wnętrze
                właśnie i aż dziwi mnie jak mozna zaprojektować samochód prawie 10 lat temu by
                dalej był tak powiedzmy "aktualny" (w końcu Avantime to to nie jest ;-)

www.trader.pl/ad-details.asp?CategoryID=131&ID=18482809052003120238#
                gdyby nie fakt,ze ktoś na liczniku wymazał z przodu jedynke możesz brać tego ;-)

www.trader.pl/ad-details.asp?CategoryID=131&ID=AB-G-583-2003101919030790268064

albo ten z nowymi lampami z przodu i z tyłu

www.trader.pl/ad-details.asp?CategoryID=131&ID=17716715609062003101301
                pozdr
                • Gość: Borys Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 11:59
                  Dzięki za opinie. Jeśli chodzi o sam samochód, to wolałbym E-39...
                  zdecydowanie! Jest po prostu piękny i jeszce wiele lat taki będzie + chyba
                  wyższy komfort jazdy (mimo upływu lat).
                  Jednak boję się: 1. o awaryjość (czytając forum na stronie bmw-klub.pl odnoszę
                  dziwne wrażenie - z jednej strony forumowicze zapewniają o bezawaryjności E-
                  39, z drugiej strony są tam dziesiątki wpisów z pośbą o pomoc typu "zjebało mi
                  się to", "kto wie jak naprawić tamto"... Dotyczą one co prawda starszego
                  modelu 5-ki (E-34)... ale za kilka lat będą dotyczyły też E-39.
                  2. Nie mam pojęcia, jak kupić dobry egzemplarz. W Szczecinie nie ma ASO (bym
                  mógło go zawieść na test), po drugie chyba wszystkie sprowadzone z Niemiec
                  (przed kilkoma laty) były bite... a tego nie chce. A obecnie nie opłaca się
                  (cło+VAT=101% :-(((( )sprowadzać.
                  No i nie wiem co robić. Tym bardziej, że za jakiś czas będzei Focus II.
                  • ziolek73 Re: Co wybrac´: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 10.11.03, 12:36
                    1. Awaryjnosc. Oczywiscie ze na forum czytasz "Zwalilo sie to / tamto, kto wie
                    jak naprawic" etc. bo po to jest to forum. Ludzie pisza tam aby uzyskac
                    informacje, pomoc w swoich problemach. Nikt raczej nie bedzie pisal "W mojej E-
                    34 ogrzewanie dziala rewelacyjnie od 8 lat..." i elaborat na ten temat, bo po
                    co? Poza tym ludzie majacy stare samochody (milosnicy marki (jakiejkolwiek))
                    lubia sobie w nich podlubac sami zanim pojada do serwisu. I nie chodzi o kase
                    ale o to zeby w swoim ulubionym samochodzie umiec pare rzeczy zrobic samemu,
                    zaden sewrwis nie zadba o samochod tak dobrze jak jego wlasciciel.
                    IMHO - bmki nie psuja sie czesciej niz inne samochody, a napewno 6-7 letnie
                    BMW psuje sie mniej niz inne samochody w tym samym wieku. Oczywiscie dochodzi
                    kwestia jak sie dba i uzytkuje samochod.
                    2. Wkrotce otworzy sie rynek europejski, o ile ciezko znalezc w polsce nie
                    zajezdzone i nie wybite BMW o tyle (moze nie taniej) w europie (Wlochy /
                    Austria) mozna bedzie znalezc sporo ciekawych egzemplazy. Dodatkowym plusem
                    zamochodow z zagranicy jest to ze na 90% byly serwisowane a nie robione u pana
                    X w garazu.
                    Kupno samochodu to sprawa osobista :o) ja napewno wybiore BMW :o)))

Rispekt, Ziolek - BMW Klub Polska.
                    • Gość: Borys awaryjność BMW IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 14:32
                      No tak. Oczywiście, że nie pisze się esejów nt. sprawnego ogrzewania. Ja
                      natomiast chcę w miarę możliwości obiektywnie rozkminić czy warto zaryzykować
                      zakup 7-letniego BMW czy kupić nowego, na gwarancji itp Forda Focusa.
                      Prowadziłem dwa Focusy: 1.8 i 1.4; nie zrobiłem nimi zbyt wielu kilomertów to
                      fakt. Ale zawsze coś. Nigdy nie jechałem natomisat BMW. Nie mam więc
                      porównania - a to myślę (jazda+komfort) jest główna przewaga BMW. No, poza
                      designem wnętrza oczywiście. Więc: czy ktoś prowadził oba te pojazdy i może
                      opisać wrażenia?? Pozdr

PS. ale jak się już zepsuje BMW (to ponoć masakra jak się nie ma znajomego
                      mechanika...)

PS 2: co do importu niezajeżżonych BMW: to podobno po wejściu do UE zniknie
                      tylko VAT, a akacyza (np. na E-39 7 - letnie = 80%)...
                      • ziolek73 Re: awaryjność BMW 12.11.03, 11:24
                        Borys,
                        Kazdy samochod ktory sie zepsuje jest dla wlasciciela masakra. Znajomemu
                        popsula sie wlasnie Toyota Carina E, samochod uznawany za jeden z bardzo
                        nieawaryjnych samochodow. Nie ma go juz dwa miesiace, musial wymienic silnik,
                        wpakowal w niego kupe kasy, etc. czy to znaczy ze wszystkie Cariny E sa do
                        dupy???
                        Jezdzilem wieloma samochodami (Focusem tez) i nic nie pasuje pod moja reke,
                        noge (dupe?) tak jak BMW, oczywiscie to jest subiektywne odczucie. No moze
                        jeszcze Opel Omega :o) No i Alfa GTV jezdzi super ale sie ciagle psuje
                        znajomemu.
                        Po to jest forum BMW zebys znalazl znajomego mechanika w razie potrzeby :o))
                        Rispekt.
      • Gość: Sławek Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? IP: *.trzebinia.net 11.11.03, 12:19
        "Ford to samochod dla intelektualistow"
        ???

pozdr

• Gość: werty www.focusklubpolska.com.pl IP: 62.233.164.* 10.11.03, 13:02
      zdecydowanie focus. jak już go kupisz to dołącz do klubowiczów, a nie
      pożałujesz. super ludzie i niezapomniane wrażenia. częste imprezy i wiele
      innych. pozdro :-)
    • Gość: Marek tylko bmw i jeszcze dres i glowa ogolona :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 19:44
      Bmw tylko bmw
      • Gość: Borys Re: tylko bmw i jeszcze dres i glowa ogolona :)) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 10:23
        Śmieszą mnie takie teksty. Ubolewam nad wysoką korelacją (sięgającą chyba aż
        0.8) dresiarza z kierowcą BMW, ale nie zmienia to odbioru przeze mnie auta
        jako takiego. Samochód jest po prostu bardzo, bardzo ładny. Poza tym ma
        świetne osiągi i komfort jazdy. Zastanawiam się nad wyborem auta (i stąd moja
        obecność na forum). Czekam na opinie osób, które poza wyładowaniem emocji mają
        jeszcze jakąś wiedzę, i chciałby się nią podzielić.
        Tekst typu: "Re: tylko bmw i jeszcze dres i glowa ogolona :))" niewiele wnosi
        do sprawy. Wiem doskonale jak jeżdżą dresy po naszych drogach. Sam byłem
        wyprzedzany na trzeciego wiele razy przez tępogłowych kolesi w 'bejcach'. Ale
        równie często widze chamskie zachowanie na drodze w wykonaniu sfrustrowanych i
        zakomplesionych kierowców, którzy nie są dresiarzami... Pozdr
        • Gość: Szymi Re: tylko bmw i jeszcze dres i glowa ogolona :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 10:28

>... równie często widze chamskie zachowanie na drodze w wykonaniu
          >sfrustrowanych i
          > zakomplesionych kierowców, którzy nie są dresiarzami... Pozdr

ale za to posiadaja smieszne samochodziki-wytłoczki takie jak Ford Focus - i
          stad wynika ich frustracja:)))))
          • Gość: Borys wytłoczka-Ford Focus IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 12:33
            Ford Focus nie jest żadną wytłoczką! ;-) Jest to fajna fura i dlatego też jest
            bardzo populrany jako auto firmowe (zwł. kombi). Tym samym jest eksploatowany
            na maxa przez PH-owców. I m.in ich widze jako zakompleksionych frustratów, co
            to pokażą jak to nie oni. Zwłasza, że auto nie jest ich. Pozdr
            • Gość: 5er 528 Re: wytłoczka-Ford Focus IP: 192.85.16.* 11.11.03, 13:32
              witajcie,jestem wlascicielem takiego samochodu jak e39 2,8 i jest to samochod
              3letni prawie ze wszystkim w srodku i sam nawalilem przez te 3 latka 100.000km
              i musze przyznac ze ani razu nie nawalil tzn jesli chodzi o silnik i te sprawy
              i ludzie nie poruwnujcie e34 z e39 bo calkiem inne samochody e39 maja juz
              nowsza generacje silnikow tak zwanych m52 albo m54,jazda jesli chodzi o komfort
              jest superancka i po tych duzo przejachanych kilom. naprawde nie odczuwam tego
              ze zawieszenie pada ,jedyna usterka w samochodzie byly 2 lozyska tylne,ale na
              tych ulicach to normalne a co do focusa to pracowalem w Fordzie 10 latek i znam
              go na wylot ,owszem jest fajny samochod ale nie dlamnie ,ale kazdy nich se kupi
              na co go stac tak mi sie zdaje
              pozdrawiam
              • Gość: Borys Re: wytłoczka-Ford Focus IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 14:02
                Owszem. Nie dzwiota, że nic się nie zepsuło w 3-letnim E-39 528... Problem,
                jaki tu rozkminiam, jest taki czy 7-letnie E-39 będzie bezawaryjne. 100 000 km
                to niewielki przebieg jak na BMW, które można kupić na wtórnym rynku. Ciekawi
                mnie czy też będzie taki bezawaryjny i bezkosztowy po 300 000km. Pozdr
                • Gość: 5er 528 Re: wytłoczka-Ford Focus IP: *.a.pppool.de 11.11.03, 21:28
                  tego to ja juz nie bede mogl powiedziec po raczej tych kilometrow juz nie dam
                  rady zrobic ale zdaje mi sie jesli o samochod sie dba tzn serwisy,oleje itd to
                  co ma kleknac oprocz czesci jak np sprzeglo czy hamulce albo amortyzatory i
                  chodzi oto ze w focusie napewno to szybciej szlak trafi jak w bmw ,ale
                  oczywiscie jesli sie ma pecha do i w bmw wszystko moze szybciej nawalic
                  • Gość: 5er 528 Re: wytłoczka-Ford Focus IP: *.a.pppool.de 11.11.03, 21:32
                    aha jesli np porownanie :3letnia bmw z 100.000km i 3 letni focus z 100.000km
                    to sprawdz samochod i bedziesz widzial ze jednak bmw jest troch wiecej
                    wytrzymalsza no ale zato tez drozsza:--)
                    pozdrawiam
    • krzew Re: Co wybrać: BMW E-39 czy Nowy Ford FocusX100? 12.11.03, 11:29
      nowy jest zawsze nowy i ma gwarancje... a takie BMW pewnie bite dwa razy i
      sporwadzane z Gruzji ;) No chyba ze chcesz szpanowac ze masz BMW...
      Pozdrawiam
      • Gość: Borys nowy czy stary IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 16:00
        No fakt. Co nowy to nowy. Argumentów na rzecz wyższości nowego auta nad starym
        jest mnóstwo. Tak też mi podpowiada rozum. Ale serce ciągnie do BMW... Pozdr
        • Gość: 7-er 745 Re: nowy czy stary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 17:37
          Ford to same komplikacje techniczne. Niewiarygodne serwisy. To zabawka z
          klocków lego.
    • Gość: Rav Wątek-śmiątek IP: *.bielsko.dialog.net.pl 12.11.03, 17:53
      Wątek zgoła niedyskutowalny.

Kluczowa jest kwestia tego, co uznamy tu za racjonalne. Bo jeśli kwestie
      pozatechniczne mają schodzić na dalszy plan (a naiwnością jest próba zrównania
      w bezpośrednim zestawieniu tej dwójki i udawania na sto sposobów, że nie
      wiadomo, co wyniknie), to gadaninie nie ma końca.

A emocjonalnie rzecz biorąc, to lepiej pomedytować, może oświecenie samo
      przyjdzie,

sukcesów życzę, sceptycznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka