Gość: kot IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.12.03, 17:02 jakie są wady i zalety tego auta? Link Zgłoś Obserwuj wątek
hocest Re: almera 21.12.03, 19:16 Tino zjeździełem ponad 92 kkm. teraz kupują nową N16. jesli chcesz miec konfortowe autko to kup renault bo almera to jest sztywne zawieszenie, lepsze na trasy. poza tym zdecydowanie lepiej się w niej czuję niż np w Corolli. Almera jest solidniejsza i w mojej ocenie bezpieczniejsza. większych usterek nie ma choć ostatnio nissan radził sobie m.in z rdzewiejącymi klapami, czujnikami położenia wału, czy tzw "kampanią hamulca ręcznego". auto jak autko. po więcej zapraszam na priva Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: almera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.03, 20:12 Almera II, 1,5 (90KM), moim zdaniem to solidny samochód, choć nie idealny (ale czy takie są?).Mój ma 3,5 roku (egzemplarz z początku produkcji)i obecnie przebieg prawie 90 tyś. km. Wady: -mało dynamiczny silnik (ale deklarowaną przez producenta max. prędkość - nieco ponad 170km.- z 4 dorosłymi osobami osiąga bez problemów, przyspieszeń nie mierzyłem) -zbyt szybko brudząca się tylna szyba na mokrej nawierzchni -klekoczące szyby w przednich drzwiach, gdy okna są uchylone -czasem hacząca skrzynia biegów Usterki: -ślady korozji na tylnej klapie (malowanie na gwarancji) -wymiana wskaźnika poziomu paliwa (gwarancja) -przepalone 3 żarówki H7 -dość szybkie zużycie fabrycznie montowanych opon (wymieniłem po 50 tyś, a jeżdżę ostrożnie) Zalety: -umiarkowane zużycie paliwa - ok.7,5l. (w trasie, jadąc spokojnie, do ok. 100- 110km, można zejść do 5,5-6l.) -najprawdopodobniej bardzo trwały silnik (łańcuch, nie wysilony, max. moment obrotowy przy 2800, w serwisie mówią, że bez problemów przejedzie co najmniej 300 tyś. km., oczywieście, gdy olej i filtry będą wymieniane w terminie i nie zarżnie go nasze "świetne" paliwo) -berdzo trwałe, choć dość twarde zawieszenie i układ hamulcowy (nic jeszcze nie wymieniane i wszystko jest w porządku) -niewielki poziom hałasu, szczególnie przy szybkiej jeździe -nigdy nie stanął w trasie, zawsze szybko odpala -duża ładowność (ponad 500kg.) -duży bak na paliwo (60 litrów) -dobrze działające wspomaganie kierownicy Ogólnie samochód robi pod względem mechaniki i komfortu jazdy dobre wrażenie (estetyka to już sprawa względna). Link Zgłoś
hocest od siebie jeszcze dodam ... 21.12.03, 22:57 że ja wymieniłem oponki po około 65 kkm. , jeśli szukasz autka do ścigania to proponuje silnik 1.8 Link Zgłoś
Gość: kot Re: widać,że niezłe auto IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.12.03, 13:13 dziękuję za opinie; potwierdzają się moje przypuszczenia,że jest to przyzwoite auto,tylko że ostatnio nieco podrożało. Link Zgłoś
Gość: peak Re: almera IP: *.elnetplus.waw.pl 22.12.03, 17:31 polecam skorzystać z wyszukiwarki - wrzuć Almera i zobacz co wyskoczy ja polecam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=9345202&a=9364682 www.autocentrum.pl www.nissanklub.pl/ Link Zgłoś
Gość: Nissanek Re: almera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 17:58 Od 98 do zeszłego roku jeździłem almerą 1.4 gx. Nie było się do czego przyczepić - ani jednej usterki, żadnej awarii, ekonomiczny silnik. Myślę, że nowy model nie jest gorszy od poprzednika, a napewno jest dużo lepiej wyposażony. Silnik 1.5 powinien wystarczyć do spokojnej jazdy, a 1.8 pozwoli na trochę "sportu". Nissany to solidne samochody. Poprzednie modele miały trochę zbyt stateczne linie nadwozia. Nie można tego powiedzieć o modelach będących aktualnie w produkcji - te bywają wręcz ekstrawaganckie. Ale i wcześniej i teraz są wygodne, ekonomiczne, bezpieczne, nie mają zbyt wysilonych silników, są trwałe i praktycznie nie do zajeżdżenia. Link Zgłoś
Gość: artur Re: almera IP: *.lcs.net.pl / 195.205.150.* 22.12.03, 18:24 Almera II sedan.Jeździłem półtora roku. Żadnych usterek, nie licząc wymiany hamulca ręcznego przez serwis. Silnik 1.5 (90 KM) nieco mułowaty, ale bez przesady ... utrzymując go na określonych obrotach można poruszać się sprawnie i względnie dynamicznie, jak na auto, które pełni rolę np. samochodu rodzinnego a nie "wyścigówki". Powyżej 3 tys. obrotów robi się w środku trochę za głośno. Dość twarde zawieszenie może przeszkadzać, zważywszy, że nie jest to auto dla "sportowców". Zbyt silne wspomaganie, co zdecydowanie przeszkadza przy większych prędkościach (być może to moje subiektywne oddczucie). Reszta (przyzwoita jakość materiałów, ergonomia, funkcjonalność, umiarkowane zużycie paliwa, korzystny stosunek wyposażenia standardowego do ceny, spora ładowność i pojemność bagażnika, niezawodność itd) - SAME ZALETY; zgadzam się w większości z wcześniejszymi wypowiedziami. Reasumując - auto przyzwoicie wykonane i solidne. Link Zgłoś
Gość: ckw Re: almera IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.03, 20:43 Almera 1.8 Sedan. Fantastyczne auto, duza przyjemnosc z jazdy. Silnik 1.8 wcale nie pozera paliwa wiadrami (7.5 l przy rzezbieniu po miescie),a daje przyspieche w trasie. Pisalem juz kiedys na forum o wadach: za slaby skret, mocno przenosi halasy z podwozia. Ale poza tym jest super. Polecam. Link Zgłoś
Gość: manix Re: almera IP: *.espol.com.pl 23.12.03, 00:28 a to dziwne?poprzedniczka była wychwalana po niebiosa właśnie za świetny skręt.co potwierdzam(n15)a podwozie maja te same. Link Zgłoś
Gość: kot Re: almera IP: *.aster.pl / *.acn.pl 23.12.03, 09:38 najbardziej podoba mi się wersja sedan;chyba najładniejszy sedan ze wszystkich kompaktów. silnik 1,8 chyba lepszy,bo auto nie jest lekkie. może w styczniu będą jakieś upusty. pozdrawiam wszystkich sympatyków almery. Link Zgłoś