Dodaj do ulubionych

opony do opla

IP: *.gov.pl 25.11.03, 09:21
astra 1,4 60 konny silnik rocznik 99
jakie powinny być rozmiar zimowych opon
teraz mam 175/70 r 13
Dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • venivv Re: opony do opla 25.11.03, 11:53
      155R13 lub 155/80R13 - jeżeli chcesz zmniejszyć szerokość koła, lub takie same
      175/70R13. Opinie nt zimówek www.opnoy.com.pl.

pozdrawiam
    • venivv errata - www.opony.com.pl - no txt 25.11.03, 11:54
    • Gość: PiotrL Re: opony do opla IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 14:30
      Bierz takie same jak masz letnie ja jeźdżę na Dębica Frigo 175/70R13 wejdź na
      stronę www.opony.com
      • Gość: Jola Re: opony do opla IP: *.gov.pl 25.11.03, 14:34
        Ale jak zauważyłam tamte są sporo tańsze
        Czy Dębica Frigo to niezła opona?
        • Gość: Michal Re: opony do opla IP: *.telia.com 25.11.03, 14:51
          Jolu zasada jest ,ze sie zjezdza wdol na zime o jeden wymiar kolega podal dwa
          wymiary to za duzo winny byc 165/70/R13 lub mozesz zostac przy tych samych.
          pamietaj gdyby w zimie doszlo do wypadku powazniejszego prokuratura bedzie sie
          pytac dlaczego opony byly niewlasciwe.Wedlug przepisow EU trzeba sie trzymac
          tego co jest w dowodzie rejestracyjny z tolerancja jeden wgore jeden wdol.
          Pzdr.Michal
          P.S Koledze moze pasowac i to napewno , ale niestety jest nieprawidlowe.
        • Gość: PiotrL Re: opony do opla IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 20:16
          Jeśli chodzi o opony zimowe to teraz niestety wybrał bym trochę droższe
          Goodyear Ultra grip 6 cena na podstawie www.opony.com 219 zł polskie są dobre
          ale jakoś ostatnio im nie wierzę ;)
      • Gość: Jola Re: opony do opla IP: *.gov.pl 25.11.03, 14:46
        Właśnie skąd bierze się różnica w cenie pomiędzy rozmiarami 170/75/R13 a
        155/80/r13? W Debicy to jakieś 40 zł.
        • Gość: Michal Re: opony do opla IP: *.telia.com 25.11.03, 14:53
          Po prostu mniej materialu wychodzi na opone mniejsza .Pzdr.<Michal
    • Gość: MacTB Re: opony do opla IP: *.chello.pl 25.11.03, 14:59
      Są dwie szkoły: niektórzy radzą zakładanie opon zimowych w rozmarze fabrycznym,
      inni o 1 cm węższe. Ponieważ w Twoim przypadku byłaby to opona 165/75 13, która
      nie jest dostępna, trzeba założyć oponę węższą o 2cm czyli 155/80 13. Przy mocy
      60 KM można się w ogóle nie zastanawiać i zakładać oponę 155. Osobiście miałem
      okazję jeździć na Dębicach Frigo , Pirelli Winter Direzzionale, a obecnie od
      około 2 tygodni mam Savę Eskimo S3. Pirelli można skreślić z porównania ponieważ
      znajduje się w zupełnie innym przedziale cenowym. Natomiast jeśli chodzi o
      Dębicę to jest całkiem przyzwoita, ale przy różnicach cenowych jakie obserwujemy
      w serwisie www.opony.com (tam kupiłem swoje Savy) proponował bym dorzucenie paru
      złotych i zainwestowanie w opony lepszej marki. Np Sava Eskimo S2 albo
      BFGoodrich Winter 2 T/A.
      • Gość: MacTB :/ IP: *.chello.pl 25.11.03, 15:09
        Muszę chyba przyznać rację Michałowi. Astra może być autem trochę za dużym na
        opony 155 :/ Sam nie wiem. OStatnio miałem podobny problem i w końcu wybrałem
        opony w rozmiarze fabrycznym, ale moje auto ma 45 KM więcej. Najidealnieszy pod
        względem dobrania średnicy koła byłby rozmiar 165/75 13 (ale nie wiem czy taki w
        ogóle istnieje) bo 165/70 13 spowoduje zmniejszenie średnicy koła o 14 mm. To
        niewiele, więc może faktycznie pokusić się o ten właśnie rozmiar.
        • Gość: Michal Re: :/ Opony na wesolo. IP: *.telia.com 25.11.03, 15:27
          Wiesz ten wymiar mozna zalozyc,trzeba wiecej powietrza dopompowac i
          niebezpieczenstwa niema,ale w razie kolizji moze zaistniec pytanie dlaczego
          niewlasciwe. Z praktyki pamietam pare lat temu przyjechal do firmy zrozpaczony
          taxiarz Mikael pomoz ratuj Ty jedyny to zrobisz boje sie ze inni doniosa.co sie
          stalo pytam? On opowiada kupil nowke Megamke wstawil na taksowke i pod koniec
          zimy opony byly totalnie lyse,ulegl wypadkowi nikt nie zwrocil uwagi,ale
          ubezpieczenie kazalo podjechac dla wyceny.No i kupilem mu za wlasne pieniadze
          bidak nawet nie mial przy sobie ,komplet zimowek kierunkowych.Zalozylem
          wybalansowalem i na woz.Pojechal po miescie ubrudzil porzadnie i pojechal do
          ubezpieczenia.Wszystko bylo okey zwrocili mu koszty mial auto casco a tak
          odliczyliby procent za zle opony.Wieczorem pojechal do banku i przywiozl
          pieniadze w zebach.Zapytacie jakiej narodowosci no zgadywac?
          Pzdr.Michal
          P.S w czym dowcip,ze to juz byl marzec i niemogl sobie pozwolic na letnie byl
          jeszcze przymus.O tej porze jest niemozliwoscia juz zakupic zimoweki.Pojechalem
          do hurtowni i faceci mieli i wytargoiwakle ponizej polceny oni byli zadowoleni
          ze soprzedali ja ze tanio kupilem no i ten gosciu ze wogole chcial mu ktos
          zalozyc.
          • Gość: polonus Re: :/ Opony na wesolo. IP: *.dyn.optonline.net 25.11.03, 21:12
            hehehhe jakiej narodowosci??Przyjechal do Polaka Polak.No bo jakby inaczej.Tam
            w szkole juz dzieciakom inaczej klepki ukladaja i normalny Szwed nawetby nie
            pomysla o TAKIM przekrecie hehehe
    • Gość: Eagel2 Re: opony do opla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:13
      Raczej zostań przy tym samym rozmiarze, ewentualnie 165/80 R13 (165/70 mogą być
      za niskie). Ostatnie 3 zimy jeździłem na Dębicach tych z bieżnikiem
      kierunkowym, robiłem przez jedną zimę ok 20-25 tys. km i uważam że do normalnej
      eksploatacji są dobre i w miare trwałe.
    • Gość: Jola Re: opony do opla IP: *.gov.pl 26.11.03, 09:32
      Według tego co jest w portalu opony.com.pl to opony do mojej Astry standartowo
      mają wymiar 155/80/13R. Nie wiem dlaczego u mnie są letnie 175/70/r13 (ja ich
      nie kupowałam a poprzedni właściciel)
      Sprawdzałam w takim porównaniu na tej stronie i różnica w w pokazywaniu
      prędkości pomiędzy tymi rozmiarami jest niewielka.
      Jeżdżę b. spokojnie, więc skoro są to "zamienniki" to chyba nie powinno być
      problemu.
      Czym się różni dębica Frigo od Dębicy Frigo Directional?
      • Gość: PiotrL Re: opony do opla IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 11:03
        Powiem tak kup opony zimowe 175/70 R13 marka Dębica Model Directional.
        A różnica między Frigo starym a nowym Directionalem jest taka że jest inny
        układ bieznika i chyba trochę lepsza guma zastosowana do produkcji opony :)
        Jak jeździsz spokojnie to te opony napewno się sprawdzą wiem coś o tym :)
        sam testuję zimówki w kopnym śniegu i tam gdzie inni nie jedźą ja zawsze na
        swoich Frigo wyjedżam i wieżdzam gdzie mi sie chce ale w miarę z głową żeby się
        nie zakopać :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka