Dodaj do ulubionych

Targ vs market

05.10.11, 08:58
Podliczyłam wydatki i sie załamałam. Bez jakis luksusów kupa kasy poszła gdzieś. Raz w tygodniu większe zakupy w markecie, gdzie kupuję od nabiału, poprzez mięsa, po warzywa. Zasatanawiam się czy kupno warzyw i owoców nie wychodzi taniej na targu.
Ile płacicie za np jabłka: u mnie czy sklep, market czy od obwoźnego ok 3 zł/kg? I zwyczajnie zastanawiam sie czy wlec sie na targ do sąsiedniej miejscowości ( u mnie niestety nie ma targu w soboty, a w tygodniu nie mam jak sie wybrać) .

Obserwuj wątek
    • akacjax Re: Targ vs market 05.10.11, 09:58
      Market marketowi nie równy, tak samo jak i targi.
      Sama musisz zobaczyć i porównać ceny. Ja warzywa kupuję na targu, ale mam go pod nosem. Ceny w sumie porównywalne u mnie-bo najbliższy market też musi się z targiem liczyć, ale na targu mam większy wybór gatunków, czy to jabłek, czy pomidorów.
    • aurinko Re: Targ vs market 05.10.11, 11:33
      Mieszkam tuż obok targu, kupuję tam niewiele rzeczy ze względu na wysokie ceny. Przykład - w Tesco za ziemniaki od producenta spod Kalisza zapłaciłam 0,29/kg; na "moim" targu ceny ziemniaków zaczynają się od 0,80 w górę. Ta sama odmiana, którą w Tesco kupiłam, na rynku wczoraj była po 90 groszy. Przykładów można mnożyć ale fakt, że nie w każdym markecie dostanie się wszystko piękne, świeże, jędrne.
    • linn_linn Re: Targ vs market 05.10.11, 11:46
      Oprocz ceny liczy sie takze swiezosc owocow i warzyw. Supermarkety maja ogormne partie towarow dlugo przechowywanego w chlodniach itp. Lepiej kupowac na targu / ja akurat najczesciej kupuje z tzw. wozu, a raczej samochodu, ale to taka wloska specyfika: o okreslonej godzinie w okreslonych miejscach zatrzymuje sie sprzedawca warzyw i owocow /.
    • anmala Re: Targ vs market 05.10.11, 18:21
      Hmmm czyli mogę rozumieć, że na targu ceny tez nie będa bardziej przystępne.... fakt spawdzić mogę.
      • kostruszka Re: Targ vs market 05.10.11, 20:16
        Zarówno u mnie, jak i u mojej teściowej na targu jest bardzo drogo.
        • czarnygosi_ek Re: Targ vs market 05.10.11, 20:34
          owszem ceny warzyw czy owoców na targu bywają ciut droższe od tych , które są w hipermarketach , ale nie można porównywać gatunkowo tych produktów .
          Na targu warzywa i owoce są dużo świeższe i zazwyczaj ekologiczne . Pomidor w smaku przypomina pomidora , a nie tekturę jak ten z hipera uncertain Staram się kupować na placu , mam już sprawdzone godziny kiedy wiem ,że spotkam tam sprzedających rolników u których co tydzień kupuję jajka , warzywa i owoce , nie raz uda się coś utargować . Czuć zapach i smak owoców czy warzyw , które kupuję . Nie raz uda mi się dostać będąc na placu wcześnie rano biały ser czy mleko od babć , które przywożą i sprzedają , ale te towary rozchodzą się w mgnieniu oka . Owszem są droższe niż w biedronce czy innych dyskontach albo hipermarketach , ale moja zasada jest taka że wolę nie oszczędzać na jakości jedzenia gdyż później odbije się to na mnie czy na mojej rodzinie . Wolę zjeść mniej a zdrowiej i smaczniej smile
    • duchess85 Re: Targ vs market 05.10.11, 20:27
      W markecie sporo taniej. Inna sprawa, że jak kupowałam tylko na bazarku (np. jak auto miałam w warsztacie i nie chciało mi się wlec do marketu, to i tak wydawałam mniej, bo mniej kupowałam,wink)
    • sharpless6 Re: Targ vs market 05.10.11, 20:27
      śląskie woj.
      pomidory market - 3.60, targ - 2.50 - 4 zl
      zielenina o 50 gr droższa na targu
      kalarepa ta sama cena
      kapusta tańsza na targu o 1 zł
      sałata cena ta sama
      owoce sezonowe taka sama cena
      ziemniaki kupowalam w kaufland 15 kg za 5 zl; na targu drogo
      cebula w kaufland 5 zl za chyba 7 kg
      papryka taka sama cena
      Marchew od chlopa na targu 1 zl drożej