Dodaj do ulubionych

Dobry klimat w Danii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:30
Jak dla mnie nowy Saab powinien zerwać z przeszłością i zapoczątkować nową linię samochodów, ktora bylaby znakiem charakterystycznym szwedów. Oczywiście jesli w nowym samochodzie znajdziemy małe odwołania do tradycji(np. znany wygląd atrapy chlodnicy) to żle nie bedzie : )
A co do tego chińskiego auta to pewnie jak tylko minie kryzys, Toyota albo inny duży koncern wykupi to rozwiązanie od Chińczyków i bedzie reklamować jako innowacyjne i jedyne w swoim rodzaju...
Obserwuj wątek
    • Gość: ziółek Dobry klimat w Danii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.09, 09:53
      No i jednak chińczycy potrafią cos zdziałać samemu . Pytanie tylko, czy ta technologia jest ich, czy ja komuś %$#& (ukradli)?
    • Gość: michał Re: Dobry klimat w Danii IP: *.samar.pl 17.02.09, 10:24
      Odnośnie BYD-a F3, to wnętrze ma identyczne jak w Corolli IX.
    • Gość: mis Re: Dobry klimat w Danii IP: 194.242.148.* 17.02.09, 11:13
      a mnie sie urodzilo pytanie. czy bedzie mozna uzywac otwartego ognia na tych elektrycznych stacjach.. bo co tu robic tyle czasu jak nie zapalic ??
    • Gość: Dario Re: Dobry klimat w Danii IP: *.24.218.178.adsl.dynamic.totbb.net 17.02.09, 13:29
      Panie Jacku, dlaczego nikt nic nie wspomina o żywotności i cenie baterii we wtyczkowozach? Można sobie wyobrazić, że takie baterie w warunkach w jakich pracują są dużo bardziej eksploatowane niż np. zwykłe akumulatory: 100km na jednym ładowaniu dla przykładu to tak średnio trzeba je ładować 1 raz na 1 lub 2 dni, przy czym będzie to pełny cykl ładowania/rozładowania. Więc jak długo to pochodzi?
    • Gość: ;) Re: Dobry klimat w Danii IP: *.toya.net.pl 17.02.09, 15:06
      te akumulatory nie maja za duzo wspolnego z tymi w spalinowkach ale jest to okolo 5-10000 ladowań.
    • Gość: kmp Re: Dobry klimat w Danii IP: *.adsl.inetia.pl 17.02.09, 19:11
      to chińskie coś wygląda jak podróba toyoty corolli sprzed kilku lat
    • ionen76 Re: Dobry klimat w Danii 18.02.09, 10:18
      Oj widać, że Pan Balkan nigdy Saabem 9-5 nie jeździł. Co z tego, że ma płytę podłogową Vectry A, jeżeli jest ona tylko PLATFORMĄ i nic nie świadczy o samochodzie. Dobrym przykładem jest tutaj porównanie Saaba 9-5 - auta zaprojektowanego w 1997 roku oraz Vectry C, który pojawił się w 2002 roku. 9-5 Aero (250KM) daje w kość Vectrze OPC (280KM), z powodu ogromnej podsterowności Opla, zresztą nawet na prostej Saab jest szybszy od Opla co dowodzi, że nawet posiadając starą platformę można zrobić auto przewyższające parametrami auto o dwie generacje nowsze i w teorii lepsze. To jest właśnie filozofia Saaba, zrobić raz a dobrze. Pan Balkan, widocznie wyznaje filozofię dzisiejszych marketingowców czyli wypuszczanie na rynek jak najszybciej się da i dodawanie literek - nic nie znaczących (vide Golf IV).
      Bardzo lubię ten serwis, słucham też codziennie i w weekend Pana w TokFM i czasami jako fana marki Saab razi mnie podejście do tej marki prezentowane przez Pana wynikające najprawdopodobniej z niewiedzy.

Acha i jeszcze jedno. W jednym z odcinków Magazynu Motoryzacyjnego wspominał Pan o kluczyku z alkomatem i niesłusznie przypisał Pan jego wyprodukowanie Volvo gdyż jest to pomysł Saaba, zresztą jak wiele innych wynalazków stosowanych w dzisiejszych samochodach takich choćby jak turbodoładowanie, zagłówki w siedzeniach i podgrzewane siedzenia. Proszę o trochę szacunku dla tej bardzo zasłużonej i nietuzinkowej marki.

A teraz zabieram się do oglądania kolejnego odcinka MotoDziennika :)
    • Gość: Tom Re: Dobry klimat w Danii IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.09, 03:39
      do ionen76
      Szacunek za historię mamy wszyscy dla Saaba, ale nie lubimy przepłacać. Szwedzi lubią się porównywać z markami premium - Audi, BMW, Mercedesem, nie dając nic w zamian. Chyba że w najnowszym 9-3 chcesz usłyszeć klekoczące plastiki. Ja nie miałem zamiaru więc po jeździe próbnej wybrałem Audi.
    • Gość: jacek.balkan Re: Dobry klimat w Danii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 15:50
      IONEN76 - Przepraszam że tak późno - ale w kilku zdaniach się odniosę. Otóż jeździłem Saabami - praktycznie wszystkimi od modelu 900 i 9000 po współczesne 9-5 czy 9-3. Do fanów marki się nie zaliczam (ani tej, ani żadnej innej) - ale ogromnie szanuję, cenię i uwielbiam konstrukcje z lat 80 - i częściowo 90. Nowe modele - od 9-3 w górę też były fajne - ale z czasem ich konstrukcja stawała się coraz bardziej odstająca od tego, z czym przychodziła do nas konkurencja - nie zawsze nowe jest lepsze - o czym (moim zdaniem) świadczy fakt, że stary passat od najnowszego zdecydowanie lepiej prowadzi się na autostradzie, ale pewne trendy w kierunku lepszych materiałów, ciekawszego wzornictwa, bardziej oszczędnych i dynamicznych zarazem silników powinny motywować koncern GM do większych nakładów na Saaba - 9-5 Aero w porównaniu z Vectrą OPC faktycznie wygrywał w sprincie, lepiej się prowadził itd... Ale o ile więcej kosztował? A skoro tak, to postawmy go koło audi A6, Mercedesa E czy BMW 5 - i niestety klienci postawili, przez co sprzedaż Saaba wygląda tak, jak wygląda. Rozumiem, że jeśli ktoś jeździ tylko Saabami, i w marce (złośliwość za złośliwość:) dzięki sprytnemu marketingowi się zakochał, to za każdym razem, gdy słyszy jak ktoś narzeka - to szlag go trafia. Ale proszę porównać jakość pracy automatycznej skrzyni biegów w dowolnym Saabie, z dowolnym lexusem, audi czy w nawet volvo. Nic tylko zrobić NIGHT PANEL
    • pio3k Re: Dobry klimat w Danii 23.02.09, 09:07
      Trochę późno, ale nie mogę się oprzeć. Informację o tym, że Saab 9-3 jest zbudowany na platformie Vectry posiadałem od dawna. Nie był to decydujący fakt na to, że zdecydowałem się kupić ten samochód, jednak znaczący. Sygnałów sugerujących jakoby Saab był niczym innym jak Vectra w sieci krąży mnóstwo, przykładem nawet powyższy materiał, niby nikt tego nie mówi ale zdjęcia to sugerują: patrzcie vectra, a teraz saab, czyż nie uderzające podobieństwo?
      Moje rozumowanie było proste, skoro wspólna podłoga, to i zawieszenie i pewnie sporo innych części, więc serwis nie powinien być drogi. Niestety "zonk", inżynierowie z saaba zastosowali płytę z vectry tylko dlatego, że taką posiadali, nie musieli wyważać otwartych drzwi no i poza tym było taniej.
      Wspólnych elementów pomiędzy Saabem 9-3 a Vectrą B, jest tyle, że przy pierwszych oględzinach starczy palców z jednej ręki, zaglądając głębiej starczy druga ręka. Vectra z tyłu ma niezależne zawieszenie, Saab belkę skrętną. Wspólny element to zintegrowana piasta koła. Z przodu zawieszenie całkowicie różne, nawet kolumna McPersona inna w Saabie, ze wspólnych elementów może jakaś końcówka drążka choć wątpliwe. Elementy wnętrza - sztuk jeden - sterowanie lusterkami. Pod maską identyczny zbiornik na płyn wspomagania, może sugerować, że to wspólny element (pewnie pochodzi od Bosha tak jak układ ABS). Napęd oprócz diesla i wolnossącej benzyny nawet nie leżał koło GM, ale czy ktoś chce Saaba bez turbo?
      Podsumowując, z mojego punktu widzenia, jako użytkownika Saaba informacja o płycie podłogowej jest całkowicie nieistotna. Jako zachęta do zakupu Saaba wprowadzająca w błąd, jako odstraszająca chybiona.
      Jak na mój gust, nawet po mariażu z GM Saab pozostał Saabem, przynajmniej do 2002 roku.
    • Gość: Erol Re: Dobry klimat w Danii IP: *.warszawa.mm.pl 23.02.09, 18:09
      No właśnie problem w tym, że od 2002 roku w Saabie zbyt wiele się nie zmieniło...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka