Gość: jola IP: *.gov.pl 25.11.03, 09:21 astra 1,4 60 konny silnik rocznik 99 jakie powinny być rozmiar zimowych opon teraz mam 175/70 r 13 Dziękuję za pomoc Link Zgłoś Obserwuj wątek
venivv Re: opony do opla 25.11.03, 11:53 155R13 lub 155/80R13 - jeżeli chcesz zmniejszyć szerokość koła, lub takie same 175/70R13. Opinie nt zimówek www.opnoy.com.pl. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: PiotrL Re: opony do opla IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 14:30 Bierz takie same jak masz letnie ja jeźdżę na Dębica Frigo 175/70R13 wejdź na stronę www.opony.com Link Zgłoś
Gość: Jola Re: opony do opla IP: *.gov.pl 25.11.03, 14:34 Ale jak zauważyłam tamte są sporo tańsze Czy Dębica Frigo to niezła opona? Link Zgłoś
Gość: Michal Re: opony do opla IP: *.telia.com 25.11.03, 14:51 Jolu zasada jest ,ze sie zjezdza wdol na zime o jeden wymiar kolega podal dwa wymiary to za duzo winny byc 165/70/R13 lub mozesz zostac przy tych samych. pamietaj gdyby w zimie doszlo do wypadku powazniejszego prokuratura bedzie sie pytac dlaczego opony byly niewlasciwe.Wedlug przepisow EU trzeba sie trzymac tego co jest w dowodzie rejestracyjny z tolerancja jeden wgore jeden wdol. Pzdr.Michal P.S Koledze moze pasowac i to napewno , ale niestety jest nieprawidlowe. Link Zgłoś
Gość: PiotrL Re: opony do opla IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 25.11.03, 20:16 Jeśli chodzi o opony zimowe to teraz niestety wybrał bym trochę droższe Goodyear Ultra grip 6 cena na podstawie www.opony.com 219 zł polskie są dobre ale jakoś ostatnio im nie wierzę ;) Link Zgłoś
Gość: Jola Re: opony do opla IP: *.gov.pl 25.11.03, 14:46 Właśnie skąd bierze się różnica w cenie pomiędzy rozmiarami 170/75/R13 a 155/80/r13? W Debicy to jakieś 40 zł. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: opony do opla IP: *.telia.com 25.11.03, 14:53 Po prostu mniej materialu wychodzi na opone mniejsza .Pzdr.<Michal Link Zgłoś
Gość: MacTB Re: opony do opla IP: *.chello.pl 25.11.03, 14:59 Są dwie szkoły: niektórzy radzą zakładanie opon zimowych w rozmarze fabrycznym, inni o 1 cm węższe. Ponieważ w Twoim przypadku byłaby to opona 165/75 13, która nie jest dostępna, trzeba założyć oponę węższą o 2cm czyli 155/80 13. Przy mocy 60 KM można się w ogóle nie zastanawiać i zakładać oponę 155. Osobiście miałem okazję jeździć na Dębicach Frigo , Pirelli Winter Direzzionale, a obecnie od około 2 tygodni mam Savę Eskimo S3. Pirelli można skreślić z porównania ponieważ znajduje się w zupełnie innym przedziale cenowym. Natomiast jeśli chodzi o Dębicę to jest całkiem przyzwoita, ale przy różnicach cenowych jakie obserwujemy w serwisie www.opony.com (tam kupiłem swoje Savy) proponował bym dorzucenie paru złotych i zainwestowanie w opony lepszej marki. Np Sava Eskimo S2 albo BFGoodrich Winter 2 T/A. Link Zgłoś
Gość: MacTB :/ IP: *.chello.pl 25.11.03, 15:09 Muszę chyba przyznać rację Michałowi. Astra może być autem trochę za dużym na opony 155 :/ Sam nie wiem. OStatnio miałem podobny problem i w końcu wybrałem opony w rozmiarze fabrycznym, ale moje auto ma 45 KM więcej. Najidealnieszy pod względem dobrania średnicy koła byłby rozmiar 165/75 13 (ale nie wiem czy taki w ogóle istnieje) bo 165/70 13 spowoduje zmniejszenie średnicy koła o 14 mm. To niewiele, więc może faktycznie pokusić się o ten właśnie rozmiar. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: :/ Opony na wesolo. IP: *.telia.com 25.11.03, 15:27 Wiesz ten wymiar mozna zalozyc,trzeba wiecej powietrza dopompowac i niebezpieczenstwa niema,ale w razie kolizji moze zaistniec pytanie dlaczego niewlasciwe. Z praktyki pamietam pare lat temu przyjechal do firmy zrozpaczony taxiarz Mikael pomoz ratuj Ty jedyny to zrobisz boje sie ze inni doniosa.co sie stalo pytam? On opowiada kupil nowke Megamke wstawil na taksowke i pod koniec zimy opony byly totalnie lyse,ulegl wypadkowi nikt nie zwrocil uwagi,ale ubezpieczenie kazalo podjechac dla wyceny.No i kupilem mu za wlasne pieniadze bidak nawet nie mial przy sobie ,komplet zimowek kierunkowych.Zalozylem wybalansowalem i na woz.Pojechal po miescie ubrudzil porzadnie i pojechal do ubezpieczenia.Wszystko bylo okey zwrocili mu koszty mial auto casco a tak odliczyliby procent za zle opony.Wieczorem pojechal do banku i przywiozl pieniadze w zebach.Zapytacie jakiej narodowosci no zgadywac? Pzdr.Michal P.S w czym dowcip,ze to juz byl marzec i niemogl sobie pozwolic na letnie byl jeszcze przymus.O tej porze jest niemozliwoscia juz zakupic zimoweki.Pojechalem do hurtowni i faceci mieli i wytargoiwakle ponizej polceny oni byli zadowoleni ze soprzedali ja ze tanio kupilem no i ten gosciu ze wogole chcial mu ktos zalozyc. Link Zgłoś
Gość: polonus Re: :/ Opony na wesolo. IP: *.dyn.optonline.net 25.11.03, 21:12 hehehhe jakiej narodowosci??Przyjechal do Polaka Polak.No bo jakby inaczej.Tam w szkole juz dzieciakom inaczej klepki ukladaja i normalny Szwed nawetby nie pomysla o TAKIM przekrecie hehehe Link Zgłoś
Gość: Eagel2 Re: opony do opla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.03, 21:13 Raczej zostań przy tym samym rozmiarze, ewentualnie 165/80 R13 (165/70 mogą być za niskie). Ostatnie 3 zimy jeździłem na Dębicach tych z bieżnikiem kierunkowym, robiłem przez jedną zimę ok 20-25 tys. km i uważam że do normalnej eksploatacji są dobre i w miare trwałe. Link Zgłoś
Gość: Jola Re: opony do opla IP: *.gov.pl 26.11.03, 09:32 Według tego co jest w portalu opony.com.pl to opony do mojej Astry standartowo mają wymiar 155/80/13R. Nie wiem dlaczego u mnie są letnie 175/70/r13 (ja ich nie kupowałam a poprzedni właściciel) Sprawdzałam w takim porównaniu na tej stronie i różnica w w pokazywaniu prędkości pomiędzy tymi rozmiarami jest niewielka. Jeżdżę b. spokojnie, więc skoro są to "zamienniki" to chyba nie powinno być problemu. Czym się różni dębica Frigo od Dębicy Frigo Directional? Link Zgłoś
Gość: PiotrL Re: opony do opla IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 11:03 Powiem tak kup opony zimowe 175/70 R13 marka Dębica Model Directional. A różnica między Frigo starym a nowym Directionalem jest taka że jest inny układ bieznika i chyba trochę lepsza guma zastosowana do produkcji opony :) Jak jeździsz spokojnie to te opony napewno się sprawdzą wiem coś o tym :) sam testuję zimówki w kopnym śniegu i tam gdzie inni nie jedźą ja zawsze na swoich Frigo wyjedżam i wieżdzam gdzie mi sie chce ale w miarę z głową żeby się nie zakopać :) Link Zgłoś