golek25 10.05.11, 15:31 hej, proszę o propozycję tanich potraw na imprezę studencką. około 30 osób. Żeby wyszło tanio, smacznie, dużo i niedrogo.. z góry dziękuję (sałatki , dania na ciepło) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fruzia01 Re: tanie menu na impreze studencką 10.05.11, 15:34 na ciepło grzanki - kanapki ze zwykłego chleba z żółtym serem + pomidor/pieczarki/wędlinka; w wersji droższej grzanki z bagietki i bardziej wyszukane dodatki Odpowiedz Link
nina.t Re: tanie menu na impreze studencką 10.05.11, 17:13 naleśniki, mogą być ze szpinakiem, albo na słodko. Można zwinięte ruloniki pokroić na ukos i zrobić z nich "koreczki". Odpowiedz Link
miosjon Re: tanie menu na impreze studencką 10.05.11, 19:47 ja sie ogolnie brzydze, jak mi ktos robi jedzenie na impreze zwlaszcza studenci.. czy studentki (jestem kobieta) Odpowiedz Link
asianarciarka Re: tanie menu na impreze studencką 10.05.11, 22:46 ja wprawdzie juz nie jestem studentka, ale ostatnio na impreze na prawie 30 osob zrobilam m.in. 3 blachy grzanek - i okazaly sie hitem Kupilam z 15 bulek, pokroilam kazda bulke na 5 i na to ser + ketchup/wedlina. A ciasto robilam z gotowych spodow tortowych /z promocji w lidlu,paczki po 3 spody/ + galaretki w najrozniejszych konfiguracjach + ubijana w rozny sposob smietana + owoce (jablka, puszka brzoskwin). Poza tym zawsze warto zrobic talerz roznokolorowych kanapek - groszowa sprawa, a na stole wyglada dobrze. Paluszki i chipsy w lidlu tez taniutkie. Koszt niewielki, produkty z biedronki i lidla. Tak samo napoje i soki do drinkow byly z lidla, ino tez z lidla. Odpowiedz Link
pindzia.lindzia Re: tanie menu na impreze studencką 04.05.12, 18:00 Popieram poprzedniczkę. Chipsy z Lidla są boskie! Kosztują 2 zł za paczkę, a biją na głowę Lay'sy, które potrafią kosztować 3x tyle! Biedro i Lidl jako zaopatrzenie na imprezy to świetny patent. Można tam wszystko kupić, nawet alkohol (podobno w atrakcyjnych cenach). Odpowiedz Link
golek25 Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 11:37 bardzo wszystkim dziekuje za propozycje. pomysl z grzankami jest super Odpowiedz Link
yoko0202 Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 15:17 2 x paczka (1 kg) parówek drobiowych z biedronki (koszt bodajże ok. 5-6 zł za paczkę) zrobić ciasto jak na naleśniki, z tym że troszkę gęstsze, przyprawić tak jak się lubi, parówki surowe przeciąć na pół, obtoczyć w cieście i na patelnię na kilka minut - naprawdę pycha Odpowiedz Link
lee-aa Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 16:04 spolszczone chilli con carne - mielone mięso wołowe, pomidory z puszki, kukurydza, czerwona fasolka, papryka, można dopchnąć cebulą spolszczone curry - kurczak (niekoniecznie filet, mogą być udka), marchwka, cebula, ziemniaki, pieczarki, przyprawa curry, śmietana sałatka z pęczaku - pęczak, rzodkiewki, ogórek, pomidor, papryka, szczypiorek, uproszczone pesto kruche ciasto z rabarbarem uproszczona pizza z gotowego ciasta do kupienia w marketach, sos pomidorowy, mozarella (ta najtańsza) quiche - kruche ciasto, warzywa, jajka Odpowiedz Link
ladyjm Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 19:19 polecam mufinki - tanie, efektowne, i da sie je godnie jesc. mozna zrobic slodkie albo wytrawne, np z groszkiem i szynka - pycha . trzeba tylko za pierwszym razem zainwestowac w foremke. Odpowiedz Link
jamesonwhiskey Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 19:39 az mnie prawie coflo jak przeczytalem o muffinie z groszkiem i szynka ale moze to jest jakas metoda np paczek zamiast nadzienia z rozy mozna dac piure z groszku albo tort przelozyc mielonym bolognese a na gore zamiast wisienki walnac np parowke Odpowiedz Link
el-an Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 19:55 Na ciepło najlepiej spaghetti, makaron z oliwą i czosnkiem, jeśli masz wolną kasę, to do tego żółtka i ser. Mogą być też placki ziemniaczane, o ile masz dostęp do sokowirówki, żeby zetrzeć ziemniaki. Mogą być z sosem – mięsnym, pieczarkowym, jogurtowym, najtaniej z cukrem. Absolutne minimum cenowe– upiecz chleb w domu z ziarnem i podaj gorący z masłem. Wtedy lepiej mieć wariant awaryjny, bo czasem wychodzi zakalec. Odpowiedz Link
amandaas Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 19:59 Najwyraźniej nigdy nie jadłeś wytrawnych muffinów. Ciasto jest zupełnie inne niż na słodkie muffiny, dlatego porównanie do pączka jest idiotyczne... Ciasto jest słone, najlepiej z razowej albo orkiszowej mąki, ja osobiście uwielbiam z ziołami prowansalskimi i szynką. Dobre są też z pieczarkami albo papryką. Odpowiedz Link
jamesonwhiskey Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 20:17 > Najwyraźniej nigdy nie jadłeś wytrawnych muffinów nie ze nie jadlem ale w zyciu nie slyszalem o takich Odpowiedz Link
jamesonwhiskey Re: tanie menu na impreze studencką 12.05.11, 00:16 > to mało wiesz pewnie tak, moze mieszkanie w dwoch krajach gdzie jest to dosyc popularne mnie tak zmylilo Odpowiedz Link
agattka_84 Re: tanie menu na impreze studencką 12.05.11, 07:56 > pewnie tak, moze mieszkanie w dwoch krajach gdzie jest to dosyc popularne mnie > tak zmylilo Tym bardziej dziwi, że nie zetknąłeś się z wytrawnymi muffinami. A tu link do pierwszej lepszej brytyjskiej strony z przepisem na muffiny z szynką, groszkiem i serem: www.goodtoknow.co.uk/recipes/137333/Pea--ham-and-cheese-muffins Odpowiedz Link
mazel_tov Re: tanie menu na impreze studencką 13.05.11, 13:08 mogłeś mieszkać i w 20-stu, jeżeli o czymś nie słyszałeś, a to od dawna istnieje i ma się dobrze, to znaczy, że w tym temacie, mało wiesz. I nic tego nie zmieni. To jak argumentowanie, że jest się inteligentnym, bo przecież ma się magistra. Odpowiedz Link
jamesonwhiskey Re: tanie menu na impreze studencką 14.05.11, 23:58 ale po co sie tak pompujesz www.waitrose.com/ widzisz gdzies tu muffiny z groszkiem i szynka , bo ja nie wiec widocznie niszowo sobie gdzies istnieje ja tego nigdzie nie widzialem Odpowiedz Link
myszmusia Re: tanie menu na impreze studencką 15.05.11, 08:35 jamesonwhiskey napisał: > az mnie prawie coflo jak przeczytalem o muffinie z groszkiem i szynka > ale moze to jest jakas metoda np paczek zamiast nadzienia z rozy mozna dac piur > e z groszku > albo tort przelozyc mielonym bolognese a na gore zamiast wisienki walnac np pa > rowke bredzisz - jest bardzo duzo rodzajów wytrawnych mufinek i sa bardzo dobre Odpowiedz Link
nataasha Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 22:57 Nie doradzę w kwestii ciepłych dan, bo kilka fajnych pomysłów już padło, ale mam pomysł na deser - jeszcze szybsze, prostsze i tańsze od muffinków sa palmiery z cynamonem. Ciasto francuskie kupuje w biedronce za ok. 2,5zl, do tego trochę zwyklego cukru i cynamonu. Dokladny przepis można znaleźć na blogu moje wypieki: mojewypieki.blox.pl/2010/11/Cynamonowe-palmiery.html Odpowiedz Link
fruzia01 kolorowa galaretka 12.05.11, 08:27 czerwona, żółta, zielona - robiona po kolei warstwami (kolejną wylewasz gdy poprzednia się stęgnie); można zrobić w garnku albo w foremce keksówce i każdemu kawałek dać na talerzyku; do tego bita śmietana; przy większym budżecie do czerwnej galaretki dodajesz mrożone truskawki, do żółtej brzoswkinie a do zielonej winogrona Odpowiedz Link
kaskahh Re: tanie menu na impreze studencką 12.05.11, 09:24 jako jednogarnkowe szybla i tania tez jest zupa porowa z serkami topionymi, do tego kulki mielonego gotowe ciasto francuskie i do srodka... ser, papryka, co tam pod reka wlasciwie albo tez kulki mielonego pieczone w piekarniku, do tego ziemniaki rozmarynowe tez w piekarniku i sos czosnkowy Odpowiedz Link
golek25 Re: tanie menu na impreze studencką 13.05.11, 22:22 wszystkim bardzo dziękuję, i mam propozycję deseru ( od mojej mamy) przekrojone na pól banany smażymy na prawdziwym maśle, posypując cynamonem i cukrem można na koniec, na talerzu dodać śmietany albo bitej śmietany dziękuję i pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link
black_halo Re: tanie menu na impreze studencką 15.05.11, 09:54 Pod wodke dobrze wchodza kanapki z pasztetem i ogorkiem kiszonym Stale menu za moich czasow studenckich. drugie to parowki - parowke pokroic na 4 rowne czesci, naciac z jednej strony, wlozyc cieniutki kawelk sera zoltego i obsmazyc na patelni. Ser sie rozpusci, parowka zarumieni. Odpowiedz Link
kaskahh Re: tanie menu na impreze studencką 03.05.12, 19:55 dzis w sklepie widzialam cos fajnego, ale poskapilam takie male bliny, moga byc grubsze nalesniki, nadzienie jak do kanapek, tam akurat byl losos, jakis serek i rukola. w lapke, fajnie i smacznie Odpowiedz Link
surya_a Re: tanie menu na impreze studencką 04.05.12, 18:25 Ja za czasów studiów na imprezy robiłam sałatkę ryżową (dużo, tanio, sycąco ) - kilka garści ryżu - puszka kukurydzy - puszka groszku - słoik ogórków konserwowanych - słoik papryki kons. - czerwona cebulka lub szczypiorek Ryż zgotować i przelać zimną wodą, żeby był sypki. Zmieszać z pokrojonymi warzywami. Ja przyprawiałam oliwą, solą i pieprzem. Można też przyprawić majonezem, ale wtedy ta sałatka jest "cięższa" i nie widać fajnego połączenia kolorów . W wersji dla mniejszej ilości ludzi można zrezygnować z ryżu. Odpowiedz Link