01.02.11, 19:46
Muszę kupić w lutym odkurzacz więc pytanie jakie używacie
ewentualnie na co zwracać uwagę?
Obserwuj wątek
    • zosia711 Re: odkurzacz 01.02.11, 20:49
      nie polecam hoovera ze wzgledu na duże koszty ewentualnych napraw. po 3 awarii wyrzucilam go...
      odkurzało sie nim swietnie, ale te koszty...
      • joanna_poz Re: odkurzacz 02.02.11, 12:23
        niestety ma takie samo doświadczenie z hooverem.
        naprawa tak droga, że nie opłacało się robić, tylko kupic nowy.

następny, jaki kupiłam to zelmer.
        • hermilion Re: odkurzacz 25.06.11, 08:15
          Zelmera zdecydowanie nie polecam.

Kupiłem pół roku temu i jest to bubel jakich mało - po 1 miesiącu
          połamały się szczotki a serwis odmawia ich wymiany.
    • alpepe Re: odkurzacz 01.02.11, 23:10
      jeśli z wymiennymi workami, to jaka jest cena tych worków, jeśli bezworkowy, to obejrzyj sobie worek. Poza tym poczytaj o mocy i emisji dźwięku.
    • astrum-on-line Re: odkurzacz 01.02.11, 23:32
      Mam trzeci rok wodnika Zelmera.
      Moim zdaniem to jeden z lepszych zakupów w moim życiu, wreszcie mam w domu czysto.
    • magdalaena1977 Re: odkurzacz 02.02.11, 00:10
      Zelmer Elf Bonus - mały, tani, odkurza. Cóż więcej chcieć ?
    • naomi19 Re: odkurzacz 02.02.11, 11:50
      A ile chcesz wydać? To chyba podstawowe ptanie.
      Ja polecem Miele.
      I nie olecam wszelkich bezworkowych-udręka.
      • basia_34 Re: odkurzacz 02.02.11, 15:58
        ja mam Zelmel Eksplorer od 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolona!
    • muza24 Re: odkurzacz 05.02.11, 10:24
      Ja również jestem na etapie wyboru odkurzacza.

1. na stronie zelmera jest opis jaka moc odkurzacza stosowna jest do różnych celów/odkurzanych powierzchni. Nie wiem na ile ten podział jest uniwersalny, ale ja postanowiłam się jego trzymać.

2. dla mnie ważne jest aby szczotki dostosowane były do drewnianej podłogi (docelowo nie bedę miała dywanów) - najlesze są szczotki z naturalnego włosia. Na stronie philipsa znalazłam jednak super szczotkę do czyszczenia parkietów (z tego co piszą pasuje do większości odkurzaczy). Czasami do sprzętu dołączana jest specjalna szczotka do dywanów/wykładzin.Z tego samego względu ważne dla mnie jest aby kółka były miękkie.

3. trzeba podjąć decyzję czy odkurzacz ma być workowy/bezworkowy/wodny. Na forum zakupy jest długaśna dyskusja na temat odkurzaczy workowych/bezworkowych. Może być pomocna w podjęciu decyzji.

4. zdecyduj na ile ważny jest dla Ciebie poziom hałasu. Z dyskusji wywnioskowałam, że odkurzacze wodne i bezworkowe są głośniejsze od tych workowych. Najczęściej przy opisach technicznych odkurzaczy jest podana informacja o głośności.

6. zastanwów się czy jest dla Ciebie ważna wielkość/waga odkurzacza. Bo jeżeli tak, to powinnaś zwrócić uwagę na parametry dotyczące wymiarów/wagi.

5. ja narazie szperam po necie. Uważam, że sprzedawcy w sklepach nie są "mądrzejsi" niż opisy techniczne na stronach producentów. Porównaj ceny w różnych sklepach, bo różnice są czasami znaczne.

Napiszczie jak sprawują się Wasze odkurzacze. Czy są bardzo hałaśliwe? Czy dokładnie odkurzają? Nie niszczą podłóg?
      I po wpisach tutaj dotyczących hoovera - czy są problemy z awariami/usterkami/naprawami sprzętu.

P.
      • astrum-on-line Re: odkurzacz 05.02.11, 15:27
        Ja mam taki:
        www.kupujemy.pl/8195a01sk-cena-sklep.html
        Chyba już nie jest sprzedawany, ostatnio kupowałam mamie nowszy model, zupełnie inny.

Minusy - głośny, duży, dodatkowo sporo miejsca zajmuje dodatkowy pojemnik z workiem, do odkurzania na sucho, kłopotliwe jest opróżnianie, mycie i suszenie.
        Plusy - bardzo dobrze wciąga śmieci, odkurzam nim podłogę, meble, półki, książki, kwiatki, komputer i nareszcie czuję, że w domu mam czysto nie mam kurzu, dodatkowo nie muszę kupować worków. Filtry do odkurzacza bardzo wydajne, wymieniałam dopiero po trzech latach intensywnego używania.
        • tullinka Re: odkurzacz 05.02.11, 16:24
          Odradzam bezworkowe Electroluxy, bardzo szybko zapycha się pojemnik, po połowie domu 100m2 musiałam wysypywać śmieci bo moc ssania spadała drastycznie. A potem pranie tego, suszenie... Beznadzija.
    • quri3 Re: odkurzacz 05.02.11, 18:11
      Ja sprzęty domowego użytku (wszystkie) kupuje wg założenia:

- używam często i dużo, a chcę używać często i długo - wtedy wyższa półka

- używam często i dużo, a przewiduje używać przez określony czas - średnia-niższa półka

- używam rzadko - zazwyczaj niższa półka.

Co do odkurzacza: jak masz dużo do sprzątania i robisz to często to kup droższy, cichszy model, z dużą mocą ssącą; jak odkurzasz sporadycznie (raz na tydzień) lub masz mało do odkurzania, to nie ma co przepłacać tylko kupić tani odkurzacz.

Osobiście polecam odkurzacze "workowe" - mniej problemów.
    • mamatin Re: odkurzacz 06.02.11, 20:38
      Zelmer Elf

malutki, taniutki, leciutki, niebiesciutki, a głosny - całe osiedle słyszy, że sprzatamsmile
      uzywam od 2002 r.i nie chce sie zepsuc. dywanów nie posiadam.

• to_wlasnie_cala_ja Re: odkurzacz 07.02.11, 15:17
      również jestem przy wyborze nowego odkurzacza. Zastanawiam sie nad przemysłowym . czy ktoś ma i użytkuje w domu ?
    • kosc_ksiezyca Re: odkurzacz 25.06.11, 00:36
      Podbijam wątek smile

Przy wprowadzaniu się do pierwszego własnego mieszkania w euforii wzięłam pierwszy lepszy z brzegu odkurzacz i cóż, żałuję - najgorzej wydane 89 zł w życiu tongue_out

Mam psa, który zajmuje się głównie spaniem, jedzeniem i zostawianiem kłaków wszędzie, gdzie to możliwe - znacie coś, co będzie je w miarę skutecznie ściągać? Czy wodny zelmer faktycznie jest taki dobry?

Będę wdzięczna za wszystkie rady smile
      • b-b1 Re: odkurzacz 25.06.11, 07:45
        kosc_ksiezyca napisała:

> Podbijam wątek smile
        >
        > Przy wprowadzaniu się do pierwszego własnego mieszkania w euforii wzięłam pierw
        > szy lepszy z brzegu odkurzacz i cóż, żałuję - najgorzej wydane 89 zł w życiu tongue_out
        >
        > Mam psa, który zajmuje się głównie spaniem, jedzeniem i zostawianiem kłaków wsz
        > ędzie, gdzie to możliwe - znacie coś, co będzie je w miarę skutecznie ściągać?
        > Czy wodny zelmer faktycznie jest taki dobry?
        >
        > Będę wdzięczna za wszystkie rady smile

Kupiłam model zelmera z elektroszczotką i....naprawdę jestem zachwycona. Pluję sobie w brodę, że wczesniej nie wpadłam na ten pomysł...
        U mnie futrzaków sporo-wcześniej testowałam turboszczotkę, ale przy lekkim zapełnieniu worka już nie ma takiego ssania, więc nie dawała rady. Tu jest stała moc, bo jest osobne gniazdko w odkurzaczu. Opcje odkurzacza dwie-workowy, jak zabraknie worków, można przejść na cyklonowy(bezworkowy). Gwarancja 4 lata i fakt, że to zelmer-wszelakie końcówki można dokupic.
        Mam ten:
        allegro.pl/odkurzacz-zelmer-5500-3-hq-elektroszczotka-i-pilot-i1666999298.html
        • kosc_ksiezyca Re: odkurzacz 25.06.11, 11:48
          I ta magiczna szczotka jest w komplecie? smile
          • b-b1 Re: odkurzacz 25.06.11, 12:06
            kosc_ksiezyca napisała:

> I ta magiczna szczotka jest w komplecie? smile

Jest!! Ma dwa lata gwarancji, ale sprawdzałam w necie i jakby umarła można dokupić.
            I należy uważać przy zakupie. Trzeba pytać. Byłam sprawdzić namacalnie w Euro RTV-AGD i cena podobna jak w necie....ale bez elektroszczotki za elektroszczotkę liczą dodatkowo.(coś ok 200zł).
            ...więc i tak z netu najtaniej.

Ja muszę mieć coś na podłogach-bo psiaki mam chore-zbiera z wykładzin bez zarzutu i krótkie wbijające się włosy i długie(kocie też big_grin)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka