Gość: fan Motodziennik: Air car IP: *.ostnet.pl 28.05.09, 15:59 pierwszy :) do sprężenie powietrza potrzeba energii a skoro tak to taki samochód i tak emituje co2 Link Zgłoś
Gość: wlodeczek Re: Motodziennik: Air car IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 16:24 Gość portalu: fan napisał(a): > pierwszy :) do sprężenie powietrza potrzeba energii a skoro tak to taki samochó > d i tak emituje co2 Ty tez emitujesz co2, wiec moze dla przykladu w trosce o srodowisko odbierzesz sobie zycie Ludziska nie dajcie sie omamic, co2 to nie jest trucizna jak staraja sie wam wmowic. Link Zgłoś
Gość: ara Re: Motodziennik: Air car IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 16:02 Też tak uważam że samochody na sprężone powietrze. Link Zgłoś
Gość: i git-AdI Re: Motodziennik: Air car IP: 213.199.238.* 28.05.09, 16:19 CO WAM FUNDUSZY BRAKUJE? Link Zgłoś
Gość: Kowal_Marcin Re: Motodziennik: Air car IP: *.agora.pl 28.05.09, 16:35 @ehehhehehehehehehe - dziecko, co ty palisz? Link Zgłoś
Gość: kwahoo Re: Motodziennik: Air car IP: 94.254.215.* 28.05.09, 16:37 Dobry tekst o NCAP :) Przy okazji aut na powietrze warto wspomnieć o spalinowym Scuderi Engine, który przy hamowaniu silnikiem magazynuje energię właśnie za pomocą zbiornika ze sprężonym powietrzem. Robi to samo co hybryda, ale bez mnóstwa nieszczęśliwej elektryki... Link Zgłoś
Gość: greg Re: Motodziennik: Air car IP: *.aster.pl 28.05.09, 16:46 zastanawia mnie jak te powietrzne samochodziki przejda test łosia, ale ogólnie do miasta super sprawa Link Zgłoś
Gość: benedykt Re: Motodziennik: Air car IP: 167.3.114.* 28.05.09, 16:52 O samochodach na sprężone powietrze czytałem już dawno, dawno temu. To jest przyszłość i jak widać przyszłość będzie chyba należała do Indii (tata) jak inni gracze szybko się nie połapią. Link Zgłoś
Gość: :/ Re: Motodziennik: Air car IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.05.09, 17:32 myśli pan że będą takie hybrydy na sprężone powietrze zamiast elektryczne no i standardowo spalinowe myślę że to nie byłoby głupie w przeciwieństwie do elektrycznych aut nie trzeba by było wozić i wymieniać co jakiś czas tych akumulatorów no i ta ''łekologia'' Link Zgłoś
Gość: Automaniak Re: Motodziennik: Air car IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 17:54 Genialny pomysł z Tymi samochodzikami jestem ciekaw jak się będą sprzedawać Link Zgłoś
Gość: Norm Re: Motodziennik: Air car IP: *.warszawa.mm.pl 28.05.09, 18:14 Wychodzi na to, że parkingi policyjne w Stanach to coś na kształt czarnej dziury albo fatamorgany... ciekawe czy ktoś już napisał jakiś doktorat z fizyki na ten tematy :P Chyba, że ta Fiesta to jakieś widmo czy duch, który będzie straszył na policyjnych parkingach, bo użytkownik źle je traktował :D Link Zgłoś
Gość: fytax Re: Motodziennik: Air car IP: *.chello.pl 28.05.09, 18:49 bardzo dobry, acz znany pomysł z tymi samochodami na powietrze. Ja tez myślę, że benzynowo-elektryczne hybrydy są zbyt drogie i średnio ekologiczne, nie wspominając o kosmicznie drogiej i arcyniepotrzebnej technologii wodorowej, która jest po prostu utopią. Silniki powietrzne są może mniej efektowne i troche mniej sprawne od elektrycznych, ale za to dużo dużo prostsze, lżejsze, tańsze i bardziej "zielone". Poza tym łatwiej byłoby się przestawić z tłokowego silnika spalinowego na tłokowy silnik powietrzny, zamiast na "tramwaj" w samochodzie... (wtyczkowozy). Zgadzam się tez z panem jackiem co do euro NCAP, niestety.. Prosiłbym też o jakieś informacje na temat nowych konstrukcji silników, słyszałem kiedyś o silniku tłokowym tylko jakby okrągłym..Tłoki napędzają tam okrągłe coś, które jednocześnie jest wałem korbowym.. Nie mam dokładnych informacji na ten temat, natomiast bardzo chciałbym poczytać co nieco o silnikach o oryginalnej konstrukcji (nowe pomysły fiata, silniki Wankla etc) Link Zgłoś
Gość: trryttyk Re: Motodziennik: Air car IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.09, 19:50 A testu jak nie było tak nie ma - obiecanki cacanki Link Zgłoś
Gość: ślepyś? Re: Motodziennik: Air car IP: 172.16.2.* 28.05.09, 20:22 moto.pl/MotoPL/10,90142,6640353,Motodziennik__test_pomaranczowego_Seata_Ibizy.html Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Motodziennik: Air car IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.05.09, 20:49 citroena c3 picasso trochę mi szkoda to ofiara głupoty europejczyków a ta fiesta to nie ofiara głupoty oni mogą wiedzieć co mówią he he ;) i wymyślanie tego tłumaczenia to mądre osoby wymyślały tylko po co i co tam robi ta fiesta dlaczego znikła ciekawe a temu facetowi dobrze tak ja przynajmniej tak uważam że za dużo sobie pozwalał kiedyś czytałem artykuł o kobiecie której ukradli prawie nowego malucha i przez dziesięć lat trzymali go na parkingu policyjnym nie muszę tłumaczyć ile stracił na wartosci szczególnie że złodzieje podmienili silnik no i zardzewiał pod chmurką jeszcze wpuścili starocie z niemiec maluch prawie nic nie był już wart a remont się nie opłacał policja chciała go jeszcze zatrzymać bo nie wyjaśniono co robił tam silnik z innego malucha he he niestety takie rzeczy tylko w polsce Link Zgłoś
Gość: listonosz @op.pl Re: Motodziennik: Air car IP: *.warszawa.mm.pl 28.05.09, 20:57 ratunku! nawet Jacek Balkan! okazuje się że do grona niedouczonych dziennikarzy należy także znany dziennikarz motoryzacyjny, a później ludzie to oglądają i wypisują głupoty a więc informuję, nie wdając się w fizykę, że najbardziej ekologicznie było by gdyby wszyscy jeździli takimi mydelniczkami tylko zasilanymi benzyną, ale jakoś nie chcą, to dlaczego mieli by chcieć jeździć mydelniczką zasilaną sprężonym powietrzem które przy zderzeniu zamienia się w normalną bombę (ponad 300 atmosfer!)? Niech Pan przeczyta te zdanie dwa razy i poczyta jeszcze trochę Wikipedię Poza tym zimą raczej się tym nie pojedzie, rozprężające się powietrze schłodzi silnik do bardzo niskich temperatur, dodatkowo potrzebne były by specjalne stacje efektywnie sprężające powietrze bo za pomocą domowej sprężarki może się to okazać nieopłacalne albo niemożliwe Link Zgłoś
Gość: dan Re: Motodziennik: Air car IP: *.eimperium.pl 28.05.09, 21:00 www.youtube.com/watch?v=FA3nSL_b5cI silnik na powietrze i mimośrodowy tłok :)) super sprawa wiadomo ze sprawnosc tych silników nie jest jeszcze najwieksza ale to dopiero poczatki z benzyniakiem tez tak przeciez było ;]wiec wszystko przed nami dziwne ze pomysł tak powoli sie rozwija:| napewno lepsze niz hybryda czy elektryczny Link Zgłoś
alladyn-solar-batt Re: Motodziennik: Air car 28.05.09, 21:07 Panie Jacku- temat aut na spężone powietrze winien gościć na łamach tego forum oraz co najmniej RMF FM co tydzień. Warto było by jednak zaprzestać traktowania go jako ,,ciekawostki'' podawanej wówczas gdy po kilku powtórkach dotyczących hybryd lub elektrycznych aut -trzeba dać publice jakąś odmianę i jakiś ,,przerywnik''. Sądzę, że przemysł i rozmaiterozwiazania towarzyszące technice samochodów na spręzone powietrze - mogą z powodzeniem stać się narodową szansą na rozwiązanie problemów energetycznych w szerszym rozumieniu, chociaż rzeczywiście sektor motoryzacyjny mógłby być wstępem i prekursorem tych ciekawych rozwiązań. Czy jest Pan zainteresowany korespondencją w tej sprawie? Piotr wisp-sieci@o2.pl Link Zgłoś
Gość: ja Re: Motodziennik: Air car IP: 188.33.77.* 28.05.09, 21:16 niezły motyw z tym powietrzem sprężonym bije wtyczkowozy czasem tankowania (chyba główna bolączka wtyczkowozów), ekologicznością (brak nieprzyjaznych środowisku baterii) i ceną rozwiązania, nie jestem pewien, ale być może i masą. A wersja hybrydowa - aż dziwne że jeszcze nie w masowej produkcji. Link Zgłoś
alladyn-solar-batt Re: Motodziennik: Air car 28.05.09, 21:17 Wracając zaś do samochodu na sprężone powietrze-jest to idealne rozwiązanie dla transportu usługowo-zaopatrzeniowego /pod/miejskiego, z uwagi na fakt, że wymagany zasięg dla jazdy w mieście to 70-140 km. Pojazdy w/g projektu MDI (na sprężone powietrze) mimo kilku wad posiadają tak wiele zalet istotnych w komunikacji miejskiej, że należałoby rozważyć jako rzecz pierwotną określenie właściwego dla ich specyfiki standardu technicznego, któremu winny odpowiadać, a następnie pomyśleć o stworzeniu prawnych rozwiązań promujących ten tym trakcji podobnie jak promowane są szwedzkie rozwiązania na na odzyskiwany z nawozu metan, dzięki którym przyszli potencjalni nabywcy sami zwrócą uwagę i wyrażą chęć kupowania pojazdów wykorzystujących tę technikę. Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Motodziennik: Air car IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.09, 21:22 Świetny odcinek ! :D Konkretnie się uśmiałem - miło, że ktoś potrafi powiedzieć prawdę np. o takich testach Euro NCAP. I to jeszcze z humorem :) Co do samochodów na sprężone powietrze - bardzo ciekawy temat: 1) ile trwa tankowanie? 2) jeśli krótko, to mógłby to być wspaniały sposób na komunikacje miejską, choć tutaj rodzi się następne pytanie: 3) ile ważą takie pojazdy i jak bardzo zasięg zależy od wagi? No i najważniejsze pytanie: 4) co na to arabowo? :P fytax, jak interesujesz się silnikami, to polecam: blogsilnika.blogspot.com/ autofoto.pl/blogs/blog_silnika/default.aspx Wprawdzie ksywki dwie, ale na obu blogach jest ten sam artykuł zatytułowany "Dlaczego pożegnaliśmy pompowtryskiwacze?", więc wnioskuję, że autor obu blogów to jedna osoba. Polecam sobie poczytać, ja się już sporo nauczyłem (choć niestety z racji niewielkiej wiedzy, nie wszystko jeszcze rozumiem :(). Kwahoo chyba czyta moto.pl, bo niedawno poprawiał autora tekstu o nowych silnikach BMW :P (no chyba, że ktoś się pod niego podszywa :P) Link Zgłoś
alladyn-solar-batt Re: Motodziennik: Air car 28.05.09, 21:32 Jeżeli zaś przyjrzeć się wadom, lub temu co wydaje się mankamentem obecnie (brak punktów tankowania/zasilania sprężonym powietrzem) to przypomina mi się analogiczna sytuacja sprzed wielu lat, kiedy w Polsce nieliczne malutkie firemki zabrały się za wdrażanie i aplikowania techniki gazu LPG do krajowych pojazdów- wówczas całe rzesze sceptyków wyrażały zestaw analogicznych wątpliwości, zarzutów, wskazywano szereg potencjalnie nie likwidowalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa podróżnych i innych użytkowników dróg, a jednak - konsekwentne dopracowywanie poszczególnych rozwiązań technicznych oraz gwałtowny rozrost ilości warsztatów montujących instalacje LPG spowodował, że dzisiaj zasilanie silników techniką LPG jest jedną z dostępnych, powszechnie znanych i nie budzących dawnych obaw technik. To samo stanie się z napędem pojazdów na sprężone powietrze. W odróżnieniu jednak od korzyści jakie odnieśliśmy w wyniku rozwoju LPG - ta technika ma znacznie szersze możliwości rozwojowe niż z pozoru wskazują to dziś znane rozwiązania, a jej wdrożenie, pośrednio wpłynie na rozwój gałęzi dziedzin pokrewnych, dziś nie dostrzeganych wcale, które w krótkim czasie dalece przewyższą wolumenem zysków i obrotów to, czego można spodziewać się w postaci sprzedaży samochodów na sprężone powietrze. Link Zgłoś
alladyn-solar-batt Re: Motodziennik: Air car 28.05.09, 21:58 szanowny ,,listonosz @op.pl''- skoro (jak twierdzisz) dopatrujesz się luk w wiedzy jacka Bałkana /mozliwe, że posiada on takowe- jak zapewne każdy z nas/, to w takim razie abym sam mogł usunąć podobne braki w moim wykształceniu- ujawnij waść konkrety: jakie (które) linki z Wikipedii winny mnie oświecić w brakującej tematyce, bo przecież niczego nie wykluczam, że coś mogłem przeoczyć. A tak nawiasem mówiąc - problem zmian temperaturowych zawiązanych z faktem rozprężenia gazu z wysokiego do niskiego ciśnienia - jest technicznie rzecz biorąc rozwiązywalny. Nie jest on na tyle wielki, aby uniemożliwiał budowę samochodów na sprężone powietrze. Natomiast Twoja argumentacja dotycząca rzekomo ,,wybuchowych'' w razie kolizji zbiorników powietrza znajdujących się pod ciśnieniem ponad 300 ATM jest na szczęście chybiona, czemu się akurat nie dziwię, albowiem wiedza z zakresu danych z testów zniszczeniowych zbiorników z mat. kompozytowych jest dostępna jedynie dla wąskiej grupy specjalistów. Sądzę, że dwóch z nich znajdziesz u McLarena, a wymiana z informacji na ten temat z kimś, kto zniszczeniowo badał ten problem powinna rozwiać Twoje obawy. Tak zawiasem mówiąć - bardziej przeraża mnie masa dwuwagonowego zestawu tramwaju miejskiego w kontekście skuteczności zainstalowanych tam mechanizmów hamowania, /co póki co przekłada się dość konkretnie na statystyki ofiar wypadków z udziałem tego typu trakcji/ niż teoretyzowanie w Twoim wydaniu na temat potencjalnego jedynie niebezpieczeństwa dostrzeganego z pewnością przez każdego absolwenta wydziału fizyki. Tak już się dzieje, że w transporcie i drogownictwie stosuje się szereg potencjalnie niebezpiecznych /z pozoru/ technologii, które opatrzone w dodatkowe rozwiązanie techniczne -stają się bezpieczne i zgodne z wymaganiami przepisów bezpieczeństwa. Link Zgłoś