Dodaj do ulubionych

jak spłacić debet

14.03.11, 19:14
Mam na koncie firmowym debet...35000.Męczy mnie to psychicznie i nijak nie potrafię tego spłacić.Ponieważ bank proponuje mi kredyt gotówkowy,kombinuję żeby wziąć choć 20000 i zaraz zmniejszyć ten limit.Potem obligatoryjnie spłacać np przez 1,5 roku .Z drugiej strony boję się kolejnego kredytu.Odsetek miesięcznie płacę ok 350 zł,zgroza.Gdybym wzięła ten kredyt ,to odsetki są podobne.
Już raz wzięłam kredyt z zamiarem spłacenia debetu i pieniądze trochę zainwestowałam a trochę się rozeszły...Co zrobilibyście na miom miejscu?
Obserwuj wątek
    • fufugugu Re: jak spłacić debet 14.03.11, 21:26
      jak mogly pieniadze na pslate kredytu sie rozjeść?
    • mal-foj Re: jak spłacić debet 14.03.11, 21:46
      Bizneswoman pełną gębą big_grin
    • niebieski_lisek Re: jak spłacić debet 14.03.11, 22:13
      Jaki jest sens zastępowania jednego kredytu drugim o podobnych parametrach? Chyba że chodzi ci o to, żeby doradcy finansowi mogli zarobić smile Rozpisz sobie sensowne terminy spłaty, jakieś realne kwoty miesięczne na spłatę debetu i trzymaj się tego planu.

> Już raz wzięłam kredyt z zamiarem spłacenia debetu i pieniądze trochę zainwesto
      > wałam a trochę się rozeszły...

Jeśli bierzesz kredyt na jedną rzecz a potem przeznaczasz na coś innego, zwłaszcza na nic konkretnego (kasa która się rozeszła) to wygląda jakbyś nie miała strategii rozwoju albo działalności. Moim zdaniem to złe podejście do prowadzenia interesu.
    • marzeka1 Re: jak spłacić debet 14.03.11, 22:17
      " a trochę się rozeszły..."- tu masz powód, dlaczego tyle debetu, dlaczego nie potrafisz spłacać i dlaczego nie panujesz nad kasą firmową.
      • babus2 Re: jak spłacić debet 14.03.11, 22:34
        Witam

W moim banku zmniejszenie kwoty kredytu odnawialnego jest bezpłatne.
        Może w Twoim Banku też możesz np. co miesiąc spłacać określoną kwotę i od razu zmniejszać limit. Zadłużenie mniejsze, a kwota środków dostępnych nie powiększa się, więc nie ma pokusy

Pozdrawiam
    • 098qwerty Re: jak spłacić debet 14.03.11, 22:33
      kayleigh700 napisała:
      > Już raz wzięłam kredyt z zamiarem spłacenia debetu i pieniądze trochę zainwesto
      > wałam a trochę się rozeszły...Co zrobilibyście na miom miejscu?

Musisz się zastanowić czy znowu jak weźmiesz kredyt na spłatę tego debetu to nie przeznaczysz go na inny cel.
    • agpagp Re: jak spłacić debet 14.03.11, 23:38
      kredyt zastąpiony kredytem nie oznacza że kredyt zniknie
      i tak pewnie część rozeszłaby się jak to ładnie nazwałaś smile
      tak jak ktoś tu pisał - zrobić plan i spłacać
    • mysterious1988 Re: jak spłacić debet 15.03.11, 01:09
      Skoro stac Cie na kredyt z rata okolo 1500zl miesiecznie (20 000 zl na 18 miesiecy), to bez problemu powinnas splacic debet bez zaciagania tego kredytu - wystarczy, ze bedziesz wplacala te 1500zl na debet i od razu zmniejszala limit, aby nie kusilo. 3 lata i po debecie wink
      • kayleigh700 Re: jak spłacić debet 15.03.11, 10:35
        Przekonaliście mnie,żeby nie brać tego kredytu.Trochę kłopotliwe jest zmniejszanie limitu np o 1500 miesięcznie,bo wszystko to wymaga aneksu do umowy .Muszę się dowiedzieć,czy to jest płatne.W każdym razie nie idę podpisać papierów kredytowych,które już na mnie czekają a bank wydzwania,mbank.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka