Gość: merlot Re: A to Ci dopiero patent! IP: 212.160.172.* 23.07.09, 17:29 Małe skośne okienka w fiatach 126p bardzo pomysłowe rozwiąznie, można było bez otwierania dużego okna palić fajkę i nie smrodzić w aucie lub łuszczyć pestki i nie śmiecić w aucie. Bardzo pomysłowe rozwiązanie. Link Zgłoś
Gość: ally Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 17:38 możliwość regulacji radia bez konieczności odrywania rąk od kierownicy w renaultach :) dla mnie wypas! Link Zgłoś
Gość: taglinda Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.09, 17:44 centralne zegary ma również Primera P12. Po kilku dniach jeżdżenia jest to oczywiste, i pojawia się pytanie - dlaczego inni robią deski rozdzielcze inaczej...? ;)) Link Zgłoś
Gość: PAtent Re: A to Ci dopiero patent! IP: 94.246.142.* 23.07.09, 18:17 Najgorszy z mozliwych "patentow" to ten stosowany we FRANCUZACH. W Peugeocie 206 kolo zapasowe znajduje sie POD samochodem. Nie ma mozliwosci nie ubrudzenia sie.. Poza tym kolo stosowane z bardzo rzadka wyglada gorzej od tych jezdzonych normalnie, Jaki debil mogl to wymyslic. Link Zgłoś
Gość: Patent2 Re: A to Ci dopiero patent! IP: 94.246.142.* 23.07.09, 18:21 Jeszcze jeden dobry patent jest w rewelacynym deawoo tico;) a nawet dwa: 1. Nie mozna rownoczesnie korzystac ze spryskiwaczy i miec otwartego okna, bo wycieraczka skutecznie zbiera plyn, w taki sposob, ze wpada do auta. 2. Aby wymienic zarowke pozycyjna to trzeba odkrecic kolo i nadkole:) Link Zgłoś
Gość: lotson1 Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.xdsl.centertel.pl 23.07.09, 18:36 podgrzewane czy ogrzewane bo jest zasadnicza różnica a co ciekawe to produkuje sie je w polsce Link Zgłoś
Gość: PaniT Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.pools.arcor-ip.net 23.07.09, 18:37 "Wystarczy odpalić silnik zabrać się za zmiatanie śniegu z dachu i bocznych okien, " To kosztuje 10 Euro w Europie! Slyszeliscie juz w tym katolandzie o ochronie srodowiska? Link Zgłoś
Gość: xyz Re: A to Ci dopiero patent! IP: 132.170.58.* 23.07.09, 18:43 "Są też jednak rozwiązania - będące niemal znakiem rozpoznawczym francuskiej marki - do których nie potrafię się przekonać. Pierwsze to oczywiście centralnie umieszczone zegary. Nawet tysiące badań mówiących, że jest to bardziej naturalny i wygodniejszy dla kierowcy sposób wyświetlania niezbędnych informacji nie przekona mnie do tego patentu. Podobnie jak do kierownicy, której środkowa część jest nieruchoma. Może to i ciekawe, ale przy każdej okazji obcowania z Citroenem zadaję sobie pytanie: po co?" Centralnie umieszczone zegary to nie tylko "Citroen"... Tego typu rozwiazanie mozna np. od dosyc dawna spotkac w sprzedawanych w niektorych sprzedawanych w USA samochodach marki "Saturn" (np. Saturn ION). Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.hsd1.ga.comcast.net 23.07.09, 18:53 Uwielbiam naszego vana Sienna. Dla rodziny auto odsuwane drzwi po obu stronach sa niezwykle wygodne. Pedala recznego po lewej stronie jednak nie rozumiem choc mysle, ze konsola ze stolicznkiem i czterema miejscami na kubki po prostu jest wazniejsza :-) Link Zgłoś
Gość: czarnygolf Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.aster.pl 23.07.09, 18:55 koło pod spodem samochodu to rzeczywiście idiotyczny patent. Poza tym kapsle montowane "na wcisk". Niech tylko oponiarz ukruszy kawałek i przy mocniejszym hamowaniu kapsel kręci się na feldze. Elektrycznie ustawiane lusterka- zbytek. Link Zgłoś
Gość: Lewy Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 19:01 Dla mnie największą porażką jest elektryczny ręczny. W wulwach V70 wyłącza się z trzysekundowym interwałem. Akurat tyle czasu ile teoretycznie bym potrzebował, żeby zjechać na samochód przede mną w sytuacji parkowania na wzgórzu. Żeby zwolnić ręczny muszę wcisnąc pedał hamulca, więc odzyskuję kontrolę nad samochodem po czasie potrzebnym na przeniesienie nogi z hamulca na gaz + 3 sekundy. Link Zgłoś
jbed Re: A to Ci dopiero patent! 23.07.09, 19:08 Rewelacyjnym rozwiązaniem jest podgrzewana przednia szyba - mam taką w Focusie i od pięciu lat nie zdarzyło mi się używać skrobaczki, chociaż bywały temperatury -20 stopni. W tym samym samochodzie jest funkcja rozmrażania samochodu - po wciśnięciu jednego guzika włącza się na max. ogrzewanie, nadmuch, podgrzewanie szyb i lusterek. W największy mróz po kilku minutach wsiadasz do samochodu gotowego do jazdy. Rozwiązaniem mało użytecznym jest podgrzewanie foteli, no chyba że ktoś ma w samochodzie skórę na fotelach, ale to rozwiązanie dla szpanerów. Mało użyteczny jest w naszych warunkach tempomat - rozwiązanie przydatne głównie na autostradach. Fatalnym rozwiązaniem są podświetlane intensywnie na czerwono lub pomarańczowo zegary (jak w niektórych Francuzach i Japońcach) - skutecznie odwracają uwagę kierowcy. Link Zgłoś
swan_ganz Re: A to Ci dopiero patent! 23.07.09, 19:30 inteligentny tempomat - u mnie nazwya się on Active Cruise Control Stop & Go i naprawdę jest fajnym gadżetem ale niestety, nie w naszym kartoflano-buraczanym kraju... :-) Pozwala on np na ustawienie sobie odległości do poprzedzającego mnie w korku auta i mogę zapomnieć o gazie czy hamulcu; auto samo będzie podążało w tempie poprzednika. Tyle o teorii tego urządzenia a teraz o praktyce... W Polsce z tego urządzenia nie da się korzystać ze względu na specyfikę jego pracy; minimalna odległość jaką mogę ustawić do poprzednika to 3m i reaguje ono z niewielkim opóźnieniem na ruch "namierzonego" przezemnie auta ale na tyle dużym, zwiększa się do pięciu metrów zanim samochód ruszy. I jak stojące obok mnie w korku buraki zobaczą te pięć metrów wolengo asfaltu to natychmiast, któryś z nich musi mi tam wjechać. Wtedy mój samochód hamuje i czeka na ruch poprzednika. I tak w kółko; ktoś przede mną rusza, robi się wolna jezdnia, jakiś burak mi tam wjeżdża a ja dalej stoję tam gdzie stałem... Trzeba było widzieć miny kierowców stojących w korku za mną gdy testowałem ten gadżet ..... :-) Link Zgłoś
Gość: Globy Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.aster.pl 23.07.09, 20:05 Bardzo fajny materiał i temat do dyskusji :-) Mnie spodobała się jeszcze elektrycznie podnoszona kierownica po wyjęciu kluczyka, ułatwiająca wysiadanie (Lexus, Mazda Millenia, Mercedes S-Klasse) oraz "solar dach", czyli okno szyberdachu z wbudowanymi bateriami słonecznymi, które w czasie postoju ładują akumulator i uruchamiają klimatyzację (Mazda 929 i Xedos 9). Dyskusyjne - zegary typu digital z samochodów japońskich, Fiata Tipo, Opla Kadetta i wielu innych. Link Zgłoś
Gość: turkish Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.07.09, 20:10 automatyczna skrzynia biegow Link Zgłoś
Gość: r Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 20:37 manetki sterowania radia przy kierownicy, oraz sygnał dziwiękowy zapalonych świateł po otwarciu drzwi w renaut Link Zgłoś
Gość: none Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 20:37 W Volvo - składane przednie siedzenie praktycznie jednym ruchem ręki. Kładę tylne siedzenia, kładę siedzenie paseżera i mogę (w sedanie) bez problemu zmieścić deskę długości 2.5m. W ogóle Volvo jest bardzo wdzięcznym samochodem - wszystko we wnętrzu można wymontować/zdemontować/zdjąć, odkręcając 3 śrubki i 1 rzepa. Rewelacja. Wymiana żarówki oświetlenia, montaż zestawu głośnomówiącego, naprawa zamka w drzwiach - każde z tych zadań zajmuje ~15 minut. W Renault Clio wymiana żarówki tablicy rozdzielczej wymagała wybebeszenia połowy przodu samochodu. W Hondzie Civic (wersja 5d '01) - płaska podłoga. Genialne rozwiązanie. Z tyłu jest więcej miejsca, niż w nowym Passacie. W samym Passacie (nie wiem, jak w innych nowych samochodach) - możliwość krótkiego włączenia kierunkowskazu (3 mrugnięcia) przy zmianie pasa. Świetnym rozwiązaniem w zimie jest ogrzewanie postojowe - włączam samochód na 10 minut przed wyjściem z domu, a jak wsiadam to est już ciepło, przytulnie, szyby odszronione - można wsiadać i jechać. W Lexusie - klimatyzowane i wentylowane fotele. W atykule zresztą autor już o tym wspomniał. Swoją drogą stosowany w Lexusach napęd hybrydowy też jest przydatny - przy wyjeździe z garażu auto tak nie smrodzi. W trakcie ruchu po mieście też się przydaje - wysoki moment obrotowy przy małych obrotach jest bardzo przydatny. Link Zgłoś
Gość: gośc Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 23.07.09, 20:58 Do baranów, co nazywają idiotami tych, którzy zaprojektowali koło zapasowe pod samochodem a nie w bagażniku: jedź na wakacje załadowany bagażami i niech ci się przebije koło, wtedy dowiesz się dlaczego warto je miec pod spodem ;) Link Zgłoś
Gość: C Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.56.220-216.q9.net 23.07.09, 21:08 ty buraku.Na wakacje to sie lata samochodem. Link Zgłoś
Gość: goscUSA Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.itt.com 23.07.09, 21:29 czesto uzywam tempomat na dlugie trasy,jest przydatny, no i klimatyzacja jest caly czas, w naszym klimacie musi byc, pamiec ustawienia fotela jest rowniez przydatna ( BMWX3).W innym samochodzie mam system nawigacyjny , jest okey moglbym zyc bez niego, inne gadzety malo przydatne Link Zgłoś
Gość: miś Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 22:04 w mutipli też mam hamulec z lewej strony. Dobra rzecz jak wyjdę z auta i stwierdzę, że stromizna jednak za duża na sam bieg, to tylko otwieram drzwi i nie muszę się wciskać ;) Link Zgłoś
Gość: stefan telefan Re: A to Ci dopiero patent! IP: 62.12.14.* 23.07.09, 22:23 Nieruchomy srodek kierownicy w Citroenie to genialny patent, po co niby srodek ma sie obracac razem z kierownica? Komu nie zdazylo sie zatrabic, sciszyc radia albo przelaczyc piosenki manewrujac ostro kierownica? Majac nieruchomy srodek zawsze wiesz gdzie sa przyciski, jadac lukiem na zjezdzie autostrady wygodnie sciszysz radio, zmienisz utwor, a pod supermarketem na parkungu nie bedziesz trabil bez powodu.... Francuzi maja glowe do sprytnych rozwiazan. Link Zgłoś
Gość: Volk Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.szui.lublin.pl 23.07.09, 22:48 "Wlasnie przyszlo mi do glowy, ze siedzac na takich fotelach moznaby pierdnac i nikt by sie nie zorientowal :) (odprowadzenie zepsutego powietrza mogloby byc do rury wydechowej z wentylem zwrotnym zapobiegajacym przedostawaniu sie gazow spalinowych z rury do kabiny)." Niemcy, jako najbardziej pierdzacy narod na swiecie, dawno powinni to miec w standardzie w swoich markach. Link Zgłoś
Gość: jjj Re: A to Ci dopiero patent! IP: *.realestate.net.pl 23.07.09, 22:49 w hondzie civic hathback było tak że spryskiwanie szyby działało niezależnie od wycieraczek, dzięki temu mogłem sobie najpierw opryskać szybę a potem ją owycierać , a we wszystkich innych furach wycieraczki szorują po suchym szkle a spryskiwanie się włącza potem. Link Zgłoś