Dodaj do ulubionych

Targi w Nowym Jorku

IP: *.chello.pl 14.04.09, 09:33
3 turbosprężarki w R6, ciekawe ciekawe. BiTubro jest dość popularne, poczwórne też spotykane (choćby Veyron), ale słyszeliście kiedyś o silniku z potrójnym turbo?

Co do żałoby narodowej, 100% z panem redaktorem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ore Targi w Nowym Jorku IP: 79.110.195.* 14.04.09, 09:36
      Wygra pewnie niespodziewanie napęd hybrydowy z silnikiem diesela, zapowiadany od lat przez peugeota, a wykonany przez.. isuzu i to z dyfuzorem :)
      Co do ofiar, to fakt: ile smiertlenych dziur w drodze, ile zabłoconych wyjazdow z budowy, drzew przy drodze, wąskich, zatłoczonych, międzymiastowych szos i innych ciekawych zjawisk musi jeszcze istniec, by zwrócono na to uwage. Teraz liczy sie skala - pojedyncza smierc, to juz normalka i akceptowalne zjawisko.. detal, jezeli chodzi o smierc, juz sie nie liczy, tak jak nie liczy sie mały sklepik w miescie.. musi byc cos na miarę tesco.. Inna sprawa, ze liczba zidentyfikowanych ponad 1400 pijanych kierowców przez święta sprawia, ze chetnie wprowadziłbym do kraju arabską metodę na złodziei dla takich ludzi, bez rąk już się dużo trudniej prowadzi..
    • Gość: yhy Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 09:42
      hehe balkan balance?
    • Gość: mały Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 10:09
      Co do ostatniej sentencji zgadzam się z Panem Jackiem. Co do turbin to już tylko niewielki krok do 8, 9 a może 15 turbin, tylko ile później taki silnik będzie kosztował.
    • Gość: Bojek Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.warszawa.mm.pl 14.04.09, 11:28
      No niestety jak widać w naszym kraju śmierć śmierci nierówna, choć chyba powinienem napisać ludzkie życie życiu nierówne... Bo przecież do ofiar wypadków drogowych tak łatwo się przyzwyczaić, a dużo trudniej zapobiedz, łatwiej przecież kazać sprawdzić kilkadziesiąt hoteli robotniczych niż np. budować normalne (czyt. bezpieczne) drogi...
    • Gość: poldeks Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 12:57
      ale wypadki są ciągle, samochodów jest coraz więcej, w podobnym tempie rośnie liczba fotoradarów (poznań wrocław owocuje w 20fotoradarów); poza tym wypadki są w całej Polsce, ludzie są przyzwyczajeni do wypadków, jeżeli są one im dalekie, po prostu przechodzą obok, zaś w Kamieniu Pomorskim doszło do spalenia, w jednym miejscu spaliło sie ponad 20 osób, więc p. Jacku troche powagi do sytuacji ;>
      pozatym odcinek dobry, ciekawie się oglądało
    • evocati Re: Targi w Nowym Jorku 14.04.09, 12:57
      Według mnie sprawa jest prosta - wiadomo, że na drogach zginą ludzie, więc żałoby nie ma, bo musiałaby być ciągle. Natomiast takiego tragicznego pożaru nie da się przewidzieć i nie jest on codziennością, dlatego pamięć ofiarom oddajemy w postaci ogólnonarodowej żałoby.
    • Gość: Kiki Re: Targi w Nowym Jorku IP: 188.33.43.* 14.04.09, 13:04
      Balkan ośmieszyłeś się z tym porównaniem tam zginęło tragicznie w jednym miejscu w jednej chwili ponad 20osób pokazałeś amatorek :-\
    • Gość: tere Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 13:14
      Myślę że powagi było wystarczająco dużo. A ostatnie zdanie - moim zdaniem przynajmniej jest delikatną próbą zwrócenia uwagi, że tak naprawdę podobne tragedie mają miejsce na codziennie - ale przez to, że są rozproszone - nikt nie zwraca na nie uwagi.

100 % za Balkanem - pamiętam jak dwa lata temu mieli w TOKFM "zieloną falę" - gdzie przeróżnym wójtom, urzędnikom, specjalistom z GDDKiA wskazywali miejsca w których notorycznie dochodzi do śmiertelnych wypadków - i prosili o interwencje. Skutek był taki, że program po roku zszedł z anteny. Wszyscy podczas programu byli bardzo przejęci, dużo obiecywali, ale po dwóch tygodniach sprawa była gdzieś przekazana i zamierała w bezruchu. I niestety, jest tak, że jeśli drzewa zasłaniają widoczność, i przez to zginie 5 osób w ciągu roku - to pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje. Ale jak zginie 15 jednego dnia, to nagle znajdują się pieniądze, dokumenty, piły i kosy. I mamy żałobę narodową - bodaj piąty raz za prezydentury Lecha Kaczyńskiego.

• Gość: Ttt Re: Targi w Nowym Jorku IP: 193.111.166.* 14.04.09, 14:37
      Przecież Pan Jacek nie wspomniał o ofiarach w Kamieniu Pomorskim, po prostu jako fan motoryzacji pamięta o ofiarach na drogach, o których czytamy w notatkach gazetowych a to też tragedia dla bliskich.
      Współczuję tym ludziom z pożaru ale też tym co tracą zycie na drogach, często nie przez swoją winę.
    • Gość: giselle Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 14:53
      hehehe
      Pan redaktor po świetach ma na czym rece wesprzec;)
    • Gość: mateusz Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.chello.pl 14.04.09, 15:28
      brawo za koncowke!!
      zaloba narodowa jest w naszym kraju wykorzystywana do celow marketingowych osob bedacych u wladzy.
      dobry odcinek panie Jacku!
    • Gość: kemek Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 16:06
      giselle poparcie z mojej storny ;p
    • Gość: TJ Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.chello.pl 14.04.09, 16:14
      Krzyczcie i bijcie, ale mnie również zainteresował Barkan Balance. Wyjątkowo ciekawa rzecz.
      3 turbosprężarki w BMW? To może się sprawdzić, na pewno lepsze rozwiązanie niż hybrydy. Swoją drogą, pamiętam jeszcze jak BMW zarzekało się, że nie umieści w swoim silniku turbosprężarki, po czym umieściło odrazu dwie a teraz dokłada kolejną. :)
      A co do tej poświątecznej refleksji, trochę prawdy w słowach redaktora Balkana jest, owszem, ale idąc tą drogą, możemy równie dobrze mieć w Polsce wieczną żałobę narodową. W Kamieniu Pomorskim w jednym dniu, w jednym miejscu i w krótkim czasie spłonęło żywcem 21 osób a wiele innych nie zdoła wymazać z pamięci tych tragicznych dla nich świąt. Zachowajmy nieco wyrozumiałości i szacunku. Prześciganie się liczbą zabitych nie ma najmniejszego sensu, choć trzeba przyznać, że obok śmierci na polskich drogach także nie sposób przejść obojetnie...
    • Gość: veritas Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 16:21
      dokładnie redaktorze, świetna pointa, ciekawe czy jakby mnie się dom spalił to od razu premier z prezydentem zaoferowaliby wsparcie, to nie wina tych ludzi na drogach że zginęli w mniej medialny sposób, odcinek dobry jak zwykle
    • Gość: gosc Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 17:41
      do veritas jakbys i ty splonal w tym domu ze swoja zaproszona 20 - 30 osobowa rodzina to bardzo prawdopodobne
    • Gość: Tomtrade Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 18:02
      Trzeba poćwiczyć prze latem :P.
    • Gość: veritas Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 18:06
      chodzi mi o to żebyśmy traktowali wszystkich równo, a nie niektórych wywyższali bo ich śmierć była bardziej medialna, jak już chcemy pomagać to pomagajmy wszystkim albo nikomu, lepiej byłoby jakby był jakiś fundusz z kasą na pomoc dla rodzin tych którzy giną śmiercią tragiczną niezależnie od tego czy na drodze czy w płomieniach
    • Gość: giselle Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.09, 18:12
      ;) kemek ;)
    • Gość: gtr Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 20:03
      Ttt zgadzam sie z tobą
    • Gość: stanczyk ernwopr@w Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.09, 20:11
      cieplo sie zrobilo to redaktore rozgrzany i wyluzowany...
      ale chyba troche przegiął z tą tragedia narodową..lekki niesmak...ale Clarksonowi tez sie zdarzaja niesmaczneuwagi, nie?

kurka relacja z targów NY i brak amerykanskich muscle?..co mnie tam obchodzi Mercedes S po faceliftingu..ja kcem wiedziec jak sie sprzedaje Camaro i Challanger ! :)
      jakie nowe modele/propozycje pokazano....

turbina fajna rzecz , ale duza wolna-ssawka tez jest cool !
      zdziwilem sie ostatnio ze w S5 Audi nie ma v8 tylko jakies duchane v6...
      .jak tak dalej bedzie to nam v8-ki powymieraja na rzecz "blown 4-bangers"...
      jedynie amerykanie ida pod prąd ..i chwała im za to !

...z tą nocą poślubną Batmobilu i czegos tam jeszcze niezly tekst...uwielbiam blyskotliwe komentarze....
    • Gość: jasny Re: Targi w Nowym Jorku IP: 172.16.1.* 14.04.09, 20:56
      jaki niesmak? jakie przegiął? jak widzisz trafił w czuły punkt, z jednej strony masz 35 zabitych na drogach, jak co tydzień, którymi nikt się nie przejmuje - z drugiej strony masz ogromną tragedię, w jednym miejscu i czasie w której giną 22 osoby, po której Prezydent ogłasza żałobę narodową, Premier deklaruje pomoc, wszyscy o niczym innym od niedzieli w mediach nie mówią. A to wszystko jest tak zakłamane, i tak obłudne że się niedobrze robi. Żyjemy w czasach, gdzie news na czerwonym albo żółtym pasku i zainteresowanie dziennikarzy newsowych wyznacza range zdarzenia - gdyby tvn24 jeździł z kamerą do każdej tragedii na drodze, to pewnie zaraz pojawiły by się tam tabuny polityków, i wszyscy prześcigali by sie w deklaracjach pomocy i chęci zmian. I jak to zauważył Mateusz - ta cała żałoba narodowa - nie ujmując nic ogromnej tragedii - jest śmieszna. gdyby prezydent dotarł na miejsce przed premierem, byłaby co najwyżej w województwie - a tak mamy trzy dni w całej polsce, bo może słupki pisowi dzięki temu skoczą...
    • Gość: olga Re: Targi w Nowym Jorku IP: 172.16.2.* 14.04.09, 21:36
      Niesmak to ja czuję jak oglądam te beznadziejne relacje w kółko i na okrągło, i tych zadowolonych z siebie dziennikarzy którzy wciskają ludziom którzy właśnie wszystko stracili mikrofon w nos i kamerę prosto w oczy. A tu usłyszałam to, co pewnie nie tylko ja myślę. Że łatwo wykorzystywać medialną tragedię do politycznych celów. Ale trudniej poradzić - albo pochylić się nad regularną tragedią, którą mamy na polskich drogach (5500 zabitych rocznie). Pozdrowienia, odwagi.
    • Gość: nikon Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 22:03
      Czyli Ci co zginęli na drogach zginęli "za słabo, kiepsko, nie medialnie" i nie należy im się żałoba narodowa. Przeciętniacy... zginęli w zwykłym wypadku drogowym do którego przyjechała tylko jedna straż i jedna załoga karetki... i posterunkowy z najbliższego komisariatu. Leszcze... tak słabo zginąć. A ten kartofel zwany prezydentem ma jeszcze czelność korzystając z tragedii prowadzić kampanię na tle spalonego domu i "jechać" po rządzie że go nie poinformowali. Śmieszny człowiek.
      Pozdrawiam Panie Redaktorze.
    • Gość: ian Re: Targi w Nowym Jorku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 23:04
      Co do żółtego autka, to jako dziecko miałem podobny samochodzik ;) zapewne produkcji radzieckiej, czechosłowackiej, a może nawet polskiej.

Co do żałoby, to widzę, że nie tylko ja pomyślałem o tych, którzy giną tragicznie każdego dnia. 100% z Panem Jackiem.
      Ps., nikon: ostro, ale dosadnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka