Dodaj do ulubionych

Robię sama, chociaż łatwiej kupić

• czekolada72 Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.11.11, 09:08
      up up
      • wiatro-dmorza Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.11.11, 09:56
        Gdzie ta benzyna za 4,6..... Przepis jeszcze bardziej potrzebny !!!!
        a tak w temacie:
        -chleb, bułki, pizzę, wszystkie ciasta i ciasteczka, czasem jogurt, ser topiony, mięso pieczone zamiast wędlin
        - nie kupuję żadnych gotowych dań obiadowych typu pierogi czy gołąbki - boję się co tam jest, wszystko to robię sama
        - dżemy i soki z owoców, oraz inne przetwory typu ogórki, buraczki itp
        - swetry, czapki i szaliki na drutach
        - sami z mężem malujemy, tapetujemy, mąż sam kafelkuje i wszystko w domu naprawia, bo jeszcze nie udało się znaleźć porządnej ekipy do tego, zawsze trzeba było poprawiać po nich i była masa sprzątania i zniszczeń w mieszkaniu
        - oboje pracujemy (oboje za biurkiem, mąż więcej niż 8h dziennie)
        Jak to mówią: "Nie ma spoczynku dla potępionych, a prawi go nie potrzebują."
        I by mój tata: "Chcesz, żeby było dobrze - zrób sam". wink
        • wiatro-dmorza Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.11.11, 09:58
          A jeszcze: Wina i nalewki smile
        • egolit Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.11.11, 12:08
          swoja drogą tęskni się za taką ceną benzyny smile
        • amandaas Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 25.11.11, 18:11
          Jak robisz serek topiony?

ps. Jakby ktoś do tego miał pomysł jak zrobić trochę czasu albo trochę siły na to wszystko to biorę w ciemno!
    • od-dzisiaj-oszczedzam Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.11.11, 11:36
      Już w paru postach smacznie-oszczednie polecała robienie samemu mrożonek na zupy. Moim zdaniem dobry pomysł. Można sporo zaoszczędzić. Sama zrobiłam tak jak radziła ta użytkowniczka i jestem zadowolona z efektu. Faktycznie pyszną zupę na 2osoby można zrobić za jakieś 1-2zł.

Ja polecam zmiksować i zagęścić kaszką manną - będzie bardziej pożywne i będzie miało fajna fakturę.

Mam nadzieję, że s-o nie obrazi się za to, że wkleję tutaj ten link.

mrożonki na zupy od smacznie-oszczednie

Pozdrawiam,
      od -dzisiaj-oszczedzam
      • linn_linn Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.11.11, 11:56
        Ja lubie pomysly pt. jak zrobic cos, co mozna kupic smile Takie eksperymenty nalezy przekazywac innym.
        • johana75 Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.11.11, 17:25
          Pomysł z własnymi mrożonkami jest fajny, ale nazywanie zupy "zdrową" robionej na kostce rosołowej i ewentualnie jednym skrzydełku jest już nie fajny ;P
    • konwalia-82 Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.11.11, 12:53
      robie pyszny kemowy pasztet,troche zabawy, ale potem jest kilka porcji(mroze)
      • lannntana Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.11.11, 15:11
        Sama piekę wędliny,robię pasztet,śmietanę,biały ser,jogurty,przymierzam się do serków oraz żółtego sera,piekę chleb,nie kupuję słodyczy,dwa razy w tygodniu piekę małemu ciasteczka lub ciasto,wszelkie potrway mączne typu pierogi,kopytka,kluski śląskie też robię sama. Od wiosny będę miała również wędzarnię - będę wędzić mięsa i ryby. Robię również mnóstwo przetworów-od dżemów,kompotów do mięsa w słoikach do kanapek.Sklep odwiedzam raz w tygodniu.
        • lannntana Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.11.11, 15:12
          A,przypomniało mi się,makarony i majonez też robię sama,chcę też zacząć robić masło.
    • czekolada72 Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 17.08.12, 13:07

forum.gazeta.pl/forum/w,20012,120746560,,od_dzis_nie_kupuje_wedlin_.html?v=2
    • linn_linn Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.08.12, 08:00
      Korzystajac z tego tutorialu mozna sobie zapelnic szafe bluzkami.
      alicjahandmade.blogspot.it/2012/08/jak-uszyc-bluzke-w-piec-minut.html
      • agusiazabrze Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.08.12, 08:04
        ooo fajny link, dziękuję Właśnie takie bluzki kupuje ostatnio, mam maszyne, moze spróbuje uszyc Tylko skąd wziąc materiał tani?
        • linn_linn Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.08.12, 21:18
          W Polsce nie wiem. Ja swego czasu zrobilam zapasy na wloskich bazarach, ale teraz coraz mniej osob szyje i stragany zniknely.
          Mozesz pytac na forum: forum.gazeta.pl/forum/f,33231,Szyjemy_sami.html
    • linn_linn Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.07.15, 07:09
      Do przetestowania / dla chetnych /:
      monikowo.blogspot.it/2015/05/przepis-na-winko-ryzowe.html
      W jednym z watkow chyba pytal ktos o przepis, ale nie umiem znalezc. Wstawiam tu.
      • czekolada72 Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 22.07.15, 09:54
        Ja, ja pytalam smile Dzieki za link - predzej czy pozniej wykorzystam - poki co pilnuje nastawionych nalewek z orzechow i wisni smile
    • linn_linn Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 28.07.15, 07:49
      Latem oprocz lodow robie "ghiaccioli", czyli...roznie je nazywacie... powiedzmy lodowe lizaki.
      consapore-alizea.blogspot.it/2012/08/ghiaccioli-allanguria-czyli-arbuzowe.html

• gratess Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 20.10.15, 15:49
      Orzechy włoskie-można kupić gotowe rozłupane ale taniej jest zrobić to samemu. Zainspirowała mnie do tego Pani Bosacka w jednym ze swoich programów, dlatego sprawdziłam ile z orzechów w skorupkach powstanie tych wyłuskanych (zważyłam przed i po). Okazało się, że jeśli mamy 1 kg orzechów w skorupkach to trzeba to podzielić przez 4. U mnie orzechy łuskane kosztują od 45-60 zł/kg. W tej chwili te w skorupkach w warzywniaku kosztują 7 zł/ kg także o tej porze roku to się jeszcze opłaca.
      • linn_linn Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 20.10.15, 17:33
        ...jesli w srodku okaza sie dobre, warto. Nie zawsze tak jest.
      • agni71 Re: Robię sama, chociaż łatwiej kupić 21.10.15, 14:43
        łosoś surowy na wagę, ze skórą kosztuje ze 45 zł za kg, bez skóry ok. 60 zł. Skórę zdejmuje sie dość łatwo, a nie waży ona jakoś strasznie dużo, więc bardziej opłaca sie kupić tego ze skórą

• linn_linn Re: esencja waniliowa 05.12.15, 09:55
      Na swieta to troche pozno, ale wstawiam: bedzie na Wielkanoc smile
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67323091,67618412,0,2.html?v=2
    • linn_linn Re: dzem pomaranczowy 11.12.15, 09:58
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,3346009,3346009,Dzem_pomaranczowy.html#p3409688
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka