Dodaj do ulubionych

tanie menu na impreze studencką

10.05.11, 15:31
hej, proszę o propozycję tanich potraw na imprezę studencką. około 30 osób. Żeby wyszło tanio, smacznie, dużo i niedrogo.. z góry dziękuję (sałatki , dania na ciepło)
Obserwuj wątek
    • fruzia01 Re: tanie menu na impreze studencką 10.05.11, 15:34
      na ciepło grzanki - kanapki ze zwykłego chleba z żółtym serem + pomidor/pieczarki/wędlinka; w wersji droższej grzanki z bagietki i bardziej wyszukane dodatki
      • nina.t Re: tanie menu na impreze studencką 10.05.11, 17:13
        naleśniki, mogą być ze szpinakiem, albo na słodko. Można zwinięte ruloniki pokroić na ukos i zrobić z nich "koreczki".
    • miosjon Re: tanie menu na impreze studencką 10.05.11, 19:47
      ja sie ogolnie brzydze, jak mi ktos robi jedzenie na impreze
      zwlaszcza studenci..
      czy studentki (jestem kobieta)
    • asianarciarka Re: tanie menu na impreze studencką 10.05.11, 22:46
      ja wprawdzie juz nie jestem studentka, ale ostatnio na impreze na prawie 30 osob zrobilam m.in. 3 blachy grzanek - i okazaly sie hitem smile Kupilam z 15 bulek, pokroilam kazda bulke na 5 i na to ser + ketchup/wedlina.

A ciasto robilam z gotowych spodow tortowych /z promocji w lidlu,paczki po 3 spody/ + galaretki w najrozniejszych konfiguracjach + ubijana w rozny sposob smietana + owoce (jablka, puszka brzoskwin). Poza tym zawsze warto zrobic talerz roznokolorowych kanapek - groszowa sprawa, a na stole wyglada dobrze. Paluszki i chipsy w lidlu tez taniutkie.
      Koszt niewielki, produkty z biedronki i lidla. Tak samo napoje i soki do drinkow byly z lidla, ino tez z lidla.
      • pindzia.lindzia Re: tanie menu na impreze studencką 04.05.12, 18:00
        Popieram poprzedniczkę. Chipsy z Lidla są boskie! Kosztują 2 zł za paczkę, a biją na głowę Lay'sy, które potrafią kosztować 3x tyle!
        Biedro i Lidl jako zaopatrzenie na imprezy to świetny patent. Można tam wszystko kupić, nawet alkohol (podobno w atrakcyjnych cenach).
    • golek25 Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 11:37
      bardzo wszystkim dziekuje za propozycje. pomysl z grzankami jest super smile
      • yoko0202 Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 15:17
        2 x paczka (1 kg) parówek drobiowych z biedronki (koszt bodajże ok. 5-6 zł za paczkę)
        zrobić ciasto jak na naleśniki, z tym że troszkę gęstsze, przyprawić tak jak się lubi, parówki surowe przeciąć na pół, obtoczyć w cieście i na patelnię na kilka minut - naprawdę pycha smile
    • lee-aa Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 16:04
      spolszczone chilli con carne - mielone mięso wołowe, pomidory z puszki, kukurydza, czerwona fasolka, papryka, można dopchnąć cebulą
      spolszczone curry - kurczak (niekoniecznie filet, mogą być udka), marchwka, cebula, ziemniaki, pieczarki, przyprawa curry, śmietana
      sałatka z pęczaku - pęczak, rzodkiewki, ogórek, pomidor, papryka, szczypiorek, uproszczone pesto
      kruche ciasto z rabarbarem
      uproszczona pizza z gotowego ciasta do kupienia w marketach, sos pomidorowy, mozarella (ta najtańsza)
      quiche - kruche ciasto, warzywa, jajka
    • ladyjm Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 19:19
      polecam mufinki - tanie, efektowne, i da sie je godnie jesc. mozna zrobic slodkie albo wytrawne, np z groszkiem i szynka - pycha smile. trzeba tylko za pierwszym razem zainwestowac w foremke.
      • jamesonwhiskey Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 19:39
        az mnie prawie coflo jak przeczytalem o muffinie z groszkiem i szynka
        ale moze to jest jakas metoda np paczek zamiast nadzienia z rozy mozna dac piure z groszku
        albo tort przelozyc mielonym bolognese a na gore zamiast wisienki walnac np parowke
        • el-an Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 19:55
          Na ciepło najlepiej spaghetti, makaron z oliwą i czosnkiem, jeśli masz wolną kasę, to do tego żółtka i ser. Mogą być też placki ziemniaczane, o ile masz dostęp do sokowirówki, żeby zetrzeć ziemniaki. Mogą być z sosem – mięsnym, pieczarkowym, jogurtowym, najtaniej z cukrem. Absolutne minimum cenowe– upiecz chleb w domu z ziarnem i podaj gorący z masłem. Wtedy lepiej mieć wariant awaryjny, bo czasem wychodzi zakalec.
        • amandaas Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 19:59
          Najwyraźniej nigdy nie jadłeś wytrawnych muffinów. Ciasto jest zupełnie inne niż na słodkie muffiny, dlatego porównanie do pączka jest idiotyczne... Ciasto jest słone, najlepiej z razowej albo orkiszowej mąki, ja osobiście uwielbiam z ziołami prowansalskimi i szynkąsmile. Dobre są też z pieczarkami albo papryką.
          • jamesonwhiskey Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 20:17
            > Najwyraźniej nigdy nie jadłeś wytrawnych muffinów

nie ze nie jadlem ale w zyciu nie slyszalem o takich
            • mazel_tov Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 22:07
              to mało wiesz smile
              • jamesonwhiskey Re: tanie menu na impreze studencką 12.05.11, 00:16

> to mało wiesz smile

pewnie tak, moze mieszkanie w dwoch krajach gdzie jest to dosyc popularne mnie tak zmylilo
                • agattka_84 Re: tanie menu na impreze studencką 12.05.11, 07:56
                  > pewnie tak, moze mieszkanie w dwoch krajach gdzie jest to dosyc popularne mnie
                  > tak zmylilo

Tym bardziej dziwi, że nie zetknąłeś się z wytrawnymi muffinami. wink

A tu link do pierwszej lepszej brytyjskiej strony z przepisem na muffiny z szynką, groszkiem i serem:
                  www.goodtoknow.co.uk/recipes/137333/Pea--ham-and-cheese-muffins
                • mazel_tov Re: tanie menu na impreze studencką 13.05.11, 13:08
                  mogłeś mieszkać i w 20-stu, jeżeli o czymś nie słyszałeś, a to od dawna istnieje i ma się dobrze, to znaczy, że w tym temacie, mało wiesz. I nic tego nie zmieni.

To jak argumentowanie, że jest się inteligentnym, bo przecież ma się magistra.
                  • jamesonwhiskey Re: tanie menu na impreze studencką 14.05.11, 23:58
                    ale po co sie tak pompujesz

www.waitrose.com/
                    widzisz gdzies tu muffiny z groszkiem i szynka , bo ja nie
                    wiec widocznie niszowo sobie gdzies istnieje ja tego nigdzie nie widzialem
        • myszmusia Re: tanie menu na impreze studencką 15.05.11, 08:35
          jamesonwhiskey napisał:

> az mnie prawie coflo jak przeczytalem o muffinie z groszkiem i szynka
          > ale moze to jest jakas metoda np paczek zamiast nadzienia z rozy mozna dac piur
          > e z groszku
          > albo tort przelozyc mielonym bolognese a na gore zamiast wisienki walnac np pa
          > rowke

bredzisz - jest bardzo duzo rodzajów wytrawnych mufinek i sa bardzo dobre
    • nataasha Re: tanie menu na impreze studencką 11.05.11, 22:57
      Nie doradzę w kwestii ciepłych dan, bo kilka fajnych pomysłów już padło, ale mam pomysł na deser - jeszcze szybsze, prostsze i tańsze od muffinków sa palmiery z cynamonem. Ciasto francuskie kupuje w biedronce za ok. 2,5zl, do tego trochę zwyklego cukru i cynamonu.
      Dokladny przepis można znaleźć na blogu moje wypieki: mojewypieki.blox.pl/2010/11/Cynamonowe-palmiery.html
    • fruzia01 kolorowa galaretka 12.05.11, 08:27
      czerwona, żółta, zielona - robiona po kolei warstwami (kolejną wylewasz gdy poprzednia się stęgnie); można zrobić w garnku albo w foremce keksówce i każdemu kawałek dać na talerzyku; do tego bita śmietana; przy większym budżecie do czerwnej galaretki dodajesz mrożone truskawki, do żółtej brzoswkinie a do zielonej winogrona
    • kaskahh Re: tanie menu na impreze studencką 12.05.11, 09:24
      jako jednogarnkowe szybla i tania tez jest zupa porowa z serkami topionymi, do tego kulki mielonego

gotowe ciasto francuskie i do srodka... ser, papryka, co tam pod reka wlasciwie

albo tez kulki mielonego pieczone w piekarniku, do tego ziemniaki rozmarynowe tez w piekarniku i sos czosnkowy

• golek25 Re: tanie menu na impreze studencką 13.05.11, 22:22
      wszystkim bardzo dziękuję, i mam propozycję deseru ( od mojej mamy)

przekrojone na pól banany smażymy na prawdziwym maśle, posypując cynamonem i cukrem

można na koniec, na talerzu dodać śmietany albo bitej śmietany
      dziękuję i pozdrawiam, Gosia

• black_halo Re: tanie menu na impreze studencką 15.05.11, 09:54
      Pod wodke dobrze wchodza kanapki z pasztetem i ogorkiem kiszonym big_grin Stale menu za moich czasow studenckich. drugie to parowki - parowke pokroic na 4 rowne czesci, naciac z jednej strony, wlozyc cieniutki kawelk sera zoltego i obsmazyc na patelni. Ser sie rozpusci, parowka zarumieni.
      • czekolada72 Re: tanie menu na impreze studencką 03.05.12, 16:03
        up
        • kaskahh Re: tanie menu na impreze studencką 03.05.12, 19:55
          dzis w sklepie widzialam cos fajnego, ale poskapilamsmile
          takie male bliny, moga byc grubsze nalesniki, nadzienie jak do kanapek, tam akurat byl losos, jakis serek i rukola.
          w lapke, fajnie i smacznie
    • surya_a Re: tanie menu na impreze studencką 04.05.12, 18:25
      Ja za czasów studiów na imprezy robiłam sałatkę ryżową (dużo, tanio, sycąco smile)
      - kilka garści ryżu
      - puszka kukurydzy
      - puszka groszku
      - słoik ogórków konserwowanych
      - słoik papryki kons.
      - czerwona cebulka lub szczypiorek

Ryż zgotować i przelać zimną wodą, żeby był sypki. Zmieszać z pokrojonymi warzywami. Ja przyprawiałam oliwą, solą i pieprzem. Można też przyprawić majonezem, ale wtedy ta sałatka jest "cięższa" i nie widać fajnego połączenia kolorów .
      W wersji dla mniejszej ilości ludzi można zrezygnować z ryżu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka