Dodaj do ulubionych

Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać?

05.12.03, 14:43
WItam wszystkich samochodziarzy!
Z pewnością podpowiecie cos, doradzicie...
Akurat o tych markach myślę.
Obserwuj wątek
    • gregyoda Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? 08.12.03, 08:15
      I co ? Nikt nie jeździ tymi modelami?
      • Gość: OGI Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: 62.233.164.* 08.12.03, 08:51
        Ja mam CorseC 1,2 16V 75km

Autko prowadzi się dobrze, a nawet bardzo dobrze. Silnik jest dość oszczędny (w
        mieście na dzień dzisiejszy ok 6,5l/100) w lato mniej.
        Moim skromnym zdaniem ten silniczek jest ciut za słaby co czuć przy ruszaniu.
        Zapomnij o ściganiu się spod świateł.
        Samochód ma rok i 4 miesiące przebieg 28500 i jak do tej pory nie miałem
        żadnych problemów. Wiadomo że trzeba zmieniać olej i klocki (dopiero będę
        zmieniał w tym tygodniu).
        Zapraszam na stronę Opel Klub Polska www.opelklub.pl - tutaj inni corsiarze coś
        Ci podpowiedzą.
        Pozdrawiam OGI
      • Gość: pidżej Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.12.03, 00:29
        trochę stare tamte dane - na njoya nie ma rabatu ale kosztuje 42100/43050 i to
        jest dalej jeden z lepszych wyborów w tym przedziale; jest już w cenniku wersja
        njoy z dieslem 1.3 z bielska za 48700/49650
    • Gość: jacek 671 Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.miechow.com / 195.136.93.* 08.12.03, 10:38
      Moim skromnym zdaniem gdybym to ja miał taki problem co wybrać to w ciemno
      brałbym Opla Corse .
      • Gość: Tomek F. Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: 195.116.99.* 08.12.03, 11:12
        Wybierz to co Ci sie podoba. Unikaj silnikow 3 cylidrowych.
        Ja wziąłbym Corse. Większa i lepiej wykonana niż Fabia.
        • Gość: ania3004 Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 12:43
          A jak możesz to napisz jaki silnik cię interasuje.
          • Gość: Misio Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 16:36
            Corsa , ale z silnikiem 1.4
    • krzew Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? 08.12.03, 18:39
      Wez Corse GSI 1.8 125 KM.... kiedys sie na nia grzalem... ale sie rozmyslilem
      bo mala... i przy moim stylu jazdy nie utrzymal bym tego autka ;)

Pozdrawiam

P.s. a tak na serio to wez Corse z silnikiem 1.4 naprawde fajnie sie jezdzi :)
      • Gość: ania3004 Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.zlotoryja.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 19:37
        Jak już to bierz Corse z silnikiem 1.4, bo Fabia strasznie się psuje. Chyba że
        chcesz diesel to bież Corse 1.7 CDTi 100 KM to jest tylko moje zdanie ty
        wybierasz.
    • Gość: klaus Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 22:40
      Zdecydowanie Corsa...już kiedyś pisałem na temat corsy i nie chce mi się drugi
      raz;-)
      No i oczywiście silnik co najmniej 1,2
      Te z silnikiem 1,0 (trzycylindrowce) psują się.
      pozdr.
      • gregyoda Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? 08.12.03, 23:53
        Kurde sie powaznie zastanawiam co tu wziążć?
        Jesli Fabie to 1.4 bo to silnik z Golfa 4-cyl.
        Jesli Corse to 1.2 75km.
        Po zorientowaniu sie w cenach mógłbym trafić za ok. 42 tys. lepiej wyposażoną
        Fabię niz Corsę tylko czy warto sie tak do konca kierowac tylko wyposazeniem?
        • Gość: pidżej Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.12.03, 00:22
          gregyoda napisał:
          Po zorientowaniu sie w cenach mógłbym trafić za ok. 42 tys. lepiej wyposażoną
          > Fabię niz Corsę
          może to prawda przy poziomie 38-39K. ale ile dasz za fabię wyposażoną tak jak
          corsa njoy 1.2 75KM (ABS, klima, elektryka, radio z CD) - chyba trochę więcej
          niż 41.4K (po rabacie 3K obecnie oferowanym). przy corsie możesz jeszcze urwać
          1K wybierając 3D. - z drugiej strony skoda ma sporo tańsze ubezpieczenie.
          • Gość: Kapelusznik Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 01:46
            Odpowiedź jest prosta: SKODA. Tylko na tym forum zohydzono ten bardzo udany
            samochód, przypisując użytkownikom wszystko co najgorsze. Posiadam fabię 1,9
            diesla od trzech prawie lat. Przejechałem około 80 tys kilometrów bezusterkowo.
            Zwróć uwagę, ze ktos tu napisał o wymianie klocków po dwudziestukilku tys
            kilometrów. Tylko ten fakt swiadczy o jakosci tego bolidu zwanego
            eufemistycznie OPEL. W Niemczech ani opel ani ford nie cieszą sie uznaniem
            (generalnie, bo niektóre z górnej półki są tolerowane). Natomiast skoda jest
            dobrze przyjmowana jako VW robiony w Czechach.
            Jeśli nie boisz sie etykietki "kapelusznika" kup fabię. Nie bedziesz żałował.
          • Gość: gregyoda Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 07:37
            Wersja enjoy Corsy 1.2 o której piszesz po uwzglednieniu opustu 2500 oraz
            dodatkowych 5% ulgi łącznie z ubezpieczniem ok.2200 kosztowąłaby mnie ok 47000.
            Z kolei Fabia 1.4 RUN w wyszłąby około 42000.
            W moim odczuciu Opel to dobra marka, z kolei nie wiem tak na prawdę co sądzić o
            Fabii - niby VW niby Skoda....Sam co prawda obecnie jeżdzę Felicią i nic póki
            co nie moge jej zarzucić (no moze troche za duzy promien skrętu), ale jak juz
            wydawać te min. 40 tys. to czym sie kierować?
      • Gość: klaus Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.03, 00:46
        poczytaj:
        allegro.autocentrum.pl/?FF=167&back_id=25&makeid=28&modelid=1035&type=13835
    • Gość: Punck A może Fiat PUNTO IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.12.03, 07:27
      Dwa lata gwarancji, dobry silnik, ładnie wygląda, itd,itd...
      • Gość: OGI Re: A może Fiat PUNTO IP: 62.233.164.* 09.12.03, 08:23
        Opel też daje 2 lata gwarancji.
        Kapeluszniku nie wie czy zwróciłeś uwagę że jak narazie wymieniałem tylko
        klocki (choć nie musiałem).
        Corsa jest naprawdę dobrym autem.
    • Gość: nick Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.bremultibank.com.pl 09.12.03, 08:38
      Jezdzilem corsa 1.2 75KM i fabia 1.4 75KM. Corsa jest autem bardziej cichym i z
      bardziej miekim(wg mnie przyjemniejszym) zawieszeniem niz fabia. Skoda jest
      tansza, za to ma lepszy silnik, wynika to chyba glownie z tego ze ma troche
      wieksza pojemnosc, jednak wyraznie lepiej ciagnie (paliwo tez). Z corsy ponadto
      w tajemniczych okolicznosciach znikaja lusterka..
    • Gość: st Re: a moze stilo? IP: 62.233.185.* 09.12.03, 08:49
      Wyczytalem w postach, ze mozesz wydac 42 tys. Za ta cene mozna upic stilo 1,2
      actual kolor metalik i jeszcze zostanie na ubezpieczenie i zimowki. 2 poduchy,
      abs, pelna elektryka, wspomaganie city. baaaaaardzo dobry silnik 1,2 80km
      (oszczedny i cichy). autem jezdzi sie super, jest duzo miejsca, swietny
      komfort. polecam
      • Gość: gut Re: a moze stilo? IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 09.12.03, 09:28
        To taniocha, ale dlatego że, to jest koniec roku. Ja we styczniu kupiłem za tą
        cene Palio Wekend, (cos kolo tego), też pełne wyposażenie, silnik 1,2 80km,
        maszyna zasuwa nieźle, nic sie nie popsuło (nielicząc wypadku, wymiana zderzaka
        przedniego) tylko serwis po 20000km(wymiana oleju, płynu do wycieraczek i inne
        pierdoły)
        • Gość: Arti Re: a moze stilo? IP: 193.128.25.* 09.12.03, 10:13
          Corsa jest ok. Jeżdżę już 2,5 roku 1,2 16V i nie miałem problemów.
          Spalanie w normie. Mocy zawsze by się więcej przydało, ale jak się kupuje małe
          autko do jeżdżenia głównie do pracy i czasami za miasto, to wystarczy spokojnie.
          Miejsca w środku wiecej ciut niż w Fabii i zdecydowanie lepsze prowadzenie.
          Poza tym Fabia o jakieś 1,5 litra więcej spala.
          Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
          • Gość: OGI Re: a moze stilo? Do Artiego IP: 62.233.164.* 10.12.03, 07:54
            Witam
            Też mam Corse 1,2 16V i nie dam na nią złego słowa powiedzieć.
            Może zechcesz zajrzeć na stronę o Corsie
            www.opelcorsa.prv.pk
            Albo do OPEL KLUB POLSKA
            www.opelklub.pl

W OKP powiększysz grono Corsiarzy. Zapraszam
            • Gość: TWF Re: a moze jednak STILO? IP: 80.55.171.* 10.12.03, 21:40
              Od 1999 roku jeżdżę Fiatem Bravo 115v16 z silnikiem 1,8. Ma parę wkurzających
              przypadłości, ale to pierdoły o których nie warto wspominać. Wbrew obiegowym
              opiniom jest to samochód solidny, a na pewno dużo wygodniejszy od Fabii i
              Opla. Stilo, którym troszeczkę jeżdziłem jest o klasę lepszy od mojego Bravo.
    • Gość: Miki Bierz Fabię IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.03, 08:07
      Corsa to zgrabny samochodzik, ale niestety tandetnie wykonany (koszmarne
      plastiki jak w Daewoo Tico), mniejszy wewnątrz od Fabii, znacznie droższy.

Kup Fabię Flash 1.4 16V 75 KM - silnik znacznie lepszy od Oplowskiego 1.2

Za 42 540 dostajesz:
      W cenie samochodu opony zimowe.
      boczne poduszki powietrzne
      ABS + MSR
      elektrycznie sterowane szyby przednie
      tapicerka breezy
      pakiet skórzany
      chromowane elementy wykończenia wnętrza
      centralny zamek ze zdalnym sterowaniem
      No i ubezpieczenie 1250 zł.

No i nie wierz w to co gadają oszołymy na tym forum. Fabia to dobry samochód.
      Pozdr.
      • Gość: jajko Re: Bierz Fabię IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.12.03, 11:36
        > Corsa to zgrabny samochodzik, ale niestety tandetnie wykonany (koszmarne
        > plastiki jak w Daewoo Tico)
        no kolega troche przesadził. corsa pod wzgledem wykonania wnetrza to nie jest
        misrzostwo swiata, ale fabia to po prostu katastrofa. poza tym oba samochody
        prezentuja wyrownany poziom
      • Gość: jajko ... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.12.03, 11:37
        > Corsa to zgrabny samochodzik, ale niestety tandetnie wykonany (koszmarne
        > plastiki jak w Daewoo Tico)
        no kolega troche przesadził. corsa pod wzgledem wykonania wnetrza to nie jest
        misrzostwo swiata, ale fabia to po prostu katastrofa. poza tym oba samochody
        prezentuja wyrownany poziom
        • Gość: Miki Wnętrze Corsy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.03, 15:48
          Dzisiaj byłem w salonie Opla (w fimie mamy Ople, więc czasami odwiedzam
          serwis) - zobaczyłem ponownie świecącą, twardą jak kamień deskę rozdzielczą
          Corsy, poza tym pomarszczone od nowosci fotele, i klamki od drzwi sprawiające
          wrażenie (przy otwieraniu) jakby zaraz miały odpaść. A najgorsze wrażenie robi
          nowa Vectra Combi. W bagażniku po bokach ma zamykane schowki, i co?, po zdjęcu
          ścianki klient widzi gołą blachę. Mam ten sam patent w Fabii Kombii, u mnie
          jednak te schowki są wyściełane. A w takiej Vectrze Combi za jedyne 93 000 PLN
          to żenada. Poza tym na Opla nie ma co narzekać, są mało awaryjne, jednak jakość
          wykonania marna za tak wielkie pieniądze.
    • Gość: Jac Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.Pliva.PL 10.12.03, 09:24
      Ja wybralem opla 1,2 5D. Bede odbieral jeszcze w tym roku, bo (niestety) z
      kratka.
      Fabia mi sie nie podoba.
      Place 43,5 kzl + 1,5kzl za kratke.
      Dosc dobrze wyposazony z klima, ABS, 2 air bag itp w promocji podwojnej:
      pakiet Extra - el. syby prz. klima, ABS, regulacja kier. za 2,5 kzl i od tego
      9% znizka dla firmy leasingowej.

Pozdrawiam
      Jac
      • Gość: Rad Re: Opel CorsaC czy Skoda Fabia?? I co tu wybrać? IP: *.pronet.lublin.pl 10.12.03, 21:12
        Wszystko zalezy od wymagań, gustu i zasobności portfela.
        Ja od czterech miesięcy jeżdżę Fabią 1.2HTP 12V ( 64KM )- silnik 3-cylindrowy,
        hatchback. Wybór padł po wielu porównaniach między autami segmentu B będącymi w
        ogólnej sprzedaży w Polsce. Nie będę "obsmarowywał" konkurencji, ale moim
        zdaniem Opel Corsa jest o wiele za drogi w stosunku do tego co oferuje. Nie
        jestem "żółwiem" na drodze, ale dynamika silnika Fabii mnie zadowala . Poza tym
        Fabia ma przestronne wnętrze, dużo miejsca na nogi z tyłu, stosunkowo pojemny i
        ustawny bagażnik. 1250 PLN za pakiet OC,AC,NW to naprawdę grosze w porównaniu z
        innymi. Podczas jazdy świetnie trzyma się drogi. Niecałe 42000 PLN za wersję
        Comfort + pakiet Fresh+ i lakier metalik oraz doinstalowany później autoalarm.
        Spalanie latem wg danych producenta, zimą trochę więcej. Jeździ się extra -
        wszystkie dodatki ( wspomaganie, reulacja fotela kierowcy itp.itd ) znacznie
        ułatwiają i uprzyjemniają jazdę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka