Dodaj do ulubionych

SDI czy TDI?

25.08.09, 07:42
Przymierzam się do zakupu samochodu z silnikiem diesla, początkowo
miała być skoda fabia 1.9 TDI ale bardzo ciężko znaleźć coś z dobrym
wyposażeniem dlatego zmieniłem swoją decyzję na VW Golf IV tylko
powstało pytanie z jakim silnikiem. Który jest ekonomiczniejszy i
mniej narażony na usterki, znajomy mówi, że wtryskiwacze są bardzo
drogie w naprawie, oczywiście równiez silnik 1.9
Obserwuj wątek
    • programistajava Re: SDI czy TDI? 25.08.09, 08:31
      SDI raczej słyna z prostoty budowy i długowieczności. Oczywiście kosztem dramatycznej dynamiki tego silnika. jeśli przyśpieszenie przeżyjesz i auto nei ma 500tys kmów to może długo posłużyć.
      • legend3.2 Re: SDI czy TDI? 25.08.09, 09:00
        Na oku mam golfa z przebiegiem 206 tys.km TDI oraz SDI 163 tys.km
        oba z 2000 r.
        • qqbek Re: SDI czy TDI? 25.08.09, 09:24
          legend3.2 napisał:

> Na oku mam golfa z przebiegiem 206 tys.km TDI oraz SDI 163 tys.km
          > oba z 2000 r.

Znajomy ma SDI, jego córka TDI z tych samych roczników. Oba bezawaryjne póki co,
          przebiegi podobne do tych Twoich. Jeśli wiesz, że TDI był regularnie serwisowany
          i do tego nie był własnością jakiegoś nawiedzonego rajdowca podwórkowego, to
          będzie lepszym wyborem, bo SDI może i najtrwalszy ze wszystkich Diesli na rynku
          obecnie... ale dynamikę auto ma z nim porównywalną z przeładowanym Żukiem.
          • falszywy_klamca Re: SDI czy TDI? 25.08.09, 09:38
            Niestety musze się tym kubkiem zgodzić.
            SDI jest koszmarnie mułowaty.
            • legend3.2 Re: SDI czy TDI? 25.08.09, 10:46
              No to przesądzone TDI raczej wezmę, powiedźcie mi tylko czy warto po
              zakupie zmienic końcówki wtryskiwacza bo pasek rozrz. na 100%. Nie
              chcę żeby pompowtryskiwacz mi padł i jak się uchronić przed tym bo
              nowe to to juz nie jest. MOże o coś innego trzeba jeszcze zadbać? To
              mój pierwszy diesel.
              • analny_wybawca Re: SDI czy TDI? 25.08.09, 17:33
                I całe szczęście. SDI to nie tylko TDI pozbawione turbiny, w SDI montowany jest
                zasadniczo gorszy cały osprzęt, dlatego nie ma co liczyć (jak połowa
                wieśtunerów) że się kupi po taniości SDI, dokupi sprężarkę za 800zł i jest TDI.
                Co do końcówek - masz silniki AGR/AHF/ASV (czyli tdi 90-110KM) czy może ASZ/ARL
                (TDI 130-150KM)? W pierwszym przypadku warto zmienić (jeśli już trzeba) końcówki
                wtryskiwaczy na większe, np 0.216mm albo 0.230mm. Koszt ok. 1000-1400zł za
                komplet z robocizną.
                Co do tego kolesia powyżej co pisał o "nawiedzonych rajdowcach podwórkowych" -
                100x bardziej wolę kupić auto chipowane i ze zmienioną mechaniką w
                profesjonalnym warsztacie niż diesla ujeżdżanego przez kobietę nic nie robiącą
                sobie ze wskaźnika temp. oleju czy studzenia turbiny po ostrej jeździe. Ludzie
                którzy mają kręcone auta zazwyczaj mają świadomość czym jeżdżą i dbają o to
                • legend3.2 Re: SDI czy TDI? 26.08.09, 08:22
                  Mnie interesował silnik 90KM jednak muszę od nowa szukać, wczoraj
                  sprzedali furę, któa mnie interesowała i w weekend trzeba będzie na
                  giełdę jechać:/
                • black_code Re: SDI czy TDI? 26.08.09, 09:21

analny_wybawca napisał:

> I całe szczęście. SDI to nie tylko TDI pozbawione turbiny, w SDI
                  montowany jest
                  > zasadniczo gorszy cały osprzęt

Jesli juz -to nie gorszy a inny dostosowany do danego typu
                  silnika.Akurat silniki SDI sa zdecydowanie mniej klopotliwe od
                  TDI

some things are best left alone
                  • analny_wybawca Re: SDI czy TDI? 26.08.09, 18:11
                    No tak tak, o to mi chodziło. Podobno w seryjnych SDI ludzie miewają problemy ze
                    skrzynią, ale nawet tej mitycznej bezawaryjności nie rekompensuje straszna
                    mułowatość auta. Z 1.9SDI odwiedzisz przyspieszenia znane właścicielom 1.6D
                    sprzed dwóch dekad
                    • legend3.2 Re: SDI czy TDI? 27.08.09, 12:37
                      Gdyby ktoś miał na sprzedaż golfa IV 1.9 TDI z rocznika '99-2001 w
                      wersji 3D i kolorze ciemnej zieleni a na wyposażeniu klima i el.
                      syzby. woj. dolnośląskie to byc może kupię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka