Dodaj do ulubionych

Ulgi podatkowe 2011

05.07.11, 08:42
Z jakich ulg macie zamiar skorzystać ?

Czy ktoś się orientuje, czy możemy i na jakich warunkach skorzystać z jakiejś ulgi jak remontuje my mieszkanie:
stawianie ścianek, wydzielenie łazienki, założenie ogrzewania gazowego ?

Czy to jest warte zachodu ?
Obserwuj wątek
    • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 08:59
      Możesz skorzystać z ulgi na zwrot Vat osobom fizycznym:
      www.epodatnik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=198:zwrot-vat-za-materialy-budowlane-vzm-wykaz-materialow-budowlanych&catid=73:zwrot-vat-za-materialy-budowlane-vzm&Itemid=217
      Warte jest zachodu, skorzystałam 3 razy na kwotę zwrotu ponad 10 tys.
      Musisz spełnić oczywiście pewne warunki: mieć faktury, akt własności (mieszkania, domu). Ta ulga nie jest w żaden sposób związana z rocznym rozliczeniem PIT. Materiały rozliczasz na druku VZM.
      • czekolada72 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 10:23
        A jak to wyglada w praktyce?
        Zbieram dokumenty, faktury i...?
        Gdzie i kiedy z tym wedruje??
        • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 11:04
          Odszukujemy akt własności domu/mieszkania,
          zbieramy faktury (mogą być 5 lat wstecz),
          drukujemy wykaz materiałów z linku który podałam wyżej,
          analizujemy z faktur które materiały kwalifikują się do odliczenia,
          wypełniamy druk VZM1 i VZMA (wykaz faktur),
          kserujemy faktury i akt własności domu,
          zanosimy do U.Skarbowego,
          czekamy na sprawdzenie i przelew pieniędzy na konto (około 2 m-cy).

To tak w skrócie, oczywiście inne są limity odliczeń dla remontu a inne dla budowy z pozwoleniem budowlanym (ale to wynika z deklaracji). Odliczenie to w skrócie różnica pomiędzy 23%vat a 8% (22%a7%). Jeśli robimy poważny remont (kafelki, panele, armatura łazienkowa, wanna, WC, tynki, ściany, cegły, c.o., bojler, kaloryfery, rury itp) gra jest warta świeczki, wychodzą spore kwoty do zwrotu.
          • czekolada72 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 11:18
            Dzieki piekne!
          • apapon Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 11:43
            Małe sprostowanie
            VZM A stosowałam do odliczeń w starym roku, obecnie VZM C jeżeli są faktury z Vatem 23 %. a VZM B jezeli są z vatem 22% i 23%
          • tessla81 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 12:00
            ja również dziękuję

robimy remont kapitalny i faktycznie dużo pozycji z wykazu się przyda smile
            oprócz tego dostaliśmy (przy okazji remontu całej kamienicy) pozwolenie na budowę balkonu
            ale tu trzeba będzie na pewno rozgraniczyć koszty materiałów i robocizny.

• apapon Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 13:13
              Robocizna nie podlega uldze smile więc tyko materiały są istotne.
              • tessla81 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 13:49
                Tak, wiem - więc podejrzewam, że trzeba mieć oddzielne faktury na razie mamy tylko umowę na całą kwotę.

A jeśli chodzi o faktury np na płytki, regipsy, rury, drzwi i np na coś co się nie odlicza (meble kuchenne), to może być wszystko na jednej fakturze ?

Czy na fakturze mają być tylko "rzeczy" z wykazu ?
                • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 14:21
                  Na fakturze mogą być różne zakupy (te odliczane i te nie), tylko w rozliczeniu uwzględnisz tylko te "z wykazu".
                  • joko5 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 14:54
                    Większość "budowlańców" wystawia faktury za swoje usługi od razu na 8%, więc nie ma czym zawracać sobie głowy, nawet materiały kupuje na siebie i klientowi fakturuje na 8%.
                    • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 19:57
                      A niby czemu budowlaniec ma na siebie kupować materiał i korzystać z jego odliczania (kupuje za 23% usługę sprzedaje za 8% więc różnicę może mieć do siebie do zwrotu (wg. dekl. VAT 7)?
                      Umawiam się z fachowcem na robociznę wtedy wiadomo 8%, a resztę kupuję na siebie i odliczam Vat.
                      • joko5 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 21:09
                        Chyba lepiej jak ulgę rozliczy Ci "budowlaniec" bez dodatkowej papierkowej roboty dla Ciebie niż samemu rozliczać się z US. Znam wielu takich, którzy właśnie tak robią.
                        • joko5 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 21:13
                          Jakbyś nie zrozumiał budowlańcowi płacisz wg. stawki 8% za materiały i nie musisz składać nic do US i od razu zyskujesz.
                          • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 21:22
                            Jakbym zrozumiała - tylko...
                            jakby nie wierzę budowlańcom w kwestii zakupu materiałów (może źle trafiałam, ale ZAWSZE okazywało się, że materiału wychodzi zadziwiająco dużo-np. zamiast 15 worków cementu rozliczali 18 nie wiedząc że ja je liczyłamsmile, zamiast 10 paczek styropianu 12 itp),
                            jakby są problemy z wyciągnięciem faktury od fachowca,
                            zawsze były problemy z pozostałym materiałem - zostały 2 paczki płytek i zostawiali je, a kupując samemu oddaję w sklepie itp., itd.
                            Pozatym "rozliczanie Vatu" przez fachowca najkorzystniejsze jest dla fachowca nie dla inwestora...
                            Ale to tylko moje spostrzeżenia po budowie..
                            • joko5 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 21:27
                              To w takim razie źle trafiłaś. Zakupy były zawsze robione ze mną i pod moim "nadzorem". Dla mnie było to bardzo korzystne bo różnicę vatu miała rozliczoną od razu, ale jeśli nie masz zaufanego fachowca, z którym można się dogadać na taki szybki sposób rozliczenia to pozostaje tylko US.
                              • lolka.77 Re: Ulgi podatkowe 2011 06.07.11, 13:07
                                Nawet drobne "nieścisłości" w rozliczeniu z fachowcem wychodzą korzystniej. On wystawia fakturę w całości na 8% a przy samodzielnym rozliczeniu może się okazać, że połowa pozycji nie kwalifikuje się do zwrotu z US.
                                Sama mam w plecy ponad 2000 zł - za tynk (ale od razu z barwnikiem i od wyprodukowania na 22 wskoczył w pkwiu jak farby) i US wywalił sad
                                • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 06.07.11, 13:27
                                  Rozliczałam klientom różnego rodzaju tynki (kolorowe, akrylowe, mozaikowe, silikonowe itp), nic nie wywalali,
                                  www.sgk.gofin.pl/11,1309,69154.html
                                  bo nie mieli podstaw. Nie wiem czemu ci wywalili - pewnie zły symbol PKWiU był na fakturze.
                                  Jednak między tynkiem a farbą jest zasadnicza różnica, należałoby ściągnąć kartę charakterystyki materiału i rzucić na biurko urzędnikowi który odrzucił fakturę w rozliczeniu.

Jeśli macie tak uczciwych wykonawców - to nic tylko pozazdrościć.
                                  • lolka.77 Re: Ulgi podatkowe 2011 06.07.11, 13:43
                                    tynk silikatowy - niestety PKWiU farby u producenta (urzędniczka była tak gorliwa, że aż tam po informację dzwoniła bo na fv pkwiu nie było)
                                    Inny przypadek (klienta) odrzucony rekuperator - odrzucone też kilka tys., a firma montażowa ze stawką 7% chciała sprzedać ale ze swoją marżą (jakieś 300 zł)
                                    I jednak pozycji których odliczać nie wolno jest więcej, niż tych do odliczenia. Po rozliczeniu kilku remontów u siebie i kilkunastu klientów, uważam, że jak firma chce dać fakturę na 8% to zazwyczaj korzystniej się na tym wyjdzie (ewentualnie tak samo, tylko pieniądze od razu w kieszeni, a nie po 4 miesiącach).
                                    A budowlańcy których rozliczam zazwyczaj sprzedają do klienta w cenie 100 sklepu zachowując dla siebie tylko swój upust. Nie wiem czy wyjątki mi się trafiły, czy to norma.
                                    • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 06.07.11, 13:56
                                      Ale co ty piszesz, patrz:
                                      www.malfarb.pl/produkty/tyn/pdf/tynki_silikatowe.pdf
                                      PKWIU 24.30.22-60.00
                                      wykaz:
                                      www.epodatnik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=198:zwrot-vat-za-materialy-budowlane-vzm-wykaz-materialow-budowlanych&catid=73:zwrot-vat-za-materialy-budowlane-vzm&Itemid=217
                                      poz. 22

Jest tynk czy nie ma tynku?

• lolka.77 Re: Ulgi podatkowe 2011 06.07.11, 13:58
                                        To znalazłam, ale US nie wystarczyło. Nie ta firma. Tamci mają na swojej karcie inne pkwiu sad
                                        • lolka.77 Re: Ulgi podatkowe 2011 06.07.11, 14:00
                                          Ale to świeża sprawa, więc jeszcze będę kombinować. Na początek chyba napiszę pismo o interpretację na jakiej podstawie nie uznali, bo na fakturze jest tylko tynk silikatowy, grubość, marka, więc teoretycznie podstaw nie mieli.
                                          • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 06.07.11, 14:18
                                            Podsumowując naszą dyskusję:
                                            1. dla remontujących/budujących systemem gospodarczym - faktury brać na każdy materiał,
                                            2. dla tych co mają zaufanego fachowca - niech on kupuje materiał i obciąża nas za wykonawstwo (tylko co z reklamacją na materiał - jakby coś się działo- chyba załatwia ją wykonawca?),
                                            3. walczyć merytorycznie z urzędnikami jeśli nie mają podstaw do odrzucenia naszych faktur. Pozdrawiamsmile
      • kosc_ksiezyca Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 15:25
        Czyli np. znalazłam w tym wykazie 'wyroby sanitarne ceramiczne' - jeżeli kupię w tym roku nową miskę WC, to wraz z fakturą, drukami i aktem własności coś tam mogę sobie odliczyć? Rozumiem, że w US powinnam dostać informacje na ten temat?
        • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 05.07.11, 19:58
          Tak!
          • apapon Re: Ulgi podatkowe 2011 07.07.11, 09:03
            A tak w kwesti uściślenia, nas interesują wykonawcy, którzy są podatnikami VAT, takich możliwości nie mają fachowcy wystawiający rachunki. Ta informacja dla laików w temacie smile

Odliczyć mozna również poza ceramiką (umywalki, wc), kabiny prysznicowe, kuchnie gazowe, płyty gazowe, piekarniki gazowe (elektryczne już nie).
            • inezco Re: Ulgi podatkowe 2011 08.07.11, 19:24
              Czy moge odliczyc równiez VAT na zakup materialow bud. (kafelki etc.) do mieszkania w stanie developerskim?
              • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 08.07.11, 20:19
                Jeśli jest twoje jak najbardziej możesz!
                • dag_dg Re: Ulgi podatkowe 2011 09.07.11, 06:28
                  czy numer PKWIU musi byc na każdej fakturze przy każdym materiale? co zrobic kiedy go nie ma na fakturze ? Sprawdzic w spisie i oddac bez do US czy isc do sprzedawcy po korektę?
                  • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 09.07.11, 10:27
                    Numeru PKWiU nie musi być na fakturze (nie ma takiego wymogu), dlatego sprzedawca nie skoryguje ci faktury. Choć oczywiście materiał musisz znaleźć w wykazie. Ja rozliczając dopisuję ołówkiem na kserokopii faktur PKWiU i pozycję z wykazu - by urzędnik wiedział na jakiej podstawie dokonałam rozliczenia, no i żebym wiedziała gdy mnie wezwie w przypadku wyjaśnień.
                    Dlatego urzędasy lubią moje rozliczenia, bo nie mają roboty z nimiwink))
                    • martish81 Re: Ulgi podatkowe 2011 10.07.11, 23:02
                      witam, jedno pytanie czy jeżeli mam mieszkanie spółdzielcze lokatorskie na umowie najmu ze spółdzielni i robię remont to także mogę się tak rozliczyć z US czy tylko szczęśliwi posiadacze własnego lokum... z góry dzięki
                      • gk102 Re: Ulgi podatkowe 2011 11.07.11, 07:38
                        Dla ciebie podstawą do odliczenia jest własnie umowa ze spółdzielnią. Mieszkanie nie musi być własnościowe - trzeba mieć tytuł prawny do zajmowanego lokalu (może być umowa najmu).
    • johana75 Re: Ulgi podatkowe 2011 11.07.11, 11:04
      Ja robiłam remont kapitalny mieszkania w Pl. w latach 2008/2009. Wtedy nie pracowałam w Polsce, czyli ja też mogę odliczyć sobie to co jest na liście?
      Robiłam generalny remont. Drzwi wewnętrzne, zewnętrzne, łazienkę, przestawianie ścianek itp.
      Płytę gazowa tez kupowałam.
      Wiem ze po remoncie pytałam się znajomej która stwierdziła ze się nie opłaca, bo to małe kwoty, ale ona chyba nie wiedziała ze na same drzwi wydałam ok. 3, 5 tys.
      Jeśli nie będę pewna czy to co ja kupiłam się kwalifikuje to wpisze i najwyżej mi odrzucą tak?
      • apapon Re: Ulgi podatkowe 2011 11.07.11, 11:36
        Ważne jest, żebyś miała tytuł prawny do tego mieszkania. Więc skłądaj VZM i działaj smile
        • johana75 Re: Ulgi podatkowe 2011 11.07.11, 14:27
          Tak jestem jego wascicielką. Tylko nie wiem czy na wszystko wziełam faktury...bo chyba sklep nie wystawi mi na podst. paragonu faktury? Jak to jest jak pójdę do sklpepu z paragone to wystawią mi fakturę?
          • apapon Re: Ulgi podatkowe 2011 11.07.11, 14:31
            No jak masz paragon z tamtych lat, to niestety sklep nie wyda już faktury.
            • kiecha3 Re: Ulgi podatkowe 2011 24.07.11, 07:38
              > No jak masz paragon z tamtych lat, to niestety sklep nie wyda już faktury.

Nie do końca piszesz prawdę....
              Minęło sporo czasu, jednak sklep może wystawić do paragonu fakturę. (przepis mówi, że przez 3 miesiące po sprzedaży fiskalnej musi wystawić na żądanie fakturę, potem tylko może wink teraz wszystko zależy od sklepu). Im więcej faktur uda się zebrać, tym więcej VATu do zwrotu.
              Acha, i nie trzeba być właścicielem mieszkania/domu... wystarczy nawet umowa najmu/użyczenia..
              • joko5 Re: Ulgi podatkowe 2011 28.07.11, 21:06
                Bzdury piszesz jakich mało, nie znasz przepisów to nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka